返回列表 發帖

2019 你o既年度十大最愛

2019年 催淚煙食過 實彈中過 血流過
回望依年香港人實在經歷太多
整個生活充斥住傷感負能量
然而 音樂總能夠幫助人抒發情緒
今年又有邊十首歌你最愛既歌曲一直陪住你渡過困難時間呢?

照規矩
不限派台 不限語言 只要係今年 只要係你最愛 就有得上榜
歡迎打埋感想原因
歡迎大家互相交流下

2018:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=15413

2017:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=13922

2016:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12341

2015:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10385

2014:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7625

1st 香港人 - Bauhinia Rhapsody 洋紫荊狂想曲

高質到核爆 無論個編曲 rap既詞 chorus
特別係個mv 跟本CLS 每一秒每一個畫面都不斷催淚 勁過TG
特別係 2:41個幕
"Only 15 but He's Duty bound and his time is Now at the frontlines of a dream"
當依個政府如此荒謬如此痴L線既時候 點解反而係要靠年輕人出黎去對抗依個政權
依班為咗我地生活而戰既義士 一個又一個比班仆街毒打 性侵犯 甚至被殺
大部分上一代人仲可以生處係平行時空談笑風生吃喝玩樂 仲要話班後生攪亂個社會 wtf?
人本應生而自由 但卻為自由而死
連續幾個月身處係依個環境真係好可悲
但好彩並唔係所有香港人都係港豬
全世界既人都可以係今場運動睇到 原來香港人真係可以好高質
一首又一首創作自香港人既好歌相繼回應
而依首洋紫荊狂想曲 水準之高 驚豔到不行
proud to announce 2019屬於我自己既至尊歌曲

2nd 癲佬 - 自游 Be Water feat. 香港人

早期黎講 咁多首抗爭歌最鍾意依首
極pop既曲配上感同身受既歌詞
一字一句都打入你內心深處
一字一句都講中你每日最悲痛最荒謬既生活
配埋個mv 聽足兩個幾月都可以聽一次喊一次
希望我地好似最後一句所講
終有一日我地可以.........

3rd LMF - 二零一九

雖然相比起佢地之前d歌 二零一九唔算太爆
但沉重既音樂 配上親切熟悉每個星期都會跟住一齊嗌既口號入詞
帶黎既衝擊卻非同小可
respect!

4th 林二汶 Eman Lam - 最後的信仰

一首好歌遇到最適合佢既歌手
不但錦上添花 亦令首歌昇華到另一個層次
而且歌詞輕易令聽眾引起共鳴
相信都係唔少人既年度之歌
希望一月一可以拎到個至尊番黎

5th 王菀之 - 波點女皇

其實每次我都好想齋打 王菀之 三隻字就算
水百合2.0 全年looooooop得最多次既廣東歌
仲要出個LIVE VERSION....... 更加正到核爆
點解美之可以不斷出咁多咁正既歌出黎
真係好希望佢唔好再講錯野
如果佢又黎多穫 我都唔知點算........

6th P!nk - 90 Days

90days係今年隻比較失望既碟到簡直係鶴立雞群
首歌開頭佢兩個互相和音聽到好舒服 配合得天衣無縫
到後期兩個一齊發力亦唔會突兀
簡單既bgmusic配上佢兩個互相較勁既人聲令到成首歌好有層次感

7th
Machine Gun Kelly, YUNGBLUD, Travis Barker - I Think I'm OKAY

上年挑戰完eminem以為佢皮已收
點知今年出隻正碟出黎
果然大難不死必有後福 雖然所謂難係佢自己攞黎
巧punk耶 本身第一次聽好討厭yungblud把聲
但聽耐咗(或者唔睇mv唔望佢個樣?) 反而覺得又幾okay wor
正因簡簡單單既歌詞 好容易就hit中人
加埋個巧青春既mv加分!
Btw越睇mgk越順眼

8th Lil' Ashes 小塵埃 - 花之亂 feat. Ivana Wong

嗯 我接受到小塵埃把聲
依個天氣聽真係超舒服
反而想講如果美之獨唱係咪真係好呢
我會覺得首歌會變到皇后餐廳/小手術咁
係好聽 但好快聽到悶
依家撞小塵埃把聲落去 反而幾得意 好LOOP好多
不過如果首歌比咗美之 都未必會係咁既編曲

9th Zedd & Kehlani - Good Thing

電子得黎又有少少jazz
極度洗腦 個mv又拍得唔錯
早前比上面封殺既正太zedd
好難唔支持佢

10th Austin Mahone - Why Don't We

肌肉版既charlie puth 溝 冇gel頭既blaine anderson?
夠輕快 夠catchy 夠簡單 首歌loop足上半年
佢d舞就。。。 not my cup of tea
明明dirtywork都仲叫好樣 佢個髮型真係

Honorable Mention

Guilty Pleasure

其實點解佢仲可以出到歌真係好洗腦 但..... gp之選

本年度終極GP
祖國兒女再加最多人討厭既歌
我真係唔會同人講其實我真係好鐘意loop一種永遠
btw 利申 奶共兒正_ _

2019 CM最喜愛歌曲統計表  (未計#66)

32 最後的信仰 /
~~~~~~~~~~~~~~
27 我們都是這樣長大的 /
2 ...
hehehaha 發表於 2019-12-9 01:52

結果好正路

三首謝安琪,無王菀之都正路?
stephybest 發表於 2019-12-9 16:19

點解要有王菀之當個個都鐘意王菀之既時候
王菀之就好應該諗下佢行緊個條路岩唔岩佢
雖然我唔覺得有可能發生

你係何哲圖?
放空 發表於 2019-12-17 12:48