返回列表 發帖
2020 金草莓 第 3 季 歌曲

超越人類極限
彭家麗 - 情人的眼淚 [JUL]
ILUB - 細路強勁舞 (DJ King Remix) ...
chanchan0909 發表於 2020-10-1 10:06

原來GL 敢 同 幸福門都入唔到,希望美男入到
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

漏咗特倫斯仙遊夢境
bagfgfcde 發表於 2020-10-1 11:58
林家謙暫時入過一次 拼命無恙 (DJ King Remix)
冇 Fred
cymusic 發表於 2020-10-1 12:40
仍然保持喺差啲要入圍嘅程度,已經係過耳即忘,而對手戲嘅難聽位就真係突出得多
不能不愛
RVHOCPC 發表於 2020-10-1 13:08
support 美琪 bb ! 希望 plug 埋另一首震撼主打 !!!
原來GL 敢 同 幸福門都入唔到,希望美男入到
on07111 發表於 2020-10-1 18:57
呢個難度好大,如果做唔到型人道呢啲拎到獎嘅級數真係入唔到

超越人類極限
ILUB - 細路強勁舞 (DJ King Remix) ...
chanchan0909 發表於 2020-10-1 10:06

漏咗 So Called Love Songs 全碟
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

又有我d冠軍歌
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

回復 397# chanchan0909
超越人類極限系列

漏咗 So Called Love Songs 全碟
616.1314 發表於 2020-10-2 12:15
原來大家鍾意 AGA 同 Gin Lee 喺金草莓呢邊爭歌后
又有我d冠軍歌
John 發表於 2020-10-2 13:51
唱得好唔穩定,無法一聽再聽 但有個版本入唔到
回復  chanchan0909
超越人類極限系列
Mabel 發表於 2020-10-3 07:09
笑 !

CBM 第 562 期 2020 第 40 周

本周冠軍歌 王嘉儀 / Shelf-Index - 菩薩 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=i7J2p3B_qqg
作曲 王嘉儀
填詞 王樂儀
英文詞 王嘉儀
編曲 Kelvin T / Daniel Chu / HIRSK / 王嘉儀

《殘》呢隻 EP 推出之後
除左將專輯中嘅作品派上台之外
亦都將單曲逐步擴大版圖
每一首 remix 都令人耳目一新

〈菩薩〉直接派上新版本
再進一步探討信仰嘅去向
新版本嘅 remix 抹掉了所有菩薩嘅字眼
意思是相信自己,成為自己嘅神
Sophy 與 Shelf-Index 合作更具衝擊性
電子與聲效之間互相碰撞
衝出規限嘅旋渦中,自我拯救
尋找由自我自主嘅去向

01 菩薩 [1 周冠]           王嘉儀 / Shelf-Index
02 I'm Just a Man            木子
03 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
04 PIETY               TYNT
05 搖籃曲              eli
06 黃金法則 [1 周冠]         The Hertz
07 刻在我心底的名字         盧廣仲
08 離原 [1 周冠]           Serrini
09 溝渠暢泳             泳兒
10 廢廢               麋先生

新上榜歌曲
搖籃曲 / eli
刻在我心底的名字 / 盧廣仲
溝渠暢泳 / 泳兒
廢廢 / 麋先生

落榜歌曲
猜猜我是誰 / 黃淑蔓
新世界 / 告五人 Feat. 阿爆
What a Shame / 木子
405 Method Not Allowed / GDJYB 雞蛋蒸肉餅

派台歌推薦
/

特別推介

金曲31 落下帷幕,整體表演與得獎名單好壞參半
但點樣都好,今屆金曲獎之後都會令到我對於音樂嘅睇法上有反思
記得上屆總選用左好多時間去聽過去一年華語嘅音樂,以為自己已經聽左好多啦
但每次參加CM評審團活動都會仍然覺得會有「呀! 點解會聽漏左呢隻」,比如係阿爆
同時間聽完提名之後,會對此前聽過嘅而無或者係少提名嘅變得更加鍾意 !
不過始終唔係好似佢地咁咁有規模,有報名方法
我地呢種依靠自行尋找真係點都會遺留,呢個真係無辦法,唯有盡力吧 !

