返回列表 發帖
以為你咁樣覆 robynn&kendy幾時變男歌手
RVHOCPC 發表於 2020-7-4 13:39
LMAO!
如果佢地變男歌手之後可以再出歌都幾好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #27]

「別乾等 美麗的新世界 」

好音樂確實需要有知音人的分享才能得以廣傳
如果大家沒有善用自己的力量去推廣好音樂
或許這首作品就會被埋沒於歌海中 無法獲得認同
就如歌曲的主題一樣 歌者訓勉人們要多關心身邊每件事物
遇上錯的事情就要勇於發聲
遇上對的事情就要盡力表揚
否則我們的眼耳口鼻就彷如死物一樣 若有若無

本週冠軍歌:若有若無 - iii
作曲 | iii
填詞 | 陳尖
編曲 | iii
監製 | iii

RK Songs / Singers         
01 若有若無 [1] / iii
02 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
03 Negative / 許廷鏗 (NE)
04 廢學 / 陳健安
05 娑婆 / 陳蕾
06 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
07 IGNITED / MIRROR
08 黑夢 / White Dimension
09 無窮 / per se
10 一起一個人 / 李拾壹
11 Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1
12 天生二品 / 陳凱詠
13 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
14 最後鐘聲 / 歐國成
15 到世界塌下 / 享樂團 (NE)
16 鬼滅之日 / ToNick
17 百毒不侵 / RubberBand (NE)
18 一瞬 / 逆流
19 初夏 / 許紹燊
20 巴勒比 / 黃凱逸 (NE)

落榜歌曲 :
困局 [1] / 岑寧兒 | 04>03>09>05>01
我的片單 [1] / Zpecial | 15>02>06>03>07>04>01>15>06
靈魂吶喊 / Pandora | 15>07>14
人間有愛 / R.O.O.T | 20
=======================================
本週推介 壞與更壞 - 林宥嘉

C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

見到第三位
要學牙GEM咁講句「嘩 洗唔洗呀」
bagfgfcde 發表於 2020-7-4 16:54
對唔住囉 咁真係餓咗佢唱呢類曲風好耐嘛
支持美鏗
RVHOCPC 發表於 2020-7-4 18:00
喜歡鏗兒
on07111 發表於 2020-7-4 18:18
支持愛鏗力 要幫忙吹奏新歌
未聽過同搵唔到鏗兒首新歌comment唔到,唔知mirror會唔會冠
SugarFree 發表於 2020-7-4 18:57
想聽可以去Alfred tg gp度搵 聽完之後你會喜歡的~
喜歡雙駿 想聽埋funky version再決定冠唔冠IGNITED
呢首好過無力感好多
UserinCMF 發表於 2020-7-4 19:28
非常同意 高質過上年派既所有歌 !
首歌聽都未聽過 呢度已經咁快#3
kel_kelvin 發表於 2020-7-4 20:41
未聽過係正常 係我先會咁唔正常去save低電台直播個version落電話
希望你7/7都會支持Negative

若有若無終於上到冠軍
chanchan0909 發表於 2020-7-5 09:10
呢首歌已經有8個禮拜韌力 亦都喺十大位置徘徊咗超過個半月時間
終於反彈四級 成為七月四號 亦即係七月份第一期Cyrus Top 20既頭炮作品 恭喜哂 iii

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #28]

「若能回到冰河時期 多想把你抱緊處理
你的笑多療癒 讓人生也甦醒」

人類與大自然本來是應該相互依存的
但當人的慾望越來越大 為求利益而不斷破壞大自然
這個關係就開始變得失衡
Steven與Sandy在歌曲中各自扮演人與大自然的角色
二人的對答反映出人總要在受到報應才會醒覺
當人貪得越多 對大自然的影響就越大
終有一日 大家要為這場浩劫付上責任

懂得看化的人 即使過著簡簡單單的生活也可以活得很美好
無論對待環境也好 對待人際關係也好
請不要再犯上同樣的錯誤 到一無所有時才學懂珍惜

本週冠軍歌:無窮 - per se
作曲 | per se
填詞 | Sandy Ip
編曲 | per se
監製 | 謝國維 / Stephen Mok @ per se

01 無窮 [1] / per se
02 Negative / 許廷鏗
03 黑夢 / White Dimension
04 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
05 靈魂吶喊 / Pandora (RE)
06 廢學 / 陳健安
07 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
08 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
09 一起一個人 / 李拾壹
10 一個一個人 / 布志綸 (NE)
11 Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1
12 困局 [1] / 岑寧兒 (RE)
13 巴勒比 / 黃凱逸
14 到世界塌下 / 享樂團
15 巴士光年 / 吳林峰 (NE)
16 娑婆 / 陳蕾
17 最後鐘聲 / 歐國成
18 若有若無 [1] / iii
19 IGNITED / MIRROR
20 百毒不侵 / RubberBand

落榜歌曲 :
天生二品 / 陳凱詠 | 17>13>17>06>07>12
鬼滅之日 / ToNick | 08>17>16
一瞬 / 逆流 | 16>18
初夏 / 許紹燊 | 19>19
=======================================
本週推介 想見你想見你想見你 - 八三夭 (Cover by Jeremy@MIRROR)

這位MIRROR的肌肉擔當 (笑)
雖然在團隊裡是個較為文靜且不太起眼的成員
但卻是進步速度最快而且整體實力最平均的一個
不論演繹跳唱歌還是慢歌 都能令觀眾留下深刻印象
縱然這刻仍未得到個人單曲的機會
但我深信在不久的將來 他絕對有能力登上更高位置的

