返回列表 發帖
WYTV Music Award 2019

十大金曲 第六位

光 - 盧凱彤

曲 盧凱彤
詞 郭啟華
編 盧凱彤 / 蔡德才
監  ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:40

Support Ellen!

唱作金

AGA
上榜歌: Two at a time
冠軍歌: Tonight, Everyday

幕後

唱作人就要兼具唱功, 而幕後就更focus, 咁係咪會更多佳作呢?

作曲人就今年做左新人, 但係如果更focus作曲會唔會仲好呢?
填詞人都一樣百足咁多爪, 但如果focus係歌詞上, 有時都有佳作嘅
編曲人就focus編曲, 但係都幫唔少做歌
監制就更加唔洗講, 今年繼續冧莊
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

因為更好聽嘅係前面
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:13

因為呢句有留句...

BARF!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

9. 國語歌 (設金, 銀, 銅, 優異x3)

等緊呢個獎

Hellooooo!!!  
支持皇后
係咪首奪十大 好窩心 第一個頒完比瘦瘦可以早啲返去 ...
JasOh103 發表於 2020-1-5 20:50

welcome
  yes, 可以有個有份量嘅做開頭is good

等緊呢個獎
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 20:55

快ga la, after第3,4位

唱作金

AGA
上榜歌: Two at a time
冠軍歌: Tonight, Everyday

幕後

唱作人 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:55

又要 BARF!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

改編歌

喘息空間 - Gin Lee

十大金曲 第八位

堅姐都攞過唔少十大, 而呢位歌 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:25

笑死 好高質!!!

EXCELLENT!

等緊呢個獎
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 20:55

金一定係皇上最愛啦!!

幕後

作曲人 - 林家謙
上榜歌: 單數, 救命歌, 聽風, 愛的故事(沒有下集), 我不認識你, 下一位前度, 原來我們都一樣, 伯利恆的主角
冠軍歌: 願, 明陣, 平安夜

填詞人 - 黃偉文

上榜歌: 黑人問號, 愛的故事(沒有下集), 數寄屋橋次郎, 山旮旯, 偷情的禮儀, 爸爸的禮物, 尋找白金漢之You’re My Buckingham
冠軍歌: 代你白頭, 13樓的大笨象, Pretty Crazy, 金草莓, 在錯誤的宇宙尋找愛, 悲觀生物學, 情感的廢墟, 香檳女狼, 忘記和記, 尋找白金漢

編曲人 - 黃兆銘
上榜歌: 花灑下的歌, 若然冬天沒有花, 原來我們都一樣, 山旮旯, 救命歌, 尋找白金漢之You’re My Buckingham
冠軍歌: 永遠飛行模式, 聲音導航, 野木蘭, 我們與愛的距離, 尋找白金漢, 荒廢之綠洲

監制 - 舒文
上榜歌: YouDon’t Know Me, 數寄屋橋次郎, 細說.叫喊, 講感情
傷感情, 再見灰姑娘, 問世間情是何物, 失戀的人站起來, 離心力, 逃生門(門外版), Two at a time, What did you say, 說分手, 只此一家,
如果我們的語言是威士忌
冠軍歌: Tonight,Everyday, 逃生門

作曲人 - 林家謙

PUKE!

進步銅

接住落黎係頒進步獎, 隨住辦嘅次數愈多, 好似都唔係有好多特別出色但又完全未攞過十大or歌手獎, 但係呢個獎嘅份量從來都係同自己比較, 而且得獎嘅都係我真心認同, 就睇下今年有邊個5單位候選