而今屆最終結果同舊年總選相比嘅結果,都有一樣嘅
今屆係歌王同歌后,恭喜恭喜
最遺憾嘅我會覺得係 Sandee,雖然都有斬獲,得到最佳專輯製作人
不過我一心想佢拎最佳國語專輯,而且無估到呢隻碟喺金曲獎評審眼中咁缺競爭力
呢隻嘅代表性不言而喻,希望時間可以幫呢隻碟證明吧

陳珊妮 - 巴夫洛夫 [2019] [收錄專輯 - Juvenile A]

https://www.youtube.com/watch?v=LqCBUH5peME
作曲 陳珊妮
填詞 陳珊妮
編曲 陳珊妮
監製 
陳珊妮

支持~旋轉with me*

咁多人上juno 嘅

今年總選係唔係要改制度造馬俾阿爆

上年年尾阿爆隻碟冇上 streaming
知佢有出碟 但都搵唔到方法聽

第四位好聽!

上星期聽完梁文禮播咗一次廢廢之後覺得幾好聽
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

超越人類極限

走音蝸牛咩榜都上唔到

支持陳陳同美泳於溝渠暢泳

賴爽 發表於 2020-10-6 08:53

ed8671ed

RVHOCPC 發表於 2020-10-4 12:20
未上榜
咁多人上juno 嘅
放空 發表於 2020-10-4 16:07
今次做得唔錯呢 ! 希望有冠可以再講多啲
今年總選係唔係要改制度造馬俾阿爆
weiquan 發表於 2020-10-4 22:18
其實可以嘅,畢竟嗰時未聽過,同埋佢仲係最後一日出,但仲要再諗下
上年年尾阿爆隻碟冇上 streaming
知佢有出碟 但都搵唔到方法聽

第四位好聽! ...
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 22:46
原來如此 !!!
上星期聽完梁文禮播咗一次廢廢之後覺得幾好聽
cymusic 發表於 2020-10-5 13:22
最近出左新碟 !!!
走音蝸牛咩榜都上唔到
放空 發表於 2020-10-5 19:25
證明無 comment 仲慘過有 comment
賴爽 發表於 2020-10-6 08:53
唔會做啲背叛你嘅事情 !!!
ed8671ed
stopzi 發表於 2020-10-9 11:12
NO WAY !!!

CBM 第 563 期 2020 第 41 周

本周冠軍歌 木子 - I'm Just a Man [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=R9_hkzCvwNc
作曲 木子
填詞 木子
編曲 木子與島嶼樂隊
監製 木子

繼〈What A Shame〉之後
木子喺〈I’m Just a Man〉繼續喺內心情感行走
據透露呢首歌喺佢心目中係有一定份量
因為創作呈現左佢成長道路嘅里程碑
由小時候滿佈關愛到成年時獨自一人
時間嘅飛逝帶來嘅各種轉變
才強制讓我們學懂眼前一切
明白面對問題、承擔責任
歌曲完全地展露了內心一種難以形容嘅心理狀態
可謂係一首五味雜全,對往事難以忘懷嘅作品

01 I'm Just a Man [1 周冠]       木子
02 我在切爾諾貝爾 等你       麥浚龍
03 PIETY               TYNT
04 搖籃曲              eli
05 菩薩 [1 周冠]           王嘉儀 / Shelf-Index
06 溝渠暢泳             泳兒
07 廢廢               麋先生
08 荒島之幻象            陳蕾
09 小夜燈              鄭欣宜
10 彼生斯              黃浩琳

新上榜歌曲
荒島之幻象 / 陳蕾
小夜燈 / 鄭欣宜
彼生斯 / 黃浩琳

落榜歌曲
黃金法則 / The Hertz
刻在我心底的名字 / 盧廣仲
離原 / Serrini

派台歌推薦
深夜告別練習 / Zpecial

特別推介

Serrini - 若葉之年 [2017] [收錄專輯 - Don't Text Him]
https://www.youtube.com/watch?v=Q0h0K1eFkcI
作曲 Serrini
填詞 Serrini
編曲 Olivier Cong
監製 Olivier Cong

仲以為豹兒被bam
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

第5上耐啲

荔園

希望第二位有冠

支持The Hertz同Serrini

冠軍歌巧巧聽

仲以為豹兒被bam
cymusic 發表於 2020-10-11 12:02
呢首可以的 !
第5上耐啲
josey 發表於 2020-10-11 13:05
當然可以,不過未冠之前都上左好耐了
荔園
chachacharlie 發表於 2020-10-11 19:37
冠左啦
希望第二位有冠
WZA111 發表於 2020-10-11 20:11
Congratulations !!!
支持The Hertz同Serrini
bagfgfcde 發表於 2020-10-12 20:09
我都支持呢兩個單位 !!!
冠軍歌巧巧聽
stopzi 發表於 2020-10-17 21:04
非常同意 !!!

