返回列表 發帖
BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 35

本週冠軍歌
雙面哈菲 - J.Arie

一路走來 有幸親眼見證 J.Arie 的音樂演變史

...
bagfgfcde 發表於 2020-8-23 11:48

支持荔園!

希望呢位榜主唔好抄我榜黃金法則走勢

老母條脷好慘

希望你支持所有j.arie嘅曲

新四大天后齊齊上榜!
另外都開心蔓蔓上到

呢位榜主真係好不遺餘力咁推真真
不過我都幾surprise真真原來已經結左婚

天生二品任務完成隔離要繼續努力

阿爆好慘

隔離好好聽
希望有冠

第五位
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

支持jace
希望會上如常
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

深如好勁!
允謙都好勁!不斷掹車邊上榜
kel_kelvin 發表於 2020-8-23 12:49

係吖 真係要講聲恭喜

雷深如太厲害啦 !!!
蔡姓麵包師傅可以準備定提早過退休生活 !

謙B慘被打壓

愛丁堡衛隊要切蛋糕慶祝喇

隔離 都上到

愛丁堡衛隊要切蛋糕慶祝喇

隔離 都上到
jasonng 發表於 2020-8-24 23:55

食三哥慶祝!
謙B慘被打壓
weiquan 發表於 2020-8-24 23:20

邊個謙b?劉俊謙定陳詠謙
雷深如太厲害啦 !!!
蔡姓麵包師傅可以準備定提早過退休生活 !
chanchan0909 發表於 2020-8-24 16:50

蔡姓麵包師傅唔可以退休住架
佢屋企仲有好多麵粉
係吖 真係要講聲恭喜
kenneth 發表於 2020-8-24 01:17

我真係恭喜哂所有上榜歌!
支持jace
希望會上如常
UserinCMF 發表於 2020-8-24 01:02

見你推薦
搵日聽下先
第五位
JasOh103 發表於 2020-8-23 21:49

希望你支持埋其他位置既歌
隔離好好聽
希望有冠
放空 發表於 2020-8-23 21:27

估唔到 Jace 咁多人支持
天生二品任務完成隔離要繼續努力

阿爆好慘
WZA111 發表於 2020-8-23 21:12

阿爆可能re得翻呢
呢位榜主真係好不遺餘力咁推真真
不過我都幾surprise真真原來已經結左婚 ...
小伙子. 發表於 2020-8-23 14:07

I’m so happy for her!
當日睇fb見到好驚喜
新四大天后齊齊上榜!
另外都開心蔓蔓上到
josey 發表於 2020-8-23 14:07

新四大天后係咪 Serrini Sophy Luna Is A Bep 同 J.Arie
希望你支持所有j.arie嘅曲
Yan 發表於 2020-8-23 13:05

支持蔓蔓喜歡你
支持祖兒!
希望呢位榜主唔好抄我榜黃金法則走勢

老母條脷好慘
weiquan 發表於 2020-8-23 13:03

好明顯係你抄我啦
支持荔園!
RVHOCPC 發表於 2020-8-23 12:49

好重鄉音
深如好勁!
允謙都好勁!不斷掹車邊上榜
kel_kelvin 發表於 2020-8-23 12:49

可能地球來的人會好似上年悲觀生物學咁!
雙面哈菲好正 易上腦得黎又radio-friendly
由太陽年代唔鍾意佢啲歌去到而家首首都愛  ...
cymusic 發表於 2020-8-23 11:58

丁丁以前啲歌又真係比較慢熱同有啲冗悶
恭喜鏗B長期天后位
cymusic 發表於 2020-8-23 11:55

可能係家謙長期天后位呢

恭喜鏗B長期天后位
cymusic 發表於 2020-8-23 11:55

可能係家謙長期天后位呢
bagfgfcde 發表於 2020-8-25 00:36

美煎呢
呢三強琪鼓相當
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

美煎呢
呢三強琪鼓相當
on07111 發表於 2020-8-26 08:22

Gin 要好好聽既歌先會上到天后位
Eg 敢
幸福門自從上完一星期第十之後
已經狂跌六級 成為十六號愛人了

WEEK 36

本週冠軍歌
黃金法則 - The Hertz

黃金法則毫無疑問是The Hertz編曲最豐富的一次
各段不同器樂主導的間奏先後出現 結他 電子聲響 管樂等描畫繽紛色彩
樂器音色選擇及鋪陳不俗 對應歌詞意境 營造「金玉其外」之感

The Hertz憑首張同名專輯的最後一首主打 奪下他們第三首冠軍歌
而作為終極一炮 他們亦投放大量心思於黃金法則的Lyrics video上
背景設計與角色造型碰撞 感覺懷舊但新鮮(至少對我而言啦...)

TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 02 03 01 29 黃金法則        The Hertz
02 04 02 02 24 Run           Franklin Telescope
03 06 03 03 20 猜猜我是誰       黃淑蔓
04 03 02 03 17 菩薩          王嘉儀 ft. Shelf-Index
05 01 06 01 16 雙面哈菲        J.Arie
06 07 03 04 15 離原          Serrini
07 08 07 01 14 Boogie Baby        Luna Is A Bep ft. Charming Way
08 NE 01 08 13 安和          蘇慧倫
09 05 02 05 12 隔離          陳凱詠
10 NE 01 10 10 新世界         告五人 ft. 阿爆(阿仍仍)

OUT:
廢學 - 陳健安
地球來的人 - 馮允謙

歌曲推薦
Starálfur - Sigur Rós
Olsen olsen - Sigur Rós

內心的碎碎念
卻成平靜的泉源

廢學毫無疑問是陳健安成績最好的一次
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Teren時慘被打壓

支持 Run Run Run Bag Run Away

阿爆又上榜了 希望會自plug minetjus x4 啊!!
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

jay兒好慘

蔓蔓仲有得再上 睇黎呢類歌都幾啱口味

安和好似plug咗好耐
and you can hold me like he held her~and I will fxck you like nothing matters~

估唔到淑蔓咁好成績

WEEK 36

本週冠軍歌

黃金法則毫無疑問是The Hertz編曲最豐富的 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-30 12:03
今個星期差唔多成個榜都係獨立歌手 !

13分射落安和都唔射俾特倫斯

13分射落安和都唔射俾特倫斯
weiquan 發表於 2020-9-1 00:09

安和好聽2000倍
Terence can choke
今個星期差唔多成個榜都係獨立歌手 !
chanchan0909 發表於 2020-8-31 14:40

第九位仲係獨立音樂界一姐!
估唔到淑蔓咁好成績
放空 發表於 2020-8-30 16:30

支持作曲人
支持蔓蔓喜歡你
安和好似plug咗好耐
SugarFree 發表於 2020-8-30 16:18

但最近先開始認真聽隻碟
蔓蔓仲有得再上 睇黎呢類歌都幾啱口味
kel_kelvin 發表於 2020-8-30 14:49

旋律係唔錯
幾啱蔓蔓既形象 又唔會太過原地踏步
jay兒好慘
小伙子. 發表於 2020-8-30 13:44

我麻麻呢首
覺得有少少造作
阿爆又上榜了  希望會自plug minetjus x4 啊!!
JasOh103 發表於 2020-8-30 13:39

首歌好淫
支持 Run Run Run Bag Run Away
RVHOCPC 發表於 2020-8-30 13:03

多謝支持 Run - Franklin Telescope
Teren時慘被打壓
chachacharlie 發表於 2020-8-30 12:56

邊位呀姐
廢學毫無疑問是陳健安成績最好的一次
cymusic 發表於 2020-8-30 12:52

都係最陳健安的一次!

WEEK 35

本週冠軍歌
雙面哈菲 - J.Arie

一路走來 有幸親眼見證 J.Arie 的音樂演變史

...
bagfgfcde 發表於 2020-8-23 11:48

撞冠了
我們的總和

WEEK 36

本週冠軍歌

黃金法則毫無疑問是The Hertz編曲最豐富的 ...
bagfgfcde 發表於 2020-8-30 12:03

第十位OK
我們的總和

後來我的聆聽習慣或偏好改變了很多
然而無可否認
最初正是Cantopop 將我帶進了無邊無際的音樂世界裡
慢慢培養我對聽歌 對音樂的熱誠

直到如今 每當心情不佳
就會想投進Cantopop的懷抱內
大概也是因為這種音樂直接 琅琅上口
聆聽時不需要太多的思考

人 偶爾還是要膚淺一點...

