返回列表 發帖
CH細聽.音樂推介 第十四週

Rk Lw Nw Singer Song
1  6  6  黎曉陽   阿茲與海默
2  1  5  衛蘭   低半度 ...
CunninG 發表於 2020-4-2 22:46

陽兒冠左啊 仲有Jer Lau

陽兒冠左啊 仲有Jer Lau
chachacharlie 發表於 2020-4-4 18:02

Jer Lau好勁
cymusic 發表於 2020-4-3 00:07

咁的確係近期嘅佳作

幾時上再度
帥小寶` 發表於 2020-4-4 18:00

WELL...

香港都真係幾多歌提到日本
John 發表於 2020-4-4 09:49

有機會同大家分享一下我個日本PLAYLIST比大家

好多人冠陽兒
UserinCMF 發表於 2020-4-4 04:12

咁呢期又真係無咩歌好冠...

支持 02 06
支持美醜
616.1314 發表於 2020-4-3 21:39

希望佢快D出歌啦

在尋找什麼一星期都冇
bagfgfcde 發表於 2020-4-2 23:11

will see soon

CH細聽.音樂推介 第十五週

1  5  5  SoulJase   阿愁
2  6  2  Robynn & Kendy   紅白
3  n  1  李拾壹   在尋找什麼
4  n  1  FIESTER   秋去冬來
5  2  6  衛蘭   低半度
6  7  2  王菀之   碧玉
7  8  2  Dear Jane   銀河修理員
8  9  2  吳林峰   街燈
9  n  1  ToNick   衰喺個掣度
10 n 1  黎曉陽   黑鏡
--------------------------------------------------
年度之歌

這十年要在香港做音樂好像比 2000s更嚴峻,
要做到一首唱到街知巷聞的歌曲更難。
所以即使這首歌的品質和時代意義比起黃昏點唱機或者牆紙都差一點,
但它還是可以經得起時間的洗禮,
成為一首大家仍懂得唱、仍然想聽的過氣Big Hit,
或者這就是成為百大的原因。

容祖兒 - 花千樹
(CH細聽.年度總結 2011 年度歌曲 第二位)

Finally 11!
Next one would be Kay!

喜歡祖兒

好想同11打打氣
第四位都上得好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

CH細聽.音樂推介 第十五週

1  5  5  SoulJase   阿愁
2  6  2  Robynn & Kendy    ...
CunninG 發表於 2020-4-8 21:59

我都有份揀花千樹
因為我覺得容祖兒始終係呢十年樂壇一個代表性人物
而最代表到容祖兒就係佢既情歌
而呢十年佢情歌其中一首代表作就係花千樹

我仲揀左黃昏同pretty crazy
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

JY 十年間K 歌代表作點會唔係花千樹, 好合理喎

kwanie 發表於 2020-4-9 01:26

當年上CM最記得就係好多joey fans成日 FA千輸 FA千輸

喜歡祖兒
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

喜歡陽兒 成個榜都好正 support!

全力支持夏枯草大獎第五名得主 CunninG

當年上CM最記得就係好多joey fans成日 FA千輸 FA千輸
hehehaha 發表於 2020-4-9 02:47

我無咁做!因為果幾年嘅祖粉同千粉應該係好團結反KAY

kwanie 發表於 2020-4-9 01:26

我都有份揀花千樹
因為我覺得容祖兒始終係呢十年樂壇一個代表性人物
而最代表到容祖兒就係佢既情歌
而呢 ...
John 發表於 2020-4-9 01:19

喜歡祖兒
hehehaha 發表於 2020-4-8 22:46

喜歡祖兒
616.1314 發表於 2020-4-9 08:26

CM好多祖粉

好想同11打打氣
第四位都上得好
cymusic 發表於 2020-4-8 23:12

女子BAND係香港真係好少見
所以應該支持下

喜歡陽兒 成個榜都好正 support!
chachacharlie 發表於 2020-4-9 09:40

我第一眼以為係喜歡祖兒

Finally 11!
Next one would be Kay!
bagfgfcde 發表於 2020-4-8 22:26

never, ok?