CBM 第 564 期 2020 第 42 周

本周冠軍歌 麥浚龍 - 我在切爾諾貝爾 等你 [收錄專輯 - The Album And The End Of It]
https://www.youtube.com/watch?v=szngiTT32Ok
作曲 Bert
填詞 黃偉文
編曲 黃兆銘 (Chaser Arranged by Eric Chan)
監製 麥浚龍 / Bert

喺〈勇悍・17〉提到屬於董折與蒲銘心約定嘅地點
--- 切爾諾貝爾,亦都開始左故事在往後一連串嘅發展
黎到接近故事嘅尾聲,重回舊地
縱使無法得到圓滿大結局
但在腦海中泛起一個又一個未能忘懷嘅回憶

而作品嘅歌詞中最令我感到深刻
一段逝去嘅經歷,以大型災難情境作借代
寫出了偌大嘅愛情觀
用字精警,呈現影像不掩飾又不誇張
配合這地發生嘅事件顯得更悲哀及失落

01 我在切爾諾貝爾 等你 [1 周冠]    麥浚龍
02 PIETY                TYNT
03 搖籃曲               eli
04 溝渠暢泳              泳兒
05 I'm Just a Man [1 周冠]         木子
06 最難的是相遇            吳青峰
07 廢廢                麋先生
08 菩薩 [1 周冠]            王嘉儀 / Shelf-Index
09 彼生斯               黃浩琳
10 後現代獨白             YELLOW

新上榜歌曲
最難的是相遇 / 吳青峰
後現代獨白 / YELLOW

落榜歌曲
荒島之幻象 / 陳蕾
小夜燈 / 鄭欣宜

派台歌推薦
荒島之幻象 / 陳蕾
~旋轉with me* / Serrini

特別推介

林憶蓮 - 纖維 [2018] [收錄專輯 - 0]
https://www.youtube.com/watch?v=0FLroClkIIE
作曲 Tutus x Bears
填詞 小寒
編曲 常石磊 / Derrick Sepnio
監製 常石磊

支持TYNT, Kiri T同Franklin Telescope

希望mirror 3子嘅新歌上到
Gin lee

近排主流果堆歌全部都好短命
以為欣宜會上到耐啲

蕾兒
龍兒
峰兒

希望下星期見到as brave as that stupid girl!

支持TYNT, Kiri T同Franklin Telescope
bagfgfcde 發表於 2020-10-18 08:39
Kiri T 已經落左榜
希望mirror 3子嘅新歌上到
Gin lee
放空 發表於 2020-10-18 12:13
另外嗰兩個仲係麻麻地,係 Jer 好啲,但佢嘅演繹方式開始無太大驚喜
Gin Lee 首歌嗰一句係幾洗腦,但整體都係好悶
近排主流果堆歌全部都好短命
以為欣宜會上到耐啲
cymusic 發表於 2020-10-18 13:17
因為新歌都幾多,唔係特別鍾意嘅都會走得快啲
RVHOCPC 發表於 2020-10-18 13:29
呢首可能有機斷冠
蕾兒
龍兒
峰兒
chachacharlie 發表於 2020-10-20 15:04
峰兒 ! 最近隻翻唱碟有啲聽返原唱會覺得峰兒唱得更好 !
希望下星期見到as brave as that stupid girl!
josey 發表於 2020-10-24 23:34
恭喜,係有的 !

CBM 第 565 期 2020 第 43 周

本周冠軍歌 TYNT - PIETY [收錄專輯 - SYMBOL]
https://www.youtube.com/watch?v=N-9exbxEA4E
作曲 TYNT
填詞 TYNT
編曲 TYNT
監製 /

最近開始搵下今年度嘅新音樂單位
其中一個值得大家花時間了解嘅係 TYNY
佢地以 Trip Hop 曲風示人
喺香港都比較少搵到會玩呢類音樂嘅單位
專輯作品所呈現嘅迷幻感令其特點突出
另喺呢首〈PIETY〉都搵到一點 Heavy Metal 嘅元素
電子、重型與迷幻相互交替於一身,令整體氣氛更為複雜

01 PIETY [1 周冠]            TYNT
02 溝渠暢泳              泳兒
03 搖籃曲               eli
04 最難的是相遇            吳青峰
05 我在切爾諾貝爾 等你 [1 周冠]    麥浚龍
06 彼生斯               黃浩琳
07 後現代獨白             YELLOW
08 ~旋轉with me*           Serrini
09 巴黎德州              椅子樂團
10 Kids                A New World If You Can Take It

新上榜歌曲
巴黎德州 / 椅子樂團
Kids / A New World If You Can Take It

落榜歌曲
I'm Just a Man / 木子
廢廢 / 麋先生

菩薩 / 王嘉儀 / Shelf-Index

派台歌推薦
雲絲頓 / Franklin Telescope
as brave as that stupid girl / the pancakes
畫皮 / iii
面目 / 孫曉賢

特別推介

Maniac - 浪客行 [2017] [收錄專輯 - 浪客行]
https://www.youtube.com/watch?v=yel0bRsXQso
作曲 Maniac
填詞 Maniac
編曲 Maniac
監製 Maniac

原來抄左我上彼生斯

Kids好聽

支持千嬅!