攰豬
John 發表於 2020-7-11 16:18
無力豬
天生二品咁就死咗
bagfgfcde 發表於 2020-7-11 18:15
係呢度有四個星期低位既歌多數都無冠
恭喜為環保發聲嘅per se奪冠
SugarFree 發表於 2020-7-11 21:11
唔知無窮會唔會再下一城呢
支持叻咖貼
RVHOCPC 發表於 2020-7-11 21:24
無諗過首歌係CM會咁有話題性
身爲盲粉會支持到底
第九同第十好易睇錯
帥小寶` 發表於 2020-7-11 21:26
呢個係特登玩野既

Jace 頭五都冇就落榜..
josey 發表於 2020-7-12 21:13
Jace b已經好努力
起碼令我由本身對佢無好感去到會主動留意佢
x2

希望鑑兒第三季繼續入五強
on07111 發表於 2020-7-12 21:25
以Negative暫時既成績 再入五強應該無難度
IGNITED 沉晒
jasonng 發表於 2020-7-12 22:30
首歌唔可以長期loop 要間唔中聽下先會覺得正
所以可能下個星期又會高位返
首歌好難聽
bagfgfcde 發表於 2020-7-12 23:30
我本身ok首歌的
不過個人認爲Anson Lo d英文solo真係tune到好難聽
無窮
困局re!
UserinCMF 發表於 2020-7-13 16:18
好開心你留意到困局重新上榜
之前有d後悔首歌落得太快 呢首好歌值得更多支持 !

Congratulations per se!  支持高位re Pandora!
chachacharlie 發表於 2020-7-14 11:10
其實之前好唔想落靈魂吶喊 不過真係唔夠位
初夏成績差過巴勒比
難得有人上小新
kenneth 發表於 2020-7-16 17:11
巴勒比其實好有個人特色 初夏真係差緊啲
希望小新既下首歌會更好聽~

輕熟女 19>xx
麻醉 17>xx

好慘
希望堅姐首大作唔會步呢兩首後塵  ...
616.1314 發表於 2020-7-18 00:20
唔使太擔心 有個堅字既歌手都值得支持既

原來麻醉咁短命-_-
kwanie 發表於 2020-7-18 17:30
可能因為一年幾之前已經聽過首歌好多次
對我黎講已經係舊歌 所以想loop首歌既意欲唔太大

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #29]

「色彩都在了 閉著眼去洞察
光譜崩壞了 以直覺作答」

Shoegaze曲風在詞大於曲的香港樂壇如此罕有 其實是不難理解的
不少本地聽眾對於音樂較前而人聲較後的歌曲
往往都會留下如「bgm太大聲,搞到聽唔清楚人聲」之類的評語
然而當接觸外語音樂時 或許又會因語言不通而慣性忽略這些問題
甚至改為稱讚外語音樂的多元性 同時自貶廣東歌的地位不如其他地方的音樂
當音樂人為迎合大眾口味而避開不受歡迎的曲風 這個惡性循環就只會不斷輪迴
希望以社會事件為題的黑夢會令大眾留意更多不同風格的本地作品

本週冠軍歌:黑夢 - White Dimension
作曲 | 何沛澄
填詞 | 何沛澄
編曲 | White Dimension
監製 | 何沛澄

01 黑夢 [1] / White Dimension
02 無窮 [1] / per se
03 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
04 Negative / 許廷鏗
05 IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR
06 困局 [1] / 岑寧兒
07 廢學 / 陳健安
08 巴士光年 / 吳林峰
09 越活越惹禍 / Serrini (NE)
10 娑婆 / 陳蕾
11 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
12 生き甲斐 / PØK1 (NE)
13 一起一個人 / 李拾壹
14 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
15 到世界塌下 / 享樂團
16 人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏) (NE)
17 最後鐘聲 / 歐國成
18 合唱歌 / 麥浚龍x謝安琪 (NE)
19 一個一個人 / 布志綸
20 巴勒比 / 黃凱逸

落榜歌曲 :
靈魂吶喊 / Pandora | 15>07>14>X>05
Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1 | 15>11>11
若有若無 [1] / iii | 18>07>03>08>04>09>05>01>18
百毒不侵 / RubberBand | 17>20
本週推介 親愛的黑色 - 何韻詩

黑夢係幾高質,旋律流暢而歌詞又有意思,希望呢個香港嘅黑夢可以早日夢醒
SugarFree 發表於 2020-7-18 22:25
上半年最鍾意係呢首
若有若無 [1] / iii | 18>07>03>08>04>09>05>01>18

走勢好美
Serrini 仲未冠到  ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-18 22:26
Serrini預計要輪多一個星期
因爲黎緊會有一首空降冠軍
RB會唔會太慘
weiquan 發表於 2020-7-18 23:05
呢plug我麻麻
RB既歌對我黎講好兩極化
支持 3 & 4
RVHOCPC 發表於 2020-7-18 23:06
好想睇呢兩位歌手合作
佢地既火花一定多過樹林cp

許廷鏗同林家謙先真CP啦
RVHOCPC 發表於 2020-7-21 09:13
出處男迷你專輯 林家謙獲許廷鏗出Po力撐
24/05/2020 21:41:00

許廷鏗手持林家謙雙封套唱片力撐師弟。
...
on07111 發表於 2020-7-21 10:07
What the Terence Lam is going on!
支持0家謙
RVHOCPC 發表於 2020-7-21 11:11
一個0原來都可以盡興 多了0卻還沒多高興

沈默看1 期待日光牽領
RVHOCPC 發表於 2020-7-21 11:31
逐句逐句咁玩法 玩到聽晚都未玩完
終於上人類滅絕日
kenneth 發表於 2020-7-21 11:39
遲到好過冇到 呢首好聽呀
好掛住Emily把聲
許廷鏗 Alfred Hui
2019年6月29日  ·
做一個單數 就是學懂跟自己交待

許廷鏗 Alfred Hui
2019年6月25 ...
on07111 發表於 2020-7-21 13:13
你咁留意鏗鏗 原來我地係同路人 !

