返回列表 發帖

《2019年度勁歌金曲頒獎典禮》(2020.01.18)

2019年度勁歌金曲頒獎典禮於2020年1月18日晚上8時30分舉行。

Big Big Fun投票日期:
2019年12月28日(星期六)晚上11時30分 至 2020年1月13日(星期一)晚上11時59分

勁歌金曲獎候選名單:
01. 重新 - BOP天堂鳥
02. 逆光飛翔 - HANA菊梓喬
03. 沒有你開始 - HANA菊梓喬
04. 你就是天下 - HANA菊梓喬
05. 鋼鐵有淚 - HANA菊梓喬
06. 心有不甘 - HANA菊梓喬
07. 別再怕 - HANA菊梓喬
08. 逃生門 - JW 王灝兒
09. 輪流轉 - Sukie S 石詠莉
10. 動態回顧 - Sukie S 石詠莉
11. 愛不起 - 王浩信
12. 重複愛一次 - 伍富橋
13. 每段愛還是錯 - 吳若希
14. 愛情無價 - 吳若希
15. 我記得 - 吳若希
16. 暗中愛我 - 吳若希
17. 日月存亡 - 吳若希
18. 船頭尺 - 吳浩康
19. 天下烏鴉 - 吳浩康
20. 和懷念講再見 - 吳業坤
21. 大女人主義 - 吳業坤 ft. 田蕊妮
22. 第三顆恆星 - 李靖筠 Gladys
23. 小蚊赧 - 李靖筠 Gladys
24. 花心 - 泳兒
25. 野木蘭 - 泳兒
26. 明日花 - 泳兒
27. 讓愛高飛 - 周柏豪
28. 最後召集 - 周柏豪
29. 傳說 - 林師傑
30. 你永遠是最好 - 林穎彤
31. 忽然又想起你 - 林穎彤
32. 鬚根 - 洪卓立
33. 數寄屋橋次郎 - 洪卓立
34. 為愛冒險 - 胡鴻鈞
35. 明月 - 容祖兒
36. 悲觀生物學 - 容祖兒
37. Pretty Crazy - 容祖兒
38. 一種永遠 - 容祖兒
39. 說分手 - 連詩雅
40. 過路人 - 連詩雅
41. 孤身走 - 連詩雅
42. 愛的故事(沒有下集) - 孫耀威
43. 感情寄生族 - 張敬軒
44. 空手而來 - 張敬軒
45. You - 張敬軒
46. 逆流成河 - 許靖韻
47. 永恆少年 - 曾樂彤
48. 存在 - 曾樂彤
49. 永生花 - 曾樂彤
50. 嫁給愛情 - 楊千嬅
51. 選擇善良 - 鄭俊弘
52. 鐵石心腸 - 鄭俊弘
53. 生來起舞 - 趙慧珊 Aka
54. 你在聽嗎 - 趙慧珊 Aka
55. 離開有甚麼可怕 - 劉子碩
56. 13樓的大笨象 - 鄭融
57. 氪氣石 - 鄭融
58. 天光前分手 - 戴祖儀
59. Only One - 戴祖儀
60. 你知不知道 - 戴祖儀、古家峯
61. 黑人問號 - 鍾舒漫
62. 星光 - 羅力威
63. 變幻人生 - 羅力威
64. 今宵多珍重 - 譚嘉儀
65. Can You Hear - 譚嘉儀
66. 怎麼你不找我 - 譚嘉儀

最受歡迎男歌星
王浩信
吳業坤
周柏豪
洪卓立
胡鴻鈞
孫耀威
張敬軒
鄭俊弘‎

最受歡迎女歌星
Hana菊梓喬
JW王灝兒
吳若希
泳兒
容祖兒
連詩雅
楊千嬅
譚嘉儀

最受歡迎新人獎
Crz 陶枳樽
Judas羅凱鈴
PsycLover
邱芷微
呂喬恩
李靖筠 Gladys
沈瞳伽
林家謙
林晴恩J.lyn
林穎彤
施匡翹
美琪Vicky
侯慧寧
孫慧雪
康華
鄒旻諾
黃進林
鄒莉盈CC
曾傳君
葉冬賢
廖仲謙
劉子碩
鄺星宇
鍾達茵