支持蔡健雅!

原來抄左我上彼生斯
RVHOCPC 發表於 2020-10-26 10:29
係你抄我 !
Kids好聽
cymusic 發表於 2020-10-26 11:06
x2
支持千嬅!
放空 發表於 2020-10-26 11:22
係咪覺得可以上到榜
支持蔡健雅!
bagfgfcde 發表於 2020-11-1 08:42
support !!!

CBM 第 566 期 2020 第 44 周

本周冠軍歌 eli - 搖籃曲 [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=YeYGzzAcFs8
作曲 eli
填詞 T-Rexx
編曲 eli
監製 eli

搖籃曲係指一啲撫人心靈嘅樂曲
聽後可以讓人呼呼入睡
eli 就一改這詞嘅定義
輾轉反側、內心思緒不停掙扎
一個又一個嘅幻象
變成日復日嘅無眠之夜
作品亦都試圖將呢種無法掙脫嘅感覺放到最大
從而引發另一場心理戰爭

01 搖籃曲 [1 周冠]           eli
02 飢餓時代              YELLOW
03 巴黎德州              椅子樂團
04 柔軟                吳青峰
05 PIETY [1 周冠]            TYNT
06 ~旋轉with me*           Serrini
07 最後的搖滾             Nowhere Boys
08 Kids                A New World If You Can Take It
09 as brave as that stupid girl      the pancakes
10 畫皮                iii

新上榜歌曲
飢餓時代 / YELLOW
柔軟 / 吳青峰
最後的搖滾 / Nowhere Boys
as brave as that stupid girl / the pancakes
畫皮 / iii

落榜歌曲
溝渠暢泳 / 泳兒
最難的是相遇 / 吳青峰
我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
彼生斯 / 黃浩琳
後現代獨白 / YELLOW

派台歌推薦
Softly / T-Ma x Teresa
Wake Me Up / GDJYB 雞蛋蒸肉餅

特別推介

Gin Lee - Falling [2012] [收錄專輯 - Gin Lee]
https://www.youtube.com/watch?v=dpiufZxB45g
作曲 Penny Foster / Laurence Hobbs / Laura White / Chris Weston
填詞 周耀輝
編曲 舒文
監製 舒文

特別推介

Gin Lee - Falling [2012] [收錄專輯 - Gin Lee]

邊個黎

係你抄我 !
x2
係咪覺得可以上到榜
support !!!
chanchan0909 發表於 2020-11-1 08:48

禾係week 40 上咖

支持特別推介
泳泳無冠 so sad
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

當我正想上雲絲頓你就out咗

支持青峰!

特別推介

邊個黎
bagfgfcde 發表於 2020-11-1 08:51
大美人
禾係week 40 上咖
RVHOCPC 發表於 2020-11-1 09:38
你知我會上所以你上左先,好衰 !
支持特別推介
泳泳無冠 so sad
616.1314 發表於 2020-11-1 14:22
差一步,真係 so sad
當我正想上雲絲頓你就out咗
cymusic 發表於 2020-11-1 15:01
如果以 top 10 黎講,係未上到榜的
支持青峰!
chachacharlie 發表於 2020-11-1 21:43
唱得好好 !

CBM 第 567 期 2020 第 45 周

本周冠軍歌 YELLOW - 飢餓時代 [收錄專輯 - 浮世擊]
https://www.youtube.com/watch?v=_R52b7brEHQ
作曲 黃宣
填詞 黃宣
編曲 黃宣
監製 黃宣 / 余佳倫

有無諗過未來嘅世界會變成點
YELLOW 認為進入新紀元可能超乎大家想象
人類可能會回到原始世代
瘋狂、野性、黑暗 … 接踵而成嘅衝擊
大環境將挑戰人類心理極限

一種難以預計嘅情況下
加上外間一直無形之中存活嘅負能量
呢種未知充滿住好多嘅不安
而 YELLOW 再次以佢地嘅音樂造詣
將一場又一場嘅衝擊完美呈現
不經不覺亦會跟著他們走進黑色進行曲之中
先行感受未來嘅世界

