返回列表 發帖

2019 你o既年度十大最愛

2019年 催淚煙食過 實彈中過 血流過
回望依年香港人實在經歷太多
整個生活充斥住傷感負能量
然而 音樂總能夠幫助人抒發情緒
今年又有邊十首歌你最愛既歌曲一直陪住你渡過困難時間呢?

照規矩
不限派台 不限語言 只要係今年 只要係你最愛 就有得上榜
歡迎打埋感想原因
歡迎大家互相交流下

2018:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15413

2017:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13922

2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12341

2015:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10385

2014:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7625

Two At A Time - AGA
Tonight - AGA
Everyday - AGA
在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
我們與愛的距離 - 許廷鏗
忘記和記 - 麥浚龍 feat. 黎明
逃生門 (門外版)  - 周國賢 feat. JW
BMG - Be My Girl - Keung To & Anson Lo @ MIRROR
Reflection - MIRROR
我們不碎 - ERROR

9字歌好多年度十大 開心
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

每年頒完獎就要po係度了  

二十首單曲 (一人不多於一首)
1. 若世界在明日結束 / 粉紅A
2. 日月無 ...
bagfgfcde 發表於 2020-1-11 22:03

no Joey, BARF!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

十大歌曲
人話               方皓玟
靜謐神林         Serrini
尋找白金漢      馮允謙
告別的藝術       ...
doughnut 發表於 2020-1-9 01:09

Serrini勇奪多個獎項 實至名歸!

每年頒完獎就要po係度了

二十首單曲 (一人不多於一首)
1. 若世界在明日結束 / 粉紅A
2. 日月無光 / Serrini
3. 阿波羅十一號 / 余佩真
4. 圓謊 / 盧凱彤
5. 早知莫投胎 / 百合花
6. 二零一九 / LMF
7. 2017,你。 / 鄭宜農
8. 失重效應 / 黃瑋中
9. Rose Wayne / YELLOW
10. Ophelia / 魏如萱
11. 告別 / Matt Force
12. 微物 / 王嘉儀
13. 玉女穿梭 / 陳珊妮
14. 噩夢 / 雷同二友
15. Indiepop / 緩緩
16. 末日快車 / The Hertz
17. 在錯誤的宇宙尋找愛 / 陳健安
18. 你朝我的方向走來 / 馬念先、9m88
19. 波點女皇 / 王菀之
20. 我們都是這樣長大的 / 鄭秀文

二十隻專輯
1. 邪童謠 / Serrini
2. 燒金蕉 / 百合花
3. 真 真 / 余佩真
4. 給天王星 / 鄭宜農
5. 為藝術犧牲 / 粉紅A
6. LMF XX YEAR FEST / 群星
7. 離峰時刻 / 陳穎達
8. 藏著並不等於遺忘 / 魏如萱
9. 夜長夢少 / 傻子與白痴
10. Matt Force / Matt Force
11. Juvenile A / 陳珊妮
12. 遜到簡直是個藝術品 / 傷心欲絕
13. 殘 / 王嘉儀
14. Salama / 查勞.巴西瓦里
15. #ChillChillAllGood / 許時
16. 我肯定在幾百年前就說過愛你 / 告五人
17. 至繁 / 邱比
18. Identify / Ghostly Park
19. 唐貓SUGARCAT / 唐貓SUGARCAT
20. 失物之城 / 許哲珮

十大歌曲
人話               方皓玟
靜謐神林         Serrini
尋找白金漢      馮允謙
告別的藝術      陳健安
我們的基因      謝安琪
鬥快               per se
想突然             陳凱詠 feat. Phat
生來起舞          趙慧珊
永恆少年          曾樂彤
一秒                林欣彤

十大專輯
邪童謠               Serrini
本原                  陳健安
Journey to Nowhere       Nowhere Boys
Ripples, Reflections and everything in between                            per se
Whoa.                 GTB
Little by Little     小塵埃
The album and the rest of it…    麥浚龍/謝安琪
初音The Beginning of Sound     林二汶
仲間                     周國賢
17+                     黃淑蔓

年度唱作人
Serrini
陳健安
方皓玟

年度男歌手
陳健安
馮允謙
麥浚龍

年度女歌手
Serrini
方皓玟
泳兒

年度組合/樂隊
Nowhere Boys
per se
小塵埃

年度新單位
The Hertz
The Black Sheepee
陳凱詠

最佳作曲
生來起舞        趙慧珊
作曲:Cousin Fung

最佳填詞
野木蘭             泳兒
填詞:周耀輝

最佳編曲
人 話                方皓玟
編曲:何山

最佳監製
波點女皇         王菀之
監製:王菀之

我最喜愛的MV
小紅         Serrini     導演:Maggie Leung

我最喜愛的現場演出
Serrini的童話世界

逃生門 (門外版)  - 周國賢 feat. JW
一吻穿越四十六億歲 - 陳健安
最後的信仰 - 林二汶
以愛情的罪名 - Gin Lee
四書五經六欲七竅 - 許廷鏗
13樓的大笨象 - 鄭融
喘息空間 - Gin Lee
下一位前度 - 林家謙
山旮旯 - 馮允謙
你可能未必不喜歡我 - 許廷鏗

評分人數

遲咗啲寫,不過都想記錄返:
No. 10:《快樂到死》黃耀明/關淑怡淨係呢兩個把聲已經贏晒,一直冇令人失望嘅童 ...
amok 發表於 2020-1-6 06:42

第5我都諗過做十大!

