返回列表 發帖
支持 Ken & Kendy

睇黎你真係好想得到愛,我可以做好媒人幫你搵
然後再呼一口氣
終於要落榜  ...
chanchan0909 發表於 2020-8-11 16:30

我好愛你咖 希望下年可以拎金獎

原來廢學係度成績咁差。。。

估下周冠雙面哈菲

支持蝸牛
放空 發表於 2020-8-19 08:11
你明知無份
多謝支持原始心態
希望盧華有得再被推介
cymusic 發表於 2020-8-19 09:25
呢幾首唔差不過未算係近期最好嘅一批
不過盧華嘅歌走出左 Pandora 嘅影子又幾驚喜
支持 Ken & Kendy
RVHOCPC 發表於 2020-8-19 23:37
前面嗰位 ? 誰呀 ?
我好愛你咖 希望下年可以拎金獎
RVHOCPC 發表於 2020-8-19 23:37
等睇無獎 !
原來廢學係度成績咁差。。。
bagfgfcde 發表於 2020-8-19 23:53
歌路好啱佢,但我覺得唱就比較係流於表面嘅夠廢,覺得可以再去盡啲
估下周冠雙面哈菲
kenneth 發表於 2020-8-20 00:06
J.Arie = 女神 = 有冠

CBM 第 556 期 2020 第 34 周

本周冠軍歌 J.Arie - 雙面哈菲 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=m1Kn5fIiZCw
作曲 J.Arie
填詞 林寶
編曲 Perry Lau
監製 Bert

一向深如嘅作品探討嘅都離不開愛情
離開左唱片公司成獨立歌手之後
方向以至歌路都搖身一變
暗黑風格呈現出人最根本嘅正負面
MV 之中嘅飾演精神病患者都入型入格
喜見佢對於新歌嘅重視同埋決心

何為充滿偽正能量嘅世界而自動收起負能量呢
再諗深一層,可能真正會重視你嘅人唔會好多
而最重視嘅都係自己,所以又何必為人而做呢
刻意埋藏自己太耐,可能就連自己係點都唔了解
所以一而再再而三地重新審視自我,搵返自己真正嘅一面

雙面哈菲 [1 周冠]         J.Arie
02 Boogie Baby            Luna Is A Bep Feat. Charming Way
03 Anaesthesia             Adrian Lo
04 Hello Bye Bye           9m88
05 天文鏡 [1 周冠]          海島小輪
06 Enter the Dragon          Tommy Chan
07 405 Method Not Allowed      GDJYB 雞蛋蒸肉餅
08 What a Shame          木子
09 FLARES              MEØWMEØW
10 離原                Serrini

新上榜歌曲
405 Method Not Allowed / GDJYB 雞蛋蒸肉餅
What a Shame / 木子
FLARES / MEØWMEØW
離原 / Serrini

落榜歌曲
Roadtrip / Noisy Charlie
突破自我 / 盧冠廷 Feat. Jace Chan / Oscar Tao / 文廸 / Kerryta
地球來的人 / 馮允謙
越活越惹禍 / Serrini

派台歌推薦
地球來的人 / 馮允謙
沙發裡有沙發 Radio / 魚丁糸
如常 / 謝芊彤
新世界 / 告五人 Feat. 阿爆

特別推介

孫盛希 - 人樣 [2018] [收錄專輯 - 希遊記]
https://www.youtube.com/watch?v=_axek5p6keo
作曲 孫盛希 / 陳君豪 / 林泓毅 / 許郁瑛 / 鍾濰宇
填詞 HUSH
編曲 孫盛希 / 陳君豪 / 林泓毅 / 許郁瑛 / 鍾濰宇
監製 鍾濰宇 / 陳君豪

請支持隔離

請支持如常
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

請支持遺書

請支持迴光
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

請支持如斯

請支持荔園

喜歡天琦嗎
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

請支持隔離
放空 發表於 2020-8-25 20:16
請支持如常
UserinCMF 發表於 2020-8-25 20:29
請支持遺書
bagfgfcde 發表於 2020-8-25 20:38
請支持如斯
kenneth 發表於 2020-8-26 13:50
請支持荔園
RVHOCPC 發表於 2020-8-26 15:32
全部都支持 !
喜歡天琦嗎
John 發表於 2020-8-26 23:33
全部都喜歡 !

