返回列表 發帖

[Dec/28/2019] The album and the rest of it… - 麥浚龍 / 謝安琪 (CD + BD)

歌手:麥浚龍 / 謝安琪
唱片名稱:The album and the rest of it…
唱片封面:

推出日期:2019/12/28
唱片類型:CD + Blu-ray

TrackList:
CD
01. 忘記和記 (麥浚龍)
02. 廢話 (麥浚龍 謝安琪)
03. 我在陽台上看你 (謝安琪)
04. 我們的基因 (謝安琪)
05. 黑盒 (麥浚龍 韋羅莎)
06  情感的廢墟 (麥浚龍)
07. 偷情的禮儀 (謝安琪)
08. 寂寞就如 (麥浚龍)
09. 其實寂寞 (謝安琪)
10. 忘記和記 - (麥浚龍 黎明)

BD :
01. 勇悍・17
02. 困獸・28
03. 我在陽台上看你
04. 廢話
05. 暴烈・34
06. 一個女人  和浴室
07. 黑盒
08. 沐春風
09. 一個男人  一個女人  和浴室
10. 偷情的禮儀
11. 人妻的偽術
12. 情感的廢墟
13. 寂寞就如
14. 其實寂寞
15. 忘記和記 (創作概念)

附加資料:
《the album》不只是專輯,亦非映畫。這名字背後,承載更多──或許是勇於與大世界背道而馳、擇善固執的信念,或許是對八九十年代文化蛻變的重視,亦或許是一份單純的共鳴和堅持。二零一八年,一張顛覆傳統唱片概念的《the album part one》面世。透過七首歌、文案、音樂映畫等跨媒體創作,獻出不同的拼圖,逐步拼湊董折和浦銘心的前半生──由勇悍到困獸再到暴烈,由牽手到離婚到再婚,由愛到無力再到偽善。面對大世界的考驗,或虛構或寫實,或許也找到似曾相似的身影。
二零一九年,《the album and the rest of it …》接力上映。今次,創作者麥浚龍偷偷開放了時空隧道的裂縫,時而帶領觀眾探索他為董折和浦銘心所架空的一個時代、世界;時而給觀眾一條鎖匙,開啟兩位主角內心的大門。當中,一直以電影規格製作的音樂映畫,亦輯錄成blu-ray影碟,從頭經歷一遍。

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 23
01 我的片單 - Zpecial
02 無力感 - 許廷鏗
03 呼吸有害 - 莫文蔚

雖然隻碟唔係一致好評
但我覺得每一首歌都好聽
連以為最冇料到果首陽台 都好有驚喜

雖然隻碟唔係一致好評
但我覺得每一首歌都好好聽
kayzzz 發表於 2019-12-24 17:47

同舊年一樣
淨買歌係OK
但唔好再搵個咁拖嘅故事包裝住
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

同舊年一樣
淨買歌係OK
但唔好再搵個咁拖嘅故事包裝住
mosesming 發表於 2019-12-24 17:50

你當single collection咁可能會感覺好d

可唔可以就咁出 CD
對啲 MV 真係無興趣
點解我要買隻 Bluray 睇一片黑色

驚搶唔到,要等第二批。

上隻碟啲加印都仲未賣曬

搞咁大壇嘢
結果分三年出三張single collection
仲要係兩個人湊埋先出到

比較鍾意跟時間序咁聽 即係BD咁樣
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

點解BD無我們的基因
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

仲有第3隻? 無字典與聖經嘅

點解BD無我們的基因
hehemamama 發表於 2019-12-24 19:14

未拍MV
仲有第3隻? 無字典與聖經嘅
星夢情真 發表於 2019-12-24 19:24

係, 下隻碟應該係the album最後一隻, 可能叫 the album - addendum (即係 the album 外傳)