謝安琪-我們的基因
鄭秀文- 我們都是這樣長大的
謝安琪-偷情的禮儀
楊千嬅-嫁給愛情
鄭融-13樓的大笨象
許廷鏗- 我們與愛的距離
古巨基/胡定欣-亂世情侶
Aga-Tonight
陳健安- 在錯誤的宇宙尋找愛
衛蘭-運動詩歌

評分人數

至尊歌  逃生門 - JW王灝兒  及  逃生門(門外版) - 周國賢(feat.JW王灝兒)
作曲:周國賢  填詞:林若寧   ...
choix 發表於 2020-1-3 20:12

嘩 JW 至尊歌 好 GQ
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

遲咗啲寫,不過都想記錄返:
No. 10:《快樂到死》黃耀明/關淑怡淨係呢兩個把聲已經贏晒,一直冇令人失望嘅童 ...
amok 發表於 2020-1-6 06:42

《街仔路雨落袂停》鄭宜農/陳嫺靜

Good choice!

遲咗啲寫不過都想記錄返:

No. 10:《快樂到死》黃耀明/關淑怡

淨係呢兩個把聲已經贏晒,一直冇令人失望嘅童年偶像。只期待更好嘅gothwave。

No. 09:《人話》方皓玟

有火嘅EDM,一路un,一路屌。

No. 08:《Gway Lo》Triad God

唔屬於華語樂壇,不過用廣東話rap嘅倫敦越南仔。佢其實好神,Palmistry監製,同Dean Blunt嗰班埋堆,搵埋陳冠希同佢做interview。

No. 07:《告別》Matt Force

今年香港暑假氣氛,RIP。

No. 06:《飛花》Merry Lamb Lamb

編曲,production同mixing都好正,80s 迷幻電音曲風,冇人X人海咁商業,亦都顯得佢哋好老seafood。

No. 05:《一晚白頭(Rock Version) 》盧巧音

MV加咗唔少分,鍾意佢tough bitch,但有struggle。

No. 04:《圓謊》盧凱彤

盧凱彤嘅巔峰作,同時亦都係假音人陳浩峰嘅巔峰作之一。 前年嘅《四季交易會比初出道嗰陣已經係另一個level。

No. 03: 《若世界在明日結束》粉紅A

粉紅A今年嘅派台歌同timing都好應,由6月4號upload《香港香港》一個aerial shot嘅MV,好似有預知感。當時氣氛仲係比較樂觀,不過去到年尾已經係諗緊末日。

No. 02:《濫情歌》周穆

凡事做咩都唔好咁濫,呢首我覺得好撚濫,係周穆比較冷靜同理性嘅說唱演繹平衡返…(不過濫嘅又好似顯得仲濫)。其實2018年已經出咗,不過係19年先至出MV+ig洗版。

No. 01:《今宵多珍重》My Little Airport

喊撚晒,基本上成首歌都係trigger。

s/o:

《Define Me & You》Luna is a Bep

《香檳女狼》鄧小巧

最後的信仰》林二汶

《街仔路雨落袂停》鄭宜農/陳嫺靜

(我們就是這樣長大的) 馬路天使回憶有罪》達明一派

《龍鎮》Preservation feat. YoungQueenz

《你刪掉的自拍是真正的你》黃麒靜

末日快車》The Hertz

寄居生物》 章尾而

評分人數

至尊歌:我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
第二位:忘記和記 - 麥浚龍 feat. 黎明
第三位:13樓的大笨象 - 鄭融
第四位:喘息空間 - 李幸倪
第五位:聲音導航 - 馮允謙
第六位:Dream My Dreams - 黃淑蔓
第七位:雲吞 - 鄧小巧
第八位:在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
第九位:平安夜 - 梁詠琪
第十位:睡皇后 - G.E.M.

合唱
金獎:亂世情侶 - 古巨基 & 胡定欣
銀獎:家門 - 衛蘭 & 馮允謙
銅獎:天知 - 梁釗峰 & 陳健安

評分人數

至尊歌  逃生門 - JW王灝兒  及  逃生門(門外版) - 周國賢(feat.JW王灝兒)
作曲:周國賢  填詞:林若寧  編曲:Johnny Yim (門外版: 周國賢 / 黃思彥)  監製:舒文
上榜12星期 兩星期冠軍(第39及52週)
走勢: 14>05>07>05>05>03>03>01>XX>13>13>13>01

第二位  我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
作曲:徐沛昕  填詞:詩詞  編曲:褚鎮東 / 徐沛昕  監製:蔡德才
上榜8星期 最高位置冠軍(第28週)
走勢: 03>01>04>04>04>08>15>08

第三位  下一位前度 - 林家謙
作曲:澤日生 / 林家謙  填詞:林夕  編曲:林家謙  監製:澤日生 / 林家謙
上榜8星期 最高位置冠軍(第13週)
走勢: 06>04>04>07>02>XX>08>02>01

第四位  山旮旯 - 馮允謙
作曲:王菀之  填詞:黃偉文  編曲:周錫漢 / 黃兆銘  監製:周錫漢
上榜6星期 最高位置冠軍(第26週)
走勢:04>05>03>01>08>03

第五位  最後的信仰 - 林二汶
作曲:藍奕邦  填詞:林夕  編曲:Jerald  監製:于逸堯 / 林二汶
上榜7星期 最高位置冠軍(第42週)
走勢:10>04>09>07>03>03>01

第六位  悲觀生物學 - 容祖兒
作曲:伍樂城  填詞:黃偉文  編曲:伍樂城  監製:伍樂城
上榜7星期 最高位置冠軍(第33週)
走勢:09>05>07>04>01>10>12

第七位  在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
作曲:馮穎琪  填詞:黃偉文  編曲:謝國維  監製:謝國維
上榜7星期 最高位置冠軍(第31週)
走勢:12>05>08>12>01>05>08

第八位  我們與愛的距離 - 許廷鏗
作曲:Cousin Fung / 黃兆銘  填詞:林夕  編曲:周鍚漢 / 黃兆銘  監製:周錫漢 / 于逸堯
上榜8星期 最高位置冠軍(第40週)
走勢:09>06>07>11>12>07>04>01

