返回列表 發帖
YAWN!

祖兒至尊gor... = =
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 22:06

第一次攞至尊

支持墓理可圖
RVHOCPC 發表於 2020-2-29 22:14

支持 支持墓理可圖 !

支持 支持墓理可圖 !
jasonng 發表於 2020-2-29 22:18

恭喜cheronna 單飛後獲得至尊歌

支持茂利可圖

跟住落嚟頒發新人嘅獎項

KMS 年度新人

優異獎 - 林家謙 (211)
冠軍作品: 下一位前度 (153)
上榜作品: Just Carry On (59) / 聽風 (9)

優異獎 - 姜濤 (218)
冠軍作品: 一號種籽 (121)
三甲作品: 亞特蘭提斯 (67)
上榜作品: 一天多一點 (30)

銅獎 - 陳卓賢 (241)
冠軍作品: 另一個諾貝爾 (150)
三甲作品: 二期大樓 (91)

銀獎 - 李靖筠 (326)
冠軍作品: 小蚊赧 (152)
三甲作品: 第三顆行星 (84) / 碎紙機的告白 (55)
上榜作品: 第千次重逢 (35)

金獎 - Dusty Bottle (343)
冠軍作品: You Don't Know Me (171)
三甲作品: 問世間情是何物 (106)
上榜作品: What Did You Say (66)

祖兒好勁! Pretty Crazy!

好彩新人銅贏到優異2位

今年新人淨係頒金獎
恭喜Dusty Bottle!

KMS 年度唱作人

銅獎 - 陳健安 (213)
唱作作品包括
三甲作品: 告別的藝術 (77) / 以青春之名 (94)
上榜作品: 一吻穿越四十六億歲 (35) / 重生 (7)

銀獎 - AGA (328)
唱作作品包括
三甲作品: 小問題 (Retro Remix) (59) / Tonight (68) / Everyday (110)
上榜作品: Two At a Time (91)

金獎 - 馮允謙 (503)
唱作作品包括
冠軍作品: 聲音導航 (163) / Full Moon Party (164) / 尋找白金漢 (176)

祖兒好勁! Pretty Crazy!

好彩新人銅贏到優異2位
kel_kelvin 發表於 2020-2-29 22:24

喜歡祖兒
上年除咗一種永遠其他都好正

如果一天多一點早d派會贏ian

今年新人淨係頒金獎
恭喜Dusty Bottle!
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 22:25

其他嗰d 你係咪大部分都冇聽

原來你咁憎安仔
Are you Sammi?

原來你咁憎安仔
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 22:36

LMAO !!

在錯誤的宇宙尋找愛有冠軍lor homo

KMS 年度組合

銅獎 - Dear Jane (269)
三甲作品: 碌架床 (72) / 2084 (106) / 富上代 (58)
上榜作品: 無憾的生存 (24) / Dear Christmas (9)

銀獎 - Mirror (313)
冠軍作品: ASAP (119)
三甲作品: 破鏡 (92) / Reflection (70)

金獎 - Dusty Bottle (343)
冠軍作品: You Don't Know Me (171)
三甲作品: 問世間情是何物 (106)
上榜作品: What Did You Say (66)

What in the Miriam Yeung is going on!

原來你咁憎安仔
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 22:36

I see the word Sammi, hence I appear
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

I see the word Sammi, hence I appear
JasOh103 發表於 2020-2-29 22:46

但你上面個po係Miriam Yeung..

啲獎好噴......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

LMAO !!