如今警黑你憎
。Kaykay。Taytay。Kelly。

買左上次隻碟,好多字,睇左唔夠一頁就無心機睇落去。
今次唔會上當再買,理由:太少歌手既相。

如今警黑你憎
nicknicknick 發表於 2019-12-24 21:02

摩擦力
~Moses Idle in a Narrow Garden~
http://mosesming.blogspot.com/

juno kkbox 訪問:

預告左嚟緊可能會有新單位參與 希望係同kay合唱
isn't me

今次唔會上當再買,理由:太少歌手既相。 ...
我等我在 發表於 2019-12-24 21:16

下 反而覺得好少字喎上隻
基本上得人妻的偽術嘅文案係從未曝光
至於相就 JUNO Style 非黑即白有乜好睇

myrichardac 發表於 2019-12-24 21:23

可能所謂嘅新單位就係林嘉欣

CD+BD, 洗唔洗$500呢?

雖然隻碟唔係一致好評
但我覺得每一首歌都好聽
連以為最冇料到果首陽台 都好有驚喜 ...

我聽live就覺得陽台耐聽過基因
估唔到cd版咁洶湧

想要kay個人專輯
獲得群體免疫了

想要kay個人專輯
黃家正 發表於 2019-12-24 23:27

自己砌個playlist當出咗

1. 我們的基因
2. 我在陽台上看你
3. 廢話 feat. Juno
4. 一個女人和浴室
5. 沐春風
6. 一個男人一個女人和浴室
7. 偷情的禮儀
8. 人妻的偽術
9. 沐春風
10. 其實寂寞
11. 773312
Bonus Track:
12. 彳亍 live

1. 我們的基因
2. 我在陽台上看你
4. 一個女人和浴室
5. 沐 ...
hehehaha 發表於 2019-12-24 23:53

5 同 9 乜事?

5 同 9 乜事?
kayzzz 發表於 2019-12-25 00:06

聽兩次
好似忘記和記咁
扮2首歌

雖然隻碟唔係一致好評
但我覺得每一首歌都好聽
連以為最冇料到果首陽台 都好有驚喜 ...

依然接受唔到黑盒
忘記和記兩個版本我都唔識欣賞
其餘七首我都 OK

依然接受唔到黑盒
忘記和記兩個版本我都唔識欣賞
其餘七首我都 OK
616.1314 發表於 2019-12-25 00:23

Ohhh 無視左黑盒首歌 除左依首其他都好

CD+BD, 洗唔洗$500呢?
~蛋撻~ 發表於 2019-12-24 22:05

聽聞賣3XX
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

出年Kkbox十大風雲歌手呢兩個單位應該入圍啦掛
獲得群體免疫了

偷情>基因>陽台>>>>{773312}>寂寞>Juno>>>>>>>>廢話
我在乎~~~~我在乎~~~~~

可能所謂嘅新單位就係林嘉欣
616.1314 發表於 2019-12-24 21:46

汪明荃

汪明荃
PEACH 發表於 2019-12-25 09:14

老版kay
尋晚kelly鬧得我好岩

今次唔會上當再買,理由:太少歌手既相。 ...
我等我在 發表於 2019-12-24 21:16

搞藝術就預咗少相啦

突然覺得kaykay複出後好搏
三年四張粵語專輯+演唱會碟
我祈求美雅拎女銅一定要發生

搞藝術就預咗少相啦
星夢情真 發表於 2019-12-25 10:05

好似話入面有相集

787491313 發表於 2019-12-25 10:40

四張有三張合集wor

myrichardac 發表於 2019-12-24 21:23

用更多時間舖排
家下覺得下年都唔會完到個故

仲要我們的基因 忘記和記MV仲未有
支那必須亡國

其實真係三隻完到咩?
果時話有成 30+ 首歌
而家其實出左 16 隻咋…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

787491313 發表於 2019-12-25 10:40

其實兩年之內都係出咗十隻歌
。Kaykay。Taytay。Kelly。

1. 我們的基因
2. 我在陽台上看你
4. 一個女人和浴室
5. 沐 ...