第九位  亂世情侶 - 古巨基
作曲:陳輝陽  填詞:林夕  編曲:陳輝陽  監製:陳輝陽
上榜8星期 最高位置冠軍(第14週)
走勢:06>04>04>04>XX>04>04>04>01

第十位  當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾
作曲:陳蕾  填詞:陳蕾  編曲:MJ Tam / Tom To  監製:C.Y. Kong / MJ Tam / Tom To
上榜8星期 最高位置冠軍(第10週)
走勢:10>09>05>01>09>XX>10>03>13

(廿一大:願 - 方皓玟 / Just Carry On - 林家謙 / 望 - 方皓玟 / 初老 - Kolor / 精神
餵飼 - 鄧小巧 / Tonight - AGA / 偽人 - 許廷鏗 / 野木蘭 - 泳兒 / 聲音導航 - 馮允謙 / 孤島人 - RubberBand / 掹藤 - Nowhere Boys)

至尊唱片 the album and the rest of it... - 麥浚龍 / 謝安琪
監製:麥浚龍 / Jerald / 王雙駿 / 伍樂城 / 雷頌德
(上榜歌: 黑盒 其實寂寞 廢話 情感的廢墟 偷情的禮儀  冠軍歌: 寂寞就如 我們的基因 忘記和記)

男歌手
許廷鏗(上榜歌: 荒廢之綠洲  冠軍歌: 白紙 僞人 單數 我們與愛的距離)
馮允謙(上榜歌: Full Moon Party  冠軍歌: 聲音導航 山旮旯 尋找白金漢)
陳健安(上榜歌: 告別的藝術 重生  冠軍歌: 一吻穿越四十六億年 在錯誤的宇宙尋找愛 以青春之名)

女歌手
謝安琪(上榜歌: 沐春風 其實寂寞 廢話 偷情的禮儀 773312  冠軍歌: 我們的基因)
鄧小巧(上榜歌: 雲吞 迂腐 香檳女郎  冠軍歌: 精神餵飼)
方皓玟(上榜歌: 人話  冠軍歌: 願 望)

樂隊 / 組合
Dear Jane(上榜歌: 永遠飛行模式 碌架床 富上代 Dear Christmas 冠軍歌: 身體語言 無憾的生存 2084)
RubberBand(上榜歌: 超友誼 ¿醒未? 漫長  冠軍歌: 孤島人)
Supper Moment(上榜歌: 點滴  冠軍歌: LOVE is NEARBY 尋回一碗湯)

唱作人
林家謙(上榜歌: 聽風  冠軍歌: 下一位前度 Just Carry On)
陳健安(上榜歌: 告別的藝術 重生  冠軍歌: 一吻穿越四十六億年 以青春之名)
方皓玟(上榜歌: 人話  冠軍歌: 願 望)

生力軍
林家謙(上榜歌: 聽風 冠軍歌:下一位前度 Just Carry On)
陳卓賢(上榜歌: 二期大樓 下一個諾貝爾)
李靖筠(上榜歌: 第三顆行星 碎紙機的告白)

評分人數

人群是那麼像羊群

G持衛蘭
henhenhen 發表於 2020-1-3 18:53

喜歡蘭蘭
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

八九十最正
John 發表於 2020-1-3 18:16

G持衛蘭

1.忘記和記
2.在錯誤的宇宙尋找愛 (you are gay!)
3.2084
4.偷情的禮儀 (so true...
5.精神餵飼 (very horn ...
henhenhen 發表於 2020-1-3 17:00

八九十最正
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

1.忘記和記
2.在錯誤的宇宙尋找愛 (you are gay!)
3.2084
4.偷情的禮儀 (so true...
5.精神餵飼 (very horny....
6.Two at a Time (horny...
7.孤島人
8.一種永遠 (big hit!
9.Pretty Crazy (big hit!
10.悲觀生物學 (song of the year!

1. 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
2. 我們的基因- 謝安琪
3. 2084- Dear Jane
4. 荒廢之綠洲 - 許廷鏗
5. 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
6. 重生 - 陳健安
7. 開放世界 - 莊正 (由2014年睇到2019年出道,之後都唔知有冇機會再出歌)
8. 逃生門 (門外版)  - 周國賢 feat. JW
9. 你可能未必不喜歡我 - 許廷鏗
10. 5x20 嵐 (出年休團啦)

11.下一位前度 - 林家謙

評分人數

Infinity & Eternity

至尊歌曲 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
第二位 我們的基因 - 謝安琪
第三位 告別的藝術 - 陳健安
第四位 山旮旯 - 馮允謙
第五位 最後的信仰 - 林二汶
第六位 悲觀生物學 - 容祖兒
第七位 運動詩歌 - 衛蘭
第八位 To Whom - Supper Moment & Survive Said The Prophet*
第九位 二零一九 - LMF
第十位 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安

Record Of The Year Juice - Lizzo
2. Never Really Over - Katy Perry
3. Cruel Summer - Taylor Swift
4. Bad - James Bay
5. bury a friend - Billie Ellish
6. Hold Me While You Wait - Lewis Capaldi
7. Love Me Anyway (feat. Chris Stapleton) - P!nk
8. Watermelon Sugar - Harry Styles
9. Don't Start Now - Dua Lipa
10. Dancing With A Stranger - Sam Smith & Normani

last.fm AP (01/01/2019-31/12/2019) - songs released in 2019 only
1. 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文 (136)
2. 我們的基因 - 謝安琪 (113)
3. 告別的藝術 - 陳健安 (97)
4. 山旮旯 - 馮允謙 (90)
5. 偷情的禮儀 - 謝安琪 (81)
6. 在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安 (77)
7. 一吻穿越四十六億歲 - 陳健安 (73)
Cruel Summer - Taylor Swift (68)
8. 最後的信仰 - 林二汶 (65)
9. 運動詩歌 - 衛蘭 (62)
10. 其實寂寞 - 謝安琪 (62)

評分人數

Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

多個月來
我努力研究不同方案
希望能確保2020年1月2日頒獎禮當日所有參與者場外場內之安全
抱歉至今仍未 ...
hehehaha 發表於 2020-1-3 07:03

祖兒勇奪兩獎!