最後五強
黎曉陽 / 關楚耀 / 糖兄妹 / 雷同二友 / 陳慧敏

銅獎就今年完全係用一首歌征服我, 都係呢個界別少見嘅例子

進步銅

陳慧敏

上榜歌: 沉默之間

進步銀

銀獎就今年全面復出, 出道日子都唔短, 但係咁勤力地出歌都係近年少見

進步銀

糖兄妹
上榜歌: 預知天線, 離心力, 只此一家

進步金

金獎嘅就唔知點解好似今年先click到我一明明文青歌手一早就有rk呢d先鋒, 當然佢今年嘅歌都派唔少同埋有番咁上下質素

作曲人 - 林家謙

PUKE!
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 21:02

咪係
今年咁弱都贏 擺明有私心

咪係
今年咁弱都贏 擺明有私心
JasOh103 發表於 2020-1-5 21:14

無私心, 排第2會係howie冧莊...
  幕後不嬲都係最控制唔到嘅獎

進步金

黎曉陽
上榜歌: I don't know, 拾荒者之歌
冠軍歌: Ride Along

十大金曲 第五位

勤力對佢黎講好都係一時時, 一來公司問題影響佢出歌嘅進度, 但係只要出歌又點可以扮睇唔到. 而呢首歌或者都可以代表某一部份人

十大金 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:18

估祖兒 王

十大金曲 第五位

13樓的大笨象 - 鄭融

曲 Howie
詞 黃偉文
編 Dear Jane
監 Howie / Tim / 關禮琛

十大金曲 第四位

扮睇唔到可能係逃避嘅一種, 但係正面咁睇, 係呢個困境中, 總會希望有一扇光嘅出現, 但願呢扇門就在不遠的地方

逃生門!!
btw congrats Steph
二〇二三年度全女班投票

十大金曲 第四位

逃生門 - JW

曲 周國賢
詞 林若寧
編 Johnny Yim
監 舒文

合唱歌

既然逃生門有合唱版就睇下合唱版有無入圍

最後五強

超友誼 – 6號 林二汶 / 5:59p.m. – 恭碩良 岑寧兒 / 廢話 – 麥浚龍 謝安琪 / 哪懼牆攀不上 – 小肥 J.Arie / 心引力 (國) – 王俊凱 蔡依林

估祖兒 王
JasOh103 發表於 2020-1-5 21:23
逃生門!!
btw congrats Steph
616.1314 發表於 2020-1-5 21:24

呢兩個位應該都毫無懸念

合唱歌

銅: 超友誼 – 6號 林二汶
銀: 廢話 – 麥浚龍 謝安琪
金: 5:59p.m. – 恭碩良 岑寧兒

呢首合拍程度當然有番咁上下, 又或者都可以代表而家番工嘅心情

國語歌

因為前面有兩個界別cut獎, 所以就算係呢到補數, 近年多左台灣歌手嘅名宇打入我心, 所以今年除左金銀銅, 會頒多3個優異獎

合唱歌

銅: 超友誼 – 6號 林二汶
銀: 廢話 – 麥浚龍 謝安琪
金: 5:59p.m. – 恭 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:32

終於到gin ! 以愛情的罪名

合唱歌

優異獎(排名不分先後)
真的傻 – 徐佳瑩 / 我很好 – 梁靜茹 /心引力 – 王俊凱 蔡依林

銅: 歌頌者 – 吳青峰
銀: 沙文 – 林憶蓮
金: Forever Young – 艾怡良

十大金曲 第三位

呢個歌手嘅名字應該就唔陌生, 但係呢類歌對佢黎講應該就好陌生, 但係始終都係自己曲詞作品, 演繹滿分

終於到gin ! 以愛情的罪名
放空 發表於 2020-1-5 21:36

bye bye

一秒... 又要嘔
二〇二三年度全女班投票

十大金曲 第三位

一秒 - 林欣彤

曲 林欣彤
詞 林欣彤
編 蘇道哲
監 蘇道哲

十大金曲 第二位

陌生呢個詞係佢身上應該就唔會係佢出現, 因此佢嘅歌永遠都有佢嘅標誌性演繹, 就連呢個題材對我都已經唔陌生了. 唯一陌生嘅係可能係佢係十大出現

一秒... 又要嘔
616.1314 發表於 2020-1-5 21:40

好聽lol, 一定好loop過玫瑰

十大金曲 第二位

當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 MJ, Tom
監 CY Kong, MJ, Tom

十大金曲 第一位

陌生, 講緊嘅可能係香港, 但係點樣都好佢都係我成長的地方, 就算尚餘一啖氣, 呢份堅持, 呢個信念都係不變

十大金曲 第四位

逃生門 - JW

曲 周國賢
詞 林若寧
編 Johnny Yim
監 舒文
...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:27

支持JW!