繼而平靜到訪這10之境
RVHOCPC 發表於 2020-7-21 19:47
好煩
本身呢度明明好pure
Congratulations! RVHOCPC x cymusic !!!
chanchan0909 發表於 2020-7-22 09:32
多謝支持CM我最喜愛鏗粉候選名單 不過我一定可以打贏佢 !
想要你多啲
RVHOCPC 發表於 2020-7-22 12:52
支持你挑戰ED既地位 加油
又開始借我過橋黎掩飾你愛別人
chanchan0909 發表於 2020-7-22 13:56
呢啲行爲好熟口面 好似成日係你身上見到

雖然麻麻 Negative 不過都支持鏗鏗
另外支持第18位
希望榜主快 d 上埋堅堅 ...
616.1314 發表於 2020-7-23 00:35
堅咪上咗囉

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #30]

「預見 漆黑中閃閃發光一些優美
原因或許是你」

明明我已溫柔 愛卻很難 流連樂與悲之間
這一句雖然很直白 但實在寫得太精妙
為愛情踏出第一步從來都不容易
因為每一秒等待既可以很甜蜜 但換來的掙扎亦有機會帶來痛苦
當中的甜與苦其實是相對的
雖然付出與收穫往往未必成正比
但愛情並非可以輕易被量化的事情
正如歌詞所說 讓愛找到出口 才是每個人應該在乎的事

小塵埃向來的歌曲都是以Pollie作主音 Jonathan作和音
而這次相信是為了配合電影主題而派上Jonathan作主音的版本
這把充滿青澀又令人聽得舒服的男聲 的確是很討好的
若然唱片公司日後能讓Jonathan在歌唱的部分擔當更多
小塵埃這個音樂品牌應該能獲得更大支持度

本週冠軍歌:幻愛 - 小塵埃
作曲 | 陳玉彬 / 林鈞暉
填詞 | 皓賢
編曲 | 陳玉彬 / 林鈞暉
監製 | 陳玉彬 / 林鈞暉

01 幻愛 [1] / 小塵埃 (NE)
02 黑夢 [1] / White Dimension
03 地球來的人 / 馮允謙 (NE)
04 到世界塌下 / 享樂團
05 越活越惹禍 / Serrini
06 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
07 IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR
08 生き甲斐 / PØK1
09 廢學 / 陳健安
10 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
11 無窮 [1] / per se
12 巴勒比 / 黃凱逸
13 That's Why / Nowhere Boys (NE)
14 Negative / 許廷鏗
15 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝 (NE)
16 娑婆 / 陳蕾
17 人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏)
18 清酒之約 / 馮穎琪 (NE)
19 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
20 合唱歌 / 麥浚龍x謝安琪

落榜歌曲 :
困局 [1] / 岑寧兒 | 04>03>09>05>01>X>12>06
巴士光年 / 吳林峰 | 15>08
一起一個人 / 李拾壹 | 11>08>10>13>10>09>13
最後鐘聲 / 歐國成 | 14>08>14>17>17
一個一個人 / 布志綸 | 10>19
本週推介 每一秒等待 - 陳穎欣 / 吳肇軒

Yanny的首支solo作品 聲線或許未必是最悅耳的
唱功與Super Girls時期相比也似乎沒有很大進步
但卻聽得出她完全融入於欣豬這個角色裡面
她在感情上的流露 與以往演繹團歌時有很大分別
相比原版 我更喜歡這個男女合唱的版本
二人對唱的火花 比起獨唱來得更真摯
強烈推介今年其中一套值得留意的港劇《地產仔》!

11 Lee deserves better
bagfgfcde 發表於 2020-7-25 17:22
揀冠軍同揀金曲獎一樣咁難
不過近排競爭真係好大 最後都要含淚放棄呢首
一上就登頂這麼厲害
SugarFree 發表於 2020-7-25 17:46
好想睇埋套戲 唔知戲院開返果陣會唔會已經落咗畫
我仲以為幸而一上就冠,好彩唔係
金堅好好聽
on07111 發表於 2020-7-25 17:53
幸兒首大作可以一聽 但係未至於要空降
支持JONATHAN
kwanie 發表於 2020-7-25 23:45
條女唱少咗即刻好聽好多
Gin Lee deserves better
616.1314 發表於 2020-7-26 17:37
Negative deserves better (in 903)
Wow 突然空降!
powerful 發表於 2020-7-26 17:44
每次一播幻愛就至少要聽兩三次

未睇戲已經咁撐首歌,睇咗就不得了

不過真係唔知幾時先會開返戲院... ...
powerful 發表於 2020-7-26 18:16
齋聽首歌已經好煽情
同埋好耐未試過有人推介我睇香港電影
呢套勁到有啲fd話睇完都想再買飛睇多次
估唔到有上08
UserinCMF 發表於 2020-7-27 00:36
我有入PØK1 tg gp架
   我戲精都未睇
無乜所謂啦而家
柒婆咪繼續攬炒囉

Btw 天地分裂上呀!!!
kenneth 發表於 2020-7-28 00:51
真攬炒
我榜上都有一個 應該就快送走佢

天地分裂係好少聽到女歌手唱既類型 所以都幾鍾意
negative 居然未上top 10
RVHOCPC 發表於 2020-7-28 01:08
你太唔留意我個榜
明明前幾個禮拜就上過02 03 04

