返回列表 發帖
直覺話俾我聽GIN GIN攞硬
帥小寶` 發表於 2019-11-19 17:25

Mi同Gin係未都未拎過
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

名單上張敬軒容祖兒好公司票feel,其實容祖兒好似年年都會入圍。
希望侘寂拎到奬,呢隻歌真係正!
Kay 反而 ...
Serendipity 發表於 2019-11-19 21:43

朱琳填得好過果個....卦

Gin Lee

旋律,歌詞,演繹
九字歌贏晒
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

支持sammi

希望三加三有獎
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

等睇謝安琪又掃

希望三加三有獎
JasOh103 發表於 26/11/2019 19:57
CASH金帆音樂獎
最佳旋律:徐沛昕 (我們都是這樣長大的)
最佳歌詞:詩詞 (我們都是這樣長大的)
最佳編曲:C. Y. Kong (侘寂)

滿意未 ?_?

CASH金帆音樂獎
最佳編曲:C ...
kwanie 發表於 2019-11-26 21:04

非常高質

3+3我絕對覺得編曲>>>演繹

btw可能最後係浦銘心贏...

CASH金帆音樂獎
最佳編曲:C ...
kwanie 發表於 2019-11-26 21:04

根本成首侘寂都係上品,任何一個獎都拎得起。
但女歌手睇個勢似係Sammi 會拎。

CASH金帆音樂獎
最佳合唱演繹:恭碩良/岑寧兒(5:59pm)
最佳樂隊演繹:RubberBand(未來見)

wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww!!!!!!

最佳女歌手演繹:鄭秀文
!!!!!

CASH金帆音樂獎
最佳女歌手演繹:鄭秀文(我們都是這樣長大的)
最佳男歌手演繹:陳奕迅(我們萬歲)
最佳歌曲:我們都是這樣長大的

始終都係比返最老兩件商業垃圾

最歌五強全部都係我們不是夢

最佳女歌手演繹:鄭秀文
!!!!!
angelcheng0203 發表於 2019-11-26 21:19

第一次攞
絕對唔係關愛座

CASH金帆音樂獎
最佳女歌手演繹:鄭秀文(我們都是這樣長大的)
最佳男歌手演繹:陳奕迅(我們萬歲)
最佳歌曲 ...
kwanie 發表於 2019-11-26 21:22

賽果已出?

恭喜sammi同rb

Mi!

提名最多嘅安仔白果
利申:唔係鏡粉

2018 CASH最廣泛演出金帆獎-個人最多新作品演出獎
作曲家:張家誠(第五年獲獎)
作詞家:陳詠謙

全晚最垃圾

鄭秀文都係商業垃圾?
仲咩姐家陣開口埋口話人垃圾

恭喜Mi
再將我相信的如煙火般綻放

我想講

其實旋律+填詞頒得好唔保守 呢兩位新人加埋既作品應該唔夠十首
睇返以往贏家 呢屆都算好大膽

恭喜樂壇素人

Sammi第一次攞Cash歌后 終於被肯定

on仔白果?:(

2018 CASH最廣泛演出金帆獎-個人最多新作品演出獎
作曲家:張家誠(第五年獲獎)
作詞家:陳詠謙

全晚最垃圾 ...
hehehaha 發表於 2019-11-26 23:05

我戥張美賢唔抵,以為佢哋一定壟斷晒 lol

我想講

其實旋律+填詞頒得好唔保守 呢兩位新人加埋既作品應該唔夠十首
睇返以往贏家 呢屆都算好大膽

恭喜 ...
JasOh103 發表於 2019-11-26 23:42

同意,而且我覺得其實曲詞都不是最上乘(尤其曲),但如果鼓勵下新人都冇所謂嘅。
隻歌hit其實真係天時地利,在Sammi歌庫中只是一首很普通嘅作品。

有無完整得獎名單

《2018 CASH最廣泛演出金帆獎》

「粵語流行作品」

作曲:徐沛昕
作詞:陳耀森
主唱:張敬軒
出版商:Media Asia Music Publishing Ltd
代理出版商:Universal Music Publishing Ltd

「數碼歌曲」
說散就散
作曲:伍樂城
作詞:張楚翹
主唱:JC陳泳彤
出版商:RNLS Publishing Ltd / AMusic Publishing Ltd
代理出版商:Music Nation Publishing Company Ltd / EMI Music Publishing Hong Kong / Universal Music Publishing Ltd

