返回列表 發帖
呢個榜啲歌好好聽

呢個榜啲歌好好聽
josey 發表於 2020-4-27 15:54

No Gin Lee + No Afraid Hui = Yes, gawd!
江逸天out得咁快呀
Wonders 發表於 2020-4-27 12:40

要上另一首自plug
#很忙
支持01 02 04 05 09
希望碧玉有冠
UserinCMF 發表於 2020-4-26 20:54

Thanks for supporting number 1
好快
預告一下,5 月海島小輪都會出純音樂專輯
chanchan0909 發表於 2020-4-26 18:45

I know!
喜歡嘉儀7
hehehaha 發表於 2020-4-26 18:19

喜歡安琪3
支持 09
希望會有高位
Gin Lee is still waiting to be charted!
616.1314 發表於 2020-4-26 17:36

Get real! Gin Lee is NOT happening.

山下見慘死
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

山下見慘死
cymusic 發表於 2020-4-28 19:13

我覺得首歌一般 上一星期當鼓勵

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 19

本週冠軍歌
赴湯蹈火 - 李芷君 ft. 黃凱逸

李芷君的聲音帶有份衝勁 部分位置更令我想起以前的謝安琪
配上搖滾加點funky的編曲 以及對應時局的歌詞 頗為edgy
副歌hook不斷的兩連音亦如勇往向前 凸顯不顧一切撞向未來的決心
縱然男聲表現實在不敢恭維 可仍是一首用心製作的作品

看credit 李芷君未有參與創作 似乎日後亦打算專注演唱?
那我就即管期待 且看她能否成為少有深得我心的非唱作歌手吧

TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 08 02 01 26 赴湯蹈火        李芷君 ft. 黃凱逸
02 06 04 02 21 秋去冬來        FIESTER
03 01 02 01 18 Waves         Vanish
04 NE 01 04 16 金都          鄧麗欣
05 04 02 04 14 This is it         eli
06 NE 01 06 13 若有若無        iii
07 03 06 01 11 再度          謝安琪
08 NE 01 08 10 禁區          Soul Jase ft. 鍾舒祺
09 07 09 01 09 月光族         王嘉儀
10 02 06 02 06 碧玉          王菀之

OUT:
黑鏡 - 黎曉陽
紅白 - Robynn & Kendy
多遠都好 - 及時雨

歌曲推薦
開卷快樂 - 謝安琪
亡命之途 - 謝安琪

謝安琪出道初期的音樂態度 可用「初生之犢不畏虎」形容
Refreshing清爽的形象 曲風略帶indie pop的神韻
歌詞不走老套的情情愛愛 除關注社會現象 亦著重自身描述
「天生我係喪婆」等的statement 已可將她與一眾偽人區分

謝安琪初出道的Kay One及Ksus2 均是她放大自我的極致
即使歌詞題材本身著重批判 她亦如觀察者的角色 將眼前事物娓娓道來
較可惜的是Kay One塞入一雞兩味 亦有曲調相同的作品出現
若能合併Kay One及Ksus2 摒棄當中的多餘曲目 再重新編排曲目順序
我敢肯定這會是一張質素比Kontinue更高的專輯

Binary的主打歌見證謝安琪登上天后之位
整張聽來仍有玩味的音樂元素 可令人耳目一新的東西卻明顯比前作少
這樣的趨勢一直持續 至Kontinue終於止跌回升

The Album project算是為謝安琪的品牌開拓多一個可能性
撇除令人煩厭的包裝 歌曲本身其實不錯 平均水準不算下滑得太誇張
只是個人對這種情愛/性感/感性路線一向不算太受落
與大部分人一樣 我覺得還是一出道的她最平易近人
可話雖如此
這不代表我需要將她的新形象踩得一文不值

Kay top 10
1. 3/8 [2007]
2. 姿色份子[2005]
3. 亡命之途 [2006]
4. 雞蛋與羔羊 [2014]
5. 節外生枝 [2007]
6. 開卷快樂 [2005]
7. C餐 [2014]
8. 我愛茶餐廳 [2006]
9. 再度 [2020]
10. 菲情歌 [2006]

支持第八位DJ KING嘅作品!
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

我較為支持第六位 !!!

