返回列表 發帖
Ride along
好underrated
特別個歌名
hehehaha 發表於 18/1/2020 21:05
唔明唔明
我都比左 Ride Along 十大
Kfmusic 發表於 18/1/2020 21:08
好歌有好報牙~

KWANIE MUSIC AWARDS 2019
年度歌曲

第六位

如若我回頭看你的臉 將我們回憶千百遍
當你離去願憑着記憶 把酒相見
忘掉距離時間與思念 兩心走到終點
若愛戀能如境遷 最美好的已改變

如若我 - Pandora
曲 - Tony Huen  詞 - Tony Huen  編 - Pandora  監 - Lawrence Tsui

總分: 241
04>02>07>04>01>04>06>09>04

MV 一開頭嘅對白:
「點解你咁鍾意用菲林相機呢?又要曬相又燒錢又嘥時間」
「你唔明架喇,菲林機呢每一張都計錢架,咁你先識珍惜加嘛。
 而且要好錫住卷菲林,一唔小心曝光咗就咩都無晒架喇。
 你唔覺得成件事好Raw 好正架咩?」

影相係,一段關係係,
做人係,連發夢都係。

生命有價,每分每秒都好寶貴,
行事小心,一曝光咗真係渣都無得剩。

一隊 BAND 梗要有返D POP 嘅作品先吸客
就係呢首吸咗我返嚟喇
「支持本地音樂」嘅電台無上過呢首歌
都唔明點解啲黃衛兵要吹奏呢個榜
不過算,好多嘢佢哋都唔知架啦 :)

年度歌曲
第五位

2019 年 11 月 11 日,
網民發起萬劫不復嘅「大三罷」,
及後引發中文大學衝突,
以及理工大學大圍城行動。
烽煙四起,遍地頹桓敗瓦。
久經五個月嘅動盪,
政權絲毫無損,己方自損幾千。

和平示威無用,手中一票無用,
裝修堵路無用,守護法治當然無用。

我都比左 Ride Along 十大

Ride along
好underrated
特別個歌名

kay isn't me
Kfmusic 發表於 18/1/2020 21:04
rubbish

恭喜商業垃圾!
hehehaha 發表於 18/1/2020 21:00
另一首商業垃圾仲唔係至尊歌!
Kfmusic 發表於 18/1/2020 21:04
問過九字歌未~~
恭喜瘦瘦 係咪首奪十大
JasOh103 發表於 18/1/2020 21:04
係呀
耶X 歌無十大

kay isn't me

恭喜瘦瘦 係咪首奪十大
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

年度歌曲

第七位

你儲夠信心嗎?要計算太困難 Ride along
你愛過夠深嗎?要細訴太過煩 Ride along
答案有最準嗎?你說有太野蠻 Ride along
再去設想一番 而長途歌漫漫 Ride along

Ride Along - 黎曉陽
曲 - 黎曉陽  詞 - Oscar  編 - 黎曉陽 謝國維  監 - 謝國維

總分: 238
07>05>08>03>02>05>03>01>10

十大常客!
產量唔多,仕途又無同公司嘅小巧同NWB 咁好,
但佢啲歌好喺上嚟真係好得我心。
呢首出現喺年頭嘅小息空間,
都真係要一首適合自由自在,
但無乜錢嘅生活啦。

喘息空間的確好重要,
不妨花啲時間同自己溝通吓,
你最想要嘅係乜嘢,
再咁行落去又係咪真係WORK?

希望 Michael 都有條 Long 嘅音樂路
可以比佢繼續 Ride 落去。

年度歌曲
第六位

2019 年 7 月 26 日,
市民於香港國際機場舉行「和你飛」集會,
希望國際間關注香港現況。
多次集會之後機管局向法庭申請臨時禁制令
濫用法官個人酌情權以管束市民任何行為。

自此之後,機場成為禁區之中的禁區,
妨礙市民到跑道南打咭自拍拍 MV 嘅地方。
好在上半年都有唔少音樂作品喺度取景,
等大家都可以懷緬一吓嗰道嘅風景。

另一首商業垃圾仲唔係至尊歌!