然而無可否認
慢慢培 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-4 21:04

幸倪都可以提供cantopop 嘅懷抱俾你  

希望聽日個榜仲見到 #隔離

然而無可否認
慢慢培 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-4 21:04

很堅強很堅強很堅強很堅強 當我們相處時都太強  

要膚淺無腦,環球Gin Lee幫到你

雙雙 月球下的人 獨一無二 天變地變情不變 空姐 和每天講再見 自我感覺還好 幸福門

佢真係好多好歌
例如今天終於一人回家 Falling 心多 雙雙 幸福門 我說 放低過去 Falling 同 月球上的人 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-6 09:18

比起Falling,我中意Failing多d...

心多要聽live!
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

很堅強很堅強很堅強很堅強 當我們相處時都太強  

要膚淺無腦,環球Gin Lee幫到你

雙 ...
on07111 發表於 2020-9-6 08:49
幸倪都可以提供cantopop 嘅懷抱俾你
放空 發表於 2020-9-5 16:51

佢真係好多好歌
例如今天終於一人回家 Falling 心多 雙雙 幸福門 我說 放低過去 Falling 同 月球上的人

希望聽日個榜仲見到 #隔離
josey 發表於 2020-9-5 19:16

一定要out!
咪使旨意同我倪爭環球一姐之位

支持環球一姐jace

月球上的人 ...
bagfgfcde 發表於 2020-9-6 09:18

多謝支持eason

多謝支持eason
timc524 發表於 2020-9-6 11:06

支持 !
支持環球一姐jace
RVHOCPC 發表於 2020-9-6 10:13

支持 !

WEEK 37

本週冠軍歌
菩薩 - 王嘉儀 ft. Shelf-Index

菩薩的新版本依舊玩了很多 Sophy 的人聲 sample
但配上 Shelf-Index 那些具侵略性的bass 幽怨的哭聲
以至高潮位置industrial music般躁動嘈雜的鼓拍
有如狂槍亂掃 大大增強予人的不安 不確定感
負責製作及編曲的 Shelf-Index 將電子聲響置於中心
於是旋律歌詞就成了點綴 被切割安放在不同段落 叫人迷離徜恍

TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 04 03 01 27 菩薩          王嘉儀 ft. Shelf-Index
02 08 02 02 20 安和          蘇慧倫
03 06 04 03 18 離原          Serrini
04 01 04 01 17 黃金法則        The Hertz
05 10 02 05 15 新世界         告五人 ft. 阿爆(阿仍仍)
06 05 07 01 14 雙面哈菲        J.Arie
07 NE 01 07 12 再聚          林二汶
08 07 08 01 11 Boogie Baby        Luna Is A Bep ft. Charming Way
09 02 03 02 08 Run           Franklin Telescope
10 09 03 05 07 隔離          陳凱詠

OUT:
猜猜我是誰 - 黃淑蔓

歌曲推薦
On The Bound - Fiona Apple

I don't know what I'm doing, don't know, should I change my mind?
I can't decide, there's too many variations to consider
No thing I do don't do no thing but bring me more to do
It's true, I do imbue my blue unto myself, I make it bitter

You're all I need
And maybe some faith would do me good

寫得好好 !
聽呢個版本既編曲真係特別有感受
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

冇粉碎糖果屋
杯葛得
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

喜歡汶兒

菩薩呢個remix係聽到幾不安

/

SOPHYYYYYYYY <3
我們的總和

冇粉碎糖果屋
杯葛得
dongbb2332 發表於 2020-9-6 18:31

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽

喜歡汶兒
小伙子. 發表於 2020-9-6 19:32

呢首我覺得唔錯既
SOPHYYYYYYYY
Wonders 發表於 2020-9-12 16:22

Talent!
Shelf-Index is also talent!

菩薩呢個remix係聽到幾不安
jasonng 發表於 2020-9-7 01:25

咁聽番原版
寫得好好 !
聽呢個版本既編曲真係特別有感受
cymusic 發表於 2020-9-6 18:23

Good taste!

**** 本內容被作者隱藏 ****
bagfgfcde 發表於 2020-9-13 10:21

**** 本內容被作者隱藏 ****
cymusic 發表於 2020-9-13 10:38

推到下一頁先

推推推推推推推到下一頁先