全力支持夏枯草大獎第五名得主 CunninG
chanchan0909 發表於 2020-4-9 13:48

點解我會入圍呢個獎

CH細聽.音樂推介 第十六週

1  2  2  FIESTER   秋去冬來
2  2  3  Robynn & Kendy   紅白
3  9  2  ToNick   衰喺個掣度
4  3  2  李拾壹   在尋找什麼
5  6  3  王菀之   碧玉
6  6  7  衛蘭   低半度
7  1  6  SoulJase   阿愁
8  9  2  吳林峰   街燈
9 10 2  黎曉陽   黑鏡
10 7 3  Dear Jane   銀河修理員
--------------------------------------------------
舊文共賞

大家記唔記得兩年前兩位專員搵左各位榜主去寫共和十大嘅介紹?
當年我分配到嘅係大家都好喜愛嘅《未來見》。
以我所知,專員係會做少少字眼上嘅調整,
而我寫嘅介紹就只係改左成篇文最後四隻字。

難得年代百大選仍在進行中,
我突然好想同大家分享我當年嘅未經修正版嘅最後一段。
希望大家唔好令我失望啦。

「或者《未來見》不是那種讓你天天播、給你愉快消磨的年度之歌,
但《未來見》仍是一首特別的歌,因為每個人即使用屬於自己的解讀
方法,始終可以在這首歌找到釋懷和力量,迎接那個充滿未知數的未
來。我相信即使在十年後,你聽到這首歌仍會感到熱血沸騰。或者
《未來見》就是那首我們等了多年、經得起時間的洗禮、屬於香港的
Song of the Era。 」

RubberBand - 未來見
(CH細聽.年度總結 2018 年度歌曲 至尊歌)

冠 秋去冬來

支持Fiester 同埋Song of the Era!
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

你係咪Wyman 放送未修改前既彩蛋
咁希望專員A同專員B會合唱呢首Song Of The Era
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

三甲全組合

今期榜單要貼堂
希望你既Song of the Era會成為CM既Song of the Era!
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

今期榜單要貼堂
希望你既Song of the Era會成為CM既Song of the Era!
cymusic 發表於 2020-4-16 23:28

支持Fiester 同埋Song of the Era!
UserinCMF 發表於 2020-4-15 23:36

可惜最後都係推唔到 fiester 上榜 ...

你係咪Wyman 放送未修改前既彩蛋
咁希望專員A同專員B會合唱呢首Song Of The Era ...
JasOh103 發表於 2020-4-15 23:40

呢家得洗衣版AVAILABLE

CH細聽.音樂推介 第十七週

1  2  4  Robynn & Kendy   紅白
2  1  3  FIESTER   秋去冬來
3  5  4  王菀之   碧玉
4  3  3  ToNick   衰喺個掣度
5  n  1  黃明志 Feat.富九   我們的海闊天空
6  n  1  Retroll Hip Hop重操嘻哈   山下見
7  4  3  李拾壹   在尋找什麼
8  9  3  黎曉陽   黑鏡
9  8  3  吳林峰   街燈
10 6 8  衛蘭   低半度
無題

其實,我覺得賺人民幣唔係罪(利申因為自己都拎緊中資人工)
只不過為左賺人仔而忘掉誰是你,問題就出現。

或者火鳥係日後都會prefer聽女聲合唱版本,
但佢地嘅歌我仍然想聽佢地嘅原唱版本....

Supper Moment - 有你有我

榜首榜尾都好GQ
希望可以俾多陣分紅白
二〇二三年度全女班投票

忘掉誰是你
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

忘掉誰是你
John 發表於 2020-4-26 18:50

被發現了暗TAG祖兒

CH細聽.音樂推介 第十八週

1  7  4  李拾壹   在尋找什麼
2  n  1  鄧麗欣   金都
3  1  5  Robynn & Kendy   紅白
4  n  1  Dusty Bottle   Break It Down
5  n  1  馮允謙   開始倒數
6  6  2  Retroll Hip Hop重操嘻哈   山下見
7  4  4  ToNick   衰喺個掣度
8  3  5  王菀之   碧玉
9  2  4  FIESTER   秋去冬來
10 8 4  黎曉陽   黑鏡
熱播歌手

今個星期嘅熱播歌手係....容祖兒。
事源有會員label我做某歌手嘅粉絲,
我覺得對一個係共和榜默默支持左祖兒差唔多十年嘅榜主嚟講係一大侮辱,
間接助證左我係共和榜嘅工作有幾失敗,
所以我要聽返祖兒去平復情緒。

容祖兒 - Medley:密友/損友/心甘命抵/早有預謀/罪魁/借過/我也不想這樣

平復情緒 默然承受宿命

喜歡祖兒

原來唔係籮底橙嚟㗎 愛祖

金都要幫美欣繼中華冷麵之後攞第二首十大了!!