合唱歌

優異獎(排名不分先後)
真的傻 – 徐佳瑩 / 我很好 – 梁靜茹 /心引力 –  ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:37

擦鞋擦到

十大金曲 第二位

當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾

曲 陳蕾
詞 陳蕾
編 MJ, Tom
監 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:47

恭喜 Tanya

合唱歌

優異獎(排名不分先後)
真的傻 – 徐佳瑩 / 我很好 – 梁靜茹 /心引力 –  ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:37

@CunninG

十大金曲 第一位

最後的信仰 - 林二汶

曲 藍奕邦
詞 林夕
編 Jerald
監 蔡德才 / 林二汶

唱片銅

唱片市道唔好, 再加上今年嘅環境, 歌手們出碟嘅意慾又會更少, 但係呢首真。大碟係應該要表揚下, 除左因為佢把聲比起上隻碟係有進步, 所以都要欣賞下佢嘅堅持

十大金曲 第一位

最後的信仰 - 林二汶

曲 藍奕邦
詞 林夕
編 Jerald
監 蔡 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 21:52

浮世繪

擦鞋擦到
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 21:49

真愛好唔好
恭喜 Tanya
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 21:49

要白果了

唱片銅

拾 - 許廷鏗
上榜歌: 偽人, 單數
冠軍歌: 我們與愛的距離, 荒廢之綠洲

唱片銀

銀獎就係籌備已久, 佢唱功就不嬲都唔洗多講, 能夠堅持出碟嘅信仰, 仲唔係難能可貴嘅音樂

@CunninG
ed8671ed 發表於 2020-1-5 21:49

閃到

唱片銀

初音 - 林二汶
上榜歌: 守破離, 超友誼, 初音
冠軍歌: 最後的信仰

唱片金

好難想像呢隻碟嘅文字同音樂幾咁藝術性, 無論係用字定編曲, 呢d咪就係完整嘅專輯

目測 蝦 成績都幾差

唱片銀

初音 - 林二汶
上榜歌: 守破離,
超友誼,
初音

冠軍歌: 最後的信仰

...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 22:02

the album and the rest of it!
二〇二三年度全女班投票

閃到
JasOh103 發表於 2020-1-5 22:00

又林家謙又forever young
皇后娘娘有咩動機真係昭然若揭

目測 蝦 成績都幾差
JasOh103 發表於 2020-1-5 22:02

未出場only
又林家謙又forever young
皇后娘娘有咩動機真係昭然若揭
ed8671ed 發表於 2020-1-5 22:02

冤枉呀!!
the album and the rest of it!
616.1314 發表於 2020-1-5 22:02

要杯葛呢個project

唱片金

本原 - 陳健安
上榜歌: 以青春之名, 重生
冠軍歌: 一吻穿越四十六億歲, 告別的藝術, 在錯誤的宇宙尋找愛

組銅

進入大直路, 9個單位, 今年8個都係首次入3甲, 先有組合. 銅獎得主就勝在組合黎講派歌多, 論驚艷程度未必夠舊年, 但係過得去, 又無得做新人就嘉許下

組銅

Pandora
上榜歌: 如若我, 正邪說, 想跟你, 好結局

組銀

組銀就繼續有ep, 除左佢地嘅特色仲試左小小新野, 舊年就攞左進步獎, 今年就可以更上一層樓

組銀

per se
上榜歌: 慶祝無意義, 波雅斯, 鬥快

組金

終於等到啦, 當然2019年嘅live真心對佢地改觀, 就算你記唔滿意佢嘅情歌, 但無可否認佢真係可以好多人一齊唱, 而且打動到唔少人, 就算有幾無人認同d搖滾味嘅歌, 但可以玩到花臣. 所以今年雖然望落好似係無人選, 但真心佢地都係值嘅

組銀

per se
上榜歌: 慶祝無意義, 波雅斯, 鬥快

組金

終於等到啦, 當然20 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 22:15

就算你記唔滿意佢嘅情歌, 但無可否認佢真係可以好多人一齊唱, 而且打動到唔少人 -> JOEY!!!
二〇二三年度全女班投票

組金

Dear Jane
上榜歌: 身體語言, 無憾的生存, 富上代, Dear Christmas
冠軍歌: 永遠飛行模式, 2084

男銅

其實男女組合最後4爭3都好激烈下, 男歌手就更明顯. 最後係分獎原則, 再加上不被主流傳媒嘉許下, 所以就變左佢爭贏

就算你記唔滿意佢嘅情歌, 但無可否認佢真係可以好多人一齊唱, 而且打動到唔少人 -> JOEY!!! ...
616.1314 發表於 2020-1-5 22:17

原來joey要組合出道, 繼續集郵

男銅

馮允謙
上榜歌: 山旮旯, 尋找白金漢之You’re My Buckingham
冠軍歌: 聲音導航, 尋找白金漢

男銀

佢都終於等到, 都唔只一次排係梗頸4, 舊年成個project最出位個幾首歌係女方, 今年就調番轉, 做就佢首歌男歌手獎項