有d擔心negative都無冠軍
on07111 發表於 2020-7-28 01:15
暫時讓一讓位姐 又唔洗太擔心既
有乜可能?
Cyrus good taste gama
信榜主 唔怕!
kenneth 發表於 2020-7-28 01:18
多謝支持
要是你願意 便記住我在相信的
通常越鍾意個位歌手,對個位歌手期望會越大
而且無力感已經無冠 ...
on07111 發表於 2020-7-28 01:40
呢個真 無力感推出果下係幾令我失望
但係Negative暫時係合乎我期望既
Negative點同無力敢呢?
kenneth 發表於 2020-7-28 04:41
兩首既耐聽度其實啱啱相反
無力感夠pop 聽慣流行曲既會覺得好易入口
Negative個range比較窄 連我都好難keep住聽 所以上星期真係聽少咗
吳林峰 deserves more 得兩周.
chachacharlie 發表於 2020-7-28 10:00
唔太喜呢類旋律同編曲都太簡單既小品

原來上周有五首同 VIU 有關嘅歌  

你可以開個 VIU TV 榜了
01 IGNITED(Too Hot  ...
chanchan0909 發表於 2020-7-28 10:56
證明你都有留意ViuTV既歌
好想跟你平凡地老去不了,好難聽
水火相容係咩歌黎 ? =_=

阿神黎緊會出佢首支單曲
chanchan0909 發表於 2020-7-31 16:15
完全唔知 ... 你好留意佢
想學美霏 拎幾次新人獎
RVHOCPC 發表於 2020-7-31 16:39
首先你要組成一隊組合
見你同chan09樓上d cm咁sweet
建議你地組成一對cp咁出道

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #31]

「離開了你 都可以代你歡笑代你哭
若痛恨誰讓我代你痛」

活在咄咄逼人的社會
在看待世事時總要備有適量的幽默感才能夠活下去
視負面為推動自己的Gwendolyn
帶點醉意的隨著帶有九十年代色彩的舞曲擺動身體
她所做的一切 就是要代表Serrini自信地告訴各位Diamonds
只要在Mami的世界裡帶上專屬面具
就能讓你忘卻煩擾 在這個為你而設的party好好裝備自己 重新出發
無論你在外面如何遭人踐踏
在Mami眼中 我們都是閃閃發亮的鑽石

本週冠軍歌:網絡安全隱患(INK Remix) - Serrini
作曲 | Serrini / Yeung Tung
填詞 | Serrini
編曲 | Yeung Tung
監製 | Serrini / Yeung Tung
重新混音 | INK@Beat Friday

01 網絡安全隱患(INK Remix) [1] / Serrini
02 IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR
03 幻愛 [1] / 小塵埃
04 地球來的人 / 馮允謙
05 鯨落 / 陳卓賢 (NE)
06 Negative / 許廷鏗
07 廢學 / 陳健安
08 黑夢 [1] / White Dimension
09 到世界塌下 / 享樂團
10 越活越惹禍 / Serrini
11 That's Why / Nowhere Boys
12 幸福門 / Gin Lee (NE)
13 雙面哈菲 / J.Arie (NE)
14 All We Have Is Now / 方皓玟 (NE)
15 清酒之約 / 馮穎琪
16 人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏)
17 天地無用 / KOLOR (NE)
18 生き甲斐 / PØK1
19 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝
20 原始心態 / 吳業坤 (NE)

落榜歌曲 :
我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella | 19>12>13>08>14>10
無窮 [1] / per se | 05>02>03>02>04>09>01>02>11
巴勒比 / 黃凱逸 | 20>13>20>12
娑婆 / 陳蕾 | 11>02>05>16>10>16
Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T | 02>01>03>06>04>11>19
合唱歌 / 麥浚龍x謝安琪 | 18>20
本週推介 我代你哭 - 鄭中基

facebook 見到
我支持 cymusic X RVHOCPC 同埋 cymusic X ed8671ed
支持呢兩對人馬演唱 獨上 C  ...
chanchan0909 發表於 2020-8-1 19:14
上面果兩對好礙眼
都係chanchan0909 X ed8671ed最襯

Ian好慘
第一首親自作曲填詞既親生仔被無視
聽講有唔少鏡粉都愛上 jace chan
josey 發表於 2020-8-1 20:23
Support Jace
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 10:36
你見我冇冠天生二品就知我唔係鏡粉啦
黑夢睇落似有十大
UserinCMF 發表於 2020-8-2 00:35
首歌係出面接近零迴響
無論有冇十大都值得再推多一陣
Wow Viu勢力嚮呢個榜 2 5 9(詞) 11 18
依然係好勁!!!

太好啦!!! 會唔會係R&b風格?
...
kenneth 發表於 2020-8-2 01:53
咁呢幾首真係幾好聽
之前先幫阿Thor出完歌 而家又幫阿神出 竟然有咁多budget
希望幸倪
合唱歌好慘 18>20>x
616.1314 發表於 2020-8-2 15:53
幸倪首歌幾好 應該會有唔錯成績
合唱歌唯一特色就係首歌長達八分鐘同心姐唱得好好聽
鯨落高位入榜
SugarFree 發表於 2020-8-2 16:09
高位係比詞同唱
第一次填詞填到呢個水準 值得支持下

希望20 唔係攝位
kwanie 發表於 2020-8-2 16:58
好耐未試過煲坤d歌 呢首聽得過
Error呢?
不能遺忘error!
kenneth 發表於 2020-8-3 01:24
ERROR未有新團歌 所以我上住Poki先
支持鯨落

佢啲歌總係令我諗起陳柏宇
kel_kelvin 發表於 2020-8-3 02:18
份詞有好有唔好 但係未至於大家講到咁唔值得支持既
不過個曲真係好悶 唔知可以頂到幾耐

Mirror 團歌咁勁嘅
chachacharlie 發表於 2020-8-5 13:14
IGNITED好洗腦
Carl叔叔應記一功

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #32]