星夢英皇頒獎晚宴又黎
再將我相信的如煙火般綻放

估唔到仲有機會睇joey大戰Miriam

估唔到仲有機會睇joey大戰Miriam
on07111 發表於 2019-12-29 08:23

兩個奶共
睇番KFC鬥哈嗱仲好

星夢都係shiga最好

原來信號王都有份提名男歌星

最受歡迎新人獎個名單好恐怖
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

嫁給愛情金曲金真係無難度咁
不過最值都係Can’t You Hear 唔知TVB夠唔夠膽頒比英文歌
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

最女仲有容祖兒vs楊千嬅

今次金曲獎提名正常翻,但最男最女又係冇準則,最男王浩信應該換成吳浩康

最受歡迎男歌星
周柏豪 vs 張敬軒

最受歡迎女歌星
Hana菊梓喬 vs 楊千嬅

紅字睇高一線,上年最女菊嬪,今年都只會係菊嬪,拎個演繹女。
楊太后出巡,所有其他妃嬪都要讓路,包括過氣既容太后。
太平公主

今次直接連寰亞SONY都廢事候選
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

人瑞一首歌都有得候選女歌星
點解融e冇
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

hinz 發表於 2019-12-29 12:00

頒比康華少女體最好
親親愛的親親我 輕輕抱擁輕撫我
真命是你出現 終等到你飛過

人瑞一首歌都有得候選女歌星
點解融e冇
LoveMirkay520 發表於 2019-12-29 14:03

明明有準金曲金嫁給愛情
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

hinz 發表於 2019-12-29 12:00 PM

screen一screen先,有d根本係連樣都唔知係邊個,果d foul走先。

真。候選最受歡迎新人獎:
金:林穎彤(tbb 親生女,上榜作品:娛樂大家、安樂窩
銀:李靖筠 Gladys(英皇,上榜作品:小蚊爛)
銅:劉子碩(tbb 親生仔,上榜作品:後生仔傾下計
新人戰場錶升獎:康華(tbb 親生女,上榜作品:宮心計2深宮計、金宵大廈)

Judas羅凱鈴(白果--非tbb、大愛同盟)
林家謙(白果--非tbb)

孫慧雪
(白果--前tbb親生女)

太平公主

謝東閔 同 古加峯 係咪好似Groupmate咁收返下年先出,然後有 得失一笑中2020 同 幸運兒2020
明明冠軍歌都拎埋

今次直接連寰亞SONY都廢事候選
帥小寶` 發表於 2019-12-29 13:37

其實最唔明點解美祖擺明唔玩都有得候選

其實最唔明點解美祖擺明唔玩都有得候選
阿mark 發表於 2019-12-29 18:34

你又知美祖唔玩?

Crz 陶枳樽

邊個黎

只期待讓愛高飛live

明明英皇谷吳浩康多過泳兒,吳浩康同張敬軒同年出道,吳浩康居然被dq鄭融都被dq ...
万晧坟 發表於 2019-12-29 19:28

03年新人竟然仲有3個

廿大金曲
02. 逆光飛翔 - HANA菊梓喬
03. 沒有你開始 - HANA菊梓喬
05. 鋼鐵有淚 - HANA菊梓喬
08. 逃生門  ...
万晧坟 發表於 2019-12-29 19:33

96新人楊千嬅得一首歌仲玩勁歌?我唔信

8x年sammi都有獎啦,難怪容祖兒仲恨獎
sammi
鄭伊健
張敬軒 吳浩康 鄭融 ...
万晧坟 發表於 2019-12-29 19:48

Sammi係90的,你咪講錯出道年份啊,到時又有人話你

唔好利用楊千嬅去捧hana
楊千嬅有上過勁歌金榜唱冠軍歌真係出席都唔奇,金曲金唔出席都無問題,sammi ...
万晧坟 發表於 2019-12-29 19:51

隨時1/1 就見到Sammi唱歌

好喎杯葛 得星夢英皇攞飽佢

【勁歌2019】唱片公司集體避席如杯葛 TVB回到「四大」封殺時?

來到年尾樂壇頒獎禮季節,《新城勁爆2019》昨日圓滿結束,只剩商台的叱咤樂壇流行榜、港台的十大中文金曲,及TVB的勁歌金曲頒獎禮。日前《勁歌》公布候選名單,縱觀名單上歌手所屬的唱片公司,除了「自己友」星夢娛樂、吳業坤所屬的星娛樂、JW王灝兒所屬的Sunny Idea,及英皇娛樂外,香港現存的大型唱片公司如:環球、華納、Sony、寰亞都沒有歌手榜上有名。可能因為這段時間的社會氣氛,怕與TVB合作會遭網民聲討而集體杯葛。
2009年四大唱片公司與TVB的發生版權風波,TVB被四大封殺,到2013、2014年開始逐步解禁。回看前兩年的《勁歌總選》,C AllStar、Supper Moment、ToNick、糖妹等單位都有參與,而2015年華納的周柏豪、Dear Jane與JUDE都有入圍候選名單。但反觀今屆的候選名單,只得星夢、星娛樂、英皇、JamCast、Sunny Idea等公司有派歌手參與,四大有三大都沒有參與(環球、寰亞、Sony)。加上近期多個演唱會都以社會氣氛不穩定為由取消,可見唱片公司在決策時都非常小心,參與頒獎禮亦不例外。