恭喜商業垃圾!

年度歌曲

第八位

兒童有著兒童畏懼 成人都有成人唏噓
年年適應年年老去 而智慧是沈著面對
垂垂老矣 說故事如孩童渴睡
可說艱苦的歷史 怎會了無生趣

我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
曲 - 徐沛昕  詞 - 詩詞  編 - 褚鎮東 徐沛昕  監 - 蔡德才

總分: 236
06>05>03>07>04>08>09>11>09>01>14

微笑也是善良 傻孩子不卑不亢
永遠不變 是那天一臉倔強
永遠相信 未唱的歌會合唱

兩首一樣名嘅歌就好似上下集一樣,
連埋一齊聽感動三千幾倍。

毋庸置疑,係今年嘅年度歌曲。
但略嫌其實同我呢一代嘅共鳴唔大,
始終每一代嘅環境同文化都唔同,
當然人都面對唔少相似嘅困難,
但點解決同點面對都已經好大分別,
淨係沉著面對係咪仲足夠?
所以就唔夠高位囉。

年度歌曲
第七位

2019 年 12 月 16 日,
據稱 IQ 高到不行嘅
勞工及福利局長羅致光
接受港台節目訪問時表示,
年輕人失業率高與「裸辭」現象有關,
他們的「空窗期」長,
其間沒有工作且零收入,
導致貧窮率上升,
又稱派錢無助解決青年貧窮的問題。

人係咪一定要根據既定係一條路?
答案好明顯,你同我都知。
何謂「我」,
如何區分你和我,
如何跟世人說,you isn't me…

你心裡早有答案,你唔認啫。

小道消息指十大應該陳健安佔左3位
Kfmusic 發表於 18/1/2020 20:57
一早講明一人少於兩首十大

坐我隔離
hehehaha 發表於 18/1/2020 20:54
一齊坐定定睇就乖喇。
個個要悼念從前,
誰廉價收買理想?

瘦瘦要出場了
JasOh103 發表於 18/1/2020 20:56
唔比係MAG 咩

小道消息指十大應該陳健安佔左3位

個個要悼念從前,
誰廉價收買理想?

瘦瘦要出場了
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

年度歌曲

第九位

能夠孤單夠運 樂趣只得我過癮
型在身邊無人 廢就是廢聽不到教訓
底衫反轉 潮到再不用問人
無謂謂未傷身 數數火機打幾多次
就點不了煙 過癮
只驚慣了

寂寞就如 - 麥浚龍
曲 - 徐繼宗  詞 - 林夕  編 - 王雙駿  監 - 麥浚龍 王雙駿

總分: 229
04>02>04>06>02>11>05>01

寂寞就如自己一個吃吉邊,不過而家唔好喇。

兩首歌擺咗喺度,
偏偏呢首無人揀
真係相信一切是最好的安排,
好有以前 Words of Silence 嗰種K
好懷念啊,
呢對龍鳳胎個人都係鍾意呢首多啲。

究竟牙夕觀察孤獨嘅人幾耐
先至可以描繪單身狗得咁立體。
自己一個吃火鍋,爛戲回味用跳播,
與女神鬥歌,比蟻咬都無人類過問
呢啲都係毒到不行嘅寫照。

唉,單身也是個身份,都慣喇。

年度歌曲
第八位

2019 年 3 月 22 日,
2016 年旺角革命案審訊結束,
陪審團商議逾 43 小時後,
裁定梁天琦、李諾文及林傲軒的暴動罪名不成立,
不過容偉業兩項暴動罪和一項襲警罪成,須即時還押。

大家都坐埋同一條船,
呢七個月我哋都好清楚,
未來嘅生存空間在乎於崩壞、
腐爛不堪嘅社會制度上,
難怪個個要悼念從前,
誰廉價收買理想?
沒有,理想嘅代價昂貴而且沉重。
賣咗一層樓事小,
無埋條命事大。