多個月來
我努力研究不同方案
希望能確保2020年1月2日頒獎禮當日所有參與者場外場內之安全
抱歉至今仍未找到最妥善的方法
故只好無奈取消原定於我家陽台舉行之實體頒獎典禮

今年全數共2980個HEHA獎項
會直接post係度hea頒
tag都唔q寫了.......

2019年度HEHA樂壇流行榜hea頒獎典禮完整得獎名單:

HEHA十一大
11. The Hertz - 末日快車
10. Serrini - 天雷
09. My Little Airport - 吳小姐
08. 麥浚龍 ft.黎明 - 忘記和記
07. The Boogie Playboys - 牧場裡的羊
06. 陳慧敏 - 沉默之間
05. 林二汶 - 守破離
04. 謝安琪 - 773312
03. 盧凱彤 - 光
02. 雷同二友 - 白雲會告訴我
至尊歌: 粉紅A - 若世界在明日結束

HEHA年度生力軍:
Dusty Bottle

HEHA年度歌詞:
林夕 - 最後的信仰(林二汶)

HEHA年度旋律:
馮穎琪 - 在錯誤的宇宙尋找愛(陳健安)

HEHA年度編曲:
蔡德才@人山人海 - 773312(謝安琪)

HEHA年度嘥Track:
金:鄧小巧 - 原罪 (Obessions EP)
銀:陳柏宇 - 本能寺 (anyone but JASON)
銅:粉紅A - 你有無試過 (為藝術犧牲)

HEHA年度唱作人:
金:陳健安
銀:盧凱彤
銅:Serrini

HEHA年度搖滾歌曲:
金:盧凱彤 - 圓謊
銀:Dusty Bottle - You Don't Know Me
銅:王菀之 - 波點女皇

HEHA年度勁爆電音跳舞歌曲:
金:謝安琪 - 773312
銀:Jax Jones/Gin Lee - 喘息空間
銅:Joey Yung - Pretty Crazy
鐵:Janice Vidal - 運動詩歌

HEHA年度大愛廣東專輯:
金:粉紅A 《為藝術犧牲》
上榜歌曲:你有無試過
冠軍作品:香港香港、大地回春、若世界在明日結束

銀:麥浚龍/謝安琪  《The Album and the rest of it》
上榜歌曲:黑盒、情感的廢墟、寂寞就如、廢話、偷情的禮儀
冠軍作品:忘記和記、其實寂寞、我們的基因

銅:陳健安 《本原》
上榜歌曲:告別的藝術、以青春之名
冠軍作品:重生、一吻穿越四十六億歲、在錯誤的宇宙尋找愛

HEHA我信我唱20年賞:
Joey Yung

展望2020最期待專輯:
- 藍奕邦

評分人數

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

評分人數

=)

1. 鄭秀文 – 我們都是這樣長大的

作曲︰徐沛昕 填詞︰詩詞
編曲︰褚鎮東、徐沛昕 監製︰蔡德才

「如帶著 殘餘顧慮 殘餘不滿 殘餘空虛
  時而走近 時而遠去 還看最後 荒廢或壯舉」

「逆權運動」至今已持續了六個月,這一首撫慰人心的療傷系歌曲也
陪伴了大家六個月。我們或許曾經感到畏懼、心碎、唏噓、顧慮、不
滿、空虛,不過回望一路以來共同走過的路,我們都是這樣長大的。

2. 陳健安 – 在錯誤的宇宙尋找愛

作曲︰馮穎琪 填詞︰黃偉文
編曲︰謝國維 監製︰謝國維

「親手作孽 惡果他人怎可解救 貪怨癡 要葬在你的地球
  為了擁抱你換這雙手 一早已被切去兩翼禁飛走」

沒有呼天搶地、沒有要生要死、也沒有對旁人目光的控訴,但經過歌
者層層遞進的演繹及是他也是你和我的MV,聽得更加心痛。無論如
何,謝謝這首歌賜給我的無比勇氣,總算避免了人生其中一個遺憾。

3. 馮允謙 – 山旮旯

作曲︰王菀之 填詞︰黃偉文
編曲︰周錫漢、黃兆銘 監製︰周錫漢

「深水灣 淺水灣 獅子山 你以為定會等
  生死興衰也有時辰 你眼前人還請捉緊 捉緊」

王菀之的旋律兜兜轉轉又環環相扣,盡見功力。黃偉文的用字也很精
準,「光輝的霎眼會停電 活著亦隨時留院」簡直就是預言。不過最
厲害的還是歌曲中段的吟唱,忽爾鼻頭一酸。下一年又會否有香港?

