返回列表 發帖
嗰陣重有20個位
kenneth 發表於 2020-6-21 07:47
太吃力,所以集中排 10 個位
支持chan一伸手抱住ed
RVHOCPC 發表於 2020-6-21 10:21
無聊 !
08 Flightless Bird           Modern Children

Yeah
bagfgfcde 發表於 2020-6-21 10:25
全城首個上 Flightless Bird 嘅榜單 !!!
海島小輪今次新碟反應好似唔錯,相信係宣傳推廣多左,而且的確比第一隻 Crossing 野心/版圖更大

非常強大 ...
powerful 發表於 2020-6-21 16:32
係呀,我自己都鍾意呢隻多過上隻
連繫度高左好多,而主打歌真係派啱左,到而家都好深刻,又因為係隻碟第一首歌,所以好清楚今次專輯嘅方向
希望 2nd plug 真係派到,聽佢地講係 plug《天文鏡》

我都好滿意今期個榜,但我都係跟大家學野,唔敢班門弄斧

太吃力,所以集中排 10 個位
無聊 !
全城首個上 Flightless Bird 嘅榜單 !!!
係呀,我自己都鍾意 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-25 08:07

Flightless Bird 首歌好似兩年前已經有

Flightless Bird 首歌好似兩年前已經有
kenneth 發表於 2020-6-25 11:09
係呀,上面搵到嘅應該都係出面唱 live Version,但 CD Version 好似黎到最近先有,並且派埋台 !

CBM 第 548 期 2020 第 26 周

本周冠軍歌 White Dimension - 黑夢 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=tCuXAPqwUzk
作曲 何沛澄
填詞 何沛澄
編曲 White Dimension
監製 /

記得第一次認識 White Dimension
係五年前由會員們大力推薦嘅《粉紅解密》
當時只報上當期冠軍歌無講對作品嘅感覺
但對呢首歌心中埋藏住嘅係一份震撼
亦都係本人接觸小眾音樂嘅開始

慢工出細貨,終於等到新一首嘅派台
但證明左好歌係值得等待
時間嘅歷練更讓人醒覺
就如歌詞般細緻地描寫出種種因果
然而一切都唔係理所當然
喺編曲部分嘅鋪排沉寂同喧囂反覆出現
亦都明白到當中嘅驚濤駭浪都係少不了
仍需沉著共行

黑夢 [1 周冠]           White Dimension
02 清晨的步行 [1 周冠]        海島小輪
03 網絡安全隱患           Serrini
04 無窮               per se
05 一起一個人            李拾壹
06 Fuvk The Fairytale         Kiri T
07 Flightless Bird           Modern Children
08 困局 [1 周冠]           岑寧兒
09 娑婆               陳蕾
10 廢學               陳健安

新上榜歌曲
娑婆 / 陳蕾
廢學 / 陳健安

落榜歌曲
陽台 / 鄭興 Feat. HUSH
金都 / 鄧麗欣

派台歌推薦
清酒之約 / 馮穎琪

特別推介

今期推薦由歌者親自推薦嘅作品比大家聽下

White Dimension - 自由的一天 [2014] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=vpeqKq6qF4g
作曲 何沛澄
填詞 何沛澄
編曲 何沛澄
監製 何沛澄

黑夢 >>>> 粉紅解密

呢位會員好快上杜「普」

繼續支持royal ho

金都

黑夢 >>>> 粉紅解密

呢位會員好快上杜「普」
bagfgfcde 發表於 2020-6-30 19:31
我都會咁排
唔係即 plug 即上呢,所以唔算快
繼續支持royal ho
RVHOCPC 發表於 2020-6-30 20:29
暫時未有時間整金草莓,希望盡快出爐
金都
放空 發表於 2020-7-1 16:53
你好貪心,明明已經冠埋 + 上左好耐

當高官逃責任 當怨氣成惡恨 暴政出暴民
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

支持06 07 10 11
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

愛per se 愛蕾兒陽兒 希望有冠

冠軍歌高質

冠軍歌高質
stopzi 發表於 2020-7-5 18:04
你仲未出榜 !!!
當高官逃責任 當怨氣成惡恨 暴政出暴民
cymusic 發表於 2020-7-4 12:27
你未冠呢
支持06 07 10 11
UserinCMF 發表於 2020-7-4 19:38
少有見到 11 嘅支持,呢首去到第二周少聽左,睇下後面有無翻少少力可以上去
愛per se 愛蕾兒陽兒 希望有冠
chachacharlie 發表於 2020-7-4 19:46
陽兒唔喺榜上你都要支持,係真愛呀