01 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
02 巴黎德州              椅子樂團
03 柔軟                吳青峰
04 最後的搖滾             Nowhere Boys
05 搖籃曲 [1 周冠]           eli
06 ~旋轉with me*           Serrini
07 Kids                A New World If You Can Take It
08 as brave as that stupid girl      the pancakes
09 Wake Me Up            GDJYB 雞蛋蒸肉餅
10 拋                  柯泯薰

新上榜歌曲
Wake Me Up / GDJYB 雞蛋蒸肉餅
拋 / 柯泯薰

落榜歌曲
PIETY / TYNT
畫皮 / iii

派台歌推薦
Softly. / T-Ma x Teresa
畫皮 / iii

特別推介

YELLOW - .MERCY Rule [2020] [收錄專輯 - 浮世擊]
https://www.youtube.com/watch?v=xeZblaFnZVo
作曲 黃宣
填詞 黃宣
編曲 黃宣
監製 黃宣 / 余佳倫

CBM 第 568 期 2020 第 46 周

本周冠軍歌 GDJYB 雞蛋蒸肉餅 - Wake Me Up [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=mSGRr8F8Xy4&
作曲 GDJYB
填詞 Soft@GDJYB
編曲 GDJYB
監製 GDJYB

轉換樂手後嘅首支單曲
依然保持輕快曲風
而前段與二段之間節奏轉換甚為驚喜
將正沉睡嘅人們
帶領在甦醒嘅瞬間
呈現出最積極嘅行動力

01 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
02 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
03 as brave as that stupid girl      the pancakes
04 最後的搖滾             Nowhere Boys
05 Kids                A New World If You Can Take It
06 拋                  柯泯薰
07 Softly.               T-Ma x Teresa
08 靈魂有洞                馮穎琪
09 當代生活指南            DAWN
10 Under the Skin            落日飛車

新上榜歌曲
Softly. / T-Ma x Teresa
靈魂有洞 / 馮穎琪
當代生活指南 / DAWN
Under the Skin / 落日飛車

落榜歌曲
巴黎德州 / 椅子樂團
柔軟 / 吳青峰
搖籃曲 [1 周冠] / eli

派台歌推薦
一點點 / 吳青峰
未夠癲 / 鍾舒漫 / 鍾舒祺
我心中尚未崩壞的部分 / 黃妍

特別推介

盧凱彤 - 還不夠遠 [2016] [收錄專輯 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容]
https://www.youtube.com/watch?v=eHzUi11kfjg
作曲 盧凱彤
填詞 盧凱彤
編曲 盧凱彤
監製 蔡德才@人山人海/盧凱彤

下星期係咪輪到Terrence冠

下星期係咪輪到Terrence冠
cymusic 發表於 2020-11-18 20:54
50 50 機會

CBM 第 569 期 2020 第 47 周

本周冠軍歌 the pancakes - as brave as that stupid girl [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=8MXWfQl5YCI
作曲 the pancakes
填詞 the pancakes
編曲 Lam Ah P
監製 /

有時想每日都過住舒適嘅生活
但當真係過住嘅時候又會覺得會否太過舒服呢
呢啲係叫享受當下 ? 定其實係原地踏步 ?
呢個問題都真係周不時就困擾住
但最近一年似乎搵到少少方向
感覺搵到一個突破點去尋找目標
好似搵到少少存在嘅價值

聽呢首歌時都諗到曾經嘅迷惘期
唔知點好... 應該點好 … 做唔做好 ...
內心無好大嘅情緒波動
但係腦海中有好多問號嘅嗰種狀態
諗返都令到我有好深嘅感受

01 as brave as that stupid girl [1 周冠]  the pancakes
02 Wake Me Up [1 周冠]        GDJYB 雞蛋蒸肉餅
03 最後的搖滾             Nowhere Boys
04 飢餓時代 [1 周冠]          YELLOW
05 Softly.               T-Ma x Teresa
06 Kids                A New World If You Can Take It
07 未夠癲               鍾舒漫 / 鍾舒祺
08 拋                  柯泯薰
09 當代生活指南            DAWN
10 Under the Skin            落日飛車

新上榜歌曲
未夠癲 / 鍾舒漫 / 鍾舒祺

落榜歌曲
靈魂有洞 / 馮穎琪

派台歌推薦
靈魂有洞 / 馮穎琪
每道微小 / RubberBand
底里歇斯 / 田馥甄

特別推介

the pancakes x MastaMic - 跳起yeah [2013] [收錄專輯 - /]
https://www.youtube.com/watch?v=Q-CqP15TpZE
作曲 the pancakes / Big Sammy
填詞 MastaMic / the pancakes
編曲 Big Sammy
監製 MastaMic / the pancakes