4. 方皓玟 – 願

作曲︰林家謙 填詞︰方皓玟
編曲︰許創基、孔奕佳 監製︰許創基

「沒法能忘記這天 絢麗白色我們來過此
  一起行多遠 想說」

謹獻給所有自殺者及被自殺者。願世間都珍惜信望愛能相愛。願世間
都擺低對罵戰和偏見。願你聽取心聲與異見。願我們能有理想息紛爭
再放下怒憤。尚未走完的路,讓我們替你們走下去。願榮光歸香港。

5. 許廷鏗 – 荒廢之綠洲

作曲︰陳考威 填詞︰T-Rexx
編曲︰黃兆銘 監製︰陳考威

「淪落到底 發現腳下谷底穿過水澗
  揭開亂世 除掉磚瓦 會再見青翠似畫」

以木結他為主的編曲營造出頹垣敗瓦的荒涼感,歌者也刻意放輕聲線
讓這種氛圍慢慢滲出來。攬炒不可怕,綠洲荒廢不可怕,被世界遺棄
不可怕,只要人心不死,尚有不只一個你伴你一起再建綠洲的優雅。

6. 陳健安 – 重生

作曲︰陳健安 填詞︰Oscar
編曲︰賴映彤 監製︰陳健安、賴映彤

「無法盤算要轉幾個彎 唯有陶醉於景色變幻
  唯求留下證明 曾呼吸過這一剎」

歌者自作自唱的作品,是一首很有力量的歌曲。副歌後變調的一小節
硬朗的演繹及歌曲末段的大合唱,都是力量的來源。如果沒能力重生
,就算快樂再光臨也只會毫無意義。所以,日子再難捱,也要活著。

7. 鄭融 – 13樓的大笨象

作曲︰Howie@Dear Jane 填詞︰黃偉文 編曲︰Dear Jane
監製︰Howie@Dear Jane、關禮琛、Tim@Dear Jane

「就是家中有匹象 大家都怕聲張
  硬把安慰獎當 成大獎」

每隔數年歌者便會有一首歌彈出。雖然始終紅歌不紅人,不過這首走
POP ROCK路線的歌曲十分出色,曲長接近五分鐘也毫不覺得
拖拉。日常生活裡大家已經要忍夠小白象,還要繼續忍受大白象嗎?

8. 許廷鏗 – 四書五經六欲七竅

作曲︰陳考威、馮允謙 填詞︰王樂儀
編曲︰陳考威 監製︰陳考威

「誰去發展詩意 會挑撥我的舌 知識與修養都叫你羞恥
  誰去跳出底線 會通往我七竅 你可以囂 我可以隨便發癲」

去年《體操》之後,歌者更進一步徹底大解放,撇除既有的官仔骨骨
形象,拋開四書五經,隨著流竄七竅的六欲,風騷性感地詮釋這一首
歌曲。配上八九十年代充滿時代感的的士高配樂的前奏,天衣無縫。

9. 盧凱彤 – 光

作曲︰盧凱彤 填詞︰郭啟華
編曲︰盧凱彤、蔡德才 監製︰盧凱彤、蔡德才

「很想能進入你的宮殿 讓黑暗國度射進光線
  來尋呼吸的勇氣 來一起找到存在意義」

坦白從寬︰At17年代甚少聽你的歌,單飛後總覺得你的作品並不
平易近人,所以對你的認識實在不多。想不到你的遺作,講述你與太
太關係的歌,來得這樣柔情似水。願你現在的地方,不需將愛傷害。

10. 陳健安 – 以青春之名

作曲︰陳健安 填詞︰Oscar
編曲︰Sunset Or Rise、Adrian Chan 監製︰Adrian Chan

「我們擲地有聲 我們邁步有風 我們額上有花 我們同途做證
  我們臉上有光 我們路上有火 我們就是有種 我們同途做證」

青春代表擲地有聲、邁步有風、額上有花、臉上有光、路上有火、就
是有種。就算喜歡發夢、野餐,青春也絕對不是甚麼罪名。只有嗜血
如命的獨裁政權,才會懼怕、打壓青春。來吧,讓我們改變世界!!

評分人數

你第一同我一樣
有少少鍾意你了
hehehaha 發表於 2019-12-31 17:33

咁都中到
明明已經唔係 Kendrick/Kanye

係我頒獎帖(見簽名)揀咗2010年代最佳二十碟(非華人地區),
雖然不盡然係2019十大,
但都係度同大家分享 ...
bagfgfcde 發表於 2019-12-30 23:36

你第一同我一樣
有少少鍾意你了

1 我們都是這樣長大的 (鄭秀文) [我們都是這樣長大的]
2 亂世情侶 +(合唱版) (古巨基 + 胡定欣) [維多利亞]
3 我們萬歲 (陳奕迅) [L.O.V.E.]
4 其實寂寞 (謝安琪) ]The album and the rest of it…]
5 空手而來 (張敬軒)

6 忘記和記 +(合唱版) (麥浚龍 / 黎明) [The album and the rest of it…]
7 我們與愛的距離 (許廷鏗) [拾]
8 逃生門 +(門外版) (JW + 周國賢)
9 13樓的大笨象 (鄭融)
10 Tonight (AGA)

評分人數

呢個我都有興趣分享下:20. Death Grips - The Money Store
19. Kaytranada - 99.9%
18. Anderson .Paak  ...
mosesming 發表於 2019-12-31 07:27

The National 竟然可以排咁前!?

係我頒獎帖(見簽名)揀咗2010年代最佳二十碟(非華人地區),
但都係度同大家分享 ...
bagfgfcde 發表於 2019-12-30 23:36

呢個我都有興趣分享下:20. Death Grips - The Money Store
19. Kaytranada - 99.9%
18. Anderson .Paak - Malibu
17. Joanna Newsom - Have One On Me
16. Kendrick Lamar - Good Kid, M.A.A.D City
15. Vince Staples - Summertime 06
14. Lorde - Melodrama
13. Nicolas Jaar - Space Is Only Noise
12. Fiona Apple - The Idler Wheel
11. Grizzly Bear - Shields
10. Amen Dunes - Freedom
9. Darkside - Psychic
8. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell
7. Flying Lotus - Cosmogramma
6. Frank Ocean - Blonde
5. Moses Sumney - Aromaticism
4. Bon Iver - Bon Iver, Bon Iver
3. The National - High Violet
2. Kendrick Lamar - To Pimp A Butterfly
1. Frank Ocean - Channel Orange

評分人數

DM多仔多到覆唔哂

我今年的至愛 (排名不分先後):
1. 忘記和記
2. 鐵蘭花
3. 一秒
4. 我們的基因
5. 逃生門
6. 野木蘭
7. 完 ...
angelicdestiny 發表於 2019-12-30 23:55

以愛情的罪名!!
Pretty Crazy!!!