「喘氣間 掙扎間 轉身看怎會只得嗟嘆
誰亦也是這樣 沿路看風雨漫漫」

繼〈鬼〉之後
因為《Negative》概念專輯再次令許廷鏗與迷幻電音走在一起
新作找來了兩位未合作過的音樂人作曲 他們交出了一份很流暢且帶點低沉的旋律
如果不是聆聽新歌訪問 根本不能相信demo本身是首EDM歌
能夠做出如此驚艷的效果 實在要歸功於有份擔任編曲和監製的Kiri T
Kiri隨著拾級而上的旋律而編上越演越烈的電音和一高一低的二部和音
間奏部分再加入適量的ad-lib 讓歌者代表處於低氣壓區的聽眾釋放埋藏已久的抑壓
用心的mixing為的是令歌曲更有層次感
雖然歌曲的結構非常簡單 但卻因編曲的多元性而變得精彩

本週冠軍歌:Negative - 許廷鏗
作曲 | Eagle Chan / Step Lau
填詞 | T-Rexx / 于逸堯@人山人海
編曲 | Kiri T
監製 | Kiri T / 于逸堯@人山人海

01 Negative [1] / 許廷鏗
02 廢學 / 陳健安
03 雙面哈菲 / J.Arie
04 地球來的人 / 馮允謙
05 越活越惹禍 / Serrini
06 網絡安全隱患(INK Remix) [1] / Serrini
07 原始心態 / 吳業坤
08 鯨落 / 陳卓賢
09 天地無用 / KOLOR
10 That's Why / Nowhere Boys
11 猜猜我是誰 / 黃淑蔓 (NE)
12 幸福門 / Gin Lee
13 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝
14 幻愛 [1] / 小塵埃
15 All We Have Is Now / 方皓玟
16 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way) (NE)
17 到世界塌下 / 享樂團
18 黑夢 [1] / White Dimension
19 妄紅 / 劉卓軒 (NE)
20 清酒之約 / 馮穎琪

落榜歌曲 :
IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR | 18>11>07>19>05>07>02
人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏) | 16>17>16
生き甲斐 / PØK1 | 12>08>18
本週推介 重生 - 陳健安 (Cover by 陳健安x柳應廷)

談起Eagle就不得不提及他音樂細胞
如果有留意他youtube上的音樂作品都必定知道他是個精通多種樂器的音樂人
亦多次於公眾場合擔任keyboard手 為歌手彈下煥然一新的伴奏
Eagle的作曲和編曲能力 會為香港樂壇帶來生機嗎?

抄襲我
RVHOCPC 發表於 2020-8-8 18:49
如果今期共和輪到你就上到
柳!
chachacharlie 發表於 2020-8-8 21:42
為新歌迴光物語助慶
2 3 4 5 6 都好聽過冠軍歌
不喜勿插
josey 發表於 2020-8-9 11:53
點會插 2-6的確高質
一個理性樂迷/粉就應該聽哂正反兩邊既意見
不過說唔說服到我就另一回事
好歌值得推
希望下星期共和入返
kenneth 發表於 2020-8-9 12:29
有難度 CM好似buy鏗唱K歌多啲
慢慢好快上榜
WZA111 發表於 2020-8-9 13:56
上個星期新派台最好聽係佢 !
留一個位比佢絕對值得
eagle fans 衝咗入嚟
kwanie 發表於 2020-8-9 14:29
成隊B4都好正 (包括我柳xd)
不過最talented係佢

點會咁㗎?
Cm唔係中意歌手有突破㗎咩?
kenneth 發表於 2020-8-9 19:20
每個人都有自己對一首歌係咪好歌有唔同睇法,我相信總有CM成員係鐘意佢唱呢類歌 ...
SugarFree 發表於 2020-8-9 23:08
為何定了答案該哪樣 想想錯的 也不可對嗎
係度呼籲其他會員支持呢首大作 !
對不可錯嗎鐘意登頂
SugarFree 發表於 2020-8-9 23:06
真心 好聽過無力感好多
支持頭6 仲有我簽名嗰首
UserinCMF 發表於 2020-8-10 07:27
蔓蔓喜歡你

kenneth已多次大力呼籲
kenneth 發表於 2020-8-12 10:52

只想支持第12位
Negative 唔係我杯茶,不過個歌手係
616.1314 發表於 2020-8-13 00:34
希望幸兒落榜果陣你唔會太傷心

希望榜主唔好同我鬥快上迴光物語
kwanie 發表於 2020-8-14 13:13
今個禮拜留咗一個位比三子新歌
我咁錫IAN 或者會愛屋及烏上蝸牛先呢
閉目沉下去
John 發表於 2020-8-14 13:35
首歌都跟住沉緊落去

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #33]

「太多苦惱 別太執著去追風踢浪
隨便笑 隨便叫 忘掉不爽」

近期發生的所有事情都太沉重
加上整個星期大部分時間都要留在家
每天躲在家中除了工作
就是耍廢 聽歌 碌IG 練結他 或者想東想西
在沒有選擇的時候 就只能慢慢接受將不正常的生活視之為常態
當一天頹廢的權威 才發現耍廢也不是別人說的那麼無益
或許是一個難得讓自己沉澱的機會
認清自己的方向 才能在疫情過後重新出發