請支持原諒

請支持RVHOCPC

請支持陽兒

請支持原諒
josey 發表於 2020-8-29 18:05
睇黎你放棄左隔離
請支持RVHOCPC
RVHOCPC 發表於 2020-8-29 22:16
勉強地比個 你啦 !
請支持陽兒
chachacharlie 發表於 2020-8-30 09:53
暫時未有新歌

CBM 第 557 期 2020 第 35 周

本周冠軍歌 Luna Is A Bep Feat. Charming Way - Boogie Baby [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=KnB0rJS9eKo
作曲 Luna Is A Bep / Charming Way
填詞 Luna Is A Bep / Charming Way
編曲 Charming Way
監製 Luna Is A Bep / Charming Way

喜怒哀樂集合於一起之下
令到人們喺唔同情境表達出相對嘅反應
比如獨自一人嘅時候會容易出現負面
喺一個集體之下會較為容易被帶動
相對下出現正面情緒嘅可能性會較高
即便目前嘅生活有幾艱難都好
都會好想有一刻去尋找快樂嘅樂土
盡情地釋放自我
就好似呢首歌咁,無啲咩大道理想表達
但有哀才會明白問題嘅所在
有樂又會明白活著嘅意義
因此放鬆過後,再尋找方向

Boogie Baby [1 周冠]         Luna Is A Bep Feat. Charming Way
02 Enter the Dragon          Tommy Chan
03 405 Method Not Allowed      GDJYB 雞蛋蒸肉餅
04 雙面哈菲 [1 周冠]         J.Arie
05 不羈的風             Mike Orange
06 黃金法則             The Hertz
07 離原               Serrini
08 What a Shame            木子
09 新世界              告五人 Feat. 阿爆
10 I'm Just a Man            木子

新上榜歌曲
不羈的風 / Mike Orange
黃金法則 / The Hertz
新世界 / 告五人 Feat. 阿爆
I'm Just a Man / 木子

落榜歌曲
Anaesthesia / Adrian Lo
Hello Bye Bye / 9m88
天文鏡 /
海島小輪
FLARES / MEØWMEØW

派台歌推薦
菩薩 / 王嘉儀 / Shelf-Index
Hello Bye Bye / 9m88
回望・一瞬 / 逆流 Feat. 黃兆銘
隔離 / 陳凱詠

特別推介

李拾壹 - Losers Dance [2019] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=VntNwYyktL4
作曲 李拾壹
填詞 李拾壹
編曲 李拾壹 / 崔展鴻
監製 何秉舜@goomusic / 李拾壹

請支持柳柳

支持環球一姐jace

幸福門上到top 10
隔離唔係上唔到掛

支持告五人
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

木子好勁 上兩首
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

請支持柳柳
chachacharlie 發表於 2020-9-5 17:36
競爭上榜 list 之中
支持環球一姐jace
RVHOCPC 發表於 2020-9-5 17:44
支持佢多過華納一姐 Jude !!!
幸福門上到top 10
隔離唔係上唔到掛
josey 發表於 2020-9-5 19:23
呢個比較唔錯,絕對可以考慮一下 !
支持告五人
cymusic 發表於 2020-9-5 19:27
舊年總選佢地我比左佢地兩項提名
木子好勁 上兩首
UserinCMF 發表於 2020-9-6 01:28
兩首都好好聽呀,一首旋律好聽,另一首好似彭佳慧咁靠住感動度取勝

CBM 第 558 期 2020 第 36 周

本周冠軍歌 GDJYB 雞蛋蒸肉餅 - 405 Method Not Allowed [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=zjnabSBgx7A
作曲 GDJYB
填詞 Soft@GDJYB
編曲 GDJYB
監製 /

鼓手 Hei Hei 離開樂團前嘅一首歡送作品
作品承接住 GDJYB 過往數字搖滾風格
因太貼近城市現況,歌詞看似簡單易明
但同時間又會喺從中感受到
好似世上越黎越多難以理解嘅事情
即便處在同一個世界之中都可以出現唔同嘅極端
追溯問題嘅根源又無從考究
而且仲有好多好多係我地估唔到嘅野會發生
不自覺地我地經已墮入左無形嘅圈套
成為左跟著時間跑嘅人

405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅
02 黃金法則             The Hertz
03 What a Shame            木子
04 離原               Serrini
05 Boogie Baby [1 周冠]         Luna Is A Bep Feat. Charming Way
06 新世界              告五人 Feat. 阿爆
07 Enter the Dragon          Tommy Chan
08 I'm Just a Man            木子
09 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
10 雙面哈菲 [1 周冠]         J.Arie

新上榜歌曲
菩薩 / 王嘉儀 / Shelf-Index

落榜歌曲
不羈的風 / Mike Orange

派台歌推薦
回望・一瞬 / 逆流 Feat. 黃兆銘
隔離 / 陳凱詠
鯨落 / 陳卓賢

特別推介

金曲獎就快頒獎,不如今日聽下今屆提名大贏家阿爆 !

