返回列表 發帖
呢位女新人第二年出道
連續兩年訴說佢婚後既故事
有甜蜜有爭吵有矛盾有不忠有寂寞
最後變左機械人
第二年攞銀獎啦蒲銘心

小莉子唔專業年度女歌手獎
銀獎:謝安琪(436分)
上榜歌曲:沐春風(42)、廢話(17)、偷情的禮儀(48)、我們的基因(121)
冠軍歌曲:773312(78)
兩星期冠軍歌曲:其實寂寞(130)

年度組合銀獎:2019一個新里程碑

2019係佢地成軍既第一次售票演唱會
亦都有一首高質既冠軍歌
希望2020繼續帶多D好音樂比大家
亦係佢地第一次既組合獎!

銀獎:sp'ACE(141分)
冠軍歌曲:別怕講再見(141)

年度男歌手銀獎:2019一個新突破,有新專輯,新「伴侶」,還有一個小孩

2019係佢地成軍既第一次售票演唱會
亦都有一首高質既冠軍歌
希望2020繼續帶多D好音樂比大家
亦係佢地第一次 ...
表妹保莉 發表於 2020-1-11 22:32

一歌組銀

一歌組銀
RVHOCPC 發表於 2020-1-12 16:56

今年組合分數偏低

2019年,呢位來自新加坡既歌手多左好多人識,
首先既來源就唔係因為音樂,係因為狼人殺,包括左我!
同陳零九一樣成為被狼人殺耽誤既創作歌手,
二人惺惺相惜,結果一齊合作左首狼人殺既歌,
結果成為2019年台灣過千萬點擊既歌曲,至今已經有一千五百萬點擊!
同時因為合作既化學作用,被大家拱為九澤CP,
現時育有一位小朋友,叫「邱與陳」,
看來狼人殺中最最最成功的都係佢地兩個啦!
而鋒澤2019年亦推出左一張「預言家」的專輯,
當中亦有好多好聽既自家唱作,
期望2020年除左繼續係狼人殺中發光發亮,
係音樂品上都繼續成功!
恭喜鋒澤!

小莉子唔專業年度男歌手獎
銀獎:邱鋒澤(368.25分)
上榜歌曲:你不用知道(90)、那曾經(7)
冠軍歌曲:回頭看看我(31.5)、兵變(17.25)
兩星期冠軍歌曲:天亮請睜眼(92)
三星期冠軍歌曲:天黑請閉眼(130.5)

年度男歌手金獎:2019一個新突破,有新專輯,新「伴侶」,還有一個小孩

2019年,呢位來自台灣的歌手多左好多人識!
首先既來源就唔係因為音樂,係因為狼人殺,包括左我!
同邱鋒澤一樣成為被狼人殺耽誤既創作歌手,
二人惺惺相惜,結果一齊合作左首狼人殺既歌,
結果成為2019年台灣過千萬點擊既歌曲,至今已經有一千五百萬點擊!
同時因為合作既化學作用,被大家拱為九澤CP,
現時育有一位小朋友,叫「邱與陳」,
看來狼人殺中最最最成功的都係佢地兩個啦!
而零九2019年亦推出左一張「過」的專輯,一年時間作了二十首歌曲(其實只有十個月,每個月推兩首,太誇張)
期望2020年除左繼續係狼人殺中發光發亮,
係音樂作品上都繼續成功!
恭喜零九!原來佢都係音樂界十年啦!
首次奪獎就係男歌手金獎!

小莉子唔專業年度男歌手獎
金獎:陳零九(587.75分)
上榜歌曲:分手的第五夜(70)、可能我不懂(47)、那曾經(7)
冠軍歌曲:房間(32)、北京的夜晚(127)、兵變(17.25)、看見妳的聲音(65)
兩星期冠軍歌曲:天亮請睜眼(92)
三星期冠軍歌曲:天黑請閉眼(130.5)

年度組合金獎:亞亞亞

男銀估唔到係佢!

男銀估唔到係佢!
on07111 發表於 2020-1-12 20:57

我都估唔到
天黑天亮分左一半比佢可能係主因

經過四屆既銀獎之外,
今屆金獎終於到佢地啦!
轉變左歌路,不再是小清新,
而係比較偏少少既歌路
不過又幾正啊,
不過其實佢地第一年都唔係清新路線架啦
多D唔同既歌曲都可以行更長久呢
恭喜大塵小塵!

小莉子唔專業年度組合獎
金獎:小塵埃(188分)
上榜歌曲:轉。變(7)、花之亂(22)、心之書(17)
冠軍歌曲:高地之下(142)

等緊祖兒出場強搶女金
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

support
A Powerpick年度大清算 2023 (222終於開始頒獎)
click here

好啦,停左幾日,一陣公佈埋個女金
女金既係二合為一既力量

18年前,係一個偶像派泛濫既時代,
一個肥妹仔係不被看好的情況出道,
不過佢地既歌意外地受部份年輕一代歡迎,組合其後分道揚鑣,變成獨立歌手,
繼續以靚聲征服樂迷,可惜樂壇上既成績仍然麻麻。
2018年加入新公司,2019年出左一張高質唱片,2018年係我呢度首奪至尊歌,而2019年首奪女歌手獎,就係金獎!
佢繼續會帶住兩個人的精神,繼續一個人的路途,
謝謝你,盧凱彤!謝謝你,林二汶!

小莉子唔專業年度女歌手獎
金獎:林二汶(453分)
上榜歌曲:初音(98)
冠軍歌曲:守破離(146)
兩星期冠軍歌曲:最後的信仰(209)

一陣會頒發最後一個獎
已知結果既最佳演繹獎

等緊祖兒出場強搶女金
616.1314 發表於 2020-1-18 13:12

唔好意思,美祖無黎
只可以分得一首金曲

二零一九,不能磨滅的一年!
最能代表二零一九既一首歌!

小莉子唔專業最佳歌曲演繹獎:
願榮光歸香港 香港人
作曲:thomas dgx yhl
填詞:t,眾連登仔
得票:19

黃色歌

小莉子唔專業頒獎禮2019獎項分佈~

7.5 陳零九(幕後0.5)
5 林家謙(幕後1)
4.5 邱鋒澤(幕後0.5)
3 陳蕾
2 林二汶/周興哲/陳卓賢/盧凱彤(幕後1)
1 鄭融/許廷鏗/容祖兒/盧凱彤/葉冬賢/林穎彤/艾怡良 / 潘裕文/蔡依林/八三夭/陳健安/謝安琪/Rubberband /sp'ACE/小塵埃/香港人/(詩詞/林夕/方皓玟/何山/Dusty Bottle)
0.5 古巨基/胡定欣/麥浚龍
0.33 (Bert / Perry Lau / Jerald)