在歌曲題材也變得沉重的日子 能夠不停重播的音樂選擇真的不多
慶幸今年出現了這首歌 讓人在Lofi和Hiphop音樂當中感覺放鬆

本週冠軍歌:廢學 - 陳健安
作曲 | 陳健安
填詞 | Oscar
編曲 | JNYBeatz / 陳健安
監製 | Adrian Chan / 陳健安

01 廢學 [1] / 陳健安
02 地球來的人 / 馮允謙
03 越活越惹禍 / Serrini
04 雙面哈菲 / J.Arie
05 Negative [1] / 許廷鏗
06 原始心態 / 吳業坤
07 同步舞曲 / 盧華 (NE)
08 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
09 幻愛 [1] / 小塵埃
10 天地無用 / KOLOR
11 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝
12 徘徘徊徊 / FIESTER (NE)
13 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
14 That's Why / Nowhere Boys
15 迴光物語 / 柳應廷 (NE)
16 黑夢 [1] / White Dimension
17 鯨落 / 陳卓賢
18 此致我們 / Blaster (NE)
19 All We Have Is Now / 方皓玟
20 精神時間房 / 林奕匡 (NE)

落榜歌曲 :
網絡安全隱患(INK Remix) [1] / Serrini | 07>04>09>02>07>03>06>01>06
幸福門 / Gin Lee | 12>12
到世界塌下 / 享樂團 | 15>14>15>04>09>17
妄紅 / 劉卓軒 | 19
清酒之約 / 馮穎琪 | 18>15>20
本週推介 半天空檔 - 洪嘉豪

支持嘉豪
keung_1234 發表於 2020-8-15 12:53
曲線型戀情排緊隊架啦
支持妮妮 支持詠詠
josey 發表於 2020-8-15 13:04
隔離幾好聽
Bye Gin
下首派 敢 呢種style既歌會有多啲迴響
bagfgfcde 發表於 2020-8-15 13:05
今年零冠有望
煎兒今次成績比敢有進步
SugarFree 發表於 2020-8-16 14:24
佢真係唔識揀時間派歌
年頭靜果陣派呢首可能會有更好成績
柳兒同賢兒幾時上 孫曉賢啊
chachacharlie 發表於 2020-8-16 14:46
柳兒咪上咗 孫曉賢快架啦
All We Have Is Now 好似一直上唔到高位咁
chachacharlie 發表於 2020-8-16 14:48
有終於好天氣呢首碧玉在前 AWHIN比較上弱咗啲
硬係覺得差緊啲突破
迴光低位到咁
kwanie 發表於 2020-8-16 16:17
水刑出果下太驚艷 所以果陣咁高位上
呢首都好鍾意但係相比下冇咗果種驚喜 我覺得同平時唱cover既柳差唔多
反而Burn Out成個感覺幾surprise到我 衰在份詞填得好老土

睇漏 而家先知道柳兒家陣已經上咗  愛柳
chachacharlie 發表於 2020-8-16 18:49
CM好似越黎越多柳柳粉加入
可以組個柳柳粉CM團
Gin 好慘
支持2,9!
放空 發表於 2020-8-16 19:00
地球來的人應該唔會跌出頭五名外直至冠爲止
請支持洪嘉豪
RVHOCPC 發表於 2020-8-16 20:41
只想支持比洪嘉豪高少少既創作型歌手
支持盧華
UserinCMF 發表於 2020-8-17 01:03
想自plug埋生活對話
希望可以吸引到多d會員聽佢隻碟

一次比一次好
kenneth 發表於 2020-8-18 15:42
其實有903比好成績佢咪得
煎都唔會care我呢啲小薯
我就估Lowa應該會plug埋啩?
等返兩個月合理
kenneth 發表於 2020-8-18 15:44
我驚我等唔切啦
想知你想東想西有咩東西 ? 是否是 ed8671ed ???
chanchan0909 發表於 2020-8-18 23:11
雖然我靚仔過你
但可唔可以唔好成日將你自己代入係我身上
沉沒在大海怎配有權被愛
John 發表於 2020-8-20 06:52
見你好關注呢首歌 你一定係Hellos
如掛念陳便勇敢的說 !!!
你嘅夥伴變成左東西
RVHOCPC 發表於 2020-8-20 09:50
慘 擔心佢地婚變

恨準備空降冠了
放空 發表於 2020-8-22 17:58
又未至於愛到要空降既

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #34]

「失敗過最好 就算沒出頭無路數
做塊爛骨頭也好都是瑰寶 有自信綻放的味道」

如果娛樂圈的階級結構是個金字塔
Serrini說她會在金字塔旁邊建立一個屬於自己的樂園
這句說話大概可以用來總結Serrini在樂壇上的定位
做一線女星或許可以換來金錢和知名度
但卻換不了快樂和自由
忘卻世間的安全隱患 做忠於自己的事
就如歌者一樣 在歌中放膽地高呼「越活越惹禍」
才是當代藝人應該崇尚的價值

強烈推介大家重溫菇武門Podcast Ep35 !

本週冠軍歌:越活越惹禍 - Serrini
作曲 | Serrini / Yeung Tung
填詞 | Serrini
編曲 | Yeung Tung
監製 | Serrini / Yeung Tung

01 越活越惹禍 [1] / Serrini
02 迴光物語 / 柳應廷
03 離原 / Serrini (NE)
04 鯨落 / 陳卓賢
05 雙面哈菲 / J.Arie
06 地球來的人 / 馮允謙
07 原始心態 / 吳業坤
08 That's Why / Nowhere Boys
09 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
10 如常 / 謝芊彤 (NE)
11 徘徘徊徊 / FIESTER
12 蝸牛 / 江熚生 (NE)
13 廢學 [1] / 陳健安
14 隔離 / 陳凱詠 (NE)
15 精神時間房 / 林奕匡
16 此致我們 / Blaster
17 想見你想見你想見你 / 八三夭 (NE)
18 天地無用 / KOLOR
19 同步舞曲 / 盧華
20 猜猜我是誰 / 黃淑蔓

落榜歌曲 :
Negative [1] / 許廷鏗 | 03>02>04>14>06>01>05
幻愛 [1] / 小塵埃 | 01>03>14>09
天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝 | 15>19>13>11
黑夢 [1] / White Dimension | 18>06>03>10>08>03>01>02>08>18>16
All We Have Is Now / 方皓玟 | 14>15>19
本週推介 異流 - 方皓玟