其實人妻之前仲有首「歌聲如初」(好似冇PLUG)

重新排過track list 出一張the album 會合理好多,而家完全係亂章,我嘗試理順佢,應該係咁:

01. 忘記和記  (獨唱)
--

結婚到不忿
02. 我們的基因
03. 勇悍・17
04. 困獸・28
05. 暴烈・34
06. 我在陽台上看你
--

決心要離婚
07. 廢話
08. 黑盒
09. 情感的廢墟
--

單身後情慾自主
10. 一個女人  和浴室
11. 沐春風
12. 一個男人  一個女人  和浴室
13. 人妻的偽術
14. 偷情的禮儀
--

結局
15. 寂寞就如
16. 其實寂寞
17. 忘記和記 (黎明來到)

1. 我們的基因
2. 我在陽台上看你
4. 一個女人和浴室
5. 沐 ...

沐浴巨星想一隻碟沖幾多次涼

其實真係三隻完到咩?
星勤 發表於 2019-12-25 13:21

到時外傳囉拎三次至尊碟之後心姐折哥各自出一張外傳

重新排過track list 出一張the album 會合理好多,而家完全係亂章,我嘗試理順佢,應該係咁:

01. 忘記 ...
powerful 發表於 2019-12-25 14:14

陽台唔係應該起暴烈34前面咩
廢話都應該係啱開始冇嘢講嗰期都應該係暴烈34前面

陽台唔係應該起暴烈34前面咩
廢話都應該係啱開始冇嘢講嗰期都應該係暴烈34前面 ...
aussie2013 發表於 2019-12-25 15:10

但咁樣排就會斷開左Juno既28同34,音樂上好怪  (即係BD個擺法,如果要justify,17同28中間都應該要加插兩首歌,基因可以放17後,都仲差一首)

陽台係暴烈之後,再無言相對,懊悔結婚,都係合理既順序

我其實覺得廢話係多左出黎,同黑盒都係唔需要出現,唯有擺去間場

但咁樣排就會斷開左Juno既28同34,音樂上好怪  (即係BD個擺法,如果要justify,17同28中間都應該要加插兩 ...
powerful 發表於 2019-12-25 15:37

但《陽台》係對應《28》
蒲響陽台見到董響門口唔想返屋企
所以應該係《17》《基因》《廢話》《28》《陽台》《34》
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

睇完大家咁排
我覺得都係Juno同Kay各自一隻大碟
然後出本小說補完中間啲劇情會好啲
再唔係就歌與歌之間加插大量1,2分鐘嘅對白
咁會令個故仔完整啲

但咁樣排就會斷開左Juno既28同34,音樂上好怪  (即係BD個擺法,如果要justify,17同28中間都應該要加插兩 ...
powerful 發表於 2019-12-25 15:37

BD歌目順序就系跟住故事時間線來排
只不過少左我們的基因同忘記和記
搞到最尾唔爭在再剪部電影出來
kaykay甘淫有望攞金像獎
我祈求美雅拎女銅一定要發生

其實跟BD 個list播已經好順,第一首係我們的基因,last 係忘記和記就ok

二人故事34歲前已經圓滿,
離婚後浦銘心故事亦七七八八 :一個女人和浴室》沐春風〉一個男人  一個女人  和浴室
偷情的禮儀》 人妻的偽術 》其實寂寞

反而董折story 好多未講:黑盒、情感的廢墟、寂寞就如同忘記和記
中間仲好多gap

下年主力講死亡,仲有14+首歌未出,應該完唔到

其實真係三隻完到咩?
星勤 發表於 2019-12-25 13:21

估:30首可能計埋773312 project

但《陽台》係對應《28》
蒲響陽台見到董響門口唔想返屋企
所以應該係《17》《基因》《廢話》《28》《陽台 ...
星勤 發表於 2019-12-25 03:44 PM

廢話應該系陽台後面好啲
一種永遠 19>X>05>02>01 AP73
Pretty Crazy 10>4>2 AP65*