返回列表 發帖

[Dec/27/2019] 摩天動物園 - 鄧紫棋 G.E.M. (CD)

歌手:鄧紫棋 G.E.M.
唱片名稱:摩天動物園
唱片封面:

推出日期:2019/12/27
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 摩天動物園
2. Fly Away
3. 透明
4. 很久以後
5. Walk On Water
6. 螢火
7. 灰狼
8. 差不多姑娘
9. 好想好想妳
10. 別勉強 (Feat. Eric周興哲)
11. 多美麗
12. 句號
13. 依然睡公主

附加資料:
文明在進化
然而我們始終帶著原始的獸性
平地上 人們築起萬丈高樓
不過是一座座 摩天動物園

點擊破億全創作天后 G.E.M.鄧紫棋
華語歌壇年底震撼大作 首任總監製全新專輯【摩天動物園】

預購限定版 封面與正式版不同 內附特殊裝幀圖文詞本 (內含專輯概念/歌詞/寫真)

2019年9月5日「再見」在YouTube突破1億次的觀看次數,使鄧紫棋成為首位擁有二支MV在YouTube超過一億點擊的華語女歌手。2019年9月10日,「光年之外」在YouTube 上僅用了985天突破2億次的觀看次數,使鄧紫棋成為首位MV在YouTube超過二億點擊率,是華語點擊量第一的歌手。她的世界巡迴演唱會走遍全球,更是各大音樂綜藝節目與時尚名牌極力爭取合作的歌手。

2019年,對G.E.M.鄧紫棋來說是人生中一個重要的轉捩點,有躍身為點擊次數第一華人女歌手的優越成績,在同一年卻也經歷了合約問題的逆境考驗。

越艱難的環境,往往會激發出越精彩的作品。

鄧紫棋的創作,一如她的個性直來直往,愛恨分明。她擅長旋律又同時掌握音樂潮流成為先驅,文字優美隱喻精準卻又犀利無畏,她獨創一格成為華語歌壇不可多得的女性創作音樂人。秉持著用音樂為自己說話的初心,鄧紫棋將一路上遭遇讓人絕望的網絡霸凌、負面情緒等各種艱難險阻,化作重新出發的養分,創作出全新專輯《摩天動物園》,專輯詞曲由她本人一手包辦,並且首次擔綱自己的專輯製作人,與T-Ma 馬敬恆共同合作。《摩天動物園》是鄧紫棋坦然道盡12年出道心路, 開啟音樂版圖新起點的重要專輯,也是她最真實的心聲告白。

她想說的一切,都寫在音樂裡了。

出處:yesasia
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

又入圍金曲女歌手LU

有突破
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

出品公司係?
舞來舞去 不日內開始錄音。

重新出發
自己創作
概念大碟
全憑實力
不用奶共
值得欣賞
說聲加油!

又入圍金曲女歌手LU
eggsteven 發表於 2019-12-27 09:51

我估唔只入圍,分分鐘拎埋tim。

新的心跳同童話三部曲其實都好聽 商業上好成功 但個人風格模糊咗
今次隻碟終於有番佢嘅態度,Xposed之後最正嘅專輯,好多首都好俾心機
8個月做哂13首曲詞編監 佩服
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

出品公司係?
黃家正 發表於 2019-12-27 11:50

自己開公司G NATION製作 SONY MUSIC發行
肥婆馬上收皮

依舊係 generic pop shit

金曲獎上次都摑咗佢一巴
今次好彩既話都應該只係入圍歌后

XPOSED 真係癲峰之作
佢呢隻碟相化起 冇左 LUPO
編曲真係失色好多
最盡真係入到圍 ONLY

Ho leung
不了
love wins!

佢出年如果要封后最大對手係Waa 我覺得
撞唔正艾怡良、LaLa 同amei 呢d 佢好彩

唔鐘意佢,但佩服咁快起到隻碟。不過都係悶

摩天動物園響宜家li個社會氣氛之下推出,
好有共鳴,個音樂、編曲完完全全係好夾好有畫面!!!
超正,串到爆!!!