歡迎榜主棄雅投明 支持我kaykay
我們的總和

LMAO!!!!

我們的gay因 is missing

Wonders 發表於 2020-5-3 14:12

LMAO!!!

天后麗欣登場

其實謝安琪前期啲歌真係好正

十首都好好聽 I mean琪琪嗰十首
見到又C餐又茶餐廳就知呢位係大食會員
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

原來再度咁勁

黑鏡好慘
金都加油

04 NE 01 04 16 金都          鄧麗欣

支持,賞你食中華冷麵

我較為支持第六位 !!!
chanchan0909 發表於 2020-5-3 14:04

我支持第十一位 蔡健雅 - 挪威的森林 (cover)!
支持第八位DJ KING嘅作品!
JayantL 發表於 2020-5-3 14:01

年度編曲人DJ KING!

原來再度咁勁
Yan 發表於 2020-5-3 15:30

其實唔應該放入黎
因為係心姐主唱
十首都好好聽 I mean琪琪嗰十首
見到又C餐又茶餐廳就知呢位係大食會員 ...
JasOh103 發表於 2020-5-3 15:29

食極唔肥
我們的gay因 is missing
WZA111 發表於 2020-5-3 15:11

Bro, that is a very boring song.

LMAO!!!!
weiquan 發表於 2020-5-3 14:53

???

支持,賞你食中華冷麵 ...
CunninG 發表於 2020-5-3 15:55

忠嬅不了
黑鏡好慘
金都加油
kel_kelvin 發表於 2020-5-3 15:49
天后麗欣登場

其實謝安琪前期啲歌真係好正
放空 發表於 2020-5-3 15:28

好多音姐fans!
不過我喜歡雨霏多啲

支持赴湯蹈火!琪兒心姐有齊!

Wonders 發表於 2020-5-3 14:12

AGGER!!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

AGGER!!
616.1314 發表於 2020-5-3 22:45

The delusion is real!
支持赴湯蹈火!琪兒心姐有齊!
chachacharlie 發表於 2020-5-3 22:44

支持梁嘉琪
支持謝雪心!

喜歡Top 10
碧玉要out了 慘
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

???
bagfgfcde 發表於 2020-5-3 22:34

你對粉紅A嘅性感幾受落

但係唔喜Will Or同心姐嘅性感

WEEK 19

本週冠軍歌

李芷君的聲音帶有份衝勁 部分位置 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-3 13:28

wow 再度今年係咪要十大了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

喜歡琪兒

你對粉紅A嘅性感幾受落

但係唔喜Will Or同心姐嘅性感
weiquan 發表於 2020-5-4 00:28

支持粉紅A
因為佢地既音樂同我一樣咁青春!
喜歡琪兒
hehehaha 發表於 2020-5-4 04:05
wow 再度今年係咪要十大了
帥小寶` 發表於 2020-5-4 00:32

活著活像Po Ming Sum~~~^^^
喜歡Top 10
碧玉要out了 慘
UserinCMF 發表於 2020-5-3 23:29

邊個top10先?

琪袋下周慢慢喜歡你重新上榜 !!!

支持粉紅A
因為佢地既音樂同我一樣咁青春!

活著活像Po Ming Sum~~~^^^

邊個top10先?  ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-4 09:12

why not both
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

想幫mad出錢買榜

想幫mad出錢買榜
josey 發表於 2020-5-5 13:16

我可以夾一蚊

WEEK 19

本週冠軍歌

李芷君的聲音帶有份衝勁 部分位置 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-3 13:28

想睇Eason’s top10

我可以夾一蚊
jasonng 發表於 2020-5-5 14:32

呀 你真係口水多過浪花
想幫mad出錢買榜
josey 發表於 2020-5-5 13:16

出現金 please

想睇Eason’s top10
timc524 發表於 2020-5-5 14:40

我一直都好少聽佢既歌
最近佢仲咁多負面新聞
更加提唔起興趣聽

可以做其他你可能有興趣既
例如蔡健雅!

