返回列表 發帖

《第 19 屆 CASH 金帆音樂獎》 入圍名單

協會今日公佈「第19屆CASH金帆音樂獎」九個獎項的最後五強 ,得獎結果將於11月26日假香港會議展覽中心舉行的「2019 CASH週年晚宴暨金帆音樂獎頒獎典禮」上公佈及頒發。屆時亦將頒發最具份量的「CASH音樂成就大獎2019」,得主為潘源良先生

此外,「2018 CASH最廣泛演出金帆獎」及「CASH我唱我作新人獎2019」亦將於頒獎典禮上公佈及頒發。CASH已廣邀近千位香港音樂界人士以及政商界嘉賓出席,共慶這項樂壇盛事。

CASH最佳歌曲大獎
古天樂/謝安琪《(一個男人)一個女人和浴室》
(作曲:Bert,作詞:黃偉文,編曲:Ted Lo,監製:麥浚龍/Jerald)
陳健安《一吻穿越四十六億歲》
(作曲:陳健安,作詞:Oscar,編曲:劉志遠,監製:Jim Lee)
張敬軒《百年樹木》
(作曲:伍卓賢,作詞:林若寧,編曲:Mac Chew,監製:張敬軒/廖志華)
Kolor《初老》
(作曲:Vincent Chow,作詞:李峻一,編曲:Kolor/Jimmy Fung,監製:Alvin Leong)
鄭秀文《我們都是這樣長大的》
(作曲:徐沛昕,作詞:詩詞,編曲:褚鎮東/徐沛昕,監製:蔡德才@人山人海)

最佳旋律
陳健安《一吻穿越四十六億歲》(歌手:陳健安)
伍卓賢《百年樹木》(歌手:張敬軒)
Vincent Chow《初老》(歌手:Kolor)
徐沛昕《我們都是這樣長大的》(歌手:鄭秀文)
林家謙《愛情是一種法國甜品》(歌手:林二汶)

最佳歌詞
Oscar《一吻穿越四十六億歲》(歌手:陳健安)
詩詞《我們都是這樣長大的》(歌手:鄭秀文)
朱琳《長大》(歌手:容祖兒)
鍾一諾《星聲夢旅人》(歌手:鍾一諾)
周耀輝《野木蘭》(歌手:泳兒)

最佳編曲
謝國維《在錯誤的宇宙尋找愛》(歌手:陳健安)
褚鎮東/徐沛昕《我們都是這樣長大的》(歌手:鄭秀文)
陳子龍《青空》(歌手:謝霆鋒)
C.Y. Kong《侘寂》(歌手:Gin Lee李幸倪)
Jezrael Lucero/伍卓賢《星聲夢旅人》(歌手:鐘一諾)

最佳合唱演繹
恭碩良/岑寧兒《5:59pm》
陳奕迅 eason and the duo band《可一可再》
艾粒ILUB《喪標的最後一夜》
古巨基/胡定欣《亂世情侶(合唱版)》

最佳樂團演繹
Dear Jane《2084》
RubberBand《未來見》
Kolor《初老》
Nowhere Boys《致旅途中的我》
Supper Moment《撼動》

最佳女歌手演繹
謝安琪《一個女人和浴室》
Gin Lee李幸倪《侘寂》
鄧小巧《重陽》
容祖兒《悲觀生物學》

最佳男歌手演繹
陳健安《一吻穿越四十六億歲》
張敬軒《百年樹木》
陳奕迅《我們萬歲》
鐘一諾《星聲夢旅人》
麥浚龍《情感的廢墟》

最佳正統音樂作品
《Dark Side Of The City: Prologue》/作曲:鄭汝森
(演出/演奏:Cong Quartet)
《「大漠之歌」二胡協奏曲》/作曲:梅廣釗
(演出/演奏:香港青年交響樂團/邵琳)
《下一站月球》/作曲:伍敬彬
(演出/演奏:香港中樂團/雅諾斯卡樂團)
《秋毫注》/作曲:許翔威
(演出/演奏:香港都市室樂團/陳璧沁)
《雙敲擊協奏曲「風」》/作曲:伍卓賢
(演出/演奏:香港愛樂民團/周展彤/梁正傑)

Source:https://www.cash.org.hk/download.php?file=/files/pdf/cash_news/2019/Finalists%202019.pdf

感想:喜歡祖兒!支持祖兒!祖兒好勁!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

有d提名好噴
古天樂都有兩項提名係做乜事

只想支持祖兒
悲觀生物學 vocal 真係 take 得極好
但係覺得最後會係 Sammi 贏

CASH最佳歌曲大獎
最佳合唱演繹
噴到...
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

RubberBand《未來見》

希望有獎
再將我相信的如煙火般綻放

d歌好舊

陳健安好勁
Rubberband加油
最後的信仰入圍唔到最佳歌詞 反而長大有份入圍

安仔好波
希望最少中一樣
利申:唔係鏡粉

BARF!

簽名被屏蔽

長大都有份
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

on仔唔知攞到幾多呢

今年d五強正常好多
但係呢個咩料...古巨基/胡定欣《亂世情侶(合唱版)》

Sammi九字歌全部有提名
其實都係各間唱片公司圍威喂?!