最正係首歌d隱喻,big6係唔會理解到,
仲以為真係講動物園。

棋貴妃100分!!!!
太平公主

全創作天后 G.E.M.鄧紫棋

aga要學野

容祖兒之後唯一兩個天后係電單車同gem
1. 摩天動物園 (easo ...
万晧坟 發表於 2019-12-27 11:56

Fly away 係Kenny先啱
我估錯這個世界得到教訓

聽完之後完全唔覺得會跑出,以金曲獎水準黎比仲要差得遠

題材係幾特別, 不過編曲真係一般

呢幾首ok: 摩天動物園, 很久以後, Walk on Water, 灰狼, 多美麗

佢d歌好依賴lupo個靚編曲
一無左lupo就唔係果回事
T-ma都ok但lupo好好多

人哋上晒位,都懶得再理香港市場了

Xposed同新的心跳都好正, 童話三部曲最9唔搭8

出年好似開演唱會, 希望搵番d好的production team, 同埋唔好再唱人地歌

冇聽開佢
聽咗一次覺得幾正
不過有幾首都幾似, 可以唔要一兩隻

仲有cover都幾靚,
印像中以前啲cover都好樣衰

原來出咗既歌已經最好聽:句號、摩天動物園、WOW
本身以為豪華製作,但原來碟內其他歌只係一般,旋律冇以前咁好聽

原來出咗既歌已經最好聽:句號、摩天動物園、WOW
本身以為豪華製作,但原來碟內其他歌只係一般,旋律冇以前 ...
Garfield 發表於 2019-12-27 22:57

有d歌太有其他歌的影子, 特別係螢火, 好想好想你

過去幾年先唧得幾首歌出黎,一脫離humming bird 就有大碟

人哋上晒位,都懶得再理香港市場了
jun518 發表於 2019-12-27 22:45

唔通仲要同Joey爭做當代香港天后咩,佢衝得出香港都唔需要再玩呢啲遊戲了。

想問香港CD舖有未?賣幾錢?

想問香港CD舖有未?賣幾錢?
阻住 發表於 2019-12-28 16:23

Minishop有預購版 $150 正式版下星期到貨
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2019-12-28 16:57

唔知有無相集或者贈品, 如果唔係用app買就算

佢post Xposed啲詞大部分都離唔開動植物/食飯/童話故事
nicknicknick 發表於 2019-12-28 22:33

佢應該搵下其他音樂人合作, 曲風同詞都開始重覆

佢應該搵下其他音樂人合作, 曲風同詞都開始重覆
hohoho 發表於 2019-12-28 23:17

同意,全創作 hit a rut,不過佢成個brand都係以全能歌手來market所以搵其他音樂人合作應該冇可能。

都係跟歐美女歌手(上兩三年嘅)風 黑人音樂/hiphop化
弱化旋律將重點擺歌詞同流水式嘅beat度
可惜冇左好聽嘅曲後 歌詞都係好差 亦冇咩好特別嘅態度比人聽

唔知有無相集或者贈品, 如果唔係用app買就算
hohoho 發表於 2019-12-28 23:15

頭先係台北佳佳買咗預購版,得包埋係裡面既歌詞本,無其他贈品,賣NT508

其實佢真係外判搵人填詞 可能對佢會有 D 衝擊

13首歌有大半隻碟都係歐美曲風
聽到個耳仔疲勞
同新的心跳比差好多陪

好多隻感覺好似

頭先係台北佳佳買咗預購版,得包埋係裡面既歌詞本,無其他贈品,賣NT508 ...
阻住 發表於 2019-12-30 17:53

預購版有錯體...
未賣出的已回收重新包裝
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

fifty1205 發表於 2019-12-28 16:57

仍未發貨啊!
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

係唔係仲未有貨?

係唔係仲未有貨?
kitkitalan 發表於 2020-1-16 15:52

未!如果在信和訂的話,好似話遲吓有whatapps通知

回復 44# l00540

了解! 謝謝!

之前話1月中.....唔知會唔會又遲?

如果係問台灣果邊攞貨既話,預新年後先有

台灣索尼fb
G.E.M. 鄧紫棋「摩天動物園」專輯內附之「特殊裝幀圖文詞本」,原訂於近日開始提供良品換取,而因人工特殊裝幀圖文歌詞本全數更換紙材重新製作,在嚴格品管要求下產能延宕,且適逢春節前夕貨運物流排程嚴峻,可能導致物流無法於春節前將專輯交付所有消費者

睇嚟仲有排等

已經在KKBOX聽晒....到有貨時, 可能已經冇咗過買嘅衝動了.  今次處理真係失策

正式版同預購版其實係咪只係封面唔同 入面D野係一樣?

Mini shop已有現貨
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

都係中意Xposed多D

致敬歌收錄在第二版?