返回列表 發帖
地球來的人毫無疑問是Jay Fung轉投寰亞後最出色的作品之一

愛斯基摩 is robbed

地球來的人毫無疑問是Jay Fung轉投寰亞後最出色的作品之一

愛斯基摩 is robbed ...
josey 發表於 2020-9-12 17:22
My top 3 favours(寰亞後): 地球來的人 , 愛斯基摩人之吻 , 山旮旯
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

又愛 Jay Fung 又愛樂儀 王樂儀生日快樂

你好慢慢,仲未出榜 !

又愛 Jay Fung 又愛樂儀 王樂儀生日快樂
chachacharlie 發表於 2020-9-13 08:07
樂儀生日快樂
佢今年真係好發力
你好慢慢,仲未出榜 !
chanchan0909 發表於 2020-9-13 08:41
我而家出都早過你
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #37]

「談論我吧 繼續獻醜
就由大動脈為我出頭」

J. Arie本來不是我感興趣的歌手
主因是你死我活和Fantasy這類曲調令我對她的音樂產生了抗拒
天平先生則有種捉到鹿不會脫角的感覺
直到神奇女俠的出現 才開始對她的音樂改觀
來到了這首雙面哈菲 終於讓我發掘到她真正的面向
自毀一般需要狠 或許J. Arie過往的音樂路就是走得不夠狠

先要讃一讃J. Arie近年譜寫的旋律
無論是寫給自己還是別人的 都滲透著她的特色
旋律設計多變的同時又容易受大眾接受
加上其獨特的唱腔 往往令人留下深刻印象
雙面哈菲的演繹 從前段放輕聲線 到後段愈見聲嘶力竭
就像在表達表裡不一的人性
入肉地教導我們 一張臉是不夠用來對付壞人的

本週冠軍歌:雙面哈菲 - J.Arie
作曲 | J.Arie
填詞 | 林寶
編曲 | Perry Lau
監製 | Bert

RK Songs / Singers         
01 雙面哈菲 [1] / J.Arie
02 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini) (NE)
03 蝸牛(合唱版) / 江熚生x陳卓賢 (NE)
04 黃金法則 / The Hertz
05 地球來的人 [1] / 馮允謙
06 離原 / Serrini
07 再聚 / 林二汶 (NE)
08 如常 / 謝芊彤
09 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
10 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
11 迴光物語 [1] / 柳應廷
12 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
13 隔離 / 陳凱詠
14 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆) (NE)
15 渴 / 應智越 (NE)
16 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
17 如斯 / 孫曉賢
18 困 / PØK1
19 沙發裡有沙發Radio / 魚丁糸
20 明日旅程 / Pandora (NE)

落榜歌曲 :
想見你想見你想見你 / 八三夭 | 17>19>03
廢學 [1] / 陳健安 | 18>04>06>07>09>07>02>01>13>17>05
蝸牛 / 江熚生 | 12>05>06
鯨落 / 陳卓賢 | 05>08>17>04>02>13
Burn Out / 盧瀚霆 | 18>17
慌 / DAWN | 16>19
=======================================
本週推介 奇怪 - 林欣彤

林欣彤的聲底與J.Arie一樣很適合演繹暗黑風格的歌曲
但她的音樂有時卻有種撞手神的感覺
難得金剛圈、奇怪和一秒帶她脫離了舒適圈
但親愛的巨人和次元壁的表現好像又走了回頭路
看來要平衡市場需求與個人風格 對她而言是個很難達到的目標

支持深魚 !

第3位咁高位上 真係好支持班偶像鏡仔
不過鯨落已落
支持奇怪支持次元壁支持Mag

Ha菲好勁 btw 你真係鏡代言人

愛丁

ianson高過細貓咁多

per se 好勁

支持林寶

為何慢一點給你發現被愛
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

支持雷深如

支持深魚 !
bagfgfcde 發表於 2020-9-13 13:51
支持雷深如
chanchan0909 發表於 2020-9-14 20:18
雷深如>>>>>雷琛瑜
第3位咁高位上 真係好支持班偶像鏡仔
不過鯨落已落
支持奇怪支持次元壁支持Mag ...
kel_kelvin 發表於 2020-9-13 13:55
請支持ianson
咁蝸牛真係好聽過鯨落
次元壁應該都可以上到幾星期既
Ha菲好勁 btw 你真係鏡代言人
chachacharlie 發表於 2020-9-13 18:53
蝦菲播到收唔到掣
我想做Serrini代言人多啲 要貼錢都做 !
愛丁