在錯誤的宇宙尋找愛有冠軍lor homo
jasonng 發表於 2020-2-29 22:42

即係冇金啦

KMS 年度男歌手

銅獎 - 麥浚龍 (479)
冠軍作品: 情感的廢墟 (161) / 忘記和記 (141)
三甲作品: 寂寞就如 (75) / 廢話 (45)
上榜作品: 暴烈·34 (53) / 黑盒 (4)

銀獎 - 許廷鏗 (520)
冠軍作品: 偽人 (161) / 我們與愛的距離 (168)
三甲作品: 單數 (119) / 荒廢之綠洲 (72)

金獎 - 馮允謙 (662)
冠軍作品: 聲音導航 (163) / 山旮旯 (159) / Full Moon Party (164) / 尋找白金漢 (176)

四個階段 四種心情
一段未完之旅

即係冇金啦
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 22:48

好過冇喇

KMS 年度男歌手

冠軍作品: 情感的廢墟 (161) / 忘記和記 (141)
三甲作品: 寂寞就如  ...
jasonng 發表於 2020-2-29 22:50

Support Jay
Support J字頭會員
Week 09 一個眼神 - my little airport

牙謙好勁
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

KMS 年度男歌手

算高質

KMS 年度女歌手

銅獎 - 謝安琪 (438)
三甲作品: 沐春風 (71) / 其實寂寞 (101) / 廢話 (45) / 偷情的禮儀 (84) / 773312 (88)
上榜作品: 我們的基因 (49)

銀獎 - 林二汶 (458.5)
冠軍作品: 守破離 (139) / 超友誼 (76.5) / 最後的信仰 (167)
上榜作品: 初音 (76)

金獎 - 林欣彤 (465)
冠軍作品: 玫瑰式體驗 (133) / 失戀的人站起來 (149) / 一秒 (183)

好過冇喇
jasonng 發表於 2020-2-29 22:53

三甲都冇

非當紅歌手要在香港玩跳唱
真的很多時候都是nobody cares
希望Cheronna 今年繼續堅持出跳舞歌

KMS 年度十 ...
jasonng 發表於 2020-2-29 22:03

我都中2呢首<333333333333

KMS 年度男歌手

兩年嘅男金都一樣
支持Jay Fung

跟住落嚟頒發新人嘅獎項

KMS 年度新人

優異獎 - 林家謙 (211)
冠軍作品: 下一位前度 (153)
上榜作品: Ju ...
jasonng 發表於 2020-2-29 22:23

gladys 輸得唔抵!

KMS 年度唱作人

銅獎 - 陳健安 (213)
唱作作品包括
三甲作品: 告別的藝術 (77) / 以青春之名 (94)
上榜作 ...
jasonng 發表於 2020-2-29 22:30

aga 唱作金!
CONGRATS

Support Jay
Support J字頭會員
JasOh103 發表於 2020-2-29 22:54

牙謙好勁
帥小寶` 發表於 2020-2-29 22:54

thx J字頭會員

希望Jay今年再出多d歌

算高質
RVHOCPC 發表於 2020-2-29 22:55

可能因為我馬走咗本身個銀獎

KMS 年度女歌手

銅獎 - 謝安琪 (438)
三甲作品: 沐春風 (71) / 其實寂寞 (101) / 廢話 (45) / 偷情的禮儀 ...
jasonng 發表於 2020-2-29 22:59

你鍾唔鍾意jason餵飼

我都中2呢首
josey 發表於 2020-2-29 23:00

超正囉呢首
但係冇乜人理

gladys 輸得唔抵!
josey 發表於 2020-2-29 23:03

我都幾中意佢

aga 女唱作金!
CONGRATS
josey 發表於 2020-2-29 23:04

Tonight 最近聽返又覺得唔錯
出嗰陣覺得幾悶

KMS 年度唱片

銅獎 - 拾 [許廷鏗] (520)
冠軍作品: 偽人 (161) / 我們與愛的距離 (168)
三甲作品: 單數 (119) / 荒廢之綠洲 (72)

銀獎 - 初音 [林二汶] (535)
冠軍作品: 守破離 (139) / 超友誼 (153) / 最後的信仰 (167)
上榜作品: 初音 (76)

金獎 - The Album and the rest of it [麥浚龍+謝安琪] (709)
三甲作品: 寂寞就如 (75) / 其實寂寞 (101) / 廢話 (90) / 偷情的禮儀 (84)
上榜作品: 黑盒 (8) / 我們的基因 (49)