金堅走得快一定有古怪
搵多個落榜週都無
kwanie 發表於 2020-8-22 18:18
恨 準備接力 !!!!!
All We Have Is Now 都好 hea 下
利申 我都麻麻呢首
bagfgfcde 發表於 2020-8-22 18:19
聽完都改變唔到心情
仲爭Burn Out
kel_kelvin 發表於 2020-8-23 01:19
每次聽到 坐在飯廳可更愁 都覺得好un耳
三甲兩首Serrini
第十四位都好勁希望有冠
WZA111 發表於 2020-8-23 01:39
女金大熱
我想RE冠天生二品多啲
樹兒女金在望
SugarFree 發表於 2020-8-23 11:06
Go Gwendolyn!

迴光都爆個雙周冠啦
chachacharlie 發表於 2020-8-23 11:16
年尾冠軍位冇年頭咁鬆 不如留定個quota比下plug
支持如常
蔓成績咁差嘅
UserinCMF 發表於 2020-8-24 01:26
如常短短地已經好夠喉
蔓把聲聽聽下有啲悶
錯不可對嗎光榮落榜
kenneth 發表於 2020-8-24 01:38
我見你有上恨 請繼續支持
力加貼是否冠軍中最低分
on07111 發表於 2020-8-24 12:44
唔會掛 首歌上齊頭六位
最低分我估係今期落榜既幻愛 ...
Serrini 太厲害啦 !!!
chanchan0909 發表於 2020-8-24 16:40
希望Mami快啲出碟爭埋個碟獎

鯨落(英語:Whale fall),指掉入洋盆或深淵的鯨的屍體,因為鯨類等動物巨大的身驅無法快速被食腐生物分解 ...
John 發表於 2020-8-28 04:08
讓我 水作棺殮 化身甜點
海魚即管吃喝 遺愛後葬於海溝這軀殻
呢兩句幫份詞加返唔少分
Negative一秒跌出公海
仲唔接恨入黎既
Kaka07165 發表於 2020-8-28 09:12
上咗7星期真係好短咩

希望下星期比分詠詠啦^^
josey 發表於 2020-8-29 18:03
會比

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #35]

「願你 憑那腳印起飛往雲上
像繁星照亮城市」

光線引我再次回眸
是上集〈水刑物語〉寄語我們的話
但茫茫宇宙之中可能有一千個難題
而人總不能單靠一種人生觀去面對所有關卡
除了懂得拼命尋找光源 有時也需要學習與黑暗共存
就如MV中 歌者獨個走入漆黑一片的蓮麻坑礦洞
手持著油燈打算在礦洞裡尋找歸路
最後才發現 原來油燈局限了搜索的範圍
憑自己的力量摸黑探索 反而讓自己走得更遠

吳林峰的曲坦然不是個易入口的旋律
主歌部分的設計營造出沉重的氣氛
編曲加入了電琴聲後 令前段的感覺更為孤寂
到了後段鼓聲和電結他徐徐介入後 才感受到終點在前的鼓舞
這道迴光確實令旋律更容易流入腦海
甚至比作曲人近期的個人作品更為動聽
至於小克的歌詞 則再一次帶領聽眾穿插地球與銀河星宿
當這個城市越來越黯淡無光 嚮往一下外面的世界也是一種慰藉吧

本週冠軍歌:迴光物語 - 柳應廷
作曲 | 吳林峰
填詞 | 小克
編曲 | 王雙駿
監製 | 王雙駿

01 迴光物語 [1] / 柳應廷
02 鯨落 / 陳卓賢
03 地球來的人 / 馮允謙
04 隔離 / 陳凱詠
05 蝸牛 / 江熚生
06 如常 / 謝芊彤
07 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index) (NE)
08 雙面哈菲 / J.Arie
09 離原 / Serrini
10 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
11 恨 / 許廷鏗 (NE)
12 徘徘徊徊 / FIESTER
13 That's Why / Nowhere Boys
14 黃金法則 / The Hertz (NE)
15 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
16 慌 / DAWN (NE)
17 廢學 [1] / 陳健安
18 Burn Out / 盧瀚霆 (NE)
19 想見你想見你想見你 / 八三夭
20 萬惡不赦 / 梁釗峰 (NE)

落榜歌曲 :
越活越惹禍 [1] / Serrini | 09>05>10>05>03>01
原始心態 / 吳業坤 | 20>07>06>07
精神時間房 / 林奕匡 | 20>15
此致我們 / Blaster | 18>16
天地無用 / KOLOR | 17>09>10>18
同步舞曲 / 盧華 | 07>19
本週推介 你是萊特 - 吳林峰

第一次聽迴光時已經聯想起吳林峰這首歌
其實柳柳也有翻唱過這首作品 演繹跟原唱一樣很mm7 !
期待兩位未來會有更多的合作

唉恨咁低位, 心淡
kwanie 發表於 2020-8-30 15:20
我唔係好得今次個vocal
你見我冇自plug上隻碟既將心比己就知
盧華得兩週
chachacharlie 發表於 2020-8-30 15:46
首歌唔算太特別 睇下有冇機會RE啦
好似都幾多人冠Jer
SugarFree 發表於 2020-8-30 16:17
好歌自然值得支持
頭5位
放空 發表於 2020-8-30 16:31
係咪因爲有三首MIRROR
廢學 10 weeks!
UserinCMF 發表於 2020-8-31 01:42
唔捨得落榜 想挑戰11 weeks

