返回列表 發帖
其實好睇邊個出, 連謝大媽都被人話消費運動,
小明兩年都係咁臨尾出歌爭獎, 都有D太過為爭而爭 ...
~蛋撻~ 發表於 2019-12-3 13:31

謝大媽當年行得太前
我在乎~~~~我在乎~~~~~

慶功宴上,祖兒強調不疲累不會打呵欠。她說:「我不知道攝錄機何時對住我,不會計算自己的動作。如果針對 ...
stephybest 發表於 2019-12-3 12:15

好慘 祖兒做咩都錯

明天祖兒處死 明天失去了天地
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

觀感問題~ 大家鍾意你就做咩都無所謂,唔鍾意你就點都可以搵野挑剔~
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

903 諗住幾時還獎俾 勇奪金音獎既indie天后 Serrini ?

其實一年派三四首歌,都差唔多係呢啲時間。同時間都好多人派歌,只不過唔係社會議題啫。
不過小明今年全部都係打氣歌,唔覺得佢特登為爭獎而出人話。加上望啱啱落磅兩個禮拜,唔通未落磅就派咩。
老實講如果係為爭獎就早一兩個禮拜派,最後一個星期先派唔一定可以播到上榜。
假使世界原來不像你預期

有時觀感嘅問題真係好睇一直以來歌手嘅行為,都唔知點解釋。如果呢隻係阮民安,我諗大部份人會覺得佢抽水。
假使世界原來不像你預期

謝大媽當年行得太前
henhenhen 發表於 2019-12-3 13:43

題材嚟講佢真係行前咗十年
前到依家就算佢唔唱呢啲
市面上唱呢類歌嘅新選擇都唔算多
結果大家想聽社會歌都仲係聽佢啲舊歌
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

謝大媽當年行得太前
henhenhen 發表於 2019-12-3 13:43

五年前,遊行唱「今天我」會被人小
今日,有「和你唱」抗爭活動

題材嚟講佢真係行前咗十年
前到依家就算佢唔唱呢啲
市面上唱呢類歌嘅新選擇都唔算多
結果大家想聽社會 ...
mosesming 發表於 2019-12-3 14:32

呢幾個月 班歌手反而出唔到d高質社會歌

Eason唔洗開演唱會,唔知會唔會支持下1月1
唱下新歌都好

henhenhen 發表於 2019-12-3 14:43

要等多年

有時觀感嘅問題真係好睇一直以來歌手嘅行為,都唔知點解釋。如果呢隻係阮民安,我諗大部份人會覺得佢抽水。 ...
gapgipgap 發表於 2019-12-3 14:30

咪玩
阮民安冇可能出到呢啲質素嘅歌
樂壇小強唔係冇原因
Jayant Music Chart 2019 Week 49
1.粉紅A - 若世界在明日結束 (1 Week No.1)
2.方皓玟 - 人話
3.糖兄妹 - 只此一家 (1 Week No.1)

henhenhen 發表於 2019-12-3 14:43

melody唔掂

有時觀感嘅問題真係好睇一直以來歌手嘅行為,都唔知點解釋。如果呢隻係阮民安,我諗大部份人會覺得佢抽水。 ...
gapgipgap 發表於 2019-12-3 14:30

因為阮民安as 一個歌手真係好勉強囉

要等多年
HOTMAN 發表於 2019-12-3 15:04

14年之後本來都以為會有多啲社會歌
結果都係冇乜
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

Eason唔洗開演唱會,唔知會唔會支持下1月1
唱下新歌都好
ksquare 發表於 2019-12-3 14:48

Chef lemon 2.0

結果都係冇乜
mosesming 發表於 2019-12-3 15:40

GDJYB David Boring
903 諗住幾時還獎俾 勇奪金音獎既indie天后 Serrini ?
-Prince- 發表於 2019-12-3 13:54

She is too good for 903

GDJYB David Boring  

She is too good for 903
bagfgfcde 發表於 2019-12-3 16:06

GDJYB David Boring呢啲太偏喇

結果都係冇乜
mosesming 發表於 2019-12-3 15:40

我們不碎 拾荒者之歌 永恆少年 荒廢之綠洲 熒光 梅利號
呢堆算唔算

有心聽
咩歌都會係同個社會有關

有心聽
咩歌都會係同個社會有關
hehehaha 發表於 2019-12-3 16:41

Pretty crazy 話哂上過頭條新聞

有心聽
咩歌都會係同個社會有關

Agger我聽華麗轉身都覺得明荃好似暗串緊建保皇擋日日轉軚咁

Pretty crazy 話哂上過頭條新聞
艾石仔 發表於 2019-12-3 16:42

祖先呢期上條頭嘅歌仲多過謝大媽

Agger我聽華麗轉身都覺得明荃好似暗串緊建保皇擋日日轉軚咁
mosesming 發表於 2019-12-3 16:48

自從林夕連續近呢7,8年用左一個比較含蓄既方式去講呢d敏感issues
我就覺得廣東歌既variety同想像空間真係好大好犀利

mosesming 發表於 2019-12-3 16:52

Pretty Crazy 行得前過serrini

自從林夕連續近呢7,8年用左一個比較含蓄既方式去講呢d敏感issues
我就覺得廣東歌既variety同想像空間真係 ...
hehehaha 發表於 2019-12-3 16:53

其實係大家以言入罪嘅功力強咗好多
可以捉住首歌某隻字就幻想到哂人地首歌講乜

艾石仔 發表於 2019-12-3 16:55

梗係啦
祖兒出道
serrini仲讀緊小學

艾石仔 發表於 2019-12-3 16:55

04年嘅分身術已經預測到2019年嘅香港一街都係示威者

有心聽
咩歌都會係同個社會有關

同意
我們都是這樣長大的 有心聽都係社會歌

如果唔係多得連綿雨 點會有雨傘
呢幾日講到好似得一個女歌手肯發聲咁

同意

呢幾日講到好似得一個女歌手 ...
JasOh103 發表於 2019-12-3 17:01

呢首當然
陳雲有著陳雲畏懼 陳雲都有陳雲唏噓!

