返回列表 發帖
選情告急 ... 仲有9日,好緊張
一錯就又多四年 Trump 了
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

無TRUMP 香港應該變咗澳門好耐.
kwanie 發表於 2020-1-27 14:50

共和黨係全力壓止全民投票嘅黨
e.g. 縮短投票時間 (返長時間工嘅草根階層 放工已經冇得投)
      加強身份核對 (要 photo ID 嘅話,窮人唔係個個有)

發聲支持香港嘅其中一個共和黨參議員
之前做州長嘅時候,就發明及簽了 無數呢啲阻止 民主派投票嘅法例
佢哋根本冇資格支持任何其他地方爭取民主

作為香港人,己所不欲,勿施於人

冇 Trump 嘅貿易戰,香港個方案更無後顧之憂
Trump 唯一嘅好處,唔係簽左,而係送左免費廣告比香港
做檯戲,攪 drama 嘅 grandstanding
香港人日日見識住都唔識分嗎?
民主黨一樣會簽,不過乜野 drama 都唔會攪咁解

香港個方案,係參議院同眾議院全數議員通過的
喺參議院係直頭唔駛投票,冇反對當贊成
根本就係 routine 會通過嘅方案
所有乜野所謂 「爭取」,都只係一場戲
一場民主黨費事同你玩嘅戲
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

暗盤唔講

但係牌面上歐洲左風吹到fufu聲

班慷他人之慨嘅撚樣真係好難忍

利申 唯恐天下不亂 ...
b01091018 發表於 2020-1-27 17:22

我睇唔明呢句:「但係牌面上歐洲左風吹到fufu聲」點樣 lead to 呢句:「班慷他人之慨嘅撚樣真係好難忍」

但阿侵侵做果台戲似乎好多人受喎
對比上一任隻馬
kayzzz 發表於 2020-1-27 17:36

隻馬有名比你叫: no drama obama

利申:我從來唔撐 Obama,我係由 08年 開始撐 Biden 的
        (09年 先開始撐 Alfred,因為巨聲係 09年)

好多左傾領袖都用緊自己國民錢餵落去 so called 發展中國家

支那攞到肥晒 作為香港人唔係 gur 得 ...
b01091018 發表於 2020-1-27 18:19

同樣係民粹派,同樣係保護主義,都有左右之分
冇必要撐 Trump,可以撐 Bernie Sanders
助大俄羅斯或者法西斯,大家都冇好處

嗱 利申我就唔企邊嘅

大家都知美國國會個 2 條案都係絕大比數通過 都冇得分紅藍邊個幫得多

但好 ...
b01091018 發表於 2020-1-27 20:39

去睇睇 Obama 嘅 TPP (Trans-Pacific Partnership)
TPP 係準備用嚟喺一帶一路成形之前,pre-empt 一帶一路的
可惜改朝換代未能成事

民主黨啲策略,係唔會明刀明槍的
下下要全世界睇到兼睇得明,嗰個叫 Trump

只要有人肯難為下中國
就唔介意佢助大 俄羅斯 (及其盟國陣線) + 全世界嘅法西斯暗湧
你可以話咁係視野太窄,亦可以話係自私

民粹高漲,都要保留最低限度嘅人文判斷
鎖啲南美細路喺籠裡面都可以接受?

再者,唔係淨係得 Trump 一個民粹派
唔係唔揀佢就冇人揀的

個個年代都係咁 ....
本來都有好奇心去多啲了解 Mirror 的
但實在再冇心力去走多轉
巨聲幫 vs 星光幫,去到星夢 vs Fred粉,諗起都攰

其實仲有 Trump vs Biden,A組 vs B組
真係好攰

Alfred IG 轉左 work contact

輔助資料:
viutv 記招 Warner 出 post,名有 Alfred,公司合照冇 Alfred

經理人公司自己負責?
kayzzz 發表於 2021-3-6 23:27

男金完,剛加左咁多廣告,先嚟轉非經理人,會唔會冇乜義氣?

我無理解錯 我係解釋緊你話佢無義氣

好奇點解間公司會肯
kayzzz 發表於 2021-3-6 23:37

不過其實 Eman 同 Sony 個 case 仲誇張,兩者直情好似冇關係咁

唔通真係靠唱片 演唱會 賺錢?

如果唔簽經理人 間公司會唔會無咁落力爭獎呢 ...
kayzzz 發表於 2021-3-6 23:45

Eman 演唱會 冇 Sony logo
Sony IG 亦冇宣傳