返回列表 發帖

叱咤風雲2019.學樂樂學 (I)

本主題集中討論叱咤903播放率最後走勢及頒獎典盛前相關新聞資訊。
其他有關四台流行榜非本版討論重點。

官方網站:https://usca.my903.com/

投票日期︰
● 11月25日至29日
投選叱咤樂壇我最喜愛的男、女歌手及組合最後5強
● 12月2日至6日
投選叱咤樂壇我最喜愛的男、女歌手及組合
● 12月9日至13日
投選叱咤樂壇我最喜愛的歌曲最後10強
● 12月16日至20日
投選叱咤樂壇我最喜愛的歌曲最後5強

本版版規適用於本主題,請各會員先自己瀏覽本版版規再使用本版,亦請各會員自重及尊重他人及本論壇。
請不要將貼自己的預測得獎名單,除非有詳細見解包含在內,亦不接受任何發表純粹支持式言論而無任何事實理據論點。
如有任何罵戰/OT/回到過去,一律扣分或作更嚴厲處分,不作警告。
多謝合作!

另外,所有頒獎禮討論帖均需由版主開設,煩請合作。

OH 終於開了, 謝謝皮主。
靜。
Music Awards 多謝支持
Music Picks Week 49 (07/12/2019)
1. 人話 - 方皓玟  2. 喘息空間 - 李幸倪  3. 荒廢之綠洲 - 許廷鏗  4. 忘記和記 - 麥浚龍  5. 南天門 - Pandora

CunninG 係咪同Wonders不和

hehehaha 發表於 2019-12-2 22:12

好似AGA 同 GinLEE咁?

艾石仔 發表於 2/12/2019 22:14
係連登仔同Supper 咁
靜。
Music Picks Week 49 (07/12/2019)
1. 人話 - 方皓玟  2. 喘息空間 - 李幸倪  3. 荒廢之綠洲 - 許廷鏗  4. 忘記和記 - 麥浚龍  5. 南天門 - Pandora

艾石仔 發表於 2019-12-2 22:14

好似你同星勤咁?

好似你同星勤咁?
hehehaha 發表於 2/12/2019 22:14
唔好講真嘢唔該。
靜。

Supper 好慘 陰公真係

hehehaha 發表於 2019-12-2 22:12

其實係為左方便管理,我地都想繼續由版主開

講番聲唔好意思, 因為我知我地今年遲左少少開,
之後既頒獎禮post我地都會盡量及時開設

Serrini 好慘 陰公真係
Gin Lee 好慘 陰公真係
The Boogie Playboys 好慘 陰公真係
tang siu hau 好慘 陰公真係
黎明 好慘 陰公真係
Juno 好慘 陰公真係
Jay Fung 好慘 陰公真係

好似你同星勤咁?
hehehaha 發表於 2019-12-2 22:14

hehe同haha不和?

其實係為左方便管理,我地都想繼續由版主開

講番聲唔好意思, 因為我知我地今年遲左少少開,
之後既頒 ...
CunninG 發表於 2019-12-2 22:21

唔緊要

蔡健雅 好慘 陰公真係

Serrini 好慘 陰公真係
Gin Lee 好慘 陰公真係
The Boogie Playboys 好慘 陰公真係
tang siu hau 好慘 陰公 ...
hehehaha 發表於 2019-12-2 22:22

胡定欣都好慘
無得好似胡杏先咁上 903

蔡健雅 好慘 陰公真係
bagfgfcde 發表於 2019-12-2 22:24

健雅有無唱過廣東歌?

好似你同星勤咁?
hehehaha 發表於 2019-12-2 22:14

大笑咗出聲

btw 身邊好多人都係投 小明 - 周爸 - RB
--> MMK MUSIC AWARDS 2018 <--
--> MMK Music Chart 2019 WK 16 <--
[華語榜]1.13樓的大笨象 2.無憾的生存 3.Pretty Crazy
[韓語榜]1.Senorita 2.SHE'S FINE 3.Boy With Luv

健雅有無唱過廣東歌?
hehehaha 發表於 2019-12-2 22:27

睇錯做健吾
--> MMK MUSIC AWARDS 2018 <--
--> MMK Music Chart 2019 WK 16 <--
[華語榜]1.13樓的大笨象 2.無憾的生存 3.Pretty Crazy
[韓語榜]1.Senorita 2.SHE'S FINE 3.Boy With Luv

Kingjer 最女 IG post 小明大幅拋離 成萬幾票
其餘四位得幾百票
估唔到 祖國 同 心姐 兩個並列最低票

祖國仲有無心情去叱吒?
香港人核爆都唔割

艾石仔 發表於 2019-12-2 22:14

AGA:咁我唯有講我有聽空姐啦(當住Gin Lee面前講)
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

祈袋林狗下台換衫開show
love wins!

荃粉仲可以揀投荃色胸間
45 . Beyond the barricade is there a world you long to see
Week50
1我們不碎2火樹3Reflection

荃粉仲可以揀投荃色胸間
b01091018 發表於 2019-12-3 00:35

~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

今年好想睇祖國兒女上台拎獎
台下9成暴動
叱咤最女五強:1)大灣區奶共祖國兒女之文匯支猩、2)離地大愛壞咗嘅男人之耶撚、3)老謀深算年底派政治歌搏上位之香港人、4)前民主女神但被離地老公呃咗入門要黑警死全家之淫婦、5)靚聲而抽水無抽過界嘅暗黃TB小肥妹

Kingjer 最女 IG post 小明大幅拋離 成萬幾票
其餘四位得幾百票
估唔到 祖國 同 心姐 兩個並列最低票 ...
洗衣王國130 發表於 2019-12-2 22:36

