返回列表 發帖
支持黑夢 hohotanar
希望下星期人類滅絕日可以上榜
另外我的片單太早落
如果可以re上冠就好了

多謝呀  
另外佢仲入到我2010年代百大專輯

#2 嗰度見到給天王星排第五十一
不過我都係照copy ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-7 08:47

多謝你嘅分享喔
我都係畀個自己私心嘅個人意見啫
當然大家都係根據自己喜好去排榜

我遲啲用返電腦想換kary做zpecial
因為用電話係換唔到icon
你覺得kary短期內會唔會復出呢?

你真係好鍾意 Zpecial
張icon係成隊一齊定係只係focus係主音/鼓手先?

我都好想 Kary 快啲復 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-7 08:57

可能有其中一兩個啩
Icon太細擺唔到咁多人又清㗎嘛 哈哈
好多band我都有留意
nowhere boy嚮好早期我就有聽 之後發現佢哋好重覆
未能接通我又有煲但係入唔到腦 dj我勁中意深化危機啦 佢哋編曲都有畀心機嘅 sm就完全無感 rb太老練 fiester就幾好 女band再要多啲努力 mr.間唔中有歌hit到我㗎例如邊城 想佢哋再狂出歌 不過無大公司十卜都睇怕唔會
所以都唔及zpecial真係好charm好q 勤力得蒞又醒 轉數又快 又陽光 啲歌都會令人好開心

始終2020年新年代都應該換新嘢
我幾中意kary都已經叫唔到佢返返樂壇
不過其實我主要最中意係佢首一千個假想結局啫

相當同意NWB越黎越重覆,編曲招數同舊作太多雷同
DJ同Mr.一直唔中我(今年嗰首銀河修理員直頭冇上榜)
S ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-7 09:25

粉紅a有啲余力機構嘅feel
另外我亦唔中意重操嘻哈
可能本身就對嘻哈有偏見
但佢哋彈起得幾快下
我覺得係造星效應
重有one promise勁少產不過啲歌嘅旋律我都幾中意吖

有啲 hip hop 都好正 尤其台灣同外國  
不過香港我淨係鍾意Matt Force
重操嘻哈我都麻麻地,不 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-7 09:41

除咗深化危機 我另一首好中意dj作嘅歌係非安全地帶
當然許志安有佢功架都幫到件事
你都一樣唔中意?

黑夢第一次聽就覺得好特別
小伙子. 發表於 2020-6-7 15:00

一聽就忍唔住畀咗5fun

其實要求真係因人而異始終佢唱咗咁多年
同埋佢曾經都叫做進步過好多 而家又回塘得咁勁所以都有幾 ...
JayantL 發表於 2020-6-7 21:13

我嚮各大嗰個post都多次表明過立場
歧視佢叫南昌街 如果係南丫島嘅話就ok
個旋律真係好女性向

嘔... 陳凱詠除咗適合做人彘之外都唔知可以做乜
616.1314 發表於 2020-6-10 13:14

係咩? 點解佢適合?

無人肯上hocc新歌反而上同公司goomusic嘅李11

本來上星期已經上咗
但最後一刻換入南昌街王子代替  

對 hocc 嗰首冇乜印象  
會聽 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-15 07:13

哈哈! 原來係咁
只係奇怪點解hocc嚮cm好似無晒支持

頭先 check 同聽多次
發現首歌根本冇派台
所以 CM 先冇人理 包括我  ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-15 08:03

我知無派
不過見難得有新歌
希望大家可以多啲支持獨立歌手考慮下自plug啫

自 plug 有 quota 限制太麻煩
一星期只可以有一首自 plug 上榜
加上呢期有翻多啲歌 好難空個位出黎俾佢 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-15 08:08

明白
希望goo為香港帶來更多好作品

希望 Tanya 翻唱

中華冷麵主唱好勁

祖粉黎
咩抱抱  

有個嬅字
不了

支持 Tanya stan!

...
bagfgfcde 發表於 2020-6-22 12:25

不過我覺得困局唔及圓謊
圓謊簡直就係顛峰

【專輯回顧】《我們在炎熱與抑鬱的夏天,無法停止抽煙》 – my little airport​ [2007]

後期 my little a ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-5 10:13

讓我搭一班會爆炸的飛機真係好經典
Btw轉眼間Serrini已經走出indie成為主流中堅嚕

想你寫下搖擺嬰兒嘅樂評

支持第一至第九位歌的質素同排名成正比。

Gin Lee上榜任務已成。下個年代再見 ...
on07111 發表於 2020-7-19 15:02

如果同質素成正比
希望都畀天地分裂一個好嘅位置
同埋上埋negative 真係難得佳作呢

大家都應該多啲關注冠軍歌同本週推薦
好過留意咩李幸倪門 然後又嬲又剩咁  
話哂今 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-27 09:29

其實不了應該齋得麥海珊主唱
點會咁易嬲?
就好似你兩weeks中低位片單係你嘅選擇
咁都嬲 傻㗎咩?

愛丁保衛隊萬歲!
要奪冠呀

jasonng 發表於 2020-7-26 21:32

想寬恕別個偷歡 可惜正義太沉悶

精神時間房既歌詞基本上可以作為歌者 (同時係詞人自白) 對劣評既回應,「人勇要知恥」完全睇到佢自知之明 ...
powerful 發表於 2020-7-27 21:42

都係嗰句啦 唔夠精氣神
最近參加緊金曲獎評審團,
見到個名單咁多我唔喜歡既作品,嘗試努力放低自己既成見去聽
再學習用同樣既 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-26 15:57

同意精神時間房曲同編曲真係好好好好
但詞同唱都畀唔到共嗚我 我都唔知點解
個題材我係唔中意嘅
佢真係寫精神時間屋玩奇幻嘢題材或者會好啲

原來佢幫千千作+編過幾首歌
josey 發表於 2020-8-1 20:18

以前好似都因為咁多人識佢
同埋舊cm都有個又出名又得意嘅親千千會員叫四方果

我估有睇只有好音樂個post同一人之境派台歌個post
on07111 發表於 2020-8-2 16:01

合理推斷
Btw “壇主”影響力好大

BAG'S A-SIDE 2020
WEEK 33

本週冠軍歌
百毒不侵 - RubberBand

預料之中 幾乎每張RB專輯皆必定有的曲風
...
bagfgfcde 發表於 2020-8-9 10:20

解釋下jace
係咪上返用蒞反佢新歌宣傳期?

深如好勁!
允謙都好勁!不斷掹車邊上榜
kel_kelvin 發表於 2020-8-23 12:49

係吖 真係要講聲恭喜

希望zpecial盡快重新入榜

連實力家謙開show都提樂隊Zpecial.
   Mami開kkbox live都叫The Zpecial網上音樂會
相信一定有機會的 ...
on07111 發表於 2020-10-8 22:00

呢個榜主係反謙中堅

聽閒呢個壇主係Gin‘s Stan.末聽過幸福門已經推左佢上榜
可惜Gin 同Zpecial無交集 ...
on07111 發表於 2020-10-8 22:14

推到佢地有
一於叫佢正式合唱深夜
等壇主重視一下