返回列表 發帖
其實我比較鍾意國語版
CunninG 發表於 2020-5-13 23:47

我鍾意粵語版多啲
不過恭喜國語版有冠
繼續支持金都!
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

CH細聽.音樂推介 第二十一週

Rk Lw Nw Singer Song
1  3  4  Dusty Bottle   Break It Down
2  n  1  鍾明軒   當我說真話的時候我感到自由
3  4  3  RubberBand   First Date
4  2  4  鄧麗欣   金都
5  n  1  岑寧兒   困局
6  n  1  iii   若有若無
7  1  3  王菀之   一定都和藝術有關
8  9  4  馮允謙   開始倒數
9  5  2  莫文蔚   呼吸有害
10 n 1  The Hertz  拆穿
--------------------------------------------------
遇怪魔我即刻變大個

數碼暴龍跟寵物小精靈永遠是一個矛盾大對決,
但不代表兩者是勢不兩立,
即使我是pokemon派的忠粉,
其實頭四輯的數碼暴龍也有看過,
準確點來說,在動畫製作上我更是偏愛數碼暴龍。

老實說作為二十週年紀念作,
《數碼暴龍 last evolution 絆》未稱得上是神作,
但絕對是水準之上的殘酷之作。
說是水準之上,因為他不像其他動畫電影只是單純地販賣回憶,
而是確切地去呈現一個命題(放心我不打算劇透),
同時巧妙地運用這些回憶將命題展現出來。

但同樣地,這個命題「成長」,也是殘酷的。
殘酷在於,每個人也要面對卻不能避免、
也要學懂迎接卻同時告別某些重要的東西。
那年那班在看數碼暴龍1的小孩子,
如今都二十多歲吧,
正正因為我們都面對著/過這個命題,
與太一和大和一同成長(而不是永遠的十歲),
一同迷惘、一同被選中、一同面對、一同放棄。
才讓我們對故事有份外的共鳴。

和田光司 - Butter-Fly

美祖都有首 Butterfly
希望下個禮拜會推介美祖
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

希望下個禮拜會推介美祖
616.1314 發表於 2020-5-20 23:19

我第一首諗起嘅竟然係.... 曙鳳蝶

估唔到呢首有冠

希望下個禮拜會推介美祖
616.1314 發表於 2020-5-20 23:19

支持呢首好過

鍾明軒 good choice

支持好過
bagfgfcde 發表於 2020-5-20 23:28

未click已經估到係邊首 果然冇令人失望

咦 見到一人之境消失咗
樂壇終於有救!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持困局 同 out 一人之境!

長大了嗎...
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

未click已經估到係邊首 果然冇令人失望

咦 見到一人之境消失咗
樂壇終於有救!! {:1_11 ...
JasOh103 發表於 2020-5-20 23:38

準到以為識讀心

反ot 希望會上天生二品

困局 and 明軒!!Support

鍾明軒 good choice
小伙子. 發表於 2020-5-20 23:36

啲高音位好似細貓

CH細聽.音樂推介 第二十二週

1  5  2  岑寧兒   困局
2  6  2  iii   若有若無
3  4  5  鄧麗欣   金都
4  3  4  RubberBand   First Date
5  2  2  鍾明軒   當我說真話的時候我感到自由
6  n  1  陳凱詠   天生二品
7  n  1  方大同   Favorite Stuff
8  1  5  Dusty Bottle   Break It Down
9  7  4  王菀之   一定都和藝術有關
10 n 1  鄧小巧   與人同行
--------------------------------------------------
咖啡或茶

比起Twins,其實我對HotCha的感覺更強烈。
我未必算是HotCha的fans
但她們確實在我心中有一個位置。

Twins最多只是小學時其中一組會唱兒歌的組合,
但HotCha則是代入我步入中學時期的自主、
開始懂得選擇自己喜愛的廣東歌、
開始明白其實我是比較喜歡UPBEAT的歌曲。

另一個有情意結的原因是,
她們亦是一隊由成立到解散我都一一見證的組合。
而且是CH細聽.年度組合 2008 金獎得主
(見到個年份都覺得老 )

HotCha - 不要防曬

好老

好老
bagfgfcde 發表於 2020-5-28 23:47

i am too old to stay in cm republic!

i am too old to stay in cm republic!
CunninG 發表於 2020-5-28 23:48

共和需要你呢個中流砥柱

支持 天生二品

準到以為識讀心

反ot 希望會上天生二品
josey 發表於 2020-5-21 13:11

上左天生二品啦~

恭喜困局!
希望2>1

支持 天生二品

上左天生二品啦~
longdistance 發表於 2020-5-29 13:03

係呀 好感動!
呢個榜高質開

恭喜岑寧兒 !!!
但慢慢喜歡你 out 左

呢位榜主作為 CM 首席祖兒(王)粉
相信唔洗我宣傳都會上同冠〈輕熟女〉嘅!
不要讓我失望喔
二〇二三年度全女班投票

呢位榜主作為 CM 首席祖兒(王)粉
相信唔洗我宣傳都會上同冠〈輕熟女〉嘅!
不要讓我失望喔  ...
616.1314 發表於 2020-6-1 00:46

我要少少時間去loop...

恭喜岑寧兒 !!!
但慢慢喜歡你 out 左
chanchan0909 發表於 2020-5-30 10:36

慢有你同ED支持就夠

CH細聽.音樂推介 第二十三週

1  6  2  陳凱詠   天生二品
2  1  3  岑寧兒   困局
3  2  3  iii   若有若無
4  4  5  RubberBand   First Date
5  n  1  薛凱琪   南昌街王子
6  3  6  鄧麗欣   金都
7  7  2  方大同   Favorite Stuff
8  9  5  王菀之   一定都和藝術有關
9  5  3  鍾明軒   當我說真話的時候我感到自由
10 10 2  鄧小巧   與人同行
我要HUG你

抱著欣賞最近一屆金馬影后演技心態去欣賞《熱帶雨》,
卻被突如其來的一幕觸動。
在雨中,Weilun要面對人生第一次分手,
他跟LING說了句「我要HUG你」。
之後他HUG了,之後就被逼分手了。

人生如戲、戲如人生。
在看電影時明明知說有些事是沒結果,但你知道角色仍是選擇徒勞無功下去,
因為我們在看電影時會把自身的經歷、性格投射在角色身上,
這亦是電影教人著迷的原因
黃靖 - Yours Truly

上 Fi 呢首仲快過上祖兒
哭了
二〇二三年度全女班投票

若有若無好勁

支持榜尾
希望上到共和
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

呢個榜好勁

希望佢同香港人一樣唔好放棄
繼續留守共和

套劇啲歌都好好聽!

天生二品勁快手就冠
同我一樣
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

熱帶雨 魚缸中一雙一對
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

感謝榜主大大

熱帶雨 魚缸中一雙一對
John 發表於 2020-6-6 14:48

Gin stan Alert!

天生二品勁快手就冠
同我一樣
steven 發表於 2020-6-5 22:57
感謝榜主大大
josey 發表於 2020-6-7 15:27

我盡咗力但唔成功....

CH細聽.音樂推介 第二十四週

1  4  6  RubberBand   First Date
2  R  2  林家謙   一人之境
3  n  1  Serrini   網絡安全隱患
4  1  3  陳凱詠   天生二品
5  n  1  Zpecial   我的片單
6  5  2  薛凱琪   南昌街王子
7  2  4  岑寧兒   困局
8  6  7  鄧麗欣   金都
9 10 3  鄧小巧   與人同行
10 3 4  iii   若有若無
陽光普照