人話前其實完全無乜聲勢
一出左就一窩蜂投佢
首歌喺關鍵一周出好有策略

人話前其實完全無乜聲勢
一出左就一窩蜂投佢
首歌喺關鍵一周出好有策略 ...
Jun. 發表於 2019-12-3 09:10

只怪其他歌手完全捕捉唔到依家個節奏
出埋啲大家根本冇共嗚/冇心情聽嘅歌
結果小明一首已經中哂

今年好想睇祖國兒女上台拎獎
台下9成暴動
Lewis 發表於 2019-12-3 09:05

容祖國:你地唔係噓我呀嗎?
香港人核爆都唔割

結果小明一首已經中哂{:4_ ...
mosesming 發表於 2019-12-3 09:23

Gin Lee 都捕捉到
不過企左係另外個邊

最歌都唔需要點投票掛,小明都單手攞左九成半。

kaman921 發表於 2019-12-3 09:58

「你地唔係噓我呀嘛」
「我都有十年喇」
「戲子無情,但最無情嘅係觀眾」

堪稱頒獎禮感言經典

Gin Lee 都捕捉到
不過企左係另外個邊
-Prince- 發表於 2019-12-3 10:05

堅堅為近日緊張嘅社會氣氛提供咗一個喘媳兇幹
手足嚟㗎

樂壇民建聯愛國軒confirm唔嚟未?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

「你地唔係噓我呀嘛」
「我都有十年喇」

堪稱頒獎禮感言經典 ...
mosesming 發表於 2019-12-3 10:57

最尾嗰句講得好好其實

樂壇民建聯愛國軒confirm唔嚟未?
liebe 發表於 2019-12-3 11:15

唔畀你鬧深黃黃秋生愛徒,記得要用相同標準,判斷莫文蔚係樂壇民建聯,張惠妹係樂壇國民黨啊,親

同時附上不完整的娛樂圈國民黨(台灣藝人祝祖國生日快樂)名單
張韶涵 / 王力宏 / 羅志祥 / 陳喬恩 / 歐陽娜娜 / 林心如
王大陸 / 陳立農 / 林彥俊 / 林志玲 / 宋蕓樺 / 吳映潔 / 文琪
張惠妹 / 彭于晏 / 張鈞甯 / 陳意涵 / 賴冠霖 / 阮經天 / 劉以豪
陳志朋 / 黃安 / 焦恩俊 / 田麗 / 林佑威 / 官鴻 / 李威 / 劉畊宏 / 賀軍翔/
黃少祺 / 汪東城 / 唐禹哲 / 辰亦儒 / 郭品超 / 張庭 / 任言愷 / 任容萱
-----
微博點贊: 蔡依林 / 大s / 林志穎 / 禾浩辰
ins點贊:炎亞綸

kaman921 發表於 2019-12-3 09:58

希望祖國live 越唱越強

最尾嗰句講得好好其實
eggsteven 發表於 2019-12-3 11:32

其實呢句本來係冇錯嘅
但佢對住班觀眾話班觀眾無情就.....

「你地唔係噓我呀嘛」
「我都有十年喇」

二十年會講咩
香港人核爆都唔割

二十年會講咩
kaman921 發表於 2019-12-3 11:40

二十年會缺席

二十年會講咩
kaman921 發表於 2019-12-3 11:40

創業難,守業更難。
希望大家下年立法會選舉可以同民賤聯一齊攜手建設香港家園,保住一眾打工仔嘅飯碗
叱咤最女五強:1)大灣區奶共祖國兒女之文匯支猩、2)離地大愛壞咗嘅男人之耶撚、3)老謀深算年底派政治歌搏上位之香港人、4)前民主女神但被離地老公呃咗入門要黑警死全家之淫婦、5)靚聲而抽水無抽過界嘅暗黃TB小肥妹

「你地唔係噓我呀嘛」
「我都有十年喇」

陳奐仁已經唔係到
我有乳障

記得上個禮拜有提到今年可能會報三強
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

陳奐仁已經唔係到
我有乳障
艾石仔 發表於 2019-12-3 11:53

慶功宴上,祖兒強調不疲累不會打呵欠。她說:「我不知道攝錄機何時對住我,不會計算自己的動作。如果針對住一個動作去挑剔,怎樣都可以!我已坐在那裏,沒什麼能挑剔吧!我尊重獎項和得獎者,沒有表現到什麼。一臉嚴肅?我都是這樣子。我在台上說母親身體不適,怕媽媽不喜歡,當時是在想這件事。」

記得上個禮拜有提到今年可能會報三強
liebe 發表於 2019-12-3 12:12

方便人配票

我就唔信_容咁大度冇獎都黎睇後輩女金最女喇
垂直活著,水平留戀著。
Wonders Music Recommendation 2019 Week 49

Wonders 發表於 2019-12-3 12:21

上年美祖坐係台下,第四次親眼見證其他女歌手奪金獎,第二次睇奪後輩女金,簡直大人有大量

上年美祖坐係台下,第四次親眼見證其他女歌手奪金獎,第二次睇奪後輩女金,簡直大人有大量 ...
1d14 發表於 2019-12-3 12:33

上年有個大獎wor

上年有個大獎wor
小伙子. 發表於 2019-12-3 12:53

起碼無係後台行出黎

有個豬肉獎或者都會去下,派完歌都係乜都無, 去黎獻世咩

學EASON做表演嘉賓囉 但場面應該會暴動
我在乎~~~~我在乎~~~~~

結果小明一首已經中哂{:4_ ...
mosesming 發表於 2019-12-3 09:23

其實好睇邊個出, 連謝大媽都被人話消費運動,
小明兩年都係咁臨尾出歌爭獎, 都有D太過為爭而爭