返回列表 發帖

KWANIE MUSIC AWARDS 2019

七個月前我城好多人都以為每日生活又如常,
到經歷過高與低得與失先明白福樂是恆常非必然。

七個月前好多人迷上抖音喜茶吉邊星巴克,
到今日食邊間餐廳買乜都用電話查個清楚。

七個月前好多人迷信所有唔係千載不變,起碼仲有廿幾年,
到今日先發現我城一事一物建基於一個唔可靠同扭曲制度之上。

七個月前好多人都好二元對立,
雖然到今日都係,但起碼都知道鬼係存在,
所謂黑中有白白裡有黑中有白。

人同事都好似突然間啪咗個掣咁突變,
我哋嘅文化同樂壇縱使無一倖免,
但都有唔少陪著大家渡過失眠夜晚嘅歌
唔少喺呢個城市不眠不休伴奏嘅配樂團。

不變仲有呢度,獎項同數量唔變
繼續搵一晚同大家揭曉我心目中 19 年樂壇係點
唔受地域限制,更加唔會睇唱片公司頭。

今年獎項仍舊呢四十個
年度新晉歌手 金、銀、銅獎、優異獎
年度唱作人  金、銀、銅獎
年度作曲人  大獎、優異獎
年度填詞人  大獎、優異獎
年度編曲人  大獎、優異獎
年度監製   大獎、優異獎
年度組合   金、銀、銅獎
年度女歌手  金、銀、銅獎
年度男歌手  金、銀、銅獎
年度歌曲   至尊歌曲、第二至第十位
年度非主打  金、銀、銅獎
年度唱片   金、銀、銅獎

20200118,到時見,願各位平安。

好開心Eman有至尊同女歌手金獎 五字商業垃圾真係好正
希望佢今年嘅音樂都可以繼續精彩
On仔掃六個獎 唔知佢有冇從頭喊到尾

男歌手十甲
陳健安                1137
許廷鏗                624
馮允謙                618
麥浚龍                494
梁釗峰                402
黎 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 23:05

咁睇原來蒲銘心成績都唔算差 同女銅都係差9分
安仔會唔會拎埋共和聯頒歌手

散場先入嚟支持下
原來超友誼計埋入嚟
ed8671ed 發表於 19/1/2020 00:24
一日未話單飛一日都照計

年度組合
銅獎

由香港玩到德國,
由德國玩到孤島,
由現在拓展到漫長且無期的未 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:15

散場先入嚟支持下
原來超友誼計埋入嚟

半桶水
**** 本內容被作者隱藏 ****
Wonders 發表於 18/1/2020 23:39
你肯定呢個分夠?
很堅強Talent!
timc524 發表於 18/1/2020 23:51
超好聽~~~~

年度非主打

又係到最尾送上果盤時間,
一次過嚟啦!

第一首!!

很堅強 - 阮兆 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 23:31

很堅強Talent!

快歌部份唔太合格
kwanie 發表於 2020-1-18 23:34

半桶水
本帖隱藏的內容需要積分高於 25000 才可瀏覽
我們的總和

Wonders 發表於 18/1/2020 23:32
快歌部份唔太合格

梗頸四陰功
kwanie 發表於 2020-1-18 23:27

我們的總和

年度非主打

又係到最尾送上果盤時間,
一次過嚟啦!

第一首!!

很堅強 - 阮兆祥
曲 - Eric Kwok 頡臣  詞 - 林若寧  編 - 古馳  監 - 譚國政

唔係派膠,我真係好鍾意佢咁唱
真係令到首歌重生一樣。
由本身好大力真係硬過石頭咁,
到呢個版本好 LAID BACK
好似看透世事咁,
簡直兩個世界!
不過聽聽下會諗起盧覓雪,
呢次大鑊喇。

第二首~

黑歷史 - 周國賢
曲 - 周國賢  詞 - 林若寧、陳煩、林菲  編 - 周國賢  監 - 周國賢

咦原來又係林若寧,
《仲間》咁多歌揀,
去他***的世界定呢首
雖然係18 年嘅單曲但19 年先出碟所以都照計。
咁我係鍾意慢歌多啲嘅,
特別係佢呢啲拿手曲式。
祝爸爸早日返嚟,
快啲公佈埋紅館推到幾時就仲好。

第三首。

自游 Be Water - 癲佬 dlo
曲 - 癲佬  詞 - 癲佬

呢個係幾沉重嘅總結,
沉重在於其實歌詞裡面,
好多都只係口號式嘅嘢。
大家諗吓呢兩個月變成點?