2020 金草莓 第 2 季 歌曲

超越人類極限
戴祖儀 - 分分鐘需要你 [MAY]
馬訫徫 / 何衍隆 - 我是真的真的好想你 [MAY]
温碧霞 - Make You Smile [MAY]
ILUB - 細路強勁舞 [JUN]
林日曦 - 見字飲水 [JUN]
何衍隆 - 不要害怕 [JUN]

人類可接受嘅極限
涂毓麟 - 日出彩虹 [APR]
李靖筠 - Getaway [APR]
DJ King - 進擊的生命 [APR]
何弘軒 Feat. 小鱒魚兒童合唱團 - 蛋蛋蛋蛋蛋 [APR]
林日曦 - 怕死的原因 [APR]
洪嘉豪 - 自問自答 [APR]
吳子健 - 妳是沉睡在夜空裡的一顆星 [APR]
梁釗峰 - 佚名 [MAY]
區瑞強 - 氣候人生 [MAY]
王漢勛 - 蝶戀花 [MAY]
謝東閔 / 戴祖儀 - 夢飛翔 [JUN]

2020 金草莓 第 2 季 專輯
愛情無價 - 吳若希 [JUN]

一人之境/IGNITED值得佔一席位

細路強勁舞竟然入選超越人類極限既名單入面
死啦我越聽越鍾意 我可能唔係人類
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

2020 金草莓 第 2 季 歌曲

超越人類極限
戴祖儀 - 分分鐘需要你 [MAY]
馬訫徫 / 何衍隆 - 我是真的真的好 ...
chanchan0909 發表於 2020-7-9 17:27

支持自問自答

支持自問自答
RVHOCPC 發表於 2020-7-9 21:07
支持不要害怕 !!!
一人之境/IGNITED值得佔一席位
UserinCMF 發表於 2020-7-9 17:53
一人之境再聽我都係覺得唱方面影響左對首歌嘅觀感,但其他方面都係還可以,旋律流暢係加分位,所以我就唔會將首歌放喺金草莓
IGNITED 就真係比較近金草莓質素嘅歌,靠跳舞挽回分數
細路強勁舞竟然入選超越人類極限既名單入面
死啦我越聽越鍾意 我可能唔係人類  ...
cymusic 發表於 2020-7-9 18:20
我只係聽左兩次,暫時感覺好無聊同唔知自己聽左啲咩
不過都有試過一次再聽之後被調出名單嘅,唔知有無機會降 grade 或者調出名單

CBM 第 549 期 2020 第 27 周

本周冠軍歌 Serrini - 網絡安全隱患 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=TyuMSmvNnhY
作曲 Serrini / Yeung Tung
填詞 Serrini
編曲 Yeung Tung
監製 Serrini / Yeung Tung

承接住喺《Diamond Mine》提及嘅多元創作
今次《網絡安全隱患》Serrini 又再一次
喺曲風上找尋突破
再一次令聽眾驚喜
而且仍然係好貼近現況
講到網絡安全而要面對嘅一言一語
都不言而喻地警醒住慎言嘅重要性
情形就好似踩地雷咁不經意都會中招
既然隱患太多,不需多講
明白嘅就會明白

網絡安全隱患 [1 周冠]       Serrini
02 無窮               per se
03 黑夢 [1 周冠]           White Dimension
04 一起一個人            李拾壹
05 Fuvk The Fairytale         Kiri T
06 Flightless Bird           Modern Children
07 清晨的步行 [1 周冠]        海島小輪
08 越活越惹禍            Serrini
09 娑婆               陳蕾
10 廢學               陳健安

新上榜歌曲
越活越惹禍 / Serrini

落榜歌曲
困局 / 岑寧兒

派台歌推薦
困局 / 岑寧兒

特別推介

Serrini - 網絡安全隱患(INK Remix) [2020] [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=7glh3F8_4J0
作曲 Serrini / Yeung Tung
填詞 Serrini
重新混音 INK@Beat Friday
編曲 /
監製 /

本周冠軍歌 Serrini - 網絡安全隱患 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患 ...
chanchan0909 發表於 2020-7-10 15:04

抄襲

第二位好慘

支持不要害怕 !!!
一人之境再聽我都係覺得唱方面影響左對首歌嘅觀感,但其他方面都係還可以,旋律流暢係加 ...
chanchan0909 發表於 2020-7-10 14:57

IGNITED另一個版本可能更加金草莓都未定

本周冠軍歌 Serrini - 網絡安全隱患 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患 ...
chanchan0909 發表於 2020-7-10 15:04

Support 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11

困局推薦但落榜好慘

SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

支持無窮!!!