小企鵝推介流行榜
2019年 年度推介

2019年,相信係好多人生命中嘅轉捩點。
有人得到最獨特嘅嘢,有人失去最心愛嘅嘢;
有人用雙手改變現在,有人用把口改變未來。
喺如此艱深嘅一年,
有唔少音樂人離棄咗我哋,
亦有唔少音樂人選擇同我哋企喺同一陣線。
過去一年十分難行,十分感謝咁多位音樂人持續對樂壇嘅付出。
歡迎嚟到「小企鵝推介流行榜年度推介2019」。
以下我哋將會頒發各種唔同獎項,
無論入面有冇你覺得最好聽嘅音樂嘅歌曲、
有冇你心目中最喜愛嘅作品,
亦要多謝各位喺過去一年嘅支持同鼓勵。
今日係2月29日,亦係四年先出現一次嘅特別日子,
等我哋回顧2019年爾個咁特別嘅一年。
事不宜遲,立即開始頒發獎項!

歌曲推介

年度至尊歌曲推介
歌曲名稱歌手
願榮光歸香港香港人Thomas dgx yglThomas dgx ygl & LIHKGThomas dgx ygl, bp, clk, oct tad, pppEdwin@mita

// 黎明來到要光復這香港 同行兒女爲正義時代革命 //
相信《願榮光歸香港》喺眾香港人心目中都有著比其他歌曲超凡嘅地位,
因此,我哋決定將「至尊歌曲」頒畀爾首年度十大以外嘅歌曲。
喺過去一年,香港人都一直成長、努力奮鬥,
所以個獎係屬於爾首歌嘅每一位歌手——每一位香港人。
// 祈求民主與自由萬世都不朽 我願榮獲歸香港 //

年度歌曲十大推介
排名歌曲名稱歌手MV
第一位我們都是這樣長大的鄭秀文徐沛昕詩詞徐沛昕、禇鎮東蔡德才@人山人海MV
第二位忘記和記麥浚龍、黎明雷頌德黃偉文雷頌德麥浚龍、雷頌德MV
第三位人話方皓玟方皓玟方皓玟何山何山、許創基MV
第四位亂世情侶古巨基 feat. 胡定欣陳輝陽林夕陳輝陽陳輝陽MV
第五位和你飛香港人香港人香港人香港人香港人MV
第六位努力.奮鬥.加油林海峰何秉舜@goomusic林海峰何秉舜@goomusic何秉舜@goomusicMV
第七位2084Dear JaneHowie@DearJane林寶Dear JaneHowie@DearJane、Tim@DearJane、關禮琛MV
第八位最後的信仰林二汶藍奕邦林夕Jerald于逸堯@人山人海、林二汶MV
第九位圓謊盧凱彤盧凱彤陳浩峰@人山人海假音人蔡德才@人山人海、何山MV
第十位雲吞鄧小巧藍奕邦黃偉文謝國維謝國維MV

年度合唱歌曲推介
歌曲名稱歌手
寂寞就如麥浚龍徐繼宗林夕王雙駿麥浚龍、王雙駿
其實寂寞謝安琪徐繼宗林夕Jerald、林知秋麥浚龍、Jerald

// 寂寞就如自己一個吃火鍋 寂寞就如爛戲回味用跳播 //
一般嘅合唱歌都係一首歌,不過《寂寞就如/其實寂寞》嘅特色之處就係,爾首合唱歌係「半首歌×2」。
兩隻十分相似嘅歌曲、兩首相似嘅歌詞,
用唔同嘅編曲加上連貫嘅旋律合成一首歌,
除咗爾(兩)首我就再諗唔到另一首。
// 其實寂寞就如自己一個吃火鍋 難道寂寞就連爛透神劇亦照播 //