敵方並唔會罷休,
而且正在得寸進尺。
好多大家仲相信嘅事已經唔再有效,
智勇雙全嘅各位有咩對策可以應付?

用呢首歌總結下半年嘅種種一切,
2020 年,希望有更好嘅時代曲,
盛載住大家嘅喜怒哀樂。

多謝晒收睇,出年再見。

冇左隻cm吹奏神碟咁囉
Wonders 發表於 18/1/2020 23:25
梗頸四陰功

有幾多碟出過丫真心
kwanie 發表於 2020-1-18 23:22

冇左隻cm吹奏神碟咁囉
我們的總和

頂,CM 唔比播呢首 -_-
kwanie 發表於 2020-1-18 23:24

唔關事
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

年度唱片

金獎

本原 - 陳健安 (1,137)

歌唔多,得六隻,
好靠文字作根本
去闡述自己想講嘅嘢。
都係圍繞呢個主題,
一齊探討人生的意義,
人嘅本原到底係啲乜。

恭喜安仔連掃六個獎,20 年繼續努力。

冠軍歌曲:一吻穿越四十六億歲 (214) 上榜 11 星期
     告別的藝術 (210) 上榜 10 星期
     以青春之名 (211) 上榜 9 星期
     重生 (238) 上榜 8 星期
年度歌曲:在錯誤的宇宙尋找愛 (264) 上榜 8 星期

頂,CM 唔比播呢首 -_-

年度唱片

銀獎

The Opening - Pandora (719)

其實個Flow 排得都幾好,
一開波炒熱咗中間夾兩首慢嘅,
再最尾推高到尾。
連住一齊聽其實幾好聽,
佢哋無乜水喉,見到真係可以買吓。

上榜歌曲:正邪說 (150) 上榜 8 星期最高第 2 位
     南天門 (129) 上榜 6 星期最高第 2 位
冠軍歌曲:好結局 (199) 上榜 7 星期
年度歌曲:如若我 (241) 上榜 9 星期

其實都應該係果三隻
Wonders 發表於 18/1/2020 23:21
有幾多碟出過丫真心

其實都應該係果三隻
我們的總和

年度唱片

銅獎

初音 - 林二汶 (679)

等足兩年,加盟新公司嘅首張大碟。
好多歌都Carry 到所以廣邀好友合作,
用佢嘅聲睇下到咩火花。
曝過光嘅作品居然之好,
前年法國甜品亦都係十大之一,
連《解語花》同《餓》都令人聽得幾開心。

美中不足係個Flow 真係好出戲,特別聽到尾。

上榜歌曲:超友誼 (101) 上榜 8 星期最高第 6 位
     初音 (83) 上榜 5 星期最高第 4 位
冠軍歌曲:守破離 (213) 上榜 10 星期
年度歌曲:最後的信仰 (282) 上榜 10 星期

年度唱片

第四 : the album and the rest of it... - 麥浚龍/謝安琪 (668)

又第四 !!!! 第三個第四 !!!!!!!!!!!!!!
歌海戰術,可惜都係無獎。
Part 2 好似太多背景同環境嘅嘢,
搞到拖得好緊要,
希望 2020 年真係完到事啦,
好悶呀。 Z_____________z

好想將音樂融入其他傳播嘅媒介,
但以香港樂迷接受能力又真係幾大衝擊,
特別係價錢,嘩貴到。

上榜歌曲:其實寂寞 (106) 上榜 8 星期最高第 7 位
     廢話 (66) 上榜 5 星期最高第 6 位
     情感的廢墟 (60) 上榜 5 星期最高第 9 位
     偷情的禮儀 (16) 上榜 2 星期最高第 15 位
     忘記和記 (137) 上榜 7 星期最高第 3 位
     我們的基因 (54) 上榜 4 星期最高第 10 位
年度歌曲:寂寞就如 (229) 上榜 8 星期