抄襲
RVHOCPC 發表於 2020-7-10 15:09
惡人先告狀 !!!
第二位好慘
UserinCMF 發表於 2020-7-10 15:12
專登 check 返對上十周嘅第二位,都係冠軍歌黎
根據燈神定律,無窮 100% 有冠
IGNITED另一個版本可能更加金草莓都未定
kenneth 發表於 2020-7-10 15:18
出左之後再聽
Support 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11
bagfgfcde 發表於 2020-7-10 16:36
我以為會有一首唔會 support,點知今次全部都有
困局推薦但落榜好慘
powerful 發表於 2020-7-10 18:58
因為佢同時跌出正榜前十但又喺派台類排喺第十
困局之前喺到拎到一冠三亞軍呢
John 發表於 2020-7-11 16:20
唔好喊啦
支持無窮!!!
放空 發表於 2020-7-11 17:08
期待 !!!

CBM 第 550 期 2020 第 28 周

本周冠軍歌 per se - 無窮 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=v6ltnNnUfXE
作曲 per se
填詞 Sandy Ip
編曲 per se
監製 謝國維 / Stephen Mok@per se

取材自漁夫同金魚嘅故仔
簡短嘅情節卻教曉我地一點人生道理
切記得一想二、不斷地把自己嘅胃口吊大
最後無窮無盡嘅慾望只會一口氣化成一無所有

per se 一直喺本榜中好似都欠缺左少少運氣
然後入圍總選嘅提名最終都未有斬獲
特別係擁有其鮮明而獨特嘅風格之下
本應係我個人較喜愛嘅類型
不過可能覺得佢地喺高音部分不能夠處理自如
終於黎到呢首,高音部分尚算有所改善
至少聽上去唔會有刺耳嘅感覺
另外 Sandy 首次嘗試填詞亦能為團隊保持固有風格
足見佢地嘅進步以及用心
再次恭喜 per se 終首奪冠軍歌

無窮 [1 周冠]           per se
02 Flightless Bird           Modern Children
03 網絡安全隱患 [1 周冠]       Serrini
04 一起一個人            李拾壹
05 娑婆               陳蕾
06 黑夢 [1 周冠]           White Dimension
07 越活越惹禍            Serrini
08 廢學               陳健安
09 清晨的步行 [1 周冠]        海島小輪
10 Lost Forever            Robynn Yip

新上榜歌曲
Lost Forever / Robynn Yip

落榜歌曲
Fuvk The Fairytale / Kiri T

派台歌推薦
清酒之約 / 馮穎琪
突破自我 / 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta

特別推介

屬於台語歌嘅經典之作,睇到 YouTube 嘅留言
作品雖然經已推出左二十多年
但似乎仲有唔少人會將呢首放喺佢地嘅 playlist 之中

伍佰 & China Blue - 樹枝孤鳥 [1998] [收錄專輯 - 樹枝孤鳥]
https://www.youtube.com/watch?v=ObSPLQ-1fJI
作曲 伍佰
填詞 伍佰
編曲 伍佰 & China Blue
監製 伍佰

Congratulations per se! Serrini 好西利! 支持蕾陽壹Robynn!

支持女伍佰!

繼續支持serrini

支持 per se serrini jace

首冠 支持Robynn
希望Vicky可以上榜

Congratulations per se! Serrini 好西利! 支持蕾陽壹Robynn!
chachacharlie 發表於 2020-7-12 09:20
繼續支持serrini
RVHOCPC 發表於 2020-7-12 09:58
支持 per se serrini jace
josey 發表於 2020-7-12 21:12
首冠 支持Robynn
希望Vicky可以上榜
UserinCMF 發表於 2020-7-13 16:29
恭喜 !!! 支持 !!!   
支持女伍佰!
bagfgfcde 發表於 2020-7-12 09:54
樂壇瑰寶 !!!