搵唔到我個位
Kfmusic 發表於 2020-1-18 20:52

坐我隔離

搵唔到我個位
Kfmusic 發表於 18/1/2020 20:52
求其啦

搵唔到我個位

年度歌曲

第十位

(能重頭偷望你 能重頭追逐你 能重頭親近你)
我要好好珍惜你
(能重頭呵護你 能重頭感動你)
能重頭享受愛你

我們萬歲 - eason and the duo band
曲 - 翁瑋盈  詞 - 陳詠謙  編 - the duo band  監 - 王雙駿

總分: 220
08>04>07>03>03>09>01>06>10

十大第十位都係相似嘅歌二揀一,
結果揀咗呢首,
至於公告所講邊首調走咗?
陣間講。

《我們萬歲》於前年推出的時候,
填詞人被批評得體無完膚。
「情人遊天地 日月換行李」看似離地,
幾近 1999,但如今
「與你說些無聊事 挽手幾千里」
已經變得頗為奢侈,
至少還有「我們」。

一首簡單而感動嘅歌
實在唔洗太誇張太需要唱功
雖然呢首個KEY 都唔容易。

幾喜歡最尾呢段,一唱一和結尾正正子 :)

年度歌曲
第九位

2019 年 3 月 23 日,
香港中資日式連鎖快餐店吉野家 (未裝修)
於中環干諾道中分店推出通宵火鍋,
給一眾偽毒蒲到三更半夜
都有得揀清湯同濃湯。

一個人食吉野家可怕,
還是《給親戚看見我一個人食吉野家》可怕?
有乜怕先?又唔係第一日。

另外唔係大公司又有碟出嘅我淨係諗起韓梓亮
kwanie 發表於 2020-1-18 20:47

雷同二友?

2 寰亞/
1 Sony / 華納 /
hehehaha 發表於 18/1/2020 20:45
另外唔係大公司又有碟出嘅我淨係諗起韓梓亮

2 寰亞/
1 Sony / 華納 /

年度新晉歌手

金獎

介紹都懶,陣間有排講。
所以都係快快趣喇,
攞完呢個獎好返返落台準備過喇,
係咁。

陳健安 (???)

首張個人專輯:本原 (17/09/2019)

冠軍歌曲:一吻超越四十六億歲 上榜 11 星期
     告別的藝術 上榜 10 星期
     在錯誤的宇宙尋找愛 上榜 8 星期
     以青春之名 上榜 9 星期
     重生 上榜 8 星期

年度歌曲
第十位

2019 年 1 月 2 日,
台式手炒黑糖珍珠奶茶「幸福堂」
因台灣的總公司申請臨時禁制令,
禁止香港代理商繼續以「幸福堂」
名義營業的情況下,宣佈銅鑼灣店結業。

好景不會每日常在,願你可晝夜同在。

年度新晉歌手

銀獎

越爬越高喇,開始成熟喇,
可以自己一個看門口喇。
小巧可以安心去……玩喇,
19 年佢出完碟之後間公司又無埋,
做音樂係咪真係咁困難?

陳蕾 (539)

首張個人專輯:1029 (31/05/2019)

上榜歌曲:熒光 (129) 上榜 8 星期最高第 5 位
     相信一切是最好的安排 (57) 上榜 3 星期最高第 3 位
冠軍歌曲:當我迷失時聽著的歌 (204) 上榜 8 星期
     妖治時代 (149) 上榜 8 星期

金獎
咩最難? 諗TAG TAG 佢最難囉咪。
係人都知出碟就有獎今屆金獎會係邊個架啦。

單飛要由 0 開始建立自己嘅音樂路
都算有捷徑嘅,
起碼省卻入屋同令人認識嘅呢個過程。
所以一嚟就可以做佢自己嘅音樂,
實在係太好。

年度新晉歌手

銅獎

未拎新人獎,先喺兩年前拎咗首十大。
2019 終於儲夠歌出到碟,
隻碟仲要好大隻添!
升咗大學都仲係要等假期先出歌,
明明 SEM BREAK 新歌呢??