2019年個人十大(排名不分先後)

告別的藝術 - 陳健安
最後的信仰 - 林二汶
初音 - 林二汶
我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
望 - 方皓玟
漫長 - Rubberband
彼個所在 - 魏如萱
別讓我走遠 - 林宥嘉
wish you were gay - Billie Eilish

評分人數

我今年的至愛 (排名不分先後):
1. 忘記和記
2. 鐵蘭花
3. 一秒
4. 我們的基因
5. 逃生門
6. 野木蘭
7. 完全變態
8. 懷很舊的舊
9. 人話
10. Two at a Time

Honorable mentions: 以愛情的罪名, 山旮旯, Pretty Crazy.

評分人數

但都係度同大家分享一下
有興趣可以搵一兩隻聽

20. Kanye West, My Beautiful Dark Twisted Fantasy [2010]
19. SOPHIE, OIL OF EVERY PRARL’S UN-INSIDES [2018]
18. Frank Ocean, Blonde [2016]

17. Big Thief, U.F.O.F. [2019]
16. Lorde, Melodrama [2017]
15. Fleet Foxes, Helplessness Blues [2011]
14. Lana Del Rey, Norman Fucking Rockwell! [2019]
13. DJ Koze, Knock Knock [2018]

12. Fiona Apple, The Idler Wheel... [2012]
11. David Bowie, Blackstar [2016]
10. James Blake, James Blake [2011]
9. Grouper, Ruins [2014]

8. Daft Punk, Random Access Memories [2013]
7. Beach House, Teen Dream [2010]

6. Weyes Blood, Titanic Rising [2019]
5. Kacey Musgraves, Golden Hour [2018]
4. Bon Iver, Bon Iver, Bon Iver [2011]

3. Kendrick Lamar, To Pimp A Butterfly [2015]
2. Arcade Fire, The Suburbs [2010]
1. Sufjan Stevens, Carrie & Lowell [2015]

評分人數

今年至愛Top10:
(排名分先後)
1.平安夜——梁詠琪
2.我們都是這樣長大的——鄭秀文
3.山旮旯——馮允謙
4.偷情的禮儀——謝安琪
5.Everyday——AGA
6.當你和心跳一起出現——蕭亞軒
7.再見灰姑娘——梁詠琪
8.波點女皇——王菀之
9.失物之城——許哲珮
10.玫瑰式體驗——林欣彤

其實仲有一晚白頭同在錯誤的宇宙尋找愛.......

評分人數

仲以為彤彤至尊
hehehaha 發表於 2019-12-29 19:18

-_-... 唔會咁啦....認真 .... 我唔係盲粉到咁既

2019 差唔多過去 呢個半年真係相當難捱
我自己都排一排我既十大 雖然我平時都唔多出聲 但我覺得呢個2019 都 ...
kelvinho726 發表於 2019-12-29 19:10

仲以為彤彤至尊

2019 差唔多過去 呢個半年真係相當難捱
我自己都排一排我既十大 雖然我平時都唔多出聲 但我覺得呢個2019 都可以咁樣去回顧

抱歉呢半年其實政治騎劫哂整個樂壇 所有既人同事都變化得好緊要 所以排位大家唔好介意
至尊歌:願榮光歸香港  香港人s
呢半年相信大家都一齊渡過好難捱既時刻,我自己都唔例外,參加過遊行去過附近地方都會知道POPO幾咁過份,曾經試過只係經過附近都連續食2-3個TG 真係心有餘悸 點解呢個政府可以咁無恥只顧滅聲唔肯正視問題 呢首歌對於我黎講 對於同路既手足都係好有意思 呢首一定係我今年既至尊!
第二位:最後的信仰 林二汶