但係呢個咩料...古巨基/胡定欣《亂世情侶(合唱版)》 ...
kevinlai1621 發表於 2019-11-18 22:45

湊數啫
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

On仔好多提名
希望侘寂都拎到啲獎
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

湊數啫
LoveMirkay520 發表於 2019-11-18 23:07

超友誼 唔當合唱?點都好過 胡定欣啦.....

超友誼 唔當合唱?點都好過 胡定欣啦.....
阿橋 發表於 2019-11-18 23:16

胡定欣 vs 古天樂邊個唱功好啲

胡定欣 vs 古天樂邊個唱功好啲
stephybest 發表於 18/11/2019 23:17
梗係艾粒最好啦

陳健安好勁
Rubberband加油
最後的信仰入圍唔到最佳歌詞 反而長大有份入圍 ...
小伙子. 發表於 2019-11-18 22:16

It looks like the period is Aug '18 to July '19. But 超友誼 is ridiculously robbed for duet. The lyrics category is also a little strange. But love the band nominations.

最佳合唱演繹

我係咪要笑
DM多仔多到覆唔哂

最佳女歌手演繹
容祖兒《悲觀生物學》

好勁 邊個贏都值
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

It looks like the period is Aug '18 to July '19. But 超友誼 is ridiculously robbed for duet. The l ...
kin888 發表於 2019-11-18 23:29

係咯 點解超友誼冇份入選合唱嘅 點都好過艾粒仔啦

Sammi九字歌全部有提名
其實都係各間唱片公司圍威喂?!
stephybest 發表於 2019-11-18 22:55

Mi好大機會跑出
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

想知最後的信仰係咪要等出年
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

最佳女歌手演繹
容祖兒《 ...
JasOh103 發表於 2019-11-18 23:52

小巧好慘……

Support ILUB and Joey!

最佳男歌手演繹

麥浚龍《情感的廢墟》

其實侘寂入圍個兩項都大機會贏

朱琳《長大》(歌手:容祖兒)

加油
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

最佳合唱演繹 : 艾粒ILUB《喪標的最後一夜》

加油

最佳合唱演繹 : 艾粒ILUB《喪標的最後一夜》

加油
hehehaha 發表於 2019-11-19 01:09

唔知艾粒見到提名 會唔會笑9自己

點解提名長大都唔提一早永遠

小巧好慘……
stephybest 發表於 2019-11-19 00:26

咁 五位之中係佢最差既
我寧願法國甜品/歸零/盡力呼吸入到

最佳女歌手演繹
容祖兒《 ...
JasOh103 發表於 2019-11-18 23:52

AGGER
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

一吻最正既編曲反而冇份...咩料

咁 五位之中係佢最差既
我寧願法國甜品/歸零/盡力呼吸入到
JasOh103 發表於 2019-11-19 08:04

其實估唔到林憶蓮一項都唔中
特別係《歸零》入唔到女歌手

其實侘寂入圍個兩項都大機會贏
victor1991415 發表於 2019-11-19 01:00

Gin Lee

支持長大

長大了嗎

AGGER
616.1314 發表於 2019-11-19 08:30

agger, 呢4位女歌手身型都好好添

支持kay tse謝安琪《一個女人和浴室》
nicknicknick 發表於 2019-11-19 11:44

支持kay tse謝安琪《一個女人和浴室》食白果

gin lee 同祖祖加油拎獎
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

agger, 呢4位女歌手身型都好好添
eggsteven 發表於 2019-11-19 11:37

kay女歌手最多提名,勁

joey 同gin lee, 小巧同級, 1個提名
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

希望蔡德才連續兩年贏最佳歌曲

份名單仲要比舊年更差
今年只係得少量真係值得入

CM啲頒獎禮入圍仲正常過CASH

直覺話俾我聽GIN GIN攞硬
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

支持一個女人和浴室攞最佳歌曲奬
支持漂亮謝媽媽攞最佳演譯女歌手奬
支持我們都是這樣長大的攞最佳歌詞奬

支持一個女人和浴室攞最佳歌曲奬
支持漂亮謝媽媽攞最佳演譯女歌手奬
支持我們都是這樣長大的攞最佳歌詞奬 ...
hkwilliamsiu 發表於 2019-11-19 18:18

Didn't you mean (一個男人)一個女人和浴室? 應該無機會

名單上張敬軒容祖兒好公司票feel,其實容祖兒好似年年都會入圍。
希望侘寂拎到奬,呢隻歌真係正!
Kay 反而覺得沐春風或其實寂寞演繹得好啲。
作詞竟然冇林夕?今年咁多高質詞都冇提名好奇怪,長大提名真係得啖笑。

Kay 反而覺得沐春風或其實寂寞演繹得好啲。
Serendipity 發表於 2019-11-19 21:43

沐春風入唔到最佳演繹 單人浴室入到已經奇
最佳歌曲係雙人浴室入 簡直噴到
沐春風或其實寂寞好好多啦