金都

Label做邊個歌手既fans?
係咪千嬋

定係 Po

支持紅白
支持祖兒
MSL 真係好好睇
希望 PC 快啲出碟
二〇二三年度全女班投票

希望08 10有冠
愛美音

stephy stan is back!

Dusty Bottle & Michael! 山下見要努力!

希望金都可以繼中華冷麵之後再下一城

金都
小伙子. 發表於 2020-4-30 14:42

原來唔係籮底橙嚟㗎 愛祖

金都要幫美欣繼中華冷麵之後攞第二首十大了!! ...
JasOh103 發表於 2020-4-30 14:42

希望08 10有冠
愛美音
UserinCMF 發表於 2020-5-2 18:30

stephy stan is back!
stopzi 發表於 2020-5-2 22:03

希望金都可以繼中華冷麵之後再下一城
kwanie 發表於 2020-5-6 02:27

好多人關心美音走勢

CH細聽.音樂推介 第十九週

1  2  2  鄧麗欣   金都
2  4  2  Dusty Bottle   Break It Down
3 10 5  黎曉陽   黑鏡
4  n  1  梁靜茹/艾怡良   飄洋過海來看你
5  n  1  RubberBand   First Date
6  n  1  王菀之   一定都和藝術有關
7  4  4  ToNick   衰喺個掣度
8  5  2  馮允謙   開始倒數
9  3  6  Robynn & Kendy   紅白
10 n 1  Soul Jase Feat. 鍾舒祺   禁區
輸得漂亮

我知一定有人為MI拿不影后不值。
但輸給周冬雨這樣的對手也算是輸得漂亮。

是的,輸得漂亮總好過名不正言不順。
你看看容祖兒多拿了幾年不太值的女金,即使她本身是有絕對的演唱實力,也要用上多好幾倍的努力去讓人另眼相看。
又看看某些藝人在競爭不大的情況下拿了某些「最佳」獎項,但因為本身實力一直讓人垢病,仍然成為不少粉絲以外眼中的最差X后。

ps. 我不開名了,反正知我者也知道我在說那位藝人那些獎項。
ps2. 送上同樣係輸家嘅鄧麗欣係本榜對上一首獨唱冠軍歌 (當然唔係中華冷麵啦)

鄧麗欣 - 踏·空

Stephy 好勁

要推金都上共和 !

喜歡麗欣!

我想開名! 應該係講唐詩詠

愛美音 !!!!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

stephy!!! 仲要支持陽兒!

恭喜金都!支持美音!
估唔到國語版都上榜

恭喜美音
支持段TAG
非常GQ
二〇二三年度全女班投票

恭喜金都!支持美音!
估唔到國語版都上榜
UserinCMF 發表於 2020-5-7 21:17

其實我比較鍾意國語版

CH細聽.音樂推介 第二十週

1  6  2  王菀之   一定都和藝術有關
2  1  3  鄧麗欣   金都
3  2  3  Dusty Bottle   Break It Down
4  5  2  RubberBand   First Date
5  n  1  莫文蔚   呼吸有害
6  7  5  ToNick   衰喺個掣度
7  4  2  梁靜茹/艾怡良   飄洋過海來看你
8  3  6  黎曉陽   黑鏡
9  8  3  馮允謙   開始倒數
10 n 1 林家謙   一人之境
起跑

喜歡Stephy的其中一個主要原因是...
你聽到首歌就知點解

鄧麗欣 - Fantasy Tale

金都1>2
唔知有冇雙週冠

希望榜主哥哥請我食碗中華冷麵
我們的總和

支持床邊有你 !!!

支持我馮允