二汶呢首歌真係陪伴左我好多個夜晚,係呢半年間自己雖然日日仍然要返工,但一睇到好多既不公義對待,好荒謬既大話蓋過一個大話,不停咁去抹黑大家爭取緊既野,信仰呢樣野真係好重要,大家各自爬山既兄弟堅信終有一日會光復到這遍土地!大家加油!
第三位:在錯誤的宇宙尋找愛 陳健安
回顧返一下今年既音樂,我最鍾意真係安仔呢首歌,佢既表現實在係有無限既可能性,聽呢首歌LOOP到不能自拔,成隻本原呢隻碟真係好有驚喜好LOOP得,希望安仔單飛後可以發掘更多自己既可能性,對你有信心!
第四位:我們都是這樣長大的 鄭秀文
Sammi呢首歌道出左好多人經歷左好多既過去高高低低,包括大家在低谷時有一種勉勵既感覺,從歌曲中可以得到一點力量,雖然路還是很長走,但仍然要面對,越聽越鍾意既一首歌,今年在我自己既Playlist中亦都係一首LOOP唔停既歌!
第五位:人話 方皓玟
小明今年既《願》《望》其實對於整個社會事件都有好高既關注度,向大家打氣,自呢首人話出左之後,小明不單直線抽擊POPO及政府呢幾個月所有既警暴及推卸責任,用粗口直接去形容而家社會政府百態相當入心入肺!
第六位:山旮旯 馮允謙
Jay今年年初派呢首歌實在係FIT到漏,自佢係英皇完約後轉到黎寰亞之後,呢一首歌可以講係驚艷既感覺,個一排係不停聽到而家都仲係會不停聽住,可惜電台唔太支持呢首歌,其實呢首歌三台冠至四台冠都唔過份,本來Jay既音樂性就很高,亦係充滿可能性,加油!
第七位:一秒 林欣彤
私心我係Mag既一位忠粉,呢首歌由佢曲詞唱包辦,聽呢首歌會好似醉左入首歌度,軟綿綿既感覺,編曲令首歌好似一層層咁撼入你心坎處咁,其實眼見佢一路走來一路都有進步到,自從入左華納唱片之後,佢似乎都係度嘗試唔同既歌路搵更多既可能性,剛剛開完演唱會既佢滿滿是正能量,加油Mag 希望可以係紅館見!
第八位:我們與愛的距離 許廷鏗
Alfred自轉會到華納後,睇得出佢好有野心去做好多既歌曲,去提升自己既質素及能力,短短兩年幾間其實都已經越黎越摸得到自己既定位係邊一度,呢一首歌既MELODY好入腦,就前奏同整首歌既感覺都好易入腦,係我個Playlist留左好耐都仍然聽緊!加油!向男金進發!
第九位:773312 謝安琪
Kay 整個蒲銘心既故事我最覺得呢首有驚喜,太耐無聽過Kay再唱快歌既感覺,對上一首係《香女人》,呢一首歌不論前奏、副歌,以及有中樂樂器既配襯都能夠完全Catch到我去聽呢一首歌,一整個Groof都被呢首歌一路帶住,好正!
第十位:Two at a Time AGA
R&B風一向係AGA身上係一件好Easy既事,佢唱開R&B都已經好幾年,坦白講每一次都有唔同既驚喜,由《一》、《Superman》、《3AM》、《小問題》去到而家Two at a Time ,AGA都有係呢一方面既擅長,亦都好恭喜佢2020年終於開佢既紅館演唱會,加油AGA!

今年既歌手排名:
男歌手:
金:陳健安
銀:馮允謙
銅:許廷鏗

女歌手:
金:林二汶
銀:林欣彤
銅:陳蕾

組合:
金:Rubberband
銀:Dear Jane
銅:Supper Moment

專輯:
本原 陳健安

評分人數

我心中交錯著痛楚與榮光的十首年度香港單曲。

此年度十大的順序就是一個香港故事,洋紫荊狂想的熱情與惡夢的抑鬱交錯,成為青年被壓逼而走上前線的鋪墊,對抗著眼前的警暴,及幕後的暴政。肥媽聲音經過處理後所過濾的人話,交錯著從前英屬香港的真話。在這艱難的時勢,有人選擇為求一時生活享受,而麻木地放棄一整代人; 有人選擇冷漠地機械化執行職務,不再帶有基本的同理心; 但亦慶幸有人願意牽著義士的手,齊上齊落; 或有人的身影再也在地上看不見,仍期盼著可在終點重遇。最後的結局尚未來臨,但堅守信念,綠洲會優雅重生,榮光終歸於香港。

--

#10 Bauhinia Rhapsody - The Hong Kong People & Riley and Her Nightmares - MAEL x CHANKA
Fight for Freedom, Stand With Hong Kong!

#9 人話 - 方皓玟
獨立調查,還我真相

#8 肥媽有話兒 - Maria Cordero
解散警隊,刻不容緩

#7 今宵多珍重 - My Little Airport
香港民族,命運自決

#6 Full Moon Party - 馮允謙
結束一黨專政,人民不會忘記

#5 773312 - 謝安琪
721 唔見人,831 打死人? 101 槍殺人

#4 今夜雪糕 - My Little Airport
多你一個好多,一個都不能少

#3 若世界在明日結束 - 粉紅A
兄弟爬山,齊上齊落

#2 荒廢之綠洲 - 許廷鏗
寧化飛灰,不作浮塵

#1 願榮光歸香港 - 香港人
光復香港,時代革命

有興趣爬長文就去只音 - 香港樂壇 2019 年度總結  睇下啦

評分人數

我推介嘅十首歌
1. 偷情的禮儀
2. 最後的信仰
3. 望
4. 人話
5. 波點女皇
6. 願
7. 忘記和記
8. 我們的基因
9. 寂寞就如
10. 其實寂寞

加多兩首:
第9位 讓愛高飛-周柏豪
第10位 嫁給愛情-楊千嬅

剛好10首

1. 最後的信仰--林二汶
曲方面,2019年最需要一首越聽越舒服越放鬆,呢首絕對做得到,尤其「抬頭尚有天空 敲不碎」呢句Melody特別舒服,感覺好樂觀。詞方面,「信最後善良留在世界」就算有幾令人絕望、悲傷,呢句歌詞話我地知點解要繼續撐落去。

2. 我們都這樣長大的--鄭秀文
不論由曲定詞去睇,其實真係今年最佳作品,「兒童有著兒童畏懼 成人都有成人唏噓」一句道破一生之中的難處,放到而家香港去睇,更加係令人無奈,不過就當我自私啦,我始終覺得二汶首歌更打動到我,唯有屈居第二。

3. 荒廢的綠洲--許廷鏗
聽住呢首歌,就好自然將好多香港嘅畫面放映出黎,聽到有啲想喊,係傷心嗰種喊?係感動嗰種喊?抑或係望到希望嗰種喊?或者係各樣都有啲啦。「牆埋下了花 家一早不似家」係囉,而家我都開始唔認得我地嘅香港喇,不過仲可以「慼着雙手相信有天可報捷」,咁將來就可以「再建綠洲的優雅」!

