返回列表 發帖

[Dec/28/2019] The album and the rest of it… - 麥浚龍 / 謝安琪 (CD + BD)

歌手:麥浚龍 / 謝安琪
唱片名稱:The album and the rest of it…
唱片封面:

推出日期:2019/12/28
唱片類型:CD + Blu-ray

TrackList:
CD
01. 忘記和記 (麥浚龍)
02. 廢話 (麥浚龍 謝安琪)
03. 我在陽台上看你 (謝安琪)
04. 我們的基因 (謝安琪)
05. 黑盒 (麥浚龍 韋羅莎)
06  情感的廢墟 (麥浚龍)
07. 偷情的禮儀 (謝安琪)
08. 寂寞就如 (麥浚龍)
09. 其實寂寞 (謝安琪)
10. 忘記和記 - (麥浚龍 黎明)

BD :
01. 勇悍・17
02. 困獸・28
03. 我在陽台上看你
04. 廢話
05. 暴烈・34
06. 一個女人  和浴室
07. 黑盒
08. 沐春風
09. 一個男人  一個女人  和浴室
10. 偷情的禮儀
11. 人妻的偽術
12. 情感的廢墟
13. 寂寞就如
14. 其實寂寞
15. 忘記和記 (創作概念)

附加資料:
《the album》不只是專輯,亦非映畫。這名字背後,承載更多──或許是勇於與大世界背道而馳、擇善固執的信念,或許是對八九十年代文化蛻變的重視,亦或許是一份單純的共鳴和堅持。二零一八年,一張顛覆傳統唱片概念的《the album part one》面世。透過七首歌、文案、音樂映畫等跨媒體創作,獻出不同的拼圖,逐步拼湊董折和浦銘心的前半生──由勇悍到困獸再到暴烈,由牽手到離婚到再婚,由愛到無力再到偽善。面對大世界的考驗,或虛構或寫實,或許也找到似曾相似的身影。
二零一九年,《the album and the rest of it …》接力上映。今次,創作者麥浚龍偷偷開放了時空隧道的裂縫,時而帶領觀眾探索他為董折和浦銘心所架空的一個時代、世界;時而給觀眾一條鎖匙,開啟兩位主角內心的大門。當中,一直以電影規格製作的音樂映畫,亦輯錄成blu-ray影碟,從頭經歷一遍。

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

HOTMAN 發表於 2020-3-26 23:53

估唔到仲有琪粉咁有心剪片加字幕放上youtube
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

有啲尷尬

其實無咩fans中意喜貼街
henhenhen 發表於 2020-3-26 19:56

帖帖其實聽咗十幾年都未厭

Kay 最 hit 的歌一定係囍帖街
其實我覺得 Kay 係靠呢首上位,唔係社會歌
雖然囍帖街有其他意思,但一般 ...
SPD 發表於 2020-3-26 22:53

囍帖街出個時無感覺,

我都係因為愛我請留言第11集講蔡妍離婚先比首歌感動到同有畫面

都會有一批人係聽佢情歌的
所以呢兩年先可以上到咁高

把聲引死人

囍帖街幾好聽呀
其實偶然聽返 都覺得隻歌好精緻
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

過路人fans應該罪鍾意:)
黃家正 發表於 2020-3-26 20:28

Kay 最 hit 的歌一定係囍帖街
其實我覺得 Kay 係靠呢首上位,唔係社會歌
雖然囍帖街有其他意思,但一般聽眾會當係情歌

過路人fans應該最鍾意:)
舞來舞去 不日內開始錄音。

CM感覺獨家村>囍帖街?
帥小寶` 發表於 2020-3-26 16:34

頂你 你諗既野同我一樣
就算夕爺填個d 鍾無艷 獨家村 個hit既程度都差少少
不過算啦 the album都唔 ...
kayzzz 發表於 2020-3-26 11:45

CM感覺獨家村>囍帖街?
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

頂你 你諗既野同我一樣
不過算啦 the album都唔 ...
kayzzz 發表於 2020-3-26 11:45

Solo project 應該更偏
佢去到呢級數唔使追求big hit啦,玩下其他野仲好

好可惜,肥y超旺阿kay 兩首big hit都係佢寫
希望之後幻國可以搵肥y幫kay包碟玩吓 ...
myrichardac 發表於 2020-3-26 11:32

頂你 你諗既野同我一樣
不過算啦 the album都唔似會有big hit

希望之後幻國可以搵肥y幫kay包碟玩吓 ...
myrichardac 發表於 2020-3-26 11:32

就係可能轉左去填Solo Project

除左字典 The album part 3 唔會再有wyman作品
kayzzz 發表於 2020-3-26 01:47

希望之後幻國可以搵肥y幫kay包碟玩吓
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

我估餘下大部分都係林夕填詞
SPD 發表於 2020-3-26 10:36

林夕係個project d 詞好一個層次

除左字典 The album part 3 唔會再有wyman作品
kayzzz 發表於 2020-3-26 01:47

我估餘下大部分都係林夕填詞

Part 1 cd warehouse 599
hinz 發表於 2020-3-24 17:32

Chi la sin

Part 1 cd warehouse 599
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

邊度仲有貨?
唔想捱炒價
身邊的女孩很多 得一位Wingyan迷倒我

好碟d卡好香

2020年董折已經51
同hkwilliamsiu差唔多
hehehaha 發表於 2020-3-22 22:27

hkwilliamsiu 51?
你見過佢真人?