阿爆 - 母親的舌頭 [2019] [收錄專輯 - 母親的舌頭]
https://www.youtube.com/watch?v=Tsh4lMH1fA8
作曲 阿爆
填詞 阿爆 / 王秋蘭
編曲 Dizparity
監製 黃少雍 / 阿爆

恭喜Ian Chan

Support Abao!

恭喜Ian Chan
cymusic 發表於 2020-9-12 15:40
摱車邊上榜,恭喜
Support Abao!
bagfgfcde 發表於 2020-9-13 10:14
Support !!!

CBM 第 559 期 2020 第 37 周

本周冠軍歌 木子 - What a Shame [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=szFc1acebFg
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子
監製 木子

直接簡單嘅情感傳遞往往令聽眾容易投入
雖不太知道木子背後遇過最可惜嘅事係點樣
不過從作品中就能完全感受到嗰份遺憾
由旋律帶動之下,不停地以 ‘’What a Shame’’
反問自己,似係喺腦海中諗起都產生自我懷疑
無論旋律上還是木子嘅演繹上
作品都能夠突顯到自我內心掙扎嘅詮釋

What a Shame [1 周冠]        木子
02 離原               Serrini
03 黃金法則             The Hertz
04 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅
05 新世界              告五人 Feat. 阿爆
06 I'm Just a Man            木子
07 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
08 隔離               陳凱詠
09 粉碎糖果屋            per se Feat. Serrini
10 Ripples              MAEL x Lillian Wong

新上榜歌曲
隔離 / 陳凱詠
粉碎糖果屋 / per se Feat. Serrini
Ripples / MAEL x Lillian Wong

落榜歌曲
Boogie Baby / Luna Is A Bep Feat. Charming Way
Enter the Dragon / Tommy Chan
雙面哈菲 / J.Arie

派台歌推薦
Boogie Baby / Luna Is A Bep Feat. Charming Way
迴光物語 / 柳應廷
再聚 / 林二汶

特別推介

木子 - ISLAND [2019] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=zxsO6B0ot28
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子
監製 木子

支持_子

希望上翻天生二品

支持 hoi wing
支持 ka yee

MIRROR

支持_子
RVHOCPC 發表於 2020-9-17 15:57
我完全無諗過同某人有關係
希望上翻天生二品
bagfgfcde 發表於 2020-9-17 18:47
咁要 out 左隔離先得
支持 hoi wing
支持 ka yee
josey 發表於 2020-9-19 21:09
ka yee 係姓 tam 的麼
MIRROR
放空 發表於 2020-9-20 09:49
Reflection 有第 6 架

CBM 第 560 期 2020 第 38 周

本周冠軍歌 Serrini - 離原 [收錄專輯 - Gwendolyn:網絡安全隱患]
https://www.youtube.com/watch?v=pjTuIxavS8Y
作曲 Serrini / Yeung Tung
填詞 Serrini
編曲 Yeung Tung
監製 Serrini / Yeung Tung

事情到達某一個位置嘅時候
思緒上總會出現好多好多嘅問號
然後逐漸產生好多解釋唔到嘅事情

Serrini 就以逃離黎表達佢腦海反覆考量之中嘅答案
歌詞中自我反問「你是誰,我是誰」
又以「冷靜變做了憤怒」
表達出腦海中思緒掙扎以及內心嘅變化
抹掉眼淚後鼓起勇氣重拾自強
到達最適合自己嘅領域

雖然專輯仲未推出
不過從今年幾首派台冠軍歌之中
已經搵到其鮮明嘅主題中心
接下來就睇埋其他作品
以至將作品之間點樣化成整體
都值得令人期待

離原 [1 周冠]           Serrini
02 新世界              告五人 Feat. 阿爆
03 What a Shame [1 周冠]        木子
04 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
05 黃金法則             The Hertz
06 I'm Just a Man            木子
07 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅
08 粉碎糖果屋            per se Feat. Serrini
09 猜猜我是誰            黃淑蔓
10 Ripples              MAEL x Lillian Wong

新上榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓

落榜歌曲
隔離 / 陳凱詠

派台歌推薦
我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
存入愛 / 黎明

特別推介

周國賢 - 今生不回家 [2016] [收錄專輯 - 風起]
https://www.youtube.com/watch?v=jqzQq28QUAc
作曲 周國賢
填詞 黃偉文
編曲 孔奕佳
監製 周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong

新上榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓

so late

咁要 out 左隔離先得

chanchan0909 發表於 2020-9-20 09:50

隔離死得好慘
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

恭喜荔園!