年度唱片

慳咗少少 TAG 想留嚟呢一PART
呢個世道要出碟好難架喇,
所以高質嘅碟都可以介紹一下。

五甲嘅碟都做得相當唔錯,
四五位由於無預佢有獎
TAG 就唔寫不如直接逐隻嚟啦。

第五 : - 許廷鏗 (624)

揼足本去做嘅碟,
誠意足夠但質素始終差D。
都仲係想比好多面向去證明自己,
始終都仲係講緊太多「佢自己」
開始係有少少悶嘅。

上榜歌曲:偽人 (35) 上榜 5 星期最高第 15 位
     單數 (76) 上榜 7 星期最高第 9 位
     你可能未必不喜歡我 (38) 上榜 2 星期最高第 4 位
冠軍歌曲:我們與愛的距離 (231) 上榜 9 星期
年度歌曲:荒廢之綠洲 (244) 上榜 6 星期

哈哈 呢個獎不知幾公平
Kfmusic 發表於 18/1/2020 23:08
都係都係TALENT 嚟
Kwanie成日和你撞
hehehaha 發表於 18/1/2020 23:09
入場G持
G持cut獎
weiquan 發表於 18/1/2020 23:09
好, 考慮下
掃多舊膠唔好咩
UserinCMF 發表於 18/1/2020 23:10
再諗下先

年度唱作人

望到個男女歌手三甲咁樣,唱作人真係呼之欲出啦 -.-

最後五強
王菀 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 23:06

掃多舊膠唔好咩

年度唱作人

最後五強
王菀 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 23:06

入場G持
G持cut獎

我都比左佢女銀....撞埋女金
Kfmusic 發表於 2020-1-18 23:02

Kwanie成日和你撞

哈哈 呢個獎不知幾公平

年度唱作人

最後五強
王菀之  方皓玟  陳蕾  陳健安  黎曉陽

直接開啦有數得計。

銅獎 - 臨尾一首《人話》後上追返兩個銅獎。
方皓玟 (471)

上榜歌曲:時間囊 (76) 上榜 5 星期最高第 6 位
     望 (78) 上榜 6 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:願 (168) 上榜 9 星期
     人話 (149) 上榜 4 星期

銀獎 - 慘呀又係銀 :-(
陳蕾 (539)

上榜歌曲:熒光 (129) 上榜 8 星期最高第 5 位
     相信一切是最好的安排 (57) 上榜 3 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:當我迷失時聽著的歌 (204) 上榜 8 星期
     妖治時代 (149) 上榜 8 星期

金獎 - 嘩無歌啦要出未知道啦
陳健安 (873)

冠軍歌曲:一吻超越四十六億歲 (214) 上榜 11 星期
     告別的藝術 (210) 上榜 10 星期
     以青春之名 (211) 上榜 9 星期
     重生 (238) 上榜 8 星期

呢個獎有意出年CUT 咗佢,以維護頒獎禮公平性。
點睇?

男歌手十甲
陳健安                1137
許廷鏗                624
馮允謙                618
麥浚龍                494
梁釗峰                402
黎曉陽                384
林家謙                370
吳林峰                313
陳柏宇                276
陳卓賢                240

女歌手十甲
林二汶                628.5
陳蕾                 539
方皓玟                471
謝安琪                462
王菀之                437
鄧小巧                352
江海迦                330
泳兒                 323
林欣彤                317
黃淑蔓                265

WHO?應得啦
kwanie 發表於 2020-1-18 23:03

same 女金女銀

Kfmusic 發表於 18/1/2020 23:02
WHO?
實至名歸!
UserinCMF 發表於 18/1/2020 23:02
應得啦

年度女歌手
金獎

由年頭活躍到年尾,
事關呢個音樂企劃都做得幾長。
佢都係跳返 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 23:01

實至名歸!

女歌手競爭其實都算激烈

4th - 謝安琪 462 
5th - 王菀之 437

美之帶咗十個月最尾先比人過
另外恭喜幻國今晚第二個第四

年度女歌手

金獎

由年頭活躍到年尾,
事關呢個音樂企劃都做得幾長。
佢都係跳返入大公司,
但佢音樂風格好似有啲格格不入,
直頭好似兩個唔同 Brand 咁。

連續第六年都女金都係換人,
2020 又會輪到邊個?