John 發表於 2020-8-31 01:43
多謝John子
希望你都會支持牙柳 !
無力 敢 都有8周
on07111 發表於 2020-8-31 08:40
原來有個 敢 字
早知上少幾星期
第十八抄我
RVHOCPC 發表於 2020-8-31 10:06
又會咁啱
同你講定我下星期唔會擺佢入十大
冠軍寫得好比心機,咁我再考慮下上唔上呢首歌
同埋咩係 mm7
chanchan0909 發表於 2020-8-31 14:43
我記得你上次都有上水刑
希望你會支持埋物語系列既第二部曲
你試下用速成打 "mm7" 就會知係咩黎

但係份曲差水刑幾遠
kenneth 發表於 2020-8-31 17:08
我覺得水刑個旋律係幾驚艷
迴光就比較慢熱 但係個旋律其實比水刑更empowering
我一week咋
RVHOCPC 發表於 2020-8-31 17:15
做得好
首歌唔算好多亮點
第七同十四都好勁
bagfgfcde 發表於 2020-8-31 18:48
睇左做七月十四都好勁
第14位實在太好聽了 希望有冠
weiquan 發表於 2020-9-1 00:10
The Hertz要同per se爭組金 !
鏗鏗很恨前十
Kaka07165 發表於 2020-9-1 16:06
我特登唔比分佢既
Burn Out
michael344 發表於 2020-9-1 16:23
係咪太高位?
恨人亦要花氣力
我鏗好需要各位共和前輩支持
支持吹奏恨鏗 ...
on07111 發表於 2020-9-4 09:13
呢句做咩抄我
聽完 恨 想RE返無力感

鯨落唔好聽
josey 發表於 2020-9-5 19:18
歌詞係唔順口咗啲 但係個旋律寫得幾靚

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #36]

「從月球觀看 難辨地球相愛跟錯愛
三世書不會記載 情繫我這半生的最愛」

雖然王樂儀以地球人出走為主題
但這首歌既然選擇誕於這個世代
就注定要與我們的生活拉上關係

近日已被不下五六個親戚勸說過移民到別國生活
雖然自己從來沒有做過這樣的打算
但確實也曾經嚮往過外國的文化和生活節奏
如果有一日 真的決定要離開家園
到達一個沒有回憶的地方重新開始
我會樂此不疲地與這新環境共存
還是會睹物思人 後悔出走?
又如果到了這一刻 我們依然對這個城市有著愛恨交織的矛盾
是否代表著我們仍然對它存有希望?

地球來的人毫無疑問是Jay Fung轉投寰亞後最出色的作品之一
經歷過8個session的錄音過程
歌者在這首英式搖滾作品的演繹比起他擅長的R&B曲風更見突破
舒文將他演唱的力度控制得恰如其分
特別是尾音拖長的部分
經過mixing後變得更有畫面
不過火的同時又能投放出對留守與離開地球的懊惱
再配合T-Ma和Lincoin Lam那搶耳的編曲
難怪這首歌能夠得到眾多共和榜主的認同

本週冠軍歌:地球來的人 - 馮允謙
作曲 | 馮允謙 / T-Ma
填詞 | 王樂儀
編曲 | T-Ma / Lincoin Lam
監製 | 舒文@Zoo Music

01 地球來的人 [1] / 馮允謙
02 迴光物語 [1] / 柳應廷
03 想見你想見你想見你 / 八三夭
04 黃金法則 / The Hertz
05 廢學 [1] / 陳健安
06 蝸牛 / 江熚生
07 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
08 離原 / Serrini
09 隔離 / 陳凱詠
10 雙面哈菲 / J.Arie
11 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
12 困 / PØK1 (NE)
13 鯨落 / 陳卓賢
14 如常 / 謝芊彤
15 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙 (NE)
16 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
17 Burn Out / 盧瀚霆
18 如斯 / 孫曉賢 (NE)
19 慌 / DAWN
20 沙發裡有沙發Radio / 魚丁糸 (NE)

落榜歌曲 :
恨 / 許廷鏗 | 11
徘徘徊徊 / FIESTER | 12>11>12
That's Why / Nowhere Boys | 13>11>10>14>08>13
萬惡不赦 / 梁釗峰 | 20
本週推介 月球上的人 - 陳奕迅

呢位榜主好理性
bagfgfcde 發表於 2020-9-6 13:17
大部分時間都理性 不過都有例外
恨到底 還是愛 / 愛你變成恨你

開始懷疑自己hard sell鏗鏗得太over另人反感 sosad ...
on07111 發表於 2020-9-6 20:06
我淨係覺得啲haters可以唔使理 因為講咩都唔會令佢地改觀
哇直接飛出榜
Kaka07165 發表於 2020-9-6 21:39
鏗b又創新紀錄
支持電音歌姬林家謙
RVHOCPC 發表於 2020-9-6 22:28
家謙好勁 一出世就識唱電音
嘩保錡

支持 The Hertz 同 AL 再上高啲
jasonng 發表於 2020-9-7 01:39
大佬好野 困暫時係我最鍾意既一首
AL等下plug再努力啦
聽到賤之後即刻SKIP 呢PLUG?
kwanie 發表於 2020-9-8 00:04
可唔可以同我skip咗呢一個月佢 直接跳去下個月出新歌

地球來的人毫無疑問是Jay Fung轉投寰亞後最出色的作品之一

愛斯基摩 is robbed ...
josey 發表於 2020-9-12 17:22
My top 3 favours(寰亞後): 地球來的人 , 愛斯基摩人之吻 , 山旮旯

又愛 Jay Fung 又愛樂儀 王樂儀生日快樂
chachacharlie 發表於 2020-9-13 08:07
樂儀生日快樂
佢今年真係好發力
你好慢慢,仲未出榜 !
chanchan0909 發表於 2020-9-13 08:41
我而家出都早過你