返回列表 發帖
【我都有十年喇】
暫定十二月二十九日 兩個榜都頒膠
其實星期日派膠係咪無人睇

率先公佈入圍名單 我哋聽日見

Support
616.1314 發表於 2019-12-28 19:46

全壇第一個非共頒獎

本年度嘅頒獎禮形式有別於過往幾年。各個獎項會係今日唔同時段頒發,希望大家無時無刻上CM都有新嘢睇

率先頒發Pun 10類別獎項

組合銅獎:
Busy Bee

上榜歌曲包括:青春, Let's dance、怪雞

組合銀獎:
Bingo (註:該組合現時剩餘兩名成員,因3月至今從沒有以組合形式出席任何活動,因此沒有最新照片)

上榜歌曲包括:後街女孩

組合金獎:
大四喜

上榜歌曲包括:IG、婚姻

男歌手銅獎:
韓子亮

上榜歌曲包括:Baby Wanna Let You KnowI'm So SadTime To Say Goodbye

男歌手銀獎:
譚詠麟

上榜歌曲包括:男人的浪漫、父親、移動人、廢青、千變萬化、自然不是罪名、尋找彼得潘、忘憂吧、某月某日會OK

男歌手金獎:
吳業坤

上榜歌曲包括:守護人街坊財爺、小句號、狂潮、和懷念講再見、無花果

我都追頒緊 可以支酒你
Wonders 發表於 2019-12-29 00:24

時差一年

女歌手銅獎:
菊梓喬

上榜歌曲包括:一事無成Chotto等等、心有不甘、你就是天下、每一個明天、沒有你開始、逆光飛翔、隆重登場、鋼鐵有淚

女歌手銀獎:
谷婭溦

上榜歌曲包括:今宵多珍重我為我堅強、讓一切隨風

女歌手金獎:
李紫昕

上榜歌曲包括:可愛世界、Fighting、光輝的時空、似火的心、我們都是這樣長大的、爸爸、練武功、奮鬥、歡樂的芬蘭、讓我跟你走2019
噴榜謝安琪同真謝安琪一齊拎一冠女金

第一節嘅頒獎環節完中午十二點左右會開始第二節希望大家準時收睇啦

想聽
nicholashin 發表於 2019-12-29 00:50

今日新城頒獎禮 solo左10秒

groupmate 係咪成為咗呢個榜嘅愛將
616.1314 發表於 2019-12-29 00:47

創辦到依家都係愛將

Pun 10 十大第十位:
《發夢之王》黃宗澤

走勢:01>01>03>07>07>07
上榜週數:Week 28 - 33

Pun 10 十大第九位:
《董先生》孟瑤

走勢:01>02>04>03>03
上榜週數:30 - 34

Pun 10 十大第八位:
《Only One》戴祖儀

走勢:05>06>06>06>01>07>07
上榜週數:19 - 25

Pun 10 十大第七位:
《很堅強》阮兆祥

走勢:04>03>01>07>07>07>07
上榜週數:Weeks 42 - 48

Pun 10 十大第六位:
《拼火花》康華

走勢:05>06>07>01>02>04>05
上榜週數:Weeks 4 - 10

Pun 10十大第五位:
《Everybody》王雯

走勢:01>04>02>03>05>06
上榜週數:Weeks 37 - 42

跟住呢首原來kkbox都下架
Pun 10 十大第四位:
《情歌》梁承瑜
走勢:01>03>03>04>08>07>02
上榜週數:Weeks 46 - 52

Pun 10 十大第三位:
《Oh no Oh no 想我嗎》李鈺菲

走勢:04>01>05>03>02>XX>02
上榜週數:Weeks 16 - 20, 33

Pun 10 第二位:
《All That Jazz》蘇永康

走勢:05>01>04>06>02>06>02
上榜週數:Weeks 8 - 14
搵唔翻跌mic live

Pun 10 至尊歌曲:
《肥媽有話兒》肥媽

走勢:01>01>01>02>02
上榜週數:41 - 45

第二個頒獎環節完成 第三個環節將於五點半左右開始 希望大家準時收睇啦

開始緊原來 , 我有好多野要準備   
呢隊連張相都無 , 好慘  
出大碟 ...
chanchan0909 發表於 2019-12-29 13:12

呢位歌手好關心自己嘅樂壇成績
十大第十一位先係天后位置

翻到嚟第三節嘅頒獎禮 終於頒發大榜嘅獎項 首先有幕後大獎

最佳作曲入圍名單
13樓的大笨象     Howie@Dear Jane
我們都是這樣長大的 徐沛昕
我們與愛的距離   Cousin Fung / 黃兆銘
花心        馮穎琪
香檳女狼      徐繼宗
講感情 傷感情     Larry Wong