林二汶 (628.5)

上榜歌曲:超友誼 (101/2 = 50.5) 上榜 8 星期最高第 6 位
     初音 (83) 上榜 5 星期最高第 4 位
冠軍歌曲:守破離 (213) 上榜 10 星期
年度歌曲:最後的信仰 (282) 上榜 10 星期

年度女歌手
銀獎

嘻嘻,
係咁唔公平架啦。
有人比人話大陸仔,
但好似無乜人話 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:56

開心
Xxx又陣亡
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

全晚最垃圾個女銀
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:59
好差咩?
開心
Xxx又陣亡
John 發表於 18/1/2020 22:59
係咪容...........

全晚最垃圾個女銀

年度女歌手

銀獎

嘻嘻,
係咁唔公平架啦。
有人比人話大陸仔,
但好似無乜人話佢係大陸妹喎!
可能未紅啦ANY 肥~

入咗華納但同期又有好多谷able 嘅歌手,
呢間公司究竟乜嘢葫蘆賣乜嘢藥,
嚟到2020 又係咪真係有人回歸咁爆呀?!

原來第一次入三甲。
點解好似有印象比過歌手獎佢咁架呢。

陳蕾 (539)

上榜歌曲:熒光 (129) 上榜 8 星期最高第 5 位
     相信一切是最好的安排 (57) 上榜 3 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:當我迷失時聽著的歌 (204) 上榜 8 星期
     妖治時代 (149) 上榜 8 星期

金獎

欸原來佢都係第一次入三甲。
講2019 高質女歌手佢絕對係,
可惜啦間公司都無鬼用嘅。
咁多其他人都唔谷佢,
橙牙。

年度女歌手

最後五強
王菀之  方皓玟  林二汶  陳蕾  謝安琪

係呢咋架 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:51

Jojo
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

人血饅頭
獨立走進幻國
身分尷尬

恭喜謝安琪!!
JasOh103 發表於 18/1/2020 22:55
小明

願同望其實好flop 歸功人話
Wonders 發表於 18/1/2020 22:55
估唔到咁都追到女銅~

無PLAN 過

年度女歌手
銅獎

18 年年尾出完時間囊靜咗半年,
到七月打後嘅《願》《望》《人 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:52

人血饅頭
獨立走進幻國
身分尷尬

恭喜謝安琪!!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

小明

願同望其實好flop 歸功人話
我們的總和

**** 本內容被作者隱藏 ****
Kfmusic 發表於 2020-1-18 22:32

安仔又喊到傻咗
hehehaha 發表於 18/1/2020 22:52
收到風4 個獎好似唔只

年度女歌手

銅獎

18 年年尾出完時間囊靜咗半年,
到七月打後嘅《願》《望》《人話》例無虛發。
計算就一定有嘅,咪玩啦。
但要挑戰人血饅頭呢條咁虛無嘅界線
無返咁上下功力都唔可以。

結果佢今年成功咗,
但洗唔洗繼續咁做呢?
我哋拭目以待。

方皓玟 (471)

上榜歌曲:時間囊 (76) 上榜 5 星期最高第 6 位
     望 (78) 上榜 6 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:願 (168) 上榜 9 星期
     人話 (149) 上榜 4 星期

銀獎

人血饅頭要小心,
但痴線嘅人更加要小心。
佢好好彩,
居然無黃衛兵燒埋佢嗰疊去,
始終身份都真係好尷尬。

由獨立走入大公司,
由亞視走入TVB,
全部都得來不易。

安仔又喊到傻咗

年度女歌手

最後五強
王菀之  方皓玟  林二汶  陳蕾  謝安琪

係呢咋架喇,
小巧排第六,
AGA 排第七。
19 年活躍嘅女歌手都係呢啲啫。

銅獎

唱你和我,
唱入心坎,
唱上街頭,
唱盡天下荒謬,
唱到街知巷聞,
唱到殺入紅館。

係穿
UserinCMF 發表於 18/1/2020 22:50
原來EXCEL 入錯

年度作曲人
優異獎

都仲係屈居第二,
雖然產量都多咗架喇。
期待今年繼續努力, ...
kwanie 發表於 2020-1-18 21:41

年度男歌手
金獎

本身單飛都幾拒絕的,
尤其係《煉獄健身室》好似有少少太刻意 ...
kwanie 發表於 2020-1-18 22:45

係穿