ianson高過細貓咁多
jasonng 發表於 2020-9-13 23:31
你當蝸牛12>05>06>03*會唔會爽啲

per se 好勁
Kfmusic 發表於 2020-9-14 00:37
淨係Serrini填詞已經要比100分
支持林寶
RVHOCPC 發表於 2020-9-14 00:40
呢首冇乜aa韻 唔錯
為何慢一點給你發現被愛
John 發表於 2020-9-14 13:18
一派合唱版之後首歌即刻唔慢慢升
希望haters都識得以歌論歌 !!

而家先上PANDORA

而家先上PANDORA
kwanie 發表於 2020-9-14 23:14
近排太多派台  如果今個星期都唔上就應該無機會再上
首歌簡簡單單得黎又聽得舒服 所以都想推介一下

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #38]

「宇宙還未上色 戀愛還未著跡
來年你共我或會長得更高
然而這段歲月青春不老」

蝸牛原唱版以蝸牛行動緩慢的特徵比喻男生對女生的後知後覺
相信合唱版的故事大綱是要表達兩個男生各自的失戀經歷
若要從歌曲主題去比較兩個版本 原版的編曲和唱法都較為貼題
但如果從音樂角度去評論的話 合唱版顯然遠勝於原版

首先Ian交出的旋律本身已經很動聽 夠青春 夠入腦
歌曲節奏起伏有序 既符合pop ballad需要的特質又沒有太口水歌的感覺
歌詞部分在原版本來只屬合格 但新版的改動以及二重唱部分成功為歌曲錦上添花
詞人將原版的激昂轉化為淡然的無奈感 令樂迷對主角遲來的懊悔更生感概
編曲方面 雖然個人比較鍾情原版的結他intro和music break
但以結他和木箱鼓組成的新版編曲也絕不比原版遜色
且比較適合配搭在合唱版中

當然歌曲的重點在於Ianson的男男對唱
徐浩在歌詞上的分配 把二人聲底優劣平衡得剛剛好
新版沒有了AK拉牛上樹式的飆高音 令焦點集中於演繹中低音的部分
少了用力的演繹後 才發現原來這把聲音也有其吸引之處
而Ian的加入出乎意料地沒有搶風頭的感覺
即使和音部分比原key高 也沒有喧賓奪主的感覺
二重唱也因為兩把聲線的融入度高而未見有遺和感
整體而言 是一首久違又合乎期望的男男合唱作品

本週冠軍歌:蝸牛(合唱版) - 江熚生x陳卓賢
作曲 | 陳卓賢
填詞 | 林若寧
編曲 | 徐浩
監製 | 徐浩

01 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
02 雙面哈菲 [1] / J.Arie
03 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
04 黃金法則 / The Hertz
05 時光邊緣的人 / 陳健安 (NE)
06 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
07 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
08 迴光物語 [1] / 柳應廷
09 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆)
10 再聚 / 林二汶
11 孤獨病 / 姜濤 (NE)
12 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
13 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍 (NE)
14 離原 / Serrini
15 地球來的人 [1] / 馮允謙
16 如斯 / 孫曉賢
17 如常 / 謝芊彤
18 渴 / 應智越
19 隔離 / 陳凱詠
20 限時動態 / SENZA A Cappella (NE)

落榜歌曲 :
Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way) | 16>08>09>15>16>09
困 / PØK1 | 12>18
沙發裡有沙發Radio / 魚丁糸 | 20>19
明日旅程 / Pandora | 20
=======================================
本週推介 十八相送 - Shine

支持冠軍、天后位林家謙同樂壇隔離一姐Jace Chan
Woo~Tell me how you feel it
Woo~ Gonna let you know, Imma let you go
It's hard to follow me, but it's good to walk with me

第七位好勁

支持ianson版本
今年都幾多獨唱轉合唱嘅歌 覺得呢首處理得比較好

好好聽既如何忍眼淚竟然上唔到榜 好慘
Jason's Playlist 2024
Week 09 一個眼神 - my little airport

離原走勢乏力

支持冠軍、天后位林家謙同樂壇隔離一姐Jace Chan
on07111 發表於 2020-9-19 18:46
請支持埋姜b 難得今次呢plug咁好聽
第七位好勁
bagfgfcde 發表於 2020-9-19 19:40
我信好歌會有好報
btw Sophy welcome back
支持ianson版本
今年都幾多獨唱轉合唱嘅歌 覺得呢首處理得比較好
kel_kelvin 發表於 2020-9-19 22:01
無錯
有二重唱係幾驚喜 同埋兩把聲真係好夾
好好聽既如何忍眼淚竟然上唔到榜 好慘
JasOh103 發表於 2020-9-19 22:02
啱啱派姐 遲啲會上既
離原走勢乏力
chanchan0909 發表於 2020-9-19 22:09
今個星期既Top 10真係排到頭痛
好唔情願咁犧牲咗呢首歌一個星期

支持走音蝸牛

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #38]

「宇宙還未上色 戀愛還未著跡
來年你共我或會長得更高
然而這段歲月青春不 ...
cymusic 發表於 2020-9-19 18:00

希望Ianson可以好似蝸牛咁慢慢一齊漫步人路 在你身邊路雖遠未疲倦
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

蝸牛好勁
我就中意特登多d

支持走音蝸牛
CunninG 發表於 2020-9-19 23:29
歡迎你 以後多啲入黎支持小弟
希望蝸牛最後可以上到week 38共和
希望Ianson可以好似蝸牛咁慢慢一齊漫步人路 在你身邊路雖遠未疲倦
SugarFree 發表於 2020-9-20 08:44
做咩暴露自己年齡
蝸牛好勁
我就中意特登多d
jasonng 發表於 2020-9-21 23:24
連續三個comment都係支持蝸牛 江畢生要紅了
特登我好快就聽厭咗 加上我對Ianson有特別既情感

環球天后低位遊走

環球天后低位遊走
RVHOCPC 發表於 2020-9-25 22:30
希望@josey見到聽日個榜唔會太傷心

希望@josey見到聽日個榜唔會太傷心
cymusic 發表於 2020-9-25 23:31

希望唔好隔離左Jace 係我心中 隔離 已經等同 敢 的地位
突然醒起第三季總結有差唔多到,唔知道今季喺鏡5強陣型鼎盛下,恨極速被out的鑑兒還會否有五強呢
Woo~ Gonna let you know, Imma let you go
It's hard to follow me, but it's good to walk with me

做咩暴露自己年齡
cymusic 發表於 2020-9-21 23:32
咁經典嘅歌邊個唔識
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

希望唔好隔離左Jace  係我心中 隔離 已經等同 敢 的地位
突然醒起第三季總結有差唔多到,唔知道 ...
on07111 發表於 2020-9-26 08:10
隔離係好歌黎 唔可以同敢睇齊
期待下
唔好睇少Negative呀
咁經典嘅歌邊個唔識
SugarFree 發表於 2020-9-26 09:36
咁又係 我都識 雖然我得十八碎

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #39]

「我信性格天注定
人盡情盡興 這生一次遠征」

這首作品不算是蔓蔓的新嘗試
但在其同類型歌曲中 這首應該是演繹難度最高的
密集的句子和跳脫的音階為歌者倍添困難
令演繹時難以兼顧咬字和音準
雖然如此 這首歌沒有把Feanna難倒
也可能因為J.Arie的旋律本身就很有個性 又很貼近歌者樂天的性格
所以令歌者更易投入於歌曲當中
即使要用上大量真假音轉換和尾音延長的技巧
Feanna都依然表現得得心應手
這首歌的推出 令我更相信蔓蔓還有更多有待發掘的面向

本週冠軍歌:猜猜我是誰 - 黃淑蔓
作曲 | 雷深如
填詞 | 林若寧
編曲 | Yusuke Hatano
監製 | 舒文@Zoo Music

01 猜猜我是誰 [1] / 黃淑蔓
02 再聚 / 林二汶
03 黃金法則 / The Hertz
04 離原 / Serrini
05 迴光物語 [1] / 柳應廷
06 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
07 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
08 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
09 孤獨病 / 姜濤
10 時光邊緣的人 / 陳健安
11 如斯 / 孫曉賢
12 雙面哈菲 [1] / J.Arie
13 解悶工廠 / 李芷君 (NE)
14 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
15 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
16 標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂) (NE)
17 地球來的人 [1] / 馮允謙
18 新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆)
19 限時動態 / SENZA A Cappella
20 手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪) (NE)

落榜歌曲 :
如常 / 謝芊彤 | 10>06>14>08>17
渴 / 應智越 | 15>18
隔離 / 陳凱詠 | 14>04>09>13>19
本週推介 隨風而來 隨風而去 - Gin Lee

推介有Gin Lee
係咪代表下個禮拜美男子高位上

希望 7>X

標本見到有 B4 本身期待左一下,但聽過一次覺得個合作完全無火花

原來撞冠

細貓兩週低位就out

慢了 醒覺
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

希望 7>1

孤獨病有咁高竟然

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #39]

「我信性格天注定
人盡情盡興 這生一次遠征」

這首作品不算是蔓蔓的新嘗試 ...
cymusic 發表於 2020-9-26 17:30

支持推介嘅環球姐姐

Mirror幾乎上哂咁滯

李幸倪恨你

推介有Gin Lee
係咪代表下個禮拜美男子高位上
WZA111 發表於 2020-9-26 17:44
本人全力支持禁煙大行動
呢啲教壞下一代既歌應該要狠ban!
希望 7>X
bagfgfcde 發表於 2020-9-26 22:10
te雲時呢plug好洗腦 應該有排玩
標本見到有 B4 本身期待左一下,但聽過一次覺得個合作完全無火花
chanchan0909 發表於 2020-9-26 22:47
好似一班乖學生企係校長隔離唱歌咁
不過曲詞都唔錯 可以一聽既
原來撞冠

細貓兩週低位就out
jasonng 發表於 2020-9-27 01:41
都話我係愛蔓力
其實細貓首歌唔錯 不過新上榜條隊又好塞 可能遲啲先RE返
慢了 醒覺
John 發表於 2020-9-27 02:54
睇咗雙蝸牛拍MV條vlog未

希望 7>1
chachacharlie 發表於 2020-9-27 16:10
有排都未輪到佢
孤獨病有咁高竟然
Kaka07165 發表於 2020-9-27 18:26
學Do姐話齋 孤獨病 掂呀 !
支持推介嘅環球姐姐
RVHOCPC 發表於 2020-9-27 18:29
姐姐而家個look變咗嬸嬸 連MV都要搵其他人做主角
Mirror幾乎上哂咁滯
on07111 發表於 2020-9-27 18:30
唔係幾乎 係今年派既12首都上哂
明明唔係鏡粉都好似變咗鏡粉咁
李幸倪恨你
josey 發表於 2020-9-27 18:42
李幸倪恨你從頭到尾都不正常

咁不如冠荔園吖

咁不如冠荔園吖
chachacharlie 發表於 2020-9-27 21:38
Mami新歌都出咗 荔園冠軍陣徐越黎越近~

Cyrus Top 20 Quarterly Summary
2020 Quarter 3

上回提到第二季是組合的天下,但來到第三季似乎開始疲弱。能夠進入五甲的名
單甚至令我有點意外,這賽果似乎反映我對本季組合的整體表現都不太滿意。相
反男女歌手的表現則較為持平。疫情之下,很多不正常的生活習慣都已變成常態
,啟發了歌手推出〈廢學〉、〈隔離〉等以這現象為題的歌曲,同時亦萌生了不
少與應對負能量有關的創作,如〈Negative〉、〈迴光物語〉、〈再聚〉等,成
為樂迷在疫情底下的心靈雞湯。朝夕令改的抗疫措施,猶如要我城對病毒中門大
開。這次攬炒大大影響了音樂從業員的生計,亦令本地音樂的發展重創。只希望
疫情能夠盡快緩和,令現場演出能得以恢復。

(按筆畫排序)

男歌手五甲
柳應廷 許廷鏗 陳卓賢 陳健安 馮允謙

女歌手五甲
J.Arie Serrini 王嘉儀 陳凱詠 黃淑蔓

組合五甲
MIRROR per se The Hertz White Dimension 小塵埃

歌曲五大
Negative 地球來的人 迴光物語 廢學 雙面哈菲