翻到嚟第三節嘅頒獎禮 終於頒發大榜嘅獎項 首先有幕後大獎

最佳作曲入圍名單
13樓的大笨象     Howie@D ...
RVHOCPC 發表於 2019-12-29 17:30

金獎
《花心》

作曲:馮穎琪

最佳填詞入圍名單
Dream My Dreams   曰云
人話         方皓玟
在錯誤的宇宙尋找愛  黃偉文
好奇殺死愛      林若寧
最後的信仰      林夕
給憂鬱的你      何振賢

最佳填詞入圍名單
Dream My Dreams   曰云
人話         方皓玟
在錯誤的宇宙尋找愛  黃偉文
...
RVHOCPC 發表於 2019-12-29 17:36

金獎《最後的信仰》

作詞:林夕

最佳編曲入圍名單Save The World   李拾壹
You Don't Know Me  Dusty Bottle
波點女皇       王菀之
花心         孔奕佳 / Edward Chiu
寄居生物       章尾而 / 許創基 / 何山 / 孔奕佳
痴心情長劍      Jimmy Fung

最佳編曲入圍名單Save The World   李拾壹
You Don't Know Me  Dusty Bottle
波點女皇       王 ...
RVHOCPC 發表於 2019-12-29 17:42

金獎
《痴心情長劍》

編曲:Jimmy Fung

最佳單曲製作人入圍名單
CityBoy       賴映彤
You Don't Know Me  舒文@Zoo Music
逆流成河       廖志華
喘息空間       Jax Jones / Fred Gibson
超友誼        Edward Chan / 于逸堯@人山人海 / 林二汶
熒光         Adrian Chan

最佳單曲製作人入圍名單
CityBoy       賴映彤
You Don't Know Me  舒文@Zoo Music
逆流成河    ...
RVHOCPC 發表於 2019-12-29 17:48

金獎《You Don't Know Me》

單曲製作人:舒文@Zoo Music

最佳專輯銅獎:
《the album and the rest of it》麥浚龍、謝安琪

上榜歌曲包括:忘記和記、廢話、我們的基因、情感的廢墟、偷情的禮儀、寂寞就如、其實寂寞

(一首冠軍歌都無,任barf唔嬲

最佳專輯銀獎
《本原》陳健安

上榜歌曲包括:在錯誤的宇宙尋找愛與慾望對話、一吻穿越四十六億歲、告別的藝術、重生、以青春之名

BARF......
放空 發表於 2019-12-29 18:04

BARF!
bagfgfcde 發表於 2019-12-29 18:05

本身咁早頒獎就係諗住希望佢哋出唔切碟可以俾個獎比第二個

最佳專輯金獎
《初音》林二汶

上榜歌曲包括:守破離超友誼最後的信仰、初音、餓

最佳新人銅獎:
林聰

上榜歌曲包括:夏花茶、若只如初見、夜行

最佳新人銀獎:
Dusty Bottle

上榜歌曲包括:You Don't Know Me、問世間情是何物、What Did You Say

最佳新人金獎:
林家謙

上榜歌曲包括:下一位前度、Just Carry On、聽風、彼個所在

第三節頒獎禮完
密切留意九點嘅第四節

On仔得銀
616.1314 發表於 2019-12-29 18:49

被林二汶壓住

歡迎翻嚟頒獎禮嘅第四節 開始頒發十大喇
tag一tag先十大第十位:

十大第十位:
《CityBoy》Zpecial

走勢:19>13>12>05>05>01>04
週數:Weeks 28 - 34

十大第九位: