返回列表 發帖
忘記我自己隻碟真係唔錯 俾咗5冠添
聽返今天的我同七歲 就知佢根本唔需要下下都罐頭情歌
明明今天的我呢啲正面/有理想嘅歌都啱佢唱 竟然類似題材嘅歌之後一首都無出過
希望佢可以改變下模式 例如自己作返曲啦...
btw暫時覺得第10plug嘅我輸不起嘅曲喺堆你你我我入面好似比較易入腦
另外支持一所懸命

咁Red Box x Big Echo 特約最勤勞歌手大獎走唔甩ge

係可能再拎最遺憾白果銅獎,三連霸

羅力威3周架啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

多謝支持無窮
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

hana個女金冇喇

補返比佢
John 發表於 2020-6-21 00:14

補個冠畀zpecial thx
我估你17 18年都無上佢哋

應該係全壇第一個冠無窮嘅榜 !

忘記我自己隻碟真係唔錯 俾咗5冠添
聽返今天的我同七歲 就知佢根本唔需要下下都罐頭情歌
明明今天的 ...
kel_kelvin 發表於 2020-6-21 00:44

張美賢d詞真係唔得
限制哂所有K歌既想像
要出文了

咁Red Box x Big Echo 特約最勤勞歌手大獎走唔甩ge

係可能再拎最遺憾白果銅獎,三連霸 ...
on07111 發表於 2020-6-21 00:48

就快女金

羅力威3周架啦
帥小寶` 發表於 2020-6-21 00:50

仲有第4週

多謝支持無窮

UserinCMF 發表於 2020-6-21 01:11

應該係全壇第一個冠無窮嘅榜 !
chanchan0909 發表於 2020-6-21 07:20

呢首我鍾意

補個冠畀zpecial thx
我估你17 18年都無上佢哋
kenneth 發表於 2020-6-21 01:39

呢首我麻麻
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

SSN Chart Week 26   26 / 6 / 2020

Week01-10: 黑方格 / 漫長 / 厭世臉 / 你喜歡說謊 / 本能寺 / 我在陽台上看你 / 未知道 / 愛斯基摩人之吻 / 阿茲與海默 / 正式開始
Week11-20: 正式開始 / Mad / 孤獨的對岸 / will (not) see you soon / 再度 / 黑鏡 / 銀河修理員 / 銀河修理員 / 這位蠢才 / 山下見
Week21-26: 前進號 / 開始倒數 / 牆身有裂 / 一人之境 / 無窮 / 呼吸有害

每週推薦
男孩像你 - 薛凱琪

詳細榜單
01 09 升  呼吸有害      莫文蔚        5 -> 3 -> 2 -> 9 -> 1
02 07 升  靈魂吶喊      Pandora     17 -> 7 -> 2
03 01 跌  無窮        per se      12 -> 5 -> 3 -> 1 -> 3
04 ne -  巴士光年      吳林峰        4
05 03 跌  一人之境      林家謙        6 -> 10 -> 6 -> 1 -> 3 -> 5
06 05 跌  與人同行      鄧小巧       15 -> 4 -> 8 -> 5 -> 6
07 ne -  廢學        陳健安        7
08 11 升  天生二品      陳凱詠       11 -> 4 -> 11 -> 8
09 06 跌  黑夢        White Dimension 14 -> 11 -> 6 -> 9
10 16 升  沒有你並無掛念   吳若希       16 -> 16 -> 10
11 14 升  網絡安全隱患    Serrini      14 -> 11
12 ne -  鬼滅之日      ToNick      12
13 08 跌  她整晚在寫信    衛蘭        20 -> 14 -> 8 -> 13
14 ne -  小謊言       連詩雅       14
15 ne -  輕熟女       JW        15
16 20 升  拆穿        The Hertz     20 -> 16
17 02 跌  廢物女友      羅力威       13 -> 5 -> 2 -> 17
18 15 跌  我輸不起      HANA (菊梓喬)   15 -> 18
19 ne -  南昌街王子     薛凱琪       19
20 17 跌  一所懸命      盧瀚霆       17 -> 20

Out:
04 100層樓的家  梁詠琪     18 -> 20 -> 2 -> 6 -> 4
10 想親你     麥浚龍     18 -> 12 -> 10
12 我的片單    Zpecial     18 -> 12
13 金都      鄧麗欣     17 -> 9 -> 15 -> 13
18 花與根     林一峰     18
19 一起一個人   李拾壹      7 -> 19
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

片單超可憐
成績差過寫信

4 ne John子係咪日日追巴士?

Hana 18
Shiga 14
Jinny 10

HANA:我輸不起
btw 喜歡祖兒

SSN Chart Week 26   26 / 6 / 2020

Week01-10: 黑方格 / 漫長 / 厭世臉 / 你喜歡說謊 / 本能寺 / 我在 ...
John 發表於 2020-6-27 01:59

支持11位天后位

Support karen

支持04 07 11
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

片單超可憐
成績差過寫信

4 ne John子係咪日日追巴士?
kenneth 發表於 2020-6-27 02:50

Hana 18
Shiga 14
Jinny 10

HANA:我輸不起
btw 喜歡祖兒王
on07111 發表於 2020-6-27 08:30

支持11位天后位
RVHOCPC 發表於 2020-6-27 11:02

Support karen
放空 發表於 2020-6-28 03:59

支持04 07 11
UserinCMF 發表於 2020-6-29 01:09

唔好意思各位
但我真係太攰 好疲倦 唔想覆了
下星期繼續吧
如果仲覆到的話

最近有「某一首歌」很受這裡的一些會員歡迎。
但我實實在在提不起感覺去感受。
我無法以戲謔、開心面對這一切。
我寧可聽100次〈我輸不起〉,盡情發洩自己的情感,也不要聽「那首歌」。
我感覺半點也不安全。

SSN Chart Week 27   3 / 7 / 2020

Week01-10: 黑方格 / 漫長 / 厭世臉 / 你喜歡說謊 / 本能寺 / 我在陽台上看你 / 未知道 / 愛斯基摩人之吻 / 阿茲與海默 / 正式開始
Week11-20: 正式開始 / Mad / 孤獨的對岸 / will (not) see you soon / 再度 / 黑鏡 / 銀河修理員 / 銀河修理員 / 這位蠢才 / 山下見
Week21-27: 前進號 / 開始倒數 / 牆身有裂 / 一人之境 / 無窮 / 呼吸有害 / 與人同行

每週推薦
重口味 - 陳奕迅

詳細榜單
01 06 升  與人同行      鄧小巧       15 -> 4 -> 8 -> 5 -> 6 -> 1
02 07 升  廢學        陳健安        7 -> 2
03 09 升  黑夢        White Dimension 14 -> 11 -> 6 -> 9 -> 3
04 19 升  南昌街王子     薛凱琪       19 -> 4
05 04 跌  巴士光年      吳林峰        4 -> 5
06 ne -  娑婆        陳蕾         6
07 05 跌  一人之境      林家謙        6 -> 10 -> 6 -> 1 -> 3 -> 5 -> 7
08 03 跌  無窮        per se      12 -> 5 -> 3 -> 1 -> 3 -> 8
09 02 跌  靈魂吶喊      Pandora     17 -> 7 -> 2 -> 9
10 14 升  小謊言       連詩雅       14 -> 10
11 01 跌  呼吸有害      莫文蔚        5 -> 3 -> 2 -> 9 -> 1 -> 11
12 15 升  輕熟女       JW        15 -> 12
13 ne -  顧家        黎明        13
14 12 跌  鬼滅之日      ToNick      12 -> 14
15 11 跌  網絡安全隱患    Serrini      14 -> 11 -> 15
16 ne -  自由之夏      黃耀明       16
17 ne -  百毒不侵      RubberBand   17
18 ne -  代罪羔羊      許靖韻       18
19 08 跌  天生二品      陳凱詠       11 -> 4 -> 11 -> 8 -> 19
20 18 跌  我輸不起      HANA (菊梓喬)   15 -> 18 -> 20

Out:
10 沒有你並無掛念   吳若希     16 -> 16 -> 10
13 她整晚在寫信    衛蘭      20 -> 14 -> 8 -> 13
16 拆穿        The Hertz   20 -> 16
17 廢物女友      羅力威     13 -> 5 -> 2 -> 17
20 一所懸命      盧瀚霆     17 -> 20

時日難後退 希望就在前面

對著 全是不測的叫未來
背著 全是我自願受虐待 撐得太耐
手張開 我要我的現實放下來
天張開 我向我的命運跳下來
I’m falling, I’m falling, I’m falling down
心張開 愛到愛的極限太耐

時日難後退 希望就在前面
kel_kelvin 發表於 2020-7-10 00:38

上左癮了 喜歡過喬

對著 全是不測的叫未來
背著 全是我自願受虐待 撐得太耐
手張開 我要我的現實放下來
天張開 我向我的 ...
on07111 發表於 2020-7-10 07:57

有時候對一名歌手/明星徹底失望,
但不代表他過去曾賦予自己的感動不復存在,
也不代表以往有發生過的所有,都是虛假、誤導的設計
或許一切總是有真有假,就像人與人之間的關係,分開不代表對方過去所做的都要一筆抹去或變成負面
相反正因「我i過」,才會失望至極,因為「我在乎,我在乎」

在楊千嬅而言,〈來生舞〉並非我很喜歡的單曲,無論歌詞和楊千嬅的唱法都不夠好
然而這首歌最少兩次令我非常感動
第一次,是2014年9月28日
第二次,是2019年11月18日

不害怕死 唯獨不捨瘦弱的你
 成為秒速一生 最大的缺陷美
 如生命總有個限期 用僅有生命陪伴你
 難逃分開始終稍欠運氣       
」 - 〈來生舞〉

專輯: 如果大家都擁有海

SSN Chart Week 28   10 / 7 / 2020

Week21-28: 前進號 / 開始倒數 / 牆身有裂 / 一人之境 / 無窮 / 呼吸有害 / 與人同行 / 南昌街王子

每週推薦
來生舞 - 楊千嬅

詳細榜單
01 04 升  南昌街王子     薛凱琪       19 -> 4 -> 1
02 16 升  自由之夏      黃耀明       16 -> 2
03 13 升  顧家        黎明        13 -> 3
04 05 升  巴士光年      吳林峰        4 -> 5 -> 4
05 14 升  鬼滅之日      ToNick      12 -> 14 -> 5
06 10 升  小謊言       連詩雅       14 -> 10 -> 6
07 17 升  百毒不侵      RubberBand   17 -> 7
08 ne -  See you next time AGA         8
09 ne -  哀的美敦書     Dear Jane     9
10 18 升  代罪羔羊      許靖韻       18 -> 10
11 06 跌  娑婆        陳蕾         6 -> 11
12 02 跌  廢學        陳健安        7 -> 2 -> 12
13 12 跌  輕熟女       JW        15 -> 12 -> 13
14 09 跌  靈魂吶喊      Pandora     17 -> 7 -> 2 -> 9 -> 14
15 01 跌  與人同行      鄧小巧       15 -> 4 -> 8 -> 5 -> 6 -> 1 -> 15
16 ne -  Negative      許廷鏗       16
17 ne -  幻愛        小塵埃       17
18 07 跌  一人之境      林家謙        6 -> 10 -> 6 -> 1 -> 3 -> 5 -> 7 -> 18
19 08 跌  無窮        per se      12 -> 5 -> 3 -> 1 -> 3 -> 8 -> 19
20 ne -  原來有愛      譚嘉儀       20

Out:
03 黑夢       White Dimension 14 -> 11 -> 6 -> 9 -> 3
11 呼吸有害     莫文蔚        5 -> 3 -> 2 -> 9 -> 1 -> 11
15 網絡安全隱患   Serrini      14 -> 11 -> 15
19 天生二品     陳凱詠       11 -> 4 -> 11 -> 8 -> 19
20 我輸不起     HANA (菊梓喬)   15 -> 18 -> 20

睇幻愛未

睇幻愛未
kwanie 發表於 2020-7-11 13:42

菊姐失寵了
支持祖兒(王)
希望下個禮拜會高位 NE 堅姐首大作
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Gin lee gin lee!!!

本來遙遙領先的HANA

如果Gin lee新歌幾個月前出,我有信心呢度上到榜。
但宜家都係觀望狀態
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

無窮唔好再跌!

第一位好聽 !

John子ssn罷榜?

菊姐失寵了
支持祖兒(王)
希望下個禮拜會高位 NE 堅姐首大作  ...
616.1314 發表於 2020-7-18 00:17

Gin lee gin lee!!!
放空 發表於 2020-7-18 08:52

本來遙遙領先的HANA

如果Gin lee新歌幾個月前出,我有信心呢度上到榜。
但宜家都係觀望狀態{:1_11 ...
on07111 發表於 2020-7-18 09:15

好攰

無窮唔好再跌!
chachacharlie 發表於 2020-7-18 12:17

:(

第一位好聽 !
帥小寶` 發表於 2020-7-18 20:49

幾襟聽
幾有feel

John子ssn罷榜?
kenneth 發表於 2020-7-20 15:14

太累了 不再飛天遁地

好攰

:(

幾襟聽
幾有feel

太累了 不再飛天遁地
John 發表於 2020-7-21 15:45

追咗你榜好多年
可以齋post住1至20位先
其他資料後補嘛

許廷鏗的掙扎與痛楚,
既有對過往「根」的感激之情,卻同時日益為「我們與愛的距離」壓垮,
只好試著閉起眼亂跑亂衝,嘗試打開缺口,找到逃生出口的一線光

許廷鏗尚且掙扎數年,才逐漸找到自己的新路徑,
我們呢?

跟我這個方向走 無眉目不回頭
 避過大潮流 奇人異獸 鬥快打開缺口
 跟我這個感覺走 憑靈慾可戰鬥
 心驚膽顫一百種理由 天空海闊給我搜 陪自己風流
」 - 〈藍血人〉

專輯: 神奇之旅

SSN Chart Week 29   17 / 7 / 2020

Week21-29: 前進號 / 開始倒數 / 牆身有裂 / 一人之境 / 無窮 / 呼吸有害 / 與人同行 / 南昌街王子 / 廢學

每週推薦
藍血人 - 許廷鏗

詳細榜單
01 12 升  廢學        陳健安        7 -> 2 -> 12 -> 1
02 13 升  輕熟女       JW        15 -> 12 -> 13 -> 2
03 07 升  百毒不侵      RubberBand   17 -> 7 -> 3
04 01 跌  南昌街王子     薛凱琪       19 -> 4 -> 1 -> 4
05 03 跌  顧家        黎明        13 -> 3 -> 5
06 09 升  哀的美敦書     Dear Jane     9 -> 6
07 ne -  Never let you go  孔惠佳        7
08 02 跌  自由之夏      黃耀明       16 -> 2 -> 8
09 11 升  娑婆        陳蕾         6 -> 11 -> 9
10 08 跌  See you next time AGA         8 -> 10
11 04 跌  巴士光年      吳林峰        4 -> 5 -> 4 -> 11
12 06 跌  小謊言       連詩雅       14 -> 10 -> 6 -> 12
13 ne -  越活越惹禍     Serrini      13
14 ne -  大人的科學     Madboii      14
15 10 跌  代罪羔羊      許靖韻       18 -> 10 -> 15
16 14 跌  靈魂吶喊      Pandora     17 -> 7 -> 2 -> 9 -> 14 -> 16
17 17 -  幻愛        小塵埃       17 -> 17
18 16 跌  Negative      許廷鏗       16 -> 18
19 ne -  Ignited       MIRROR      19
20 ne -  All we have is now 方皓玟       20

Out:
05 鬼滅之日    ToNick    12 -> 14 -> 5
15 與人同行    鄧小巧     15 -> 4 -> 8 -> 5 -> 6 -> 1 -> 15
18 一人之境    林家謙      6 -> 10 -> 6 -> 1 -> 3 -> 5 -> 7 -> 18
19 無窮      per se    12 -> 5 -> 3 -> 1 -> 3 -> 8 -> 19
20 原來有愛    譚嘉儀     20

有時候對一名歌手/明星徹底失望,
但不代表他過去曾賦予自己的感動不復存在,
也不代表以往有發生過的所有 ...
John 發表於 2020-7-11 13:40

唔失望啦,因為無Feel啦,唔想理佢

#所有突發情感會淡化
寂寞似片飛花 刻意沉重我便太假
擁抱從前回憶有用嗎
別付太多代價 平靜到差點暗自驚訝

#為何還在看海 不看開
眼淚無憑無據 只得感慨
我們同渡滄海 看著時代不再
前塵全被覆蓋 還靠記憶戀愛 應悔改

追咗你榜好多年
可以齋post住1至20位先
其他資料後補嘛
kenneth 發表於 2020-7-21 16:00

上星期排都冇排 個人冇乜心機

唔失望啦,因為無Feel啦,唔想理佢

#所有突發情感會淡化
寂寞似片飛花 刻意沉重我便太假
擁抱 ...
Garfield 發表於 2020-7-21 16:48

都開始習慣了

上星期排都冇排 個人冇乜心機

都開始習慣了
John 發表於 2020-7-21 16:56

唔好畀咁大壓力自己
排榜係記錄你自己中意嘅歌
咁你今week中意啲咩歌最多直接排就無錯
無需要諗太多

唔好畀咁大壓力自己
排榜係記錄你自己中意嘅歌
咁你今week中意啲咩歌最多直接排就無錯
無需要諗太多{ ...
kenneth 發表於 2020-7-21 17:02

主要係攰
呢幾個月成個人狀態都唔係好好
排榜本身壓力唔算大 不過有時唔想郁 唔想諗

主要係攰
呢幾個月成個人狀態都唔係好好
排榜本身壓力唔算大 不過有時唔想郁 唔想諗 ...
John 發表於 2020-7-21 17:05
愛莫能助 但希望你可以好似 Gin Lee 咁活在當下,享受人生

希望無力感同Negative可以幫到你重拾力量
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

愛莫能助  但希望你可以好似 Gin Lee 咁活在當下,享受人生
chanchan0909 發表於 2020-7-21 18:19

通常有20%時間係有動力
50%以上時間係頹廢
其他唔知

但的確係,得自己先幫到自己
唔再浪費時間去頹去攰

希望無力感同Negative可以幫到你重拾力量
cymusic 發表於 2020-7-21 18:41

希望鏗爺今年出隻碟會正過18年同名大碟!
禾最鍾意18年個隻

而我已累了 不夠支撐多一秒

好好休息
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

支持第2位
反對第15位
期待幸福門
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

而我已累了 不夠支撐多一秒

好好休息
on07111 發表於 2020-7-21 18:47

休息下係會舒服D

支持第2位
反對第15位
期待幸福門
616.1314 發表於 2020-7-23 00:40

煎煎上榜了!

近來重溫不少方力申和鄧麗欣的陳年歌曲,當中包括他們的多首合唱歌
〈好心好報〉是這系列的第一首歌,
獨唱的方力申版本是「兵歌」,加入同為「女兵」的鄧麗欣後則變成雙重兵歌,
鄧麗欣雖然並非唱家班出身,但對於歌曲的感情掌握亦有一手,
由〈他不准我哭〉、〈不要離我太遠〉,到〈好心好報〉,均可見她有能力演繹不同情感 (儘管〈他不准我哭〉的走音十分明顯)

落力為你好 得不到分數 你決定要跟他日後同步
 他不懂愛惜你 我樂意操勞
 我決意愛他 祝你愉快吧 你最明白我痛極亦留下
 傷得很重也不怕 我樂意等他         」 - 〈好心好報〉

專輯: True

SSN Chart Week 30   24 / 7 / 2020

Week21-29: 前進號 / 開始倒數 / 牆身有裂 / 一人之境 / 無窮 / 呼吸有害 / 與人同行 / 南昌街王子 / 廢學 / 廢學

每週推薦
好心好報 - 方力申 / 鄧麗欣

詳細榜單
01 01 -  廢學        陳健安        7 -> 2 -> 12 -> 1 -> 1
02 05 升  顧家        黎明        13 -> 3 -> 5 -> 2
03 06 升  哀的美敦書     Dear Jane     9 -> 6 -> 3
04 20 升  All we have is now 方皓玟       20 -> 4
05 15 升  代罪羔羊      許靖韻       18 -> 10 -> 15 -> 5
06 ne -  地球來的人     馮允謙        6
07 04 跌  南昌街王子     薛凱琪       19 -> 4 -> 1 -> 4 -> 7
08 13 升  越活越惹禍     Serrini      13 -> 8
09 ne -  天地無用      Kolor       9
10 10 -  See you next time AGA         8 -> 10 -> 10
11 07 跌  Never let you go  孔惠佳        7 -> 11
12 18 升  Negative      許廷鏗       16 -> 18 -> 12
13 09 跌  娑婆        陳蕾         6 -> 11 -> 9 -> 13
14 ne -  幸福門       Gin Lee      14
15 17 升  幻愛        小塵埃       17 -> 17 -> 15
16 03 跌  百毒不侵      RubberBand   17 -> 7 -> 3 -> 16
17 19 升  Ignited       MIRROR      19 -> 17
18 ne -  絕望時請點播    何雁詩       18
19 11 跌  巴士光年      吳林峰        4 -> 5 -> 4 -> 11 -> 19
20 ne -  旅行娃娃      羅力威       20

Out:
02 輕熟女     JW      15 -> 12 -> 13 -> 2
08 自由之夏    黃耀明     16 -> 2 -> 8
12 小謊言     連詩雅     14 -> 10 -> 6 -> 12
14 大人的科學   Madboii    14
16 靈魂吶喊    Pandora   17 -> 7 -> 2 -> 9 -> 14 -> 16

支持 Stephy
希望有一日會推介中華冷麵

支持 Stephy
希望有一日會推介中華冷麵
CunninG 發表於 2020-7-23 21:51

他不准我哭好少女 好正

希望上一千零一頁

希望上一千零一頁
hehehaha 發表於 2020-7-23 22:25

隻歌ok

鍾意鈴鼓咖啡店

鍾意日久生情多d

等你約會我 七夕 Let It Flow 黑白照

愛美音
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

等你約會我 七夕 Let It Flow 黑白照

愛美音
JayantL 發表於 2020-7-23 23:31

天使/魔鬼
活到美麗
冷靜
你好嗎
青山散步
不要離我太遠

煎煎得第14位
二〇二三年度全女班投票