返回列表 發帖

我們的基因 - 謝安琪

單選投票, 共有 182 人參與投票
85.71% (156)
2.20% (4)
0.55% (1)
1.10% (2)
10.44% (19)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 08/11/2019

收錄大碟: the album and the rest of it

https://www.joox.com/hk/single/R4wkt1j_666cdfv3uljdvg==

作曲:伍樂城
填詞:林夕
編曲:伍樂城@RNLS
監製:麥浚龍 / 伍樂城@RNLS

不稀罕吸引別人 不管古怪傳聞
光陰不夠賺回來日早登青雲
偏勾引了你歡心
身邊擠滿悶人 掃去眼中灰塵
獨個來去不必帶故沾親
但說話不囉嗦的你 頗有趣吸引

約會你原本貪你就我
莫名地欣賞我
才令我明白我怕獨個
想與你玩玩火

人最討厭沒個性 做大事要幾歲便被承認
談情甜在沒人證 生命如像胚胎蹦跳無聲
年少亦從未任過性 極沒人性未共你驚世駭俗難認命
剛好你闖進來 手牽手出走到邊境
我們的基因不必鑒證

早一點擺脫密雲 早一天變大人
終於可以換來權利挑選親人
當然要與你結婚
草繩粗率更迷暈 哪怕教堂陰沉
沒鑽戒交杯嘴角那香檳
沒有人祝福的婚禮 只會更相襯

約會你無非想你像我
但其後想不到其實你
明白你太像我
漫遊亦怕蹉跎

談情甜在沒人證 生命如像胚胎蹦跳無聲
我們的基因不必鑒證

奇在你能伴我寧靜血拼
庸人別過問 快活似胚胎心跳聲
奇在我能令你隨便便答應
看著那一支煙燒斷了
勇悍地發揮 人類原始本領

談情亦沒憑證 不如沉默放浪似幽靈
結合的基因只靠即興

很虔誠 很純情
不必辨認誰在計畫愛情

評分人數

我知唔關事但「終於可以換來權利挑選親人 / 當然要與你結婚」好啱同性婚姻,聽到人好開心 ...
just11256 發表於 2020-1-22 08:41

根本 「沒有人祝福的婚禮」
「未共你驚世駭俗難認命」
「我們的基 因不必鑒證」仲出過在錯誤的宇宙份詞

可惜啦 MV大過天
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我知唔關事但「終於可以換來權利挑選親人 / 當然要與你結婚」好啱同性婚姻,聽到人好開心

其實係個唱腔唔同左,
明明演唱會覺得LI首歌好正!
但係一到CD版, 硬係覺得佢唱得太柔,
如果唱腔用番以前果陣唱社會歌個硬朗腔,
首歌應該可以再多D人聽/紅D

p.s.不過冇計, 跟番個劇情應該係要咁唱既
太平公主

後勁唔錯
本身聽厭左而家又覺得幾耐聽
KKBOX同Spotify成績都唔錯

想聽姜B同花姐合唱

超級sweet, 歌詞編都吸引,可惜出得遲,如果唔係有大hit條件

5分

5分

其實幾易入腦首歌~

好聽到一個點
【This is MC】澳門見

對應返林夕寫Twins少女情懷作品既直率筆法嘛。
正如《戀愛大過天》既「怎麼閃 同學始終會遇見」應該係「 ...
powerful 發表於 2019-12-29 15:58

可能係我太糾結但我接受唔到用「便」表達「先會」嘅意思

做大事要幾歲便被承認,放係成首歌個脈絡睇,大事當然係指婚姻大事。

蒲銘心好可能未成年就想有自己家室, ...
powerful 發表於 2019-12-29 12:33

你覺得歌詞意思有冇隱喻

咁我都明個意思,我係覺得hookline有語病好奇怪亦好唔林夕
just11256 發表於 2019-12-29 14:59

對應返林夕寫Twins少女情懷作品既直率筆法嘛。
正如《戀愛大過天》既「怎麼閃 同學始終會遇見」應該係「怎麼閃 始終會遇見同學」既倒裝; 《我們的基因》果句就係「要幾歲,做大事便被承認?」

做大事要幾歲便被承認,放係成首歌個脈絡睇,大事當然係指婚姻大事。

蒲銘心好可能未成年就想有自己家室, ...
powerful 發表於 2019-12-29 12:33

咁我都明個意思,我係覺得hookline有語病好奇怪亦好唔林夕

蒲銘心好可能未成年就想有自己家室,有某種叛逆既想法。

下一句談情甜在沒人證,就係答案,根本理得其他人承唔承認,後面「沒有人祝福的婚禮」進一步佐證。

置身大時代香港既context,大事可以有更寬闊既解讀,少年人勇敢既行動唔需要成年人既承認,新一代人命運共同體就係我們的基因。

年少亦從未任過性 極沒人性
未共你驚世駭俗難認命

延伸分享:
香港人DNA的改變

呢首好聽咩? = =
matthew1990 發表於 2019-12-28 19:53

有148個人覺得好聽

呢首好聽咩? = =
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實咩叫「做大事要幾歲便被承認」
just11256 發表於 2019-12-28 17:17