Serrini 兩首上榜好強勢
希望榜主會支持堅姐首大作 幸福門
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

616.1314 發表於 2020-7-18 00:18

希望幸福門高位上榜
仲有地球來的人

616.1314 發表於 2020-7-18 00:18
希望幸福門高位上榜
仲有地球來的人
放空 發表於 2020-7-18 08:52
最近一個禮拜有 23 首派台歌,仲有上個禮拜派嘅一齊爭緊上榜,霏常激烈

最近一個禮拜有 23 首派台歌,仲有上個禮拜派嘅一齊爭緊上榜,霏常激烈  ...
chanchan0909 發表於 2020-7-18 14:27

請支持《愛多一點點》

請支持《摩天動物園》

請支持《愛多一點點》
RVHOCPC 發表於 2020-7-18 15:50
金草莓見 !
請支持《摩天動物園》
josey 發表於 2020-7-18 19:50
掃獎無問題 !!!

CBM 第 551 期 2020 第 29 周

本周冠軍歌 李拾壹 - 一起一個人 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=AexsXf06ZzY
作曲 李拾壹@Lowland Pianist
填詞 Oscar
編曲 李拾壹@Lowland Pianist
監製 李拾壹@Lowland Pianist

今年拾壹兩首作品都往靜態方向走
與以往幾年稍為動態嘅作品
甚至係有住瘋剌意味嘅
今年兩首都純粹以挖掘內心為主
探究自己同時亦開放視覺去了解別人
去共同支撐存在嘅意義同價值

01 一起一個人 [1 周冠]        李拾壹

02 Flightless Bird           Modern Children
03 無窮 [1 周冠]           per se
04 越活越惹禍            Serrini
05 娑婆               陳蕾
06 網絡安全隱患 [1 周冠]       Serrini
07 天文鏡              海島小輪
08 突破自我             盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
09 Lost Forever            Robynn Yip
10 巴勒比              黃凱逸

新上榜歌曲
天文鏡 / 海島小輪
突破自我 / 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
巴勒比 / 黃凱逸

落榜歌曲
黑夢 / White Dimension
廢學 / 陳健安
清晨的步行 / 海島小輪

派台歌推薦
合唱歌 / 麥浚龍 / 謝安琪
天地分裂 / 吳嘉熙 / 余香凝

特別推介

李拾壹 - 自由落體 [2014] [收錄專輯 - 大膽小鬼]
https://www.youtube.com/watch?v=qN6uyiUKb-E
作曲 李拾壹
填詞 李拾壹
編曲 李拾壹
監製 
黃艾倫 / 翁瑋盈

恭喜巴勒比成功上榜
支持特別推介

兩首派台歌推薦都係合唱歌 其中一首合唱歌叫合唱歌 Support

支持Serrini同蔡健雅

已經連續四周抄我冠軍歌 想點

派台歌推薦

VERY GQ!!
希望會推薦埋幸福門
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

突破自我!
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

恭喜巴勒比成功上榜
支持特別推介
cymusic 發表於 2020-7-22 10:07

真係無諗過

希望serrini拎年度歌手

恭喜巴勒比成功上榜
支持特別推介
cymusic 發表於 2020-7-22 10:07
真係無諗過
kenneth 發表於 2020-7-23 01:07
巴勒比呢首歌好簡單自然,雖然佢把聲就真係唔係幾討好,但喺呢首嘅表現無因為呢樣野而扣分
支持Serrini同蔡健雅
bagfgfcde 發表於 2020-7-22 10:17
咁陳蕾呢
已經連續四周抄我冠軍歌 想點
weiquan 發表於 2020-7-22 10:40
又一位惡人先告狀嘅會員,經常欺負為人光明磊落嘅會員
兩首派台歌推薦都係合唱歌 其中一首合唱歌叫合唱歌 Support
chachacharlie 發表於 2020-7-22 10:15
派台歌推薦

VERY GQ!!
希望會推薦埋幸福門  ...
616.1314 發表於 2020-7-23 00:36
好受歡迎 ! 即管期待睇下呢兩首可以留到幾耐先
幸福門意外地我係聽左好多次
但 CM 女神雷深如都未上到都好值得大家關注
突破自我!
John 發表於 2020-7-23 00:52
intro 好正,無記錯編曲係沿用舊版 ? 但首歌依然歷久常新
希望serrini拎年度歌手
RVHOCPC 發表於 2020-7-23 08:22
舊年拎左了 ! 但我想代金曲獎將呢個獎頒比百合花,連新人獎都無份入圍,太可惡啦 !!!