黃淑蔓 (265)

首張個人專輯:Feanna 17+ (08/06/2019)

上榜歌曲:很久不見 (83) 上榜 7 星期最高第 7 位
     Dream My Dreams (66) 上榜 5 星期最高第 6 位
冠軍歌曲:光引致疼痛 (116) 上榜 4 星期

銀獎
土地問題,交租買樓好似最難。
好多人為咗做嘢都搬出嚟住,
佢呢交租唔洗煩,
因為有人同佢對分,
得戚得佢吖。

Sony x 1

年度新晉歌手

優異獎

呢兩年佢風格都幾出丫,
因為佢公司個個啲音樂路都幾穩定,
一個字,悶呀!
唱腔好似一式一樣,刮骨叫有少少突破,
但佢進步空間實在太大,因為真係好少嘢被發掘出嚟。

黃妍 (72)

首張個人專輯:黃妍說 (01/08/2019)

上榜歌曲:貪睡的人 (14) 上榜 2 星期最高第 18 位
     小鹿撞樹記 (7) 上榜 1 星期最高第 18 位
     刮骨 (51) 上榜 5 星期最高第 10 位

銅獎
返工點難都唔夠成為年輕一代咁難,
不過相比之下佢真係算幸福架啦,
能夠好細個搵到佢哋夢想,
而且可以付諸實行。
你望吓好似佢咁嘅年紀而家有咩下場?

金獎已封盤
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

年度新晉歌手

係人都知而家出唱片幾咁艱難,
尤其係新嘅聲音要儲夠歌真係譚何容儀。
所以呢,呢四個獎嘅得獎者全部都唔係今年新人。

優異獎
做人難,返工難,
做自己想做嘅嘢最難,
佢都同好多人一樣,
日日朝九晚唔知幾多點。
毅然出走一下,走咗入嚟喎。

我都想出post了
John 發表於 10/1/2020 00:39
快啦
小道消息指第十位造俾悲觀生物學
風見志郎 發表於 18/1/2020 12:48
er.......
Lm
timc524 發表於 18/1/2020 19:46
撐下場先
UserinCMF 發表於 18/1/2020 19:54
welcome

開場白

歡迎大家抽空嚟瀏覽我今年嘅音樂選擇,
無論你係即場支持定事後睇返我都好衷心感激。
同往年一樣啦,
所有 Flow 都係跟得獎者嘅有關歌曲長度決定,
簡單一句,即係貼咗首歌出嚟,
播完就到下一個獎咁解囉。

由於獎同獎之間關係實在太緊密,
所以頒獎期間某部份獎項並唔會詳細公佈分數,
但係得獎名單嗰度就會跟住UPDATE,
見到嘅話盡量唔好劇透啦,多謝 :D

今日流程係咁:
新人 十大 幕後 組合 男歌手 女歌手 唱作 唱片 非主打

講咁耐,不如而家開始啦,

2019年KWANIE MUSIC AWARDS結果疑網上流出 「CM女員工」暗示林家謙今年大豐收

年度歌曲十大
至尊歌曲大獎 ...
hehehaha 發表於 18/1/2020 20:04
都可以話錯得幾離譜下

2019年KWANIE MUSIC AWARDS結果疑網上流出 「CM女員工」暗示林家謙今年大豐收

年度歌曲十大
至尊歌曲大獎 ...
hehehaha 發表於 2020-1-18 20:04

落棺WTF?

