返回列表 發帖
我到今時今日都覺得人妻係一詞多意
份詞越睇越有趣
hehehaha 發表於 2020-2-21 19:01

就算juno/kay冇要求加隱藏意思 林夕可能自己都會暗暗地加左
夕夕話填kay d詞會擦邊球

就算juno/kay冇要求加隱藏意思 林夕可能自己都會暗暗地加左
夕夕話填kay d詞會擦邊球 ...
kayzzz 發表於 2020-2-21 19:57

家庭暴力、社會身份認同、兩性關係、性解放、同性議題、未婚未成年懷孕、偽善與自卑
唔知算唔算社會議題呢

家庭暴力、社會身份認同、兩性關係、性解放、同性議題、未婚未成年懷孕、偽善與自卑
唔知算唔算社會議題呢 ...
hehehaha 發表於 2020-2-21 23:06

班琪粉好惡咖 要政治歌先得

班琪粉好惡咖 要政治歌先得
chanching 發表於 2020-2-22 00:05

啲 Kay 粉唔鐘意 Kay 復出後啲作品,你要鬧,我明白
Fans 有期望有要求絕對係無錯

不過我嬲係見到啲 Kay 粉成日鬧 Juno
講到好似 Kay 係被迫,身不由己咁樣
作為 Juno 的 fan,真係好唔開心
成日話鐘意周博賢的 Kay,咁你其實應該鐘意周博賢
麻煩搵下周博賢講音樂創作的訪問睇吓

都真係唔太明D人叫謝安琪唱返舊歌style 係咩心理
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

唔知算唔算社會議題呢 ...
hehehaha 發表於 2020-2-21 23:06

根本關注婚姻問題同失婚婦女就係好大既社會議題
班人自己眼界窄就覺得有問題
low到核爆

Juno 自己快啲派歌啦,最好唔好一齊派
Kay 粉真係好憎 The Album & 幻國
好似好想 Kay 離開幻國 ...
SPD 發表於 2020-2-20 23:31

無幻國 Kay 就做唔到萬年女金2.0

仲痴住周博賢黎托咩 ?

仲痴住周博賢黎托咩 ?
洗衣王國130 發表於 2020-2-23 19:09

你講少陣廢話會死?
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

你講少陣廢話會死?
abcxyz302006 發表於 2020-2-24 01:05

個singingwong真係慘, 比人BAM左十幾個AC
hotel/喜來登派咁耐膠都仲好地地
叱咤樂壇女歌手金獎 謝安琪!!!
至尊唱片大獎 the album
叱咤唯一大滿貫女歌手

仲痴住周博賢黎托咩 ?

你咁講都唔係真正想 Kay 好
雖然我係 Juno fan,但都好欣賞周博賢

你咁講都唔係真正想 Kay 好
雖然我係 Juno fan,但都好欣賞周博賢
SPD 發表於 2020-2-24 09:43

冇佢Kay都唔會出到道
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

冇佢Kay都唔會出到道
abcxyz302006 發表於 2020-2-24 14:36

我覺得踩死juno或周博任何一邊都唔好
兩個只不過係呈現唔同面貌既kay
冇周博我根本唔會留意到kay
同時juno又將kay既音樂水準帶到去新層次

都真係唔太明D人叫謝安琪唱返舊歌style 係咩心理
liebe 發表於 2020-2-22 16:35

其實唔少人似同我一樣
覺得個project拖太耐太煩膠
其實出返嚟後心姐音樂質素好咗
最少心姐演繹升級咗唔少

只係班死忠一廂情願要心姐唱返社會歌
但而家個project其實都係社會歌
兩性關係/夫婦關係/家庭暴力
只係班死忠惡過熱狗唔啱心水就鬧

仲痴住周博賢黎托咩 ?

咁又未必咁需要咁獎項主導既
做到好音樂最緊要

有獎就當bonus
因為遲早有一日都係要退落嚟 到時唔希望佢冇獎 就唔再出唱片 做歌
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

個singingwong真係慘, 比人BAM左十幾個AC
hotel/喜來登派咁耐膠都仲好地地
kaytse 發表於 2020-2-24 04:21

唔好話我係邊個 , 我係洗衣仔

周博賢係過去式 無Juno 點會有 基因、偷情、773312 呢啲歌?

其實 如果佢再唱社會歌 只會flop 到地核

其實 如果佢再唱社會歌 只會flop 到地核

...
洗衣王國130 發表於 2020-2-24 20:36

點解呢?

Btw 覺得你起d 名都好creative 好過果個垃圾小白

點解呢?

Btw 覺得你起d 名都好creative 好過果個垃圾小白
kayzzz 發表於 2020-2-24 20:55

唱社會歌只會比打壓 女金唔到

你個名真hea

諗諗下其實做愛失戀打邊爐都係社會議題覺醒了

Get real! This album has nothing to do with social issues. You delusional fangirls will make anything up.