歌曲名稱歌手
廢話麥浚龍、謝安琪Bert林夕Bert、Perry Lau、Jerald麥浚龍、Jerald

// 恨你憎你狂 啼只聽到聲浪 //
如果《寂寞就如/其實寂寞》係一個極端,
《廢話》就會係另一個極端。
同一對歌手、同一個故事、完全不一樣嘅世界。
由第一句開始已經見到,同絕大多數合唱歌不同,
爾首歌嘅合唱係「一人唱一隻字」。
加上全首歌嘅歌詞、編曲變化,
營造出一種感情變化。
如果想向高難度挑戰,不妨合唱嘅時候點爾首歌。
// 啼 喧嘩勝過靜悄嗎 無言更害怕 //

年度外語歌曲推介
歌曲名稱歌手
Dear Carrie徐嘉浩徐嘉浩徐嘉浩SadQuietLofiCovers徐嘉浩

最高個人播放率歌曲推介
歌曲名稱歌手
情感的廢墟麥浚龍Bert黃偉文王雙駿麥浚龍、王雙駿

專輯推介

年度專輯推介
排名專輯名稱歌手曲目
金獎the album (and the rest of it…)麥浚龍、謝安琪

• 忘記和記 - 麥浚龍 (01)
  • 廢話 - 麥浚龍、謝安琪 (01)
  • 我在陽台上看你 - 謝安琪
  • 我們的基因 - 謝安琪 (01)
  • 黑盒 - 麥浚龍、韋羅莎 (01)
  • 情感的廢墟 - 麥浚龍 (01)
  • 偷情的禮儀 - 謝安琪 (01)
  • 寂寞就如 - 麥浚龍 (01)
  • 其實寂寞 - 謝安琪 (01)
  • 忘記和記 - 麥浚龍、黎明 (01)
銀獎Feanna 17+黃淑蔓

• Dream My Dreams (01)
  • 光引致疼痛 (01)
  • 一定要得 (01)
  • 那一年零一個月 (24)
  • 天陰,間中有陽光
  • 如果青春不會有盡頭
  • 很久不見
  • 差一點我們會飛 - feat. 英仁合唱團
銅獎本原陳健安

• 一吻穿越四十六億歲 (01)
  • 在錯誤的宇宙尋找愛 (01)
  • 吿別的藝術
  • 與慾望對話
  • 以青春之名 (15)
  • 重生

歌手推介

至尊歌手推介
歌手名稱冠軍歌曲其他上榜歌曲
香港人

• 和你飛 [1]
  • 願榮光歸香港 [1]

• 不屈進行曲 (06)

// 有種愛超越限期盛衰 流在我血脈身體裏 任雨打任風吹 我也在這裏 //
過去一年,辛苦晒各位音樂人。
但係,今年特別辛苦嘅,就係一眾香港人。
因爲音樂人,我哋有一首首精彩嘅流行曲;
因爲香港人,我哋將會有一個民主自由嘅城市。
因此,我哋決定將「至尊推介」都頒畀香港人。
爾個獎,係頒畀所有喺過去一年爲香港一直打拚嘅香港人。
// 願萬代仍堅守這要塞 讓願望能歸依這家邦 在絕地屹立共建光輝 將正義歸萬眾 //

年度男歌手推介
排名歌手名稱冠軍歌曲其他上榜歌曲
金獎麥浚龍

• 黑盒 - w/韋羅莎 [1]
  • 寂寞就如 [1]
  • 廢話 - w/謝安琪 [1]
  • 情感的廢墟 [1]
  • 忘記和記 [1]
  • 忘記和記 - w/黎明 [1]
銀獎陳健安

• 一吻穿越四十六億歲 [1]
  • 在錯誤的宇宙尋找愛 [1]

銅獎林海峰

• 我今朝有啲唔舒服 [1]
  • 努力.奮鬥.加油 [1]

年度女歌手推介
金獎謝安琪

• 其實寂寞 [1]
  • 廢話 - w/麥浚龍 [1]
  • 偷情的禮儀 [1]
  • 773312 [1]

• 我們的基因 (04)
銀獎黃浚蔓

• 光引致疼痛 [1]
  • 很久不見 [1]
  • 一定要得 [1]
  • Dream My Dreams [1]
銅獎黃妍

• 貪睡的人 [1]
  • 寂靜的回聲 [1]
  • 刮骨 [1]