琪袋下周慢慢喜歡你重新上榜 !!!
chanchan0909 發表於 2020-5-4 15:47

想睇你同ed一齊 re 冠

有無khalil top 10?

我一直都好少聽佢既歌
最近佢仲咁多負面新聞
更加提唔起興趣聽  

可以做其他你可能有興趣既 {:1 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-5 19:03

Jay Chou

我一直都好少聽佢既歌
最近佢仲咁多負面新聞
更加提唔起興趣聽  

可以做其他你可能有興趣既 {:1 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-5 19:03

how about JY Top 10? Or Gin Lee?
二〇二三年度全女班投票

how about JY Top 10? Or Gin Lee?
616.1314 發表於 2020-5-5 19:56

正想講gin lee or Alfred hui

616.1314 發表於 2020-5-5 19:56

What in the Terence Lam is going on!
Jay Chou
timc524 發表於 2020-5-5 19:55

應該堆哂係2000年代初
有無khalil top 10?
hehehaha 發表於 2020-5-5 19:37

可以 不過要溫翻少少書先

What in the Terence Lam is going on!
bagfgfcde 發表於 2020-5-5 20:07

= bag 鍾意心之科學/長大/人間鬍子
二〇二三年度全女班投票

= bag 鍾意心之科學/長大/人間鬍子
616.1314 發表於 2020-5-5 20:12

仲有加大力度

赴湯蹈火 男聲真係趕客 Youtube live唱得有少少作狀
不過首歌都值得上榜嘅

野生捕獲琪粉
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

野生捕獲琪粉
cymusic 發表於 2020-5-7 19:28

喜歡安琪
赴湯蹈火 男聲真係趕客 Youtube live唱得有少少作狀
不過首歌都值得上榜嘅 ...
weiquan 發表於 2020-5-6 23:37

好聽過林x謙把聲

WEEK 20

本週冠軍歌
碧玉 - 王菀之

延綿不絕 難以捉摸的斷句
電音與弦樂等真樂器的交纏
高音部分乃至和音
種種均見王菀之是次對偶像Bjork的參考

個人認為碧玉其實有點失卻了Ivana自身的特色
而且與Bjork的作品質素亦有段距離 尤其跟高峰時期更難以相提並論
然而近來好歌不多 且論難度論視野 碧玉在一眾廣東歌中實是突出
尤其 music break 電子鼓聲慢慢滲入 聲音於遠方傳來
再到最後回歸管弦樂的桃花園 種種均見編曲所花的心思

至於歌詞嘛 就略嫌矯情了點
不過有如此有趣的音樂分散注意力 亦不致推翻整首作品

TW  LW  NW  PK   MK SONG            SINGERS
01 10 07 02 27 碧玉          王菀之
02 06 02 02 21 若有若無        iii
03 NE 01 03 20 Gone           徐嘉浩
04 04 02 04 17 金都          鄧麗欣
05 NE 01 05 15 拆穿          The Hertz
06 01 03 01 13 赴湯蹈火        李芷君 ft. 黃凱逸
07 NE 01 07 12 First Date         RubberBand
08 08 02 08 11 禁區          Soul Jase ft. 鍾舒祺
09 07 07 01 10 再度          謝安琪
10 05 03 04 08 This is it         eli

OUT:
秋去冬來 - FIESTER
Waves - Vanish
月光族 - 王嘉儀

歌曲推薦
單戀曲 - 蔡健雅

放縱到徹底
空蕩無形的迴音

支持知性女士蔡健雅n鄧麗欣

The Hertz 好似每次都上得好快
今次仲要高位

再度太勁