呢首當然
陳雲有著陳雲畏懼 陳雲都有陳雲唏噓!
hehehaha 發表於 2019-12-3 17:03

和陳雲深深一吻來代替普選好嗎?

檸檬原來都唱緊社會歌!

和陳雲深深一吻來代替普選好嗎?

檸檬原來都唱緊社會歌!
mosesming 發表於 2019-12-3 17:07

要睇時代背景同詞人/歌手啦

咁當然每個作品(歌曲)完成個一刻
所謂作者已死
作品既意義已經交左比觀眾去感受同理解
再唔係作者既工作

有心聽
咩歌都會係同個社會有關

同意 其實羅生門我一直都當係
個種sense同囍帖街係近乎一模一樣

同意 其實羅生門我一直都當係
個種sense同囍帖街係近乎一模一樣
HOTMAN 發表於 2019-12-3 17:16

無記錯
羅生門的確係上過頭條新聞

同意

呢幾日講到好似得一個女歌手 ...
JasOh103 發表於 2019-12-3 17:01

攞到獎個話要唔要多謝黃心穎呀
香港人核爆都唔割

無記錯
羅生門的確係上過頭條新聞
hehehaha 發表於 2019-12-3 17:17

不過頭條又冇得用嚟做標準
因為頭條好興抽一句半句出嚟用
可能成首歌本來唔係咁解

kaman921 發表於 2019-12-3 17:18

強烈要求903搵心穎BB頒獎俾Sammi

強烈要求903搵心穎BB頒獎俾Sammi
mosesming 發表於 2019-12-3 17:22

我驚sammi fans掟雞蛋掟心穎bb
香港人核爆都唔割

其實一年派三四首歌,都差唔多係呢啲時間。同時間都好多人派歌,只不過唔係社會議題啫。
不過小明今 ...
gapgipgap 發表於 2019-12-3 14:26

唔洗咁打手既
客觀D黎睇, 假使同人話plug出黎都唔係為左隻歌攞獎同加個人ap (雖然假使plug個時間應該本身係為十大,結果太強勢有意外收穫),
而係為左急煲人氣刺激投到入最女, 因為只要果一年有過上榜歌, 新plug上唔上榜都可以推到人氣,
不過係今年plug食糊歌時機比17年更精準,年中keep返少少人氣入到五強, 一出五強即plug食糊歌,
結果就實食無黐牙
係我好少見D timing計得咁好既情況大驚小怪啫

唔洗咁打手既
客觀D黎睇, 假使同人話plug出黎都唔係為左隻歌攞獎同加個人ap (雖然假使plug個時間 ...
~蛋撻~ 發表於 2019-12-3 17:48

最好計到last moment plug歌 DJ又肯即上比你入圍

Gin Lee 2019.1.1 話低調做人、高調做音樂, 點知低調到俾903 ban 到 PK. 其實浮世繪今年值十大, 不過可惜係國語歌, Gin Lee 白果好慘.

mosesming 發表於 2019-12-3 16:52

KING JER POST JOJO 包尾

我淨係聽過Dear Jane promo
其他都未聽過
45 . Beyond the barricade is there a world you long to see
Week50
1我們不碎2火樹3Reflection

有無人收到風cancel

kaman921 發表於 2019-12-3 17:18

一定要
因為佢先回到事業高峰

eemia 發表於 2019-12-3 18:57

邊度風吹黎呀?
搵鬼信呀?
香港人核爆都唔割

我就覺得廣東歌既variety同想像空間真係 ...
hehehaha 發表於 2019-12-3 16:53

大隱隱於市
2014年10月出街 嘅 再戰明天
我 100% 肯定,作者嘅原意,係 後雨傘歌
逆光飛翔 嘅作者原意 我唔知
但劇歌其實係最容易過骨的: 「我講劇裡面個主角之嘛」

我地需要有 直接打氣或控訴 嘅 rallying 歌
亦需要有 林夕式 嘅將一切化為藝術
Wyman 式嘅 駛唔駛驚到咁含蓄
仲有身在曹營 最多盡搏 嘅劇歌
淨係要最直接嘅歌
係唔可能將歷史 烙印喺流行文化 裡面,流傳落去

我唔相信係讀者嘅過份閱讀
做得創作嘅,唔可能六個月裡面,意識或潛意識不受影響
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔洗咁打手既
客觀D黎睇, 假使同人話plug出黎都唔係為左隻歌攞獎同加個人ap (雖然假使plug個時間 ...
~蛋撻~ 發表於 2019-12-3 17:48

你咁講我又明喎
假使世界原來不像你預期

收到風903勸英_個兩條友唔好黎

收到風鳩噏要扣分同ban account