返回列表 發帖

年度歌手 銀獎

陳健安

上榜歌曲:以青春之名丶一吻穿越四十六億歲

冠軍歌:吿別的藝術丶在錯誤的宇宙尋找愛

年度歌手 金獎

如果要說誰在今年頒獎禮中最受忽視的歌手的話,

他一定榜上有名,

四首派台歌串連起一個恨錯難返的故事—錯過丶捉緊丶遺憾丶尋找。

2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

年度歌手 金獎

馮允謙

上榜歌曲:FullMoon Party丶尋找白金漢

冠軍歌:聲音導航丶山旮旯

無祖兒
恭喜安仔兩首廿大加男金
亦都恭喜 Sammi 又拎多一個榜既至尊歌曲  ...
616.1314 發表於 2020-1-4 15:05

早已沒法再追Pretty Crazy 都好聽既

我 2019 心水, My favourite picks !

- 2019 得獎名單算比較大路, 都有新面孔 !
- 男歌手 安仔 繼單飛後,  ...
hissorhk 發表於 2020-1-4 01:05

其實廿大有首歌 係值得有更多人去聽同鍾意
就係
第四位黑人問號鍾舒漫

年度十大 第十位(二)Ride Along—黎曉陽作曲:黎曉陽 填詞:Oscar 編曲:黎曉陽/謝國維監製:謝國維

旁人 ...
Mic2001 發表於 2020-1-4 15:55

i love this !! add oil

2001 Cantopop Journey Award 2019 經已完滿結束
感謝各位支持!
總結一下得獎者名單:
4- 陳蕾
3- Dusty Bottle
2- 許廷鏗/林二汶/馮允謙/RubberBand/陳健安/林家謙/謝國維
1- 鄭融/黃瑋中/Nowhere Boys/黎曉陽/黃妍/黃淑蔓/Dear Jane/姜濤/AGA/黃偉文
恭喜陳蕾成為大贏家!
2020年再見!

牙蕾好勁
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

其實廿大有首歌 係值得有更多人去聽同鍾意
就係
hissorhk 發表於 2020-1-4 17:31

支持輸慢 !!
真心希望佢繼續做廣東快歌

2001 Cantopop Journey Award 2019 經已完滿結束
感謝各位支持!
總結一下得獎者名單:
4- 陳蕾
3- Dusty Bo ...
Mic2001 發表於 2020-1-4 17:38

支持大贏家陳蕾 但係浦銘心好慘

支持大贏家陳蕾 但係浦銘心好慘
WZA111 發表於 2020-1-4 19:07

仲有part3俾她再接再勵
btw如果我頒年度専輯的話浦銘心應該有獎

公佈埋分數先
年度歌曲 頭二十位:
1.我們與愛的距離 129
2.妖治時代 124
3.13 樓的大笨象 120
4.想寂寞 119
5.當我迷失時聽着的歌  118
6.最後的信仰 117
7.You Don’t Know Me 109
7.聲音導航 109
9.掹藤 108
10.孤島人 107
10.Ride Along 107
10.貪睡的人 107
13.吿別的藝術        106
14.正邪說 105
15.Tonight 104
16.初老 103
16.山旮旯 103
18.Sunset Or Rise 102
19.5:59. pm 101
20.在錯誤的宇宙尋找愛 100
20.完全變態 100
20.下一位前度 100

年度男歌手:
1.馮允謙        337
2.陳健安        324
3.許廷鏗        297
4.側田        247
5.麥浚龍        211.5

年度女歌手:
1.黃淑蔓        279
2.陳蕾        254
3.林二汶        240.5
4.謝安琪        217.5
5.AGA        205

年度組合:
1.Dear Jane        250
2.RubberBand         206
3.Dusty Bottle        203
4.Nowhere Boys        200
5.Pandora                191

年度新人:
1.林家謙        210
2.Dusty Bottle        203
3.姜濤        133
4.陳卓賢        124
5.李靖筠        90

年度唱作人:
1.陳蕾        254
2.陳健安        224
3.AGA        205
4.黃妍        178
5.黃瑋中        175