年度組合推介
金獎雷同二友

• 白雲會告訴我 [1]

• 路徑 (11)
銀獎達明一派

• 回憶有罪 [1]
銅獎小塵埃

• 高地之下 (12)
  • 轉.變 (11)
  • 花之亂 - feat. 王菀之 (12)

年度樂隊推介
金獎Dear Jane

• 2084 [1]

• 無憾的生存 (14)
  • 二十年後的歌 (06)
  • 碌架床 (04)
  • 富上代 (09)
  • Dear Christmas (07)
銀獎Nowhere Boys

• 致旅途中的我 [1]

• 掹藤 (05)
  • 時光歲月 - w/鄭伊健 (13)
  • 火樹 (18)
銅獎RubberBand

• 孤島人 (06)
  • ¿醒未? (09)
  • 漫長 (10)

年度新晉歌手推介
金獎陳凱詠

• 想突然 - feat. Phat (10)
  • 想正常 (07)
銀獎吳林峰

• 你是萊特 (03)
銅獎莊正

• 開放世界 (11)

年度唱作歌手推介
金獎方皓玟

• 人話 [2]

• 願 (05)
  • 望 (02)
  • 樹窿 - 關楚耀 (07)
銀獎陳健安

• 一吻穿越四十六億歲 [1]
  • 在錯誤的宇宙尋找愛 [1]

銅獎莊正

• 開放世界 (11)

年度新晉歌手推介
金獎陳凱詠

• 想突然 - feat. Phat (10)
  • 想正常 (07)
銀獎吳林峰

• 你是萊特 (03)
銅獎莊正

• 開放世界 (11)

其他推介

年度幕後音樂人推介
種類音樂人名稱冠軍歌曲其他上榜歌曲
馮穎琪

• 偷情的禮儀 - 謝安琪
  • 在錯誤的時空尋找愛 - 陳健安

• 花心 - 泳兒 (18)
  • 初音 - 林二汶 (05)
林夕

• 亂世情侶 - 古巨基 [1]
  • 黑盒 - 麥浚龍、韋羅莎 [1]
  • 寂寞就如 - 麥浚龍 [1]
  • 其實寂寞 - 謝安琪 [1]
  • 回憶有罪 - 達明一派 [1]
  • 撐 - 港臺群星 [1]
  • 廢話 - 麥浚龍、謝安琪 [1]
  • 最後的信仰 - 林二汶 [1]

• 下一位前度 - 林家謙 (04)
  • 波點女皇 - 王菀之 (11)
  • 我們與愛的距離 (04)
  • 雙城記 - 滅火器樂團 (17)
陳哲廬

• 其實寂寞 - 謝安琪 [1]
  • 廢話 - 麥浚龍、謝安琪 [1]
  • 偷情的禮儀 - 謝安琪 [1]
  • 最後的信仰 - 林二汶 [1]
蔡德才

• 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文 [4]
  • 773312 - 謝安琪 [1]
  • 圓謊 - 盧凱彤 [1]

• 代你白頭 - 何韻詩 (10)
  • 光 - 盧凱彤 (09)
  • 夏花茶 - 林聰 (19)
  • fly - 岑寧兒 (16)

年度MV推介
排名歌曲名稱歌手MV
金獎773312謝安琪
銀獎人話方皓玟
銅獎回憶有罪達明一派

後記
整理完得獎名單,感覺好似將2019年全年重播咗一次。
年頭,有邊啲歌當時好鍾意聽而又差啲忘記咗?
年中,有幾多首歌陪伴我哋一路走過黑暗歲月?
年尾,有冇歌係至今仍然喺腦海中不斷噉響起?
2019年,香港社會經歷巨變,香港樂壇繼續百花齊放。
一定要記謹,不可以忘記。
讓我們帶著2019年的回憶,邁向2020年吧!
香港加油!
~PenguinMusic
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

KMS 年度唱片

三甲作品: 單數 ( ...
jasonng 發表於 2020-2-29 23:15

What in the Kay Tse is going on!