年度歌曲十大
至尊歌曲大獎:我們都是這樣長大的 — 鄭秀文
第二位:最後的信仰 — 林二汶
第三位:當我迷失時聽著的歌 — 陳蕾 
第四位:好結局 — Pandora     
第五位:773312 — 謝安琪      
第六位:一吻穿越四十六億歲 — 陳健安
第七位:荒廢之綠洲  —  許廷鏗 
第八位:人話  — 方皓玟     
第九位:樂觀 — 容祖兒
第十位:下一位前度  — 林家謙

男歌手銅獎:馮允謙 
男歌手銀獎:許廷鏗
男歌手金獎:陳健安

女歌手銅獎:林二汶
女歌手銀獎:陳蕾   
女歌手金獎:謝安琪

Kwanie年度唱片:The Album and the rest of it - 謝安琪 / 麥浚龍

唱作人大獎銅獎:AGA
唱作人大獎銀獎:林家謙
唱作人大獎金獎:陳健安

生力軍金獎:林家謙

撐下場先
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

Lm

小道消息指第十位造俾悲觀生物學
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

入場先
hehehaha 發表於 18/1/2020 02:20
坐成晚喎
今晚八點半叫醒你

入場先

我都想出post了
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

公告

經過反覆思量之後,
今年做馬位只有一個。

就係歌曲第十位同第十一位互換,
其餘所有獎項都會根據榜分頒發。

而且排落其實都真係幾公道 (笑)
下星期六記得留意啦 :D

支持我都有十三年既KL
CunninG 發表於 6/1/2020 23:19
嘩想當年呀
開榜初期就係達爾文嗰期
諗起都覺得老
祖祖積分係軒仔接近3倍
John 發表於 6/1/2020 23:35
值 !
見到張敬軒嘅分數決定永遠支持榜主
好公正
timc524 發表於 7/1/2020 00:14
SU 牙啦

好歌有好報
好人一世平安~~難啦~ 坦白講年頭兩PLUG 唔係連埋其他SIDE CUT 聽真係怪
咪啦

張敬軒           ...
kwanie 發表於 2020-1-6 23:02

見到張敬軒嘅分數決定永遠支持榜主
好公正

好歌有好報
好人一世平安~~難啦~ 坦白講年頭兩PLUG 唔係連埋其他SIDE CUT 聽真係怪
咪啦

張敬軒           ...
kwanie 發表於 2020-1-6 23:02

祖祖積分係軒仔接近3倍

支持我都有十三年既KL

未頒都知會好過叱咤903
powerful 發表於 2/1/2020 00:50
好歌有好報
好人一世平安~~
支持許廷鏗男金
RVHOCPC 發表於 2/1/2020 01:06
難啦~ 坦白講年頭兩PLUG 唔係連埋其他SIDE CUT 聽真係怪
軒仔男金ready
hehehaha 發表於 2/1/2020 18:53
Ctrl+F 祖
找不到指定文字
John 發表於 2/1/2020 19:00

咪啦

張敬軒                84               
        YOU   79       6wks        8th
        空手而來  5        1wk         20th

容祖兒                232               
        一種永遠         6        1wk        19th
        Pretty Crazy     65      7wks      12th
        悲觀生物學        161    10wks     5th

下年請早~

Support!
放空 發表於 2/1/2020 01:00
G持
小伙子. 發表於 2/1/2020 01:05
多謝G 持
我愛元老
Kfmusic 發表於 2/1/2020 12:26
支持陳健安掃獎
tom 發表於 2/1/2020 22:48
出得五首MV 明玩我
支持 Kwanie !
-Prince- 發表於 4/1/2020 12:40
原來未留名
on仔原來5 plug全冠 好勁
ed8671ed 發表於 5/1/2020 12:50
WELCOME~~
今年係佢架喇~~

呢度至尊都係有懸念
又係二汶對寰亞 不過都係邊個贏都值  ...
JasOh103 發表於 2/1/2020 01:11
支持五字商業垃圾
timc524 發表於 2/1/2020 09:47
全 部 都 係 商 業 垃 圾.
kayzzz 發表於 2/1/2020 02:30
對你嚟講的確唔係。
預祝gin lee首奪我最喜愛組合
hehehaha 發表於 2/1/2020 03:40
3+3 3-3 = 白果。
支持明荃拎金針獎
mosesming 發表於 2/1/2020 09:55
拎包金菇嚟
Support!
原來舊年撞 0首十大
希望今年會撞多啲
616.1314 發表於 2/1/2020 10:32