4. 重生--陳健安
見我放左邊三首歌入三甲,就知我今年特別中意啲比較柔嘅歌,而今年仲有呢首歌做到呢一點,《重生》,就咁睇歌名都已經知佢想表達啲咩,就係無論有幾痛苦有幾大壓力,都總有重新開始嘅一刻。呢首歌其實係上年為舞台劇而作,本來同呢一刻無關係,但而家咁聽,再配埋最尾由小朋友嘅歌聲做結尾,實在好感動。

5. 人話--方皓玟
不過日日聽埋啲荒謬說話,真係搵地方發洩,真係估唔到小明玩EDM都唔錯喎,handle得到,兩句粗口歌言帶到嗰種憤怒之餘,又唔會令首歌變得低俗,小明喺嗰兩句真係唱得好自然好順口

6. 二零一九--LMF
每逄發生一啲大事,就好需要大家用唔同方式去紀錄呢件事,去提醒後代唔好重覆犯錯 (雖然人類真係好中意重覆犯錯)。記者用影像/文字做即時紀錄,劇場人用舞台劇做紀錄,音樂人自然就要用音樂做紀錄啦!

7.聲音導航--馮允謙
每次聽親馮允謙唱歌都會覺得好sweet,如果每次喺我想去旅行時,都有人做我嘅聲音導航就好。「There's a world for you and me. Take my hand and you will see.」

8.在錯誤的宇宙尋找愛--陳健安
唔係咁多歌手可以一年裡做幾首歌,首首都可以咁高質。本身就咁聽已經覺得好好聽,但配埋MV之後,先知道原來首歌個世界係咁,「求做對簡單的愛侶 與你歷其境方知多可怕」真係睇到眼濕濕呀!

9. 13樓的大笨象--鄭融
呢首係一首好易入腦嘅歌,聽一兩次就已經入晒腦,「為何人傾向 做什麼都要一雙」一個冇拖拍嘅人應該會身同感受吧!

10. 原罪--鄧小巧
如果小巧係派呢首歌就好,可以俾更多人欣賞到呢首歌。小巧嘅唱功真係好厲害,睇完Healing Life 演唱會更加愛上小巧。諗左好耐呢首歌想表達啲咩,我自己就解讀到兩個方向,一個係單純愛情上,另一方面又可以係比喻緊香港人同香港,可能係我諗多左啦!不過一首好嘅藝術作品自然可以容納多過一個解讀嘅。

順道講講我個人認為嘅今年男女組新人三甲同至尊唱片

男歌手:
金--許廷鏗
銀--陳健安
銅--馮允謙

女歌手:
金--鄧小巧
銀--林欣彤
銅--謝安琪

組合:
金--Rubberband
銀--Dear Jane
銅--小塵埃

新人:
金--林家謙
銀--陳卓賢
銅--ERROR

至尊唱片:《拾》--許廷鏗

最後仲有一首歌,呢首唔可以放入十大,因為我覺得佢屬於流行歌曲呢個範圍,而係有更高尚嘅意義,亦係所有香港人嘅願望同心聲:

《願榮光歸香港》

評分人數

山旮旯都幾受歡迎

祖粉 confirmed
bagfgfcde 發表於 2019-12-26 14:19

大家都係

喺2019聽得最多嘅十首歌...
1. Pretty Crazy
2. 773312
3. 偷情的禮儀
4. 13樓的大笨象
5. 告別的藝術
6. 我們的基因
7. 在錯誤的宇宙尋找愛
8. 波點女皇
9. 寂寞就如
10. 其實寂寞

除咗廢話全部Kay都有...但係最後輸咗俾祖祖

評分人數

排名根據spotify 我聽最多嘅新歌
1.山旮旯
2.悲觀心物學
3.在錯誤的宇宙尋找愛
4.偷情的禮儀
5.最後的信仰
...
timc524 發表於 2019-12-26 14:16

祖粉 confirmed

排名根據spotify 我聽最多嘅新歌
1.山旮旯
2.悲觀生物學
3.在錯誤的宇宙尋找愛
4.偷情的禮儀
5.最後的信仰
6.773312
7.我們與愛的距離
8.二零一九
9.聽風
10.Pretty crazy

評分人數

我們萬歲
代你白頭
慶祝無意義
下一位前度
當我迷失時聽着的歌
致旅途中的我
Pretty Crazy
我們都是這樣長大的
感情寄生族
最後的信仰

我們與愛的距離

評分人數

你快樂過生活 我著襪浸溫泉

我的十大有改變
加上感想原因
得幾首其他未諗到

山下見 - Hugo
睇造星嘅時候巳經睇好Hugo
聽完佢唱呢首自創歌好大感觸
成個腦嘅畫面都係呢六個月發生嘅事

願榮光歸香港 - 眾香港人

每次和你唱唱呢首國歌時候感受係好深
每次同手足一齊行時候話比自己聽唔洗驚
但個種恐懼依然抹不走
經歷咗呢半年 有傷心過心情係好難受好痛

和你飛 - 香港人
二零一九 - LMF

鬧爆呢個制度係有幾可恥
今年實在有太多荒謬嘅事

人話 - 方皓玟

小明真係好正
寸爆班高官同警慌唔識講人話

最後的信仰 - 林二汶
光 - 盧凱彤
Miss ellen

許廷鏗 - 我們與愛的距離

JW - 逃生門
想起見到成班手足逃生嘅畫面

評分人數

再將我相信的如煙火般綻放

最後的信仰 - 林二汶
逃生門(門外版) - JW + 周博賢
2084 - Dear Jane
十三樓的大笨象 - 鄭融
忘記和記 - 麥浚龍 + 黎明
我們與愛的距離 - 許廷鏗
偷情的禮儀 - 謝安琪
山旮旯 - 馮允謙

上面真係搭吓巴士都會浮起喺腦海
當然重有國歌,呢個唔只係呢個年度嘅十大最愛,相信會延續到2047

評分人數