返回列表 發帖
WYTV Music Award 2019

女銅

黃淑蔓
上榜歌: 一定要得, 尋找白金漢之You're my buckingham
冠軍歌: 光引致疼痛, 很久不見, Dream My Dreams

女銀

女銀感動在咁多年嘅努力而成就呢個獎, 唱功, 音樂細胞無可否認, 無可挑剔
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

好慘
跌到落第三 原本會空降金!!
不過真係大把機會
JasOh103 發表於 2020-1-5 22:37

唉, 不要再說了

女銀

林二汶
上榜歌: 守破離, 超友誼, 初音
冠軍歌: 最後的信仰

女金

終於等到, 等到佢嘅個唱, 但係可惜未能現場親身見證, 但係睇片都已經好感動. 真係睇住佢由出道一步一步走到而家呢步, 期待你繼續發光發熱

女金

林欣彤
上榜歌: 失戀的人站起來
冠軍歌: 玫瑰式體驗, 一秒

播放指數大獎 (歌手)

聽得最多究竟係邊個呢? 雖然呢個獎就唔係設立左好耐, 但好似年年都係到刷新紀錄, 今年會係咩呢

最後五強

謝安琪 / 黃淑蔓 / AGA / 陳健安 / 林二汶

播放指數大獎 (歌手)

黃淑蔓
上榜歌: 光引致疼痛, 很久不見, 一定要得
冠軍歌: Dream my dreams

播放指數大獎 (歌曲)

因為現實環境影響, 上半年仍處於24小時電台中, 所以上半年嘅歌係有著數, 而且係過份爆quota. 2020年轉左環境後, 呢個獎仲fair唔fair就唔知, 始於個ap數一定會再細d, 起碼頒埋今年先.

最後五強

一吻穿越四十六億歲 / 13樓的大笨象 / 致旅途中的我 / Dream My Dreams / 我們都是這樣長大的

播放指數大獎 (歌曲)

致旅途中的我 - Nowhere boys
曲 Van Chan
詞 Fisher Kan / Van Chan
編 Nowhere boys
監 謝國維

頒獎禮係到完結, 一陣會有分數發表, 出年見

歌手獲獎數目 (只列多於一獎)

3.5 林二汶 /
2  林欣彤 / 陳健安 / 黃淑蔓 / AGA / 陳蕾 / 方皓玟 /
1.5 麥浚龍 /

WYTV Music Award 2019 完整名單

十大金曲
第一位 最後的信仰 - 林二汶
第二位 當我迷失時聽著的歌 - 陳蕾*
第三位 一秒 - 林欣彤
第四位 逃生門 - JW*
第五位 13樓的大笨象 - 鄭融
第六位 光 - 盧凱彤*
第七位 野木蘭 - 泳兒
第八位 願 - 方皓玟*
第九位 Tonight - AGA
第十位 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文*

*為歌手首支十大

國語歌 
金 Forever Young - 艾怡良
銀 沙文 - 林憶蓮
銅 歌頌者 - 吳青峰

優異獎 (排名不分先後)
真的傻 - 徐佳瑩
我很好 - 梁靜茹
心引力 - 王俊凱 蔡依林
合唱歌 
金 5:59pm - 恭碩良 岑寧兒
銀 廢話 - 麥浚龍 謝安琪
銅 超友誼 - 6號 林二汶
主題曲 
風雨花 - J.Arie
改編歌 
喘息空間 - Gin Lee

唱作人 
金 AGA
銀 陳蕾
銅 方皓玟
新人 
黃妍
進步 
金 黎曉陽
銀 糖兄妹
銅 陳慧敏
唱片 
金 本原 - 陳健安
銀 初音 - 林二汶
銅 拾 - 許廷鏗

幕後人
作曲人 林家謙
填詞人 黃偉文
編曲人 黃兆銘
監制  舒文

男歌手 
金 陳健安
銀 麥浚龍
銅 馮允謙
女歌手 
金 林欣彤
銀 林二汶
銅 黃淑蔓
組合 
金 Dear Jane
銀 per se
銅 Pandora

播放指數 (歌曲) 致旅途中的我 - Nowhere boys
播放指數 (歌手) 黃淑蔓

分數發表 (只列頭五名)

男歌手

陳健安 429
麥浚龍 369
馮允謙 319
許廷鏗 295
吳青峰 223

女歌手

林欣彤 370
林二汶 338
黃淑蔓 327
謝安琪 324
泳兒  322

組合

DJ          305
per se     256
Pandora  254
RB          206
小塵埃       195

唱作人

陳健安 309 (out)
AGA    285
陳蕾  264
方皓玟 260
馮允謙 243

唱片

The Album and the rest of it... 465 (out)
本原               427
初音               371
Feanna 17+             323 (out)
拾                  295

播放指數 歌曲

致旅途中的我     117
13樓的大笨象    116
我們都是這樣長大的  114
一吻穿越四十六億歲  107
Dream My Dreams 105

播放指數 歌手

黃淑蔓 203
陳健安 171
林二汶 153
AGA   147
謝安琪 144

分數發表 (只列過120分)

十大

最後的信仰      148
當我迷失時聽著的歌  141
一秒         137
玫瑰式體驗      137 (replace by 一秒)
逃生門        136
寂寞就如x其實寂寞   133 (out)
13樓的大笨象      131
光          128
一吻穿越四十六億歲  128 (out)
幸福相擁       128 (out)
野木蘭        127
願          127
Tonight        127
波點女皇       127 (out)
致旅途中的我     126 (out)
我們都是這樣長大的  126
明陣         125
聲音導航       122

謝安琪幾乎白果 LOL
bagfgfcde 發表於 2020-1-5 22:55

quota 去哂juno到

19年又真係特登壓佢, 攞過兩年女金就係咁

調得非常正確
健康又係同我一樣唱作金馬走咗

全女十大!! ...
JasOh103 發表於 2020-1-5 23:04

你唔講都唔覺, 連續兩年全女十大
好中意風雨花
可惜冇派
jasonng 發表於 2020-1-5 23:05

支持丁律師

蔓蔓連碟銅都爭唔到。。。
ed8671ed 發表於 2020-1-5 23:05

唔想俾single collection...

如果alfred唔係出真.大碟, 會考慮俾佢嘅
入嚟睇fiona無獎
RVHOCPC 發表於 2020-1-5 23:15

薛朝代is over
首先恭喜姐姐又完成一屆頒獎禮
同埋歡迎加入全女班(十大)既陣營

估唔到你咁愛 feanna
...
616.1314 發表於 2020-1-5 23:28

安仔男金碟金其實都好重份量

mag一直一直都係愛將, 咁都年都有十大就知