去大便 要到幾歲 先被大人認同、承認夠成熟去自己一個去大便
唔洗屋企人幫手清潔個pat pat

做大事 要到幾歲 先被社會認同、承認夠成熟去判斷做得啱唔啱
liebe 發表於 2019-12-28 17:51

咁係咪即係問句嚟?

just11256 發表於 2019-12-28 17:17

做大事 要到幾歲 先被社會認同、承認夠成熟去判斷做得啱唔啱
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

1st verse啲wedding bells幾有聖誕feel
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

捨得出文案喇
我們的總和

好快聽厭
反而其實寂寞、偷情仲 loop 緊
呢首太 K 太普通

可惜年尾出 及最近社會太多問題,否則要成為大熱唔難
基本上係the album 最好既歌

我好似俾咗4分
而家有啲後悔俾多咗
首歌勁快聽厭
都係繼續聽773312 算

Kay 今年啲歌真係咩風格都有
不過基因最有流行潛質

我會咁排

基因 》 偷情 〉 773312 》 其實寂寞 ...
awong255 發表於 2019-11-30 18:13

基因>773312>=偷情>其實寂寞>>>廢話

除左第一個chord同最後一個chord
成首歌都冇咩料到
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

唔記得比1分
補返先
John 發表於 2019-12-5 04:00

1分你個榜都上足成個月
無上過榜個d歌好慘

唔記得比1分
補返先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

又話overrated 又要聽?!
kayzzz 發表於 2019-11-30 18:00

Statement A: 首歌overrated
Statement B: 首歌好快聽厭

有咩矛盾呢?而且又冇迫你唔鍾意首歌
Stay cool

不過基因最有流行潛質

我會咁排

基因 》 偷情 〉 773312 》 其實寂寞 ...
awong255 發表於 2019-11-30 18:13

偷情>基因>>>773312>其實寂寞>>>>>>>>>>>>廢話

邊首係「最後一位」?
awong255 發表於 2019-11-30 17:56

日本唱嗰首?想聽

佢出現幻覺
kayzzz 發表於 2019-11-30 18:03

不過基因最有流行潛質

我會咁排

基因 》 偷情 〉 773312 》 其實寂寞

773312 >基因>(沐春風)>其實寂寞=廢話=偷情>陽台

安琪今年真係首首金曲 ...
kayzzz 發表於 2019-11-30 18:02

可能你仲後生
覺得基因好過偷情

邊首係「最後一位」?
awong255 發表於 2019-11-30 17:56

佢出現幻覺

773312 > 偷情 > 最後一位 > 其實寂寞 > 我在陽台上看你 > BullShit > Gay因
hehehaha 發表於 2019-11-30 17:52

773312 >基因>(沐春風)>其實寂寞=廢話=偷情>陽台

安琪今年真係首首金曲

好似好快聽厭
反而偷情聽耐左其實ok
HOTMAN 發表於 2019-11-30 17:06

又話overrated 又要聽?!

773312 > 偷情 > 最後一位 > 其實寂寞 > 我在陽台上看你 > BullShit > Gay因
hehehaha 發表於 2019-11-30 17:52

邊首係「最後一位」?

排序同你一樣
HOTMAN 發表於 2019-11-30 17:49

可能口味問題
我覺得心姐系列今年最普通係呢首
唔係773312
偷情最正
hehehaha 發表於 2019-11-30 17:10

排序同你一樣

好似好快聽厭
反而偷情聽耐左其實ok
HOTMAN 發表於 2019-11-30 17:06

可能口味問題
我覺得心姐系列今年最普通係呢首
唔係773312
偷情最正

好似好快聽厭
反而偷情聽耐左其實ok

次次聽到「莫名地賞我」o個下伍樂城style電音就想笑 但難聽唔過「你們流淚至
首歌本身係幾出色既

係電台聽仲好聽左

咁偷情的禮儀係同邊位?
xteve 發表於 2019-11-27 22:46

老公係藍定淩,偷食董折好似係

師兄 人妻係同董折婚姻破裂後 改嫁藍定凌 變得圓滑 收藏
浦銘心由16 歲直白莽撞 到 40 幾歲成熟世故 當 ...
洗衣王國130 發表於 2019-11-17 09:23

咁偷情的禮儀係同邊位?

聽一次就覺得好聽但係冇想像中咁耐聽