電影的拍攝一直貫徹著陽光的元素,
但背後要說的故事卻是沉重的,
這是一個相當有趣的對立。

當然故事最精彩還是劇本本身,
除了最基本的起承轉合外,
還可讓觀眾反思、了解人性的陰暗面與光輝,
當上最近一屆金馬獎最佳劇情片的確是實至名歸。

李榮浩 - 爸爸媽媽

支持茵患

獨立女歌手小欣要十大了
另外支持獨立女歌手Serrini、陳凱詠、岑寧兒同iii
仲有獨立樂隊RubberBand同Zpecial

獨立女歌手小欣要十大了
仲有獨立樂隊RubberBand同Zpecia ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-11 07:10

睇黎你唔支持獨立男歌手林家謙喎

睇黎你唔支持獨立男歌手林家謙喎
kenneth 發表於 2020-6-11 07:27

BARF!
佢既歌入面我只接受到聽風

BARF!
佢既歌入面我只接受到聽風
bagfgfcde 發表於 2020-6-11 07:29

我覺得拼命無恙(live版)都可以嘅
近排嗰首佢就真係唱得唔多掂
連個歌名都唱到高潮咁

1  4  6  RubberBand   First Date
2  R  2  林家謙  ...
CunninG 發表於 2020-6-10 23:20

如果唔係 First Date 份詞應該比咗冠 :(

保錡一直都有獨立做歌
大家可以支持下獨立出歌嘅男歌手吖

可否skip 02
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

2  R  2  林家謙  ...
CunninG 發表於 2020-6-10 23:20

熱帶雨入面飾演偉倫個男仔令我諗起煒賢
多多支持我的片單

P.s. 熱帶雨主題曲都幾好聽

仲係未有 輕熟女
祖兒(王) 失寵了
二〇二三年度全女班投票

金都好持久!

金都好持久!
John 發表於 2020-6-13 16:18

同我對Stephy嘅喜愛一樣!

仲係未有 輕熟女
祖兒(王) 失寵了
616.1314 發表於 2020-6-12 00:44

今次首歌真係麻麻....

熱帶雨入面飾演偉倫個男仔令我諗起煒賢
多多支持我的片單

P.s. 熱帶雨主題曲都幾好聽 ...
kenneth 發表於 2020-6-11 19:39

無諗過原來CM都有人睇熱帶雨
雖然我係寫我要HUG你
但其實成套戲最好睇都係楊雁雁嘅演出
果種壓抑拿捏得恰到好處

如果唔係 First Date 份詞應該比咗冠 :(
賴爽 發表於 2020-6-11 09:29

其實份詞都唔差,好多FIRST DATE嘅細節都有寫到

可否skip 02
cymusic 發表於 2020-6-11 18:42

你當我上緊Serrini 版本會唔會好啲

獨立女歌手小欣要十大了
仲有獨立樂隊RubberBand同Zpecia ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-11 07:10

成件事最可笑嘅地方
1. 豬隊友唔知自己係豬隊友仲跟機講豬隊友
2. 偽善,想揶揄共和唔支持獨立歌手 like Serrini Blaster ROOT, 但佢自己個榜個星期只係上左被獨立嘅Jace
3. 7,無啦啦當Jace係獨立歌手,明明自己搞樂評點會咁都唔知
比人發現左就偷偷edit 個post,  成個7法同大陸歌手葛仲珊一樣

CH細聽.音樂推介 第二十五週

1  6  3  薛凱琪   南昌街王子
2  4  4  陳凱詠   天生二品
3  2  3  林家謙   一人之境
4  3  2  Serrini   網絡安全隱患
5  5  2  Zpecial   我的片單
6  9  4  鄧小巧   與人同行
7  1  7  RubberBand   First Date
8  8  8  鄧麗欣   金都
9  n  1  李拾壹   一起一個人
10 7 5  岑寧兒   困局
我懷念的

今早上班又聽了一次梁静茹去年推出的大碟,
那一份無名的感動又突然來訪。

有些歌手的唱片未必是音樂性很強,
但只要歌曲經由他們處理,
就輕易地把感情傳遞至樂迷心中,
而梁静茹就正正是這類歌手的佼佼者。

梁靜茹 - 類情人

Fiona & Fish stan confirmed!

Support 1 2 4 5 6 7 8 9 10

嘩對FI 咁好