肺炎 44
艾石仔 發表於 2020-3-22 21:56

2020年董折已經51
同hkwilliamsiu差唔多

狀態與年紀系列(乜乜17,28,34) 會繼續係CC
兩年前已經講過
hehehaha 發表於 2020-3-22 20:21

肺炎 44

想知juno會唔會再揾Christopher chak作曲 畢竟kay首首big hits都係佢作
對上一次係咪已經獨家村 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-22 17:04

狀態與年紀系列(乜乜17,28,34) 會繼續係CC
兩年前已經講過

The album 暫時最耐聽都係我們的基因
睇時間線 我們的基因 似the album 故事最頭一兩首 ...
kayzzz 發表於 2020-3-21 19:02

基因真係好好loop

想知juno會唔會再揾Christopher chak作曲 畢竟kay首首big hits都係佢作
對上一次係咪已經獨家村 ...
let'sbegin 發表於 2020-3-22 17:04

阿key最hit果兩首 囍帖街 同 羅生門 已經唔係cc作曲啦

但 The album 當中cc 仲起碼有一首歌 (未知係key定juno唱) 但好難唱 仲難過暴烈34 應該hit唔到

對上一次係咪已經獨家村

佢實係好愛
chachacharlie 發表於 2020-3-22 12:47

盲愛和自愛不易兩荃
DM多仔多到覆唔哂

究竟有幾愛荃
WZA111 發表於 2020-3-21 20:34

佢實係好愛

建議你睇多次
有伏線喎
(同勇悍17有關)
hehehaha 發表於 2020-3-21 21:37

我指首歌本身

我有睇文案

我係指首歌本身無劇情
單純係講婚姻狀態
chanching 發表於 2020-3-21 20:04

建議你睇多次
有伏線喎
(同勇悍17有關)

其實有無文案,樂迷都可以自行解讀咖啦
文案係創作者提供既一個角度,聽眾又可以有唔同角度,唔需要被限 ...
chanching 發表於 2020-3-21 20:22

MV一個視角
歌又一個
文案一個
最後自己拼埋串連個故

華麗轉身?
京華春夢?
少女的祈禱?
給自己的情書?
mosesming 發表於 2020-3-21 19:32

究竟有幾愛荃

人妻最正,因為嗰陣仲未出d on9文案,唔係用啲MK愛情小說去包裝,閱讀空間反而多好多

偷情的禮儀好似youtu ...
amok 發表於 2020-3-21 17:47

其實有無文案,樂迷都可以自行解讀咖啦
文案係創作者提供既一個角度,聽眾又可以有唔同角度,唔需要被限制
尋晚頭條新聞先用左忘記和記

無劇情?
你一定無買碟
hehehaha 發表於 2020-3-21 18:13

我有睇文案

我係指首歌本身無劇情
單純係講婚姻狀態

人妻都無劇情
chanching 發表於 2020-3-21 17:37

無買碟!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

我們的基因 前面仲有歌
hehehaha 發表於 2020-3-21 19:29

華麗轉身?
京華春夢?
少女的祈禱?
給自己的情書?
DM多仔多到覆唔哂

我果然係資深粉
kayzzz 發表於 2020-3-21 19:25

我們的基因 前面仲有歌

啱左
hehehaha 發表於 2020-3-21 19:18

我果然係資深粉

The album 暫時最耐聽都係 ___
睇時間線 ___ 似the album 故事第一首

睇時間線 我們的基因 似the album 故事最頭一兩首 ...

啱左

我今日先聽完一次

完全未厭
JasOh103 發表於 2020-3-21 19:10

聽一次都好拎出黎講? 我今日聽左10次

我今日先聽完一次

完全未厭
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

睇時間線 我們的基因 似the album 故事最頭一兩首

因為大家發現呢首原來已經係成個project最貼題嗰首
之後啲歌好聽但完全推進唔到個故事 ...
mosesming 發表於 2020-3-21 17:21

最貼題咩?
不如話係成個project暫時最有深度最貼近謝安琪既歌啦
所以某程度上樂迷都叫relate到

The album 暫時最耐聽都係忘記和記
睇時間線 忘記和記 似the album 故事最尾一兩首 ...
PEACH 發表於 2020-3-21 18:42

唔係!
只係part 2既ending

The album 暫時最耐聽都係忘記和記
睇時間線 忘記和記 似the album 故事最尾一兩首