兩年嘅男金都一樣
支持Jay Fung
kel_kelvin 發表於 2020-2-29 23:00

可能聽歌口味真係有d似

小企鵝推介流行榜
2019年 年度推介

有人得到最獨特嘅嘢,有人失去 ...
PenguinMusic 發表於 2020-2-29 23:20

第十位有陣酸醙味
好彩十大另外有八首都好聽!

新晉歌手推介金獎同銅獎都好正!
榜主Good TaSTE

KMS 年度唱片

三甲作品: 單數 ( ...
jasonng 發表於 2020-2-29 23:15

好失望

你鍾唔鍾意jason餵飼
josey 發表於 2020-2-29 23:06

呢首同迂腐嘅vocal都不了

What in the Kay Tse is going on!
bagfgfcde 發表於 2020-2-29 23:22

一齊出碟強搶金獎! 可恥!

好失望
josey 發表於 2020-2-29 23:27

頒俾 Best Of Kay homo?

KMS Summary 2019 得獎名單 :

KMS 年度十五大
至尊歌: 容祖兒 - Pretty Crazy
第二位: 吳嘉熙 - 無利可圖
第三位: 林欣彤 - 一秒
第四位: 張敬軒 - 裝睡的情人
第五位: 馮允謙 - 尋找白金漢
第六位: 馬天佑 - 大妄想家
第七位: Dusty Bottle - You Don't Know Me | JW - 逃生門
第九位: 許靖韻 - 逆流成河
第十位: 許廷鏗 - 我們與愛的距離
第十一位: 林二汶 - 最後的信仰
第十二位: Error - 我們不碎
第十三位: 蔡依林 - 怪美的
第十四位: 麥浚龍 - 情感的廢墟
第十五位: 泳兒 - 野木蘭

KMS 優選舞曲
BOP - 重新 | 陳嘉茵 - 火星文 | Mirror - ASAP

KMS 年度新人
: Dusty Bottle | : 李靖筠 | : 陳卓賢
優異奬: 姜濤 | 林家謙

KMS 年度唱作人
: 馮允謙 | : AGA | : 陳健安

KMS 年度組合
: Dusty Bottle | : Mirror | : Dear Jane

KMS 年度男歌手
: 馮允謙 | : 許廷鏗 | : 麥浚龍

KMS 年度女歌手
: 林欣彤 | : 林二汶 | : 謝安琪

KMS 年度唱片
: The Album and the rest of it [麥浚龍+謝安琪] | : 初音 [林二汶] | : 拾 [許廷鏗]

得獎統計 (共36個獎項 | 26個得獎單位) :

3     馮允謙 / Dusty Bottle / 許廷鏗 / 林二汶
2.5  麥浚龍
2     林欣彤 / Mirror
1.5  謝安琪
1     容祖兒 / 吳嘉熙 / 張敬軒 / 馬天佑 / JW / 許靖韻 / Error / 蔡依林 / 泳兒 /
       AGA / 陳健安 / Dear Jane / 李靖筠 / 陳卓賢 / 姜濤 / 林家謙 / 陳嘉茵 / BOP

KMS 年度十五大
...
jasonng 發表於 2020-2-29 23:33

點解優選舞曲無劈你的雷正在路上 ???

支持二汶
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

點解優選舞曲無劈你的雷正在路上 ???
josey 發表於 2020-2-29 23:35

條友真係懶 跳埋d咩手指舞

小企鵝推介流行榜
2019年 年度推介

PenguinMusic 發表於 2020-2-29 23:20

支持兩曲男銅

KMS 年度十五大
...

無兩首9字歌有點可惜
不過至尊碟都支持
Jay 二汶做大贏家都開心

小企鵝推介流行榜
2019年 年度推介

支持第一位 女金

小企鵝推介流行榜
2019年 年度推介

恭喜 Sammi

KMS 年度十五大
...

恭喜你終於成功頒到獎
下年繼續呀!