年度作曲人:
1.林家謙        422.5
2.徐繼宗        376
3.Cousin Fung        374.5

年度填詞人:
1.黃偉文        955
2.林夕        765
3.林若寧        713

年度編曲人:
1.謝國維        401
2.Dear Jane        329
3.徐浩        307

年度監製:
1.謝國維        788.4
2.舒文        679.5
3.Edward Chan        679

公佈埋分數先
年度歌曲 頭二十位:
2.妖治時代 124
4.想寂寞 119 ...
Mic2001 發表於 2020-1-4 22:41

支持CM年輕新血
好多選擇都有驚喜 淑蔓keep到女金好勁
今年繼續努力

支持CM年輕新血
好多選擇都有驚喜 淑蔓keep到女金好勁
今年繼續努力 ...
ed8671ed 發表於 2020-1-4 23:04

多謝支持

公佈埋分數先
年度歌曲 頭二十位:
2.妖治時代 124

死啦有一秒以為係3.13樓老人家開始眼花

公佈埋分數先
年度歌曲 頭二十位:
2.妖治時代 124

恭喜完成 亦都辛苦哂
想寂寞有十大幾驚喜

公佈埋分數先
年度歌曲 頭二十位:
2.妖治時代 124

又無祖兒
估唔到 alfred 會至尊歌,同埋 feanna 女金好勁
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

恭喜完成 亦都辛苦哂
想寂寞有十大幾驚喜
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 07:10

多謝支持
如果我沒有上CM,
可能就沒有聽過想寂寞,
就不會有十大了。

又無祖兒
估唔到 alfred 會至尊歌,同埋 feanna 女金好勁
616.1314 發表於 2020-1-5 15:57

Alfred這隻歌有以前的K歌feel,
如果不是社會氣氛,
我覺得一定唱到街知巷聞,
Alfred 亦會更加入屋。
至於feanna,
本身年齡相同就有分數加成。

WYTV Music Chart Award 2019
仲有15分鐘就開始
今年無咩時間整理, 希望無咩甩轆
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

WYTV Music Chart Award 2019
仲有15分鐘就開始
今年無咩時間整理, 希望無咩甩轆 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 19:45

入場了

WYTV Music Award 2019

Welcome Speech

2019係唔簡單嘅一年, 不論係自己嘅經歷, 社會轉變, 但係人總要勇敢生存, 面對難關, 可以發泄, 可以逃避, 可以以自己任何方式去面對. 只要係敢於承擔, 明白自己做嘅係for what

Welcome Speech

2019係唔簡單嘅一年, 不論係自己嘅經歷, 社會轉變, 但係人總要勇 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:00

原來今晚到你!
希望祖祖會有獎
二〇二三年度全女班投票

十大金曲 第十位

今年一首好符合剛才所說的話, 世界如何地變, 我們都要面對, 因為…

入場了
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 19:59

原來今晚到你!
希望祖祖會有獎
616.1314 發表於 2020-1-5 20:02

welcome

祖祖成績有幾好, 你都應該知

十大金曲 第十位

我們都是這樣長大的 - 鄭秀文

曲 徐沛昕
詞 詩詞
編 褚鎮東 / 徐沛昕
監 蔡德才

十大金曲 第九位

理性當然重要, 但係有時過於判斷都無助解決問題, 倒不如學識去感受, 珍惜當下

十大金曲 第九位

Tonight - AGA

曲 AGA
詞 林若寧
編 Johnny Yim
監 舒文

新人

相信今晚每位得獎者都會好好記住今晚, 但係對於佢黎講, 可能更刻骨銘心
今年出碟嘅新人少之又少, 所以只有一位最佳新人

十大金曲 第十位

曲 徐沛昕
詞 詩詞
編 褚鎮東 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:05

呢首得第十...
二〇二三年度全女班投票

十大金曲 第九位

Tonight - AGA

曲 AGA
詞 林若寧
編 Johnny Yim
監 舒文

...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:10

BARF!
二〇二三年度全女班投票

呢首得第十...
616.1314 發表於 2020-1-5 20:10

因為更好聽嘅係前面

BARF!
616.1314 發表於 2020-1-5 20:11

好聽lol

新人

黃妍說 - 黃妍
上榜歌: 貪睡的人, 寂靜的回聲, 刮骨

主題曲

除左新人, 連帶主題曲今年都係cut獎, 係某台粗製濫造嘅情況下, 候選歌自然少次又少

最後三強

過路人 – 連詩雅 / 風雨花 – J.Arie / 我們不碎 – Error

十大金曲 第十位

曲 徐沛昕
詞 詩詞
編 褚鎮東 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:05

@JasOh103

新人

黃妍說 - 黃妍

主題曲

除左新人, ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:15

黃妍竟然計今年
係咪孤身走先啱?
二〇二三年度全女班投票

新人

黃妍說 - 黃妍

主題曲

除左新人, ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:15

希望愛丁保衛隊勝出

黃妍竟然計今年
係咪孤身走先啱?
616.1314 發表於 2020-1-5 20:17

過路人係乜鬼性敢中環嘅主題曲

黃妍竟然計今年
係咪孤身走先啱?
616.1314 發表於 2020-1-5 20:17

今年出碟, 都係好事嚟
我無記錯過路人好似係網劇主題曲
希望愛丁保衛隊勝出
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 20:17