希望咁支持蔓蔓喜歡你既呢位榜主會冠蔓蔓

Leon 好勁

新上榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓

so late
bagfgfcde 發表於 2020-9-20 09:58
希望咁支持蔓蔓喜歡你既呢位榜主會冠蔓蔓
cymusic 發表於 2020-9-20 13:28
聽完同人合作嘅猜猜我是誰 live 版有比較之下其實都幾唔易唱,係加左唔少分的
隔離死得好慘
on07111 發表於 2020-9-20 10:07
好唔支持 Jace
恭喜荔園!
RVHOCPC 發表於 2020-9-20 10:07
Mami 話讀荔園嘅通常都係有一定年紀
恭喜你可以約埋 ed8671ed 同 timmy 一同領取生果金
Leon 好勁
放空 發表於 2020-9-20 17:45
然後又要 say bye bye 了

CBM 第 561 期 2020 第 39 周

本周冠軍歌 The Hertz - 黃金法則 [收錄專輯 - The Hertz]
https://www.youtube.com/watch?v=lrNveuOYRrk
作曲 Ricky Wu@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞 Him Hui@The Hertz
編曲 The Hertz
監製 The Hertz / 馮庭正

輕鬆自然地訴說隨性隨心
不追隨世界給予嘅各種黃金法則所束縛
把時間留在善待自己

喺《The Hertz》同名專輯中
作品分別展示嘅動靜皆宜
都感受到佢地散發出自主
將現代人複雜思緒化整為零
帶領聽眾搵到釋放情緒嘅出口
雖然首張專輯無鮮明嘅主題
卻又搵到好多屬於當下城市人嘅心聲
嘗試逃離繁囂再以新心情重新面對世界

黃金法則 [1 周冠]         The Hertz
02 菩薩               王嘉儀 / Shelf-Index
03 離原 [1 周冠]           Serrini
04 I'm Just a Man            木子
05 猜猜我是誰            黃淑蔓
06 新世界              告五人 Feat. 阿爆
07 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
08 PIETY               TYNT
09 What a Shame [1 周冠]        木子
10 405 Method Not Allowed [1 周冠]  GDJYB 雞蛋蒸肉餅

新上榜歌曲
我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
PIETY / TYNT

落榜歌曲
粉碎糖果屋 / per se Feat. Serrini
Ripples / MAEL x Lillian Wong

派台歌推薦
半島 / Yusobeit
搖籃曲 / eli
uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future

特別推介

尋日用左少少時間再聽一次《The Hertz》
本想推薦未 plug 過嘅〈獸之路〉
不過最後決定推薦〈末日快車〉
即便過左一年作品所營造嘅空虛寂靜嘅感覺
喺我心目中仍然留下非常深刻嘅印象

The Hertz - 末日快車 [2019] [收錄專輯 - The Hertz]

https://www.youtube.com/watch?v=HoOVbHGiE1Y
作曲 Ray Sze@The Hertz / Herman@The Hertz
填詞 Him Hui@The Hertz
編曲 The Hertz
監製 The Hertz

Support 1-10

支持冠軍歌同推介歌

Support 1-10
bagfgfcde 發表於 2020-9-27 10:54
support 阿爆 1-10 !!!
支持冠軍歌同推介歌
cymusic 發表於 2020-9-27 21:04
support !!!

2020 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
彭家麗 - 情人的眼淚 [JUL]
ILUB - 細路強勁舞 (DJ King Remix) [JUL]
何雁詩 - 對手戲 [AUG]
美琪 - Twinkle Twinkle Little Star [AUG]
張若希 - 17歲的畸歌 [SEP]
霍朗齊 - 明明 [SEP]
關智斌 - 乾爹 (獨酌版) [SEP]

人類可接受嘅極限

郭思 / 何彥芷 - 女朋友們 [JUL]

林日曦 - 係呀係呀 [JUL]
張繼聰 - David Harleyson [JUL]
關智斌 - 乾爹 [JUL]
謝文欣 - 不痛不快 [AUG]

2020 金草莓 第 3 季 專輯
Sugar Box - 糖兄妹 [SEP]
妳幸福嗎 ? - 胡鴻鈞 [SEP]

漏咗特倫斯仙遊夢境

冇 Fred

2020 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
彭家麗 - 情人的眼淚 [JUL]
ILUB - 細路強勁舞 (DJ King Remix) ...
chanchan0909 發表於 2020-10-1 10:06

不能不愛