新人仲多過 最男女加埋?好恐怖。
另外,會五會俾美菊3首金曲,而今年讓 最女 +金曲金 俾 美嬋?
美商 演女, 美碎 人氣, 美泳 2首金曲,美弱 3首金曲?

新人仲多過 最男女加埋?好恐怖。
另外,會五會俾美菊3首金曲,而今年讓 最女 +金曲金 俾 美嬋?
美商 演 ...
hkbaby 發表於 2020-1-1 00:17

美菊好似舊年已經三首金曲喇喎
都係唔覺得美瑞會去
反而覺得有機會張敬軒都繼續潛水
如果係咁可能會係:
最女 HANA
最男 PH
金曲金 美商
演繹女 泳泳
演繹男 立立/吳浩康
二〇二三年度全女班投票

都係唔覺得美瑞會去
如果係咁可能會係:
...
616.1314 發表於 2020-1-1 00:25

之前五係有個訪問,美嬋up 到出口想要金曲金咩?

之前五係有個訪問,美嬋up 到出口想要金曲金咩?
hkbaby 發表於 2020-1-1 00:28

佢講下姐
我始終覺得佢心底話係:我想要視后
二〇二三年度全女班投票

都係唔覺得美瑞會去
如果係咁可能會係:
...

我覺得 美菊 有得最女, 美弱都會有 演女/ 人氣。 美碎 都應有 演女/人氣。
所以 美泳 五使旨意有運行。有2首金曲叫執到。

你仲妄想美泳有2首廿大?
万晧坟 發表於 2020-1-1 19:20

1 首都好,起碼有得唱 野木蘭 ,等聽 美泳 爆 牧童笛 Bb5 音

最女一定係楊千嬅

美融 美Ka 明明都有冠軍歌,美容 又無冠軍歌。 點解前面2位冇得選最女,美容又有得選?

美融 美Ka 明明都有冠軍歌,美容 又無冠軍歌。 點解前面2位冇得選最女,美容又有得選? ...
hkbaby 發表於 2020-1-4 00:26

勁歌頒獎禮準則只有 "勁歌一男子評委會" 才知曉

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

都係唔覺得美瑞會去
如果係咁可能會係:
...

甘美菊美弱每人4首就ok 啦

放祖國同祖藉潮州人瑞入去想呃收視啫
潛水美軒都唔慌會出現

66首候選歌曲競逐「勁歌金曲獎」與「勁歌金曲金獎」,HANA菊梓喬一人獨攬6首候選歌曲,勝算甚高,但譚嘉儀的歌曲MV網上點擊率熾熱,再加上吳若希、容祖兒、張敬軒、周柏豪等強勁對手,誰人可成為頒獎禮大贏家?

24個音樂單位角逐「最受歡迎新人獎」,哪位新人能夠把握機會,在出道之年獲獎作為鼓勵?

還有「最受歡迎男、女歌星」獎項,上屆得主張敬軒、HANA能否冧莊?且待司儀區永權、陸浩明、許文軒當晚公佈結果。

無人討論咁慘
最男 周柏豪 vs 張敬軒
最女 楊千嬅 vs 容祖兒 vs Hana vs 吳若希 vs 泳兒
金曲金 周柏豪 vs  ...
kfc 發表於 2020-1-15 12:12

最女 一定美菊 啦演女可能 美Aiii+美弱
人氣 美碎
冇咩好討論

隨時吳浩康或洪卓立有望奪最佳演繹男歌星,男歌手競爭不大,泳兒反而無咩機會,女歌手本身已經競爭激烈

無人討論咁慘
最男 周柏豪 vs 張敬軒
最女 楊千嬅 vs 容祖兒 vs Hana vs 吳若希 vs 泳兒
金曲金 周柏豪 vs  ...
kfc 發表於 2020-1-15 12:12

千嬅都巳經唔在乎最受歡迎女歌星啦