本身想加埋哪懼牆, 不過好似太明顯

主題曲

風雨花 - J.Arie

改編歌

繼續cut獎系列, 不過呢個類別cut獎都唔係咩新鮮事

最後三強

起風了 – 吳青峰 / 明日有明天 – 陳輝陽x女聲合唱 / 喘息空間 – Gin Lee

過路人係乜鬼性敢中環嘅主題曲
ed8671ed 發表於 2020-1-5 20:19

原來係咁
咁我支持我前任女金攞呢個獎啦
二〇二三年度全女班投票

主題曲

風雨花 - J.Arie

改編歌

繼續cut獎系列, 不過呢個類別cut獎都唔係咩 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:20

GIN LEE
二〇二三年度全女班投票

原來係咁
咁我支持我前任女金攞呢個獎啦
616.1314 發表於 2020-1-5 20:21

sorry
GIN LEE
616.1314 發表於 2020-1-5 20:21

恭喜堅姐獲得豬肉獎一個

改編歌

喘息空間 - Gin Lee

十大金曲 第八位

堅姐都攞過唔少十大, 而呢位歌手就第一次攞十大. 2019年都可以話係世代交替嘅一年, 單係十大今年就有一半歌手首奪. 男女組合都有唔少新面孔. 至於係今年嘅社會運動中, 都見到新一代嘅力量同智慧, 但願係呢個時代都聽到佢地嘅聲音.

改編歌

十大金曲 第八位

堅姐都攞過唔少十大, 而呢位歌 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:25

BARF!

改編歌

十大金曲 第八位

堅姐都攞過唔少十大, 而呢位歌 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:25

PUKE!

十大金曲 第八位

願 - 方皓玟

曲 林家謙
詞 方皓玟
編 許創基 / 孔奕佳
監 許創基

十大金曲 第七位

四平八穩望落去就好似好好, 但係俗語都有話男仔唔愛, 女人唔愛. 做一個有個性嘅野孩子, 係呢個時候就能夠更加需要堅定地做自己

十大金曲 第七位

野木蘭 - 泳兒

曲 徐浩
詞 周耀輝
編 徐浩 / 黃兆銘
監 徐浩

十大金曲 第六位

黑暗中搵唔到光, 咁就讓自己成為個束光

十大金曲 第七位

野木蘭 - 泳兒

曲 徐浩詞 周耀輝
編 徐浩 / 黃兆銘
監 徐 ...
kevinlai1621 發表於 2020-1-5 20:35

very good!
二〇二三年度全女班投票

十大金曲 第六位

光 - 盧凱彤

曲 盧凱彤
詞 郭啟華
編 盧凱彤 / 蔡德才
監 盧凱彤 / 蔡德才

好嘅作品能夠歷久嚐新, 不論身在何方, 都能夠能受到

唱作銅

承接佢嘅音樂, 跟住落黎頒唱作人
銅獎嘅佢幾時都以自己嘅音樂唱出你心目中嘅說話

very good!
616.1314 發表於 2020-1-5 20:35

都話好戲在後頭

唱作銅

方皓玟

上榜歌: 時間囊, 望, 人話
冠軍歌: 願

唱作銀

銀獎嘅佢同樣堅持自己, 將佢嘅音樂貫切始終

唱作銀

陳蕾
上榜歌: 相信一切是最好的安排
冠軍歌: 當我迷失時聽著的歌, 妖治時代

唱作金

金獎嘅佢就唔係第一次攞, 但係策略依舊, 最緊要好聽

十大金曲 第十位

曲 徐沛昕
詞 詩詞
編 褚鎮東 ...

Hellooooo!!!
支持皇后
係咪首奪十大 好窩心 第一個頒完比瘦瘦可以早啲返去訓
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