「國語流行作品」
慢慢喜歡你
主唱:莫文蔚
出版商:一樣音樂工作室
Admin. by Peermusic (S. E. Asia) Ltd
代理出版商:One Asia Music Hong Kong Ltd

「英語流行作品」
PERFECT
代理出版商:Sony/ATV Music Publishing (Hong Kong)

「本地正統音樂作品」
我唱出了世界的聲音
作曲:伍卓賢
作詞:游思行

「戲曲」
無情寶劍有情天
作詞: 蘇翁

個人最多新作品演出獎 「作曲家」
張家誠

個人最多新作品演出獎  「作詞家」
陳詠謙

《第19屆CASH金帆音樂獎》

CASH我唱我作新人獎2019
小塵埃

CASH音樂成就大獎2019
潘源良

最佳正統音樂作品
秋毫注 - 作曲:許翔威

最佳旋律
我們都是這樣長大的 - 作曲:徐沛昕

最佳歌詞
我們都是這樣長大的 - 作詞:詩詞

最佳編曲
侘寂 - 編曲:C.Y. Kong

最佳合唱演繹
恭碩良/岑寧兒 - 演繹作品:5:59pm

最佳樂隊演繹
RubberBand - 演繹作品:未來見

最佳女歌手演繹
鄭秀文 - 演繹作品:我們都是這樣長大的

最佳男歌手演繹
陳奕迅 - 演繹作品:我們萬歲

CASH最佳歌曲大獎
我們都是這樣長大的
作詞:詩詞
編曲:褚鎮東 /徐沛昕
監製:蔡德才@人山人海
主唱:鄭秀文

弓喜侘寂

我們都是這樣長大的

最佳男歌手演繹
2013         《任我行》 陳奕迅
2014         《青春常駐》 張敬軒
2015         《無條件》 陳奕迅
2016         《過客別墅》 張敬軒
2017         《四季》 陳奕迅
2018         《缺》 張敬軒

原來係咁

最佳男歌手演繹
2016         《過 ...
kwanie 發表於 2019-11-27 15:14

笑4
下屆睇嚟係寄生蟲攞獎

最佳男歌手演繹

我們萬歲呀

缺係廣泛流行作品

竟然小塵埃都執到個

最佳男歌手演繹

過客咁難聽都最佳

最佳男歌手演繹
2013         《任我行》 陳奕迅
2014         《青春常駐》 張敬軒
2015         《無條件》 陳奕迅
2016         《過 ...

睇翻Wiki 其實14同16 eason 都冇入圍男歌手演繹

《2018 CASH最廣泛演出金帆獎》

「粵語流行作品」

作詞:陳耀森
主唱:張敬軒
出版商:Me ...
Stanley 發表於 2019-11-27 08:13

九字歌值呢個奬
曲詞唱都有水準以上

旋律,歌詞,演繹
九字歌贏晒
dom 發表於 2019-11-20 12:56

歌詞和演譯攞奬十分合理,但旋律就覺得不是最好的一首

歌詞和演譯攞奬十分合理,但旋律就覺得不是最好的一首
hkwilliamsiu 發表於 2019-11-30 21:35

Which one is your pick?
imo 愛情是一種法國甜品 has the best 旋律.

Which one is your pick?
imo 愛情是一種法國甜品 has the best 旋律.
boy4dudes 發表於 2019-12-1 16:57

認同。愛情是一種法國甜品的旋律是優美和較多變化。

過客咁難聽都最佳
JasOh103 發表於 2019-11-27 18:42

係喎 唔合理
CD version 簡直係拉牛上樹咁難聽
呢個頒獎禮真係好怪
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

睇翻Wiki 其實14同16 eason 都冇入圍男歌手演繹
joycewy 發表於 2019-11-27 18:58

所以呢個獎根本就係eason獎
睇返由2003起有入圍名單開始 有入就一定係佢贏 只得2年咁大把係例外
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

所以呢個獎根本就係eason獎
睇返由2003起有入圍名單開始 有入就一定係佢贏 只得2年咁大把係例外 ...
liebe 發表於 2019-12-5 12:24

05年原來咁癲...
陳奕迅《浮跨》
陳奕迅《夕陽無限好》
陳奕迅《葡萄成熟時》
陳奕迅《阿牛》
王力宏《Forever Love》