其實唔少人似同我一樣
覺得個project拖太耐太煩膠
其實出返嚟後心姐音樂質素好咗
最少心姐演繹升級咗唔少 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-2-24 16:27

其實個project都唔算太煩,只係因為太多抒情慢歌,但題材所限冇辦法。不過揀歌旋律整體中上,彌補咗不足之處。
如果係Kay歌迷應該開心佢開拓咗自己新歌路,發掘不同唱腔同歌唱技巧,呢方面以前比較難做到,正正就係因為題材(社會議題)問題。

同意佢而家嘅歌都有社會訊息,只係唔係直接同埋可能少咗政治嗰部份(雖然人妻好明顯有政治隱喻)。但作為歌手實在唔應該只局限喺自己受歡迎嗰一面(市面上都有好多呢啲例子),而應該要發掘更多可能性。想當年佢出國語碟其實都係發掘緊另一面,而當時香港歌迷又係覺得嗰個唔係佢,好似清楚過佢本人咁。

祖祖由出道開始已經唱緊社會歌
nicknicknick 發表於 2020-2-25 09:22

the real 平民天后

抽kay part 出嚟睇,好係講緊女性主義

the real 平民天后
HOTMAN 發表於 2020-2-25 10:39

一變四 四變十二
只知要飛~~
知我是個無法討好的人
四百個你 八百個你 企滿行人路裏步步露殺機

首首都扣緊社會
DM多仔多到覆唔哂

其實個project都唔算太煩,只係因為太多抒情慢歌,但題材所限冇辦法。不過揀歌旋律整體中上,彌補咗不足 ...
Serendipity 發表於 2020-2-25 09:36

其實政治歌都係周博賢靠心姐把口唱啫
歌手都係用把聲去演繹首歌要帶出嘅意思
歌手可能係嗰種人亦都可以唔係
除非好似小明自己作到D_U出聲
如果唔係真心信佢係民主女神都係一廂情願
而家連周博賢都收山無咩機會唱得返咁政治嘅歌

我敬佩啲人24/7將心血放喺政治同爭取民主
但我唔主張強逼人去行自己心目中嗰套
每個人人生都有自己想做嘅事
歌迷無咩必要因為歌手唱嘅歌唔啱心水就做怨婦

雖然好似啲歌畀心姐個角色局限咗

其實唔理心姐個Story其實題材幾多樣化
而且音樂質素高咗演繹上多變咗好多

抽kay part 出嚟睇,好係講緊女性主義
chanching 發表於 2020-2-25 11:09

一陣會有人話總之女人唱既就係女性主義

其實政治歌都係周博賢靠心姐把口唱啫
歌手都係用把聲去演繹首歌要帶出嘅意思
歌手可能係嗰種人亦都可以 ...
Frankiekiekie 發表於 2020-2-25 16:42

kay話佢所有歌都代表佢既想法
佢認同先會唱到

concertyy: 突然聽返「 #神奇女俠的退休生活 」⋯⋯ 我自己都驚一驚。

kaytse: Wishing everyone extra blessings for peacefulness and wellness for a time like this thank you again for this rare and precious piece of work in my repertoire my dear

聽 我們的基因 知道婚姻最後失敗係有種哀愁
但原來再聽 人妻的偽術 嗰種稜角磨滅嘅無奈,係比基因加乘一百 ...
hehehaha 發表於 2020-2-20 18:05

當年人妻的偽術,有人話係寫緊林鄭

schoe 發表於 2020-2-25 22:37

777正頭係心理變態

回復 545# chanching

一諗起浴缸中赤裸嘅林奠

kay話佢所有歌都代表佢既想法
佢認同先會唱到
chanching 發表於 2020-2-25 17:32

咁心姐系列都係淫婦Confirmed

推完送中再全裸喺浴缸chur返幾飛煙

咁心姐系列都係淫婦Confirmed
Frankiekiekie 發表於 2020-2-26 12:04

明明就好有深度 好多社會議題 全部都係社會歌
等睇波兒都變埋社會歌
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

BARF! 唔該唔好侮辱人妻的偽術呢首歌
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

CD Warehouse 銷量
銷售日期 [16-02-2020 至 22-02-2020]
十大中文唱片
1 ALBUM AND THE REST OF IT… 麥浚龍+謝安琪

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

番左貨?
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

番左貨?
joey2009 發表於 2020-2-27 23:13

都無缺過貨
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好有社會意義

隻碟個封面白色
入面隻CD又白色
啲postcard又白色
同中咗肺炎個肺一樣白色
好有社會共鳴好有社會意義

支持麥浚龍龍B

好有社會意義
HOTMAN 發表於 2020-2-27 23:25

D抖氣聲同Kay 一樣咁淫

好有社會意義
HOTMAN 發表於 2020-2-27 23:25

唱得好好聽

都無缺過貨
hinz 發表於 2020-2-27 23:16

好奇怪
點解貨源充足個價又炒得起

好奇怪
點解貨源充足個價又炒得起
kayzzz 發表於 2020-2-28 16:46

原來 CD warehouse 都賣炒價
rest of it & part one 都賣 429

SPD 發表於 2020-2-28 16:55

咁rest of it抵買好多
起碼多堆相先

咁rest of it抵買好多
起碼多堆相先
hehehaha 發表於 2020-2-28 17:02

Part One 多啲文案喎
不過 CD+BD 同 CD 一樣賣 429 真係好誇張
係咪因為 CD Warehouse 都知無人會睇隻 BD
二〇二三年度全女班投票

Part One 多啲文案喎  
不過 CD+BD 同 CD 一樣賣 429 真係好誇張
係咪因為 CD Warehouse 都知無 ...
616.1314 發表於 2020-2-28 17:24

part one只係多20頁咁上下
我估陽台寂寞偷情之後會有文案
心姐個part完全唔交特

同埋唔明part 1做咩唔放多少少相

part one只係多20頁咁上下
我估陽台寂寞偷情之後會有文案
心姐個part完全唔交特

同埋唔明part 1做咩唔放 ...
hehehaha 發表於 2020-2-28 17:33

可能 陽台 寂寞 偷情 嘅文案擺喺 Kay Isn’t Me 嘅影音產品度
逼大家買埋佢先可以集齊成個故事
二〇二三年度全女班投票

SPD 發表於 2020-2-28 16:55

係呀

依個價都賣左成超過一個月

今日 字典 與 聖經
正式 派台
指教 指教

The album and the end of it
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport