返回列表 發帖
Cyrus Top 20 Quarterly Summary
2020 Quarter 3

上回提到第二季是組合的天下,但來到第三季似乎開始疲弱 ...
cymusic 發表於 2020-10-1 18:00

五大天后 缺一不可

一姐詠隔離得兩周十大都入到五強,果然真一姐

Alfred仲入到五強<--希望下季可以再打
Woo~Tell me how you feel it
Woo~ Gonna let you know, Imma let you go
It's hard to follow me, but it's good to walk with me

Cyrus Top 20 Quarterly Summary
2020 Quarter 3

上回提到第二季是組合的天下,但來到第三季似乎開始疲弱 ...
cymusic 發表於 2020-10-1 18:00

希望 Gin Lee 可以踢走人彘詠
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

喜歡牛兒
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

五大天后 缺一不可
RVHOCPC 發表於 2020-10-1 18:30
已經有五大天后
祖兒可以專心搵人仔 唔好再返黎
一姐詠隔離得兩周十大都入到五強,果然真一姐

Alfred仲入到五強 ...
on07111 發表於 2020-10-1 18:51
一姐詠呢個名真係名不虛傳
今季好彩有Negative頂到下
第四季仲入唔入到就要睇下 痛 係咪高質啦
希望 Gin Lee 可以踢走人彘詠
616.1314 發表於 2020-10-2 12:16
一姐只得一位
煎煎羨慕唔黎
喜歡牛兒
John 發表於 2020-10-2 13:50
呢個名好正
靜靜雞話你知 AK憑蝸牛攞到第三季男歌手第六位
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

今年男歌手三甲似乎已定幾個都入哂三季五甲

男金 林家謙B
男銀        柳兒
男銅        飄飄賢/AK/安仔/鑑兒四爭一

組合三季有十三隊入五甲
Woo~ Gonna let you know, Imma let you go
It's hard to follow me, but it's good to walk with me

回復 550# cymusic
支持地球來的人

今年男歌手三甲似乎已定幾個都入哂三季五甲

男金 林家謙B
男銀        柳兒
男銅       ...
on07111 發表於 2020-10-2 22:17
飄飄賢同AK應該唔會有可能攞男三甲啦 今季都係符碌先入到五甲
組合除咗The Hertz之外冇一隊特別標青
回復  cymusic
支持地球來的人
Mabel 發表於 2020-10-3 07:04
好歌 !
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #40]

因為於台灣金音獎獲獎時發表激烈言辭而遭鄰國打壓的Serrini
以逃亡為題寫下了〈離原〉的旋律和歌詞
由434343443這幾個重複的音符加上楊彤的bass drum
迅間把聽眾帶到一個如箭在弦的驚險走難場面
Mami在演繹時放下了在前作〈網絡安全隱患〉和〈越活越惹禍〉表露的粗獷
人聲處理上採用兩條聲道呼喊著對逃離中原的渴求
反映出歌者既因遭受委屈而心存恐懼
但心裡卻已勢在必行要跟敵人拼個你死我活

「野火燒不盡 春風吹又生」
用這句形容Serrini就最貼切不過
無論受盡多少壓逼
相信Serrini依然會做個孤高的瑰寶
就像新專輯的主角 "Gwendolyn" 一樣 不會為任何事情而妥協

本週冠軍歌:離原 - Serrini
作曲 | Serrini / Yeung Tung
填詞 | Serrini
編曲 | Yeung Tung
監製 | Serrini / Yeung Tung

RK Songs / Singers         
01 離原 [1] / Serrini
02 解悶工廠 / 李芷君
03 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
04 再聚 / 林二汶
05 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
06 時光邊緣的人 / 陳健安
07 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
08 黃金法則 / The Hertz
09 深夜告別練習 / Zpecial (NE)
10 地球來的人 [1] / 馮允謙
11 So Called Love Song / AGA (NE)
12 如斯 / 孫曉賢
13 迴光物語 [1] / 柳應廷
14 A New Day / 馮允謙 (NE)
15 蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢
16 遲起的鳥兒有蟲吃 / 黃妍 (NE)
17 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
18 孤獨病 / 姜濤
19 手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪)
20 標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂)

落榜歌曲 :
猜猜我是誰 [1] / 黃淑蔓 | 11>13>20>10>07>12>03>01
雙面哈菲 [1] / J.Arie | 13>03>04>05>08>10>01>02>12
新世界 / 告五人 (Ft. 阿爆) | 14>09>18
限時動態 / SENZA A Cappella | 20>19
=======================================
本週推介 kinakaian 母親的舌頭 - 阿爆 (阿仍仍)

恭喜阿爆於台灣金曲獎奪得三獎
特別推介獲得年度專輯獎的《kinakaian 母親的舌頭》
專輯的音樂種類豐富 帶領聽眾從電子舞曲之中認識排灣族文化和人文精神
期望這次得獎能對原住民音樂的發展產生正面影響 :)

恭喜荔園!

之前未聽Hugo隻歌
又唔錯喎

新世界喺呢度走勢仲差過我嘅榜

1-4 6-20 好聽

允兒上2首 要男金了!

1-4 6-20 好聽
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 22:45

原來BAG你都係鏡粉
小道消息話迴光物語係佢個榜長期排緊第11位
cymusic 發表於 2020-10-6 13:32

聽講Burn out 12位
蝸牛 13位
孤獨病 14位
鯨落 15位
美男子 16位

丁 arie 兩首佳作手拖手雙雙下榜

恭喜荔園!
RVHOCPC 發表於 2020-10-4 13:39
Mami話冠軍歌要做荔園主題曲
之前未聽Hugo隻歌
又唔錯喎
jasonng 發表於 2020-10-4 22:13
好聽 ! 佢把聲都有幾多可能性
新世界喺呢度走勢仲差過我嘅榜
weiquan 發表於 2020-10-4 22:19
但係本週推介有阿爆 所以補返數
1-4 6-20 好聽
bagfgfcde 發表於 2020-10-4 22:45
聽完個live之後對呢首歌既好感度直線下降
允兒上2首 要男金了!
kel_kelvin 發表於 2020-10-5 01:59
允兒男金咁鏗兒點算
原來BAG你都係鏡粉
on07111 發表於 2020-10-5 05:25
小道消息話迴光物語係佢個榜長期排緊第11位
丁 arie 兩首佳作手拖手雙雙下榜
賴爽 發表於 2020-10-6 08:55
支持雙雙

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #41]

「to be or not to be
to be or not to be
to be Ophelia
or not to be」

〈隔離〉合唱版的推出
更令我確定這個星期要給〈天生二品〉的製作團隊有個交代...

〈天生二品〉的製作意念 就是要將Jace鮮為人知的一面呈現給樂迷
歌曲採用了有點Retro的曲風 中英夾雜的歌詞 以致帶點慵懶的唱法
加上MV裡的造型和vintage風的佈置
看得出團隊努力地用音樂和畫面表明Jace的個性
就是不修邊幅之餘又充滿喜感
同時為常聽流行曲的聽眾發掘了廣東歌頂癮的一面

〈隔離〉推出後 市場的反應似乎很受落
事實上我亦不對這首歌反感
而合唱版的效果也是令我滿意的
然而大眾對歌曲的關注度 迅間蓋過了歌者在僅僅三個月前所展露的個性
當朋友在談及「呢個女仔唱歌都幾有感情」的時侯
身為樂迷 心裡難免灰了一下
原來大眾喜歡的一面 總是跟「二品」存有落差
〈天生二品〉會否只是個動聽的童話故事
始終要面臨被現實粉碎的命運 ?

以同公司歌手的宣傳策略來看
〈隔離〉的成功應該會為歌者帶來更多同類型的情歌
但與其擔心Jace的歌路 不如選擇相信她會不改天生我作風
在不同風格的歌曲中演出自己的個性

本週冠軍歌:天生二品 - 陳凱詠
作曲 | 馮翰銘 / hirsk / 陳凱詠
填詞 | 鍾說
編曲 | hirsk
監製 | 馮翰銘

01 天生二品 [1] / 陳凱詠 (RE)
02 再聚 / 林二汶
03 So Called Love Song / AGA
04 溝渠暢泳 / 泳兒 (NE)
05 孤獨病 / 姜濤
06 菩薩 / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
07 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
08 離原 [1] / Serrini
09 黃金法則 / The Hertz
10 uknowdat / Kiri T (NE)
11 解悶工廠 / 李芷君
12 A New Day / 馮允謙
13 深夜告別練習 / Zpecial
14 時光邊緣的人 / 陳健安
15 秒秒也是新開始 / 黃凱逸 (NE)
16 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
17 小夜燈 / 鄭欣宜 (NE)
18 特倫斯夢遊仙境 / 林家謙
19 阿喪 / The Hertz (NE)
20 憶 / PØK1 (NE)

落榜歌曲 :
地球來的人 [1] / 馮允謙 | 03>04>04>02>06>03>01>05>15>17>10
如斯 / 孫曉賢 | 18>17>16>11>12
迴光物語 [1] / 柳應廷 | 15>02>01>02>11>08>05>13
蝸牛(合唱版) [1] / 江熚生x陳卓賢 | 03>01>08>15
遲起的鳥兒有蟲吃 / 黃妍 | 16
手舞足蹈 / HIGGO Raj (Ft. KID ALVIN/曹震豪) | 20>19
標本 / 陳潔靈 (Ft. 柳應廷/張天賦/陳天翱/崔可迪/梁瑞峰/陳樂) | 16>20
=======================================
本週推介 Ophelia - 魏如萱

第19位係唔係又要俾個交代

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #41]

「to be or not to be
to be or not to be
to be Ophelia
or not to be」

...
cymusic 發表於 2020-10-10 20:01

噴走勢嘅冠but well deserved

What a surprise!
Love!!

估你唔到。一姐詠兩首都幾好,天生二品流行榜同共和榜成績好d,隔離串流榜成績好d

btw幾時到無力感re

無力感未登基就落榜,你是故意在挑戰民意嗎
SugarFree 發表於 2020-6-13 17:18

不能同意更多

希望 18>X

深夜待遇好似無片單咁好

The Hertz 要發力了 ! 恭喜 !

第2plug都就plug完先冠第1plug鏗飯好有個性
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

真心覺得 天生二品 啱佢唱太多太多
隔離 唔係話唔好聽
但基本上係同佢connect唔到
因為俾任何一個人唱都得
無奈嘅係 香港市場最hit嘅就係K歌

隔離 唔係話唔好聽
因為俾任何一 ...
jasonng 發表於 2020-10-11 12:48

阿詠唱咩都好聽
就算打司嗌都係全世界最好聽

阿詠唱咩都好聽
josey 發表於 2020-10-11 12:51

同霏妹啲呼吸聲一樣

一姐詠 confirmed!

Ophelia is robbed

第19位係唔係又要俾個交代
weiquan 發表於 2020-10-10 20:09
今年好似未試過有自plug歌有冠
希望The Hertz可以做第一個
噴走勢嘅冠but well deserved
RVHOCPC 發表於 2020-10-10 20:17
必須重申天生二品>>>>>隔離
What a surprise!
Love!!
josey 發表於 2020-10-10 20:23
今年轉咗監製之後幾愛佢
估你唔到。一姐詠兩首都幾好,天生二品流行榜同共和榜成績好d,隔離串流榜成績好d

btw幾時到無力感re{:1_8 ...
on07111 發表於 2020-10-10 20:44
呢度咁易估到就變咗流行榜啦
如果鏗十月尾都仲唔派歌 我唔排除有呢個可能性
希望 18>X
bagfgfcde 發表於 2020-10-10 21:18
你真係好關心林家拎
深夜待遇好似無片單咁好
kel_kelvin 發表於 2020-10-10 22:12
咁我真係鍾意片單多啲
不過其實片單冇深夜咁高位上榜
The Hertz 要發力了 ! 恭喜 !
chanchan0909 發表於 2020-10-10 23:18
一定要買佢地隻碟

第2plug都就plug完先冠第1plug鏗飯好有個性
SugarFree 發表於 2020-10-11 08:41
學美祖話齋 無人知道雙子座
隔離 唔係話唔好聽
因為俾任何一 ...
jasonng 發表於 2020-10-11 12:48
隔離比咗一姐詠唱已經好好彩
如果比咗個奀星唱隨時冇人留意
阿詠唱咩都好聽
josey 發表於 2020-10-11 12:51
同霏妹啲呼吸聲一樣
jasonng 發表於 2020-10-11 15:21
盲粉
一姐詠 confirmed!
chachacharlie 發表於 2020-10-11 19:33
環球一姐從來只得一個 !!
Ophelia is robbed路
WZA111 發表於 2020-10-11 20:14
呢首好歌連唯一一個提名都落空 諗起就嬲

【新歌推介】〈解悶工廠〉李芷君

親愛的您:

信能夠送到您手上,真係萬幸。介紹番先,我地係解悶工廠,一支2017年8月組成嘅義工隊。希望透過寫信為一班因為參加社運而被捕嘅朋友解悶同繼續接收時事資訊。我地知道您平時嘅生活除咗睇報紙同聽收音機之外,好難接觸到其他娛樂,希望呢封信可以比您感覺到好似有個朋友坐喺面前,同您分享下生活上嘅小故事咁啦。

因為相關人員會審查每封信嘅內容,所以我地都好驚信會被彈回。但呢一封信能送到您手上,真係好好彩,亦總算係無辜負到有心人嘅支持。

淨係得您睇到,咁就唔怕獻醜,等小編們喺度過下唱作癒,扮係〈解悶工廠〉嘅唱作團隊解拆下、sell吓首歌俾您聽啦。

唔知您第一次聽呢首歌嘅感覺係點呢?話明為您解悶架嘛,梗係寫個「襟聽」嘅旋律俾您聽,等您起身果時可以提一提神,臨瞓前又唔會太嘈,陪您入睡。係呀,以一支結他為主軸,您有結他嘅話我地隔空對唱都仲得。唔係賣花讚花香,不過小編們嘅朋友聽完一兩次,都話副歌都幾有記憶點,咁就好喇,私心希望您放空嘅時候就會loop呢一首,唔好忘記我地啊!

至於歌詞呢,希望填詞人梁栢堅嘅詞帶到俾您好似家一樣嘅親切感。家人之間溝通,當然係直接了當,所以填詞人都無轉彎抹角。既然係幾經辛苦先可以將信送到您手上,最希望嘅係心意都可以準確傳達。雖然係陌路人,但我地也時刻牽掛,因為「您在我心中天價」。

話俾您知啊,其實〈解悶工廠〉唔只係寫俾您,更係俾我地嘅一份溫暖同溫韾提示。每一次見到有手足要還押,小編們都會好難受。日常看似平常無比嘅噓寒問暖、言談甚歡都做唔到。但您地喺牆內每一日嘅生活如何?我地連關心嘅機會都無,除咗難受,更係擔心。唯一可以做嘅,可能就只有呢一首歌同埋呢一封信。〈解悶工廠〉沖淡咗小編嘅不安同傷感,唔好令小編們淨係識喊苦喊忽。除此之外,〈解悶工廠〉亦令我地時刻記住每日要做嘅事:要將以前覺得「好大」、「好不平常」嘅事融入日常生活,變成日常。抒發咗憤恨之餘,亦提醒咗我地:牆外還有好多事可以做,咁先可以肩負起責任,令到「同行人 即使跌倒不要怕」。

小編好沉迷聽李芷君Ada嘅歌聲,就係聲線唔算太強,帶點柔弱嘅聲音最有感染力。唔知您有無一種好似一位女孩陪伴您閱讀呢一封信嘅感覺呢?而〈解悶工廠〉演繹有兩層意思:一係當鄰家女孩都可以擔當呢個角色,有邊一個人可以逃避為我地家園貢獻嘅呢一份責任?二係呢一首歌嘅vocal話到比小編們知道,歌唱雖然柔弱但鏗鏘,對喺牆內嘅您地黎講,最好嘅陪伴除咗係書信外,更係您地感受到我地為明天而努力嘅堅定。如此一來,您地都會覺得喺牆內嘅時間唔會咁漫長,對吧?

朋友都話小編寫字好樣衰,希望您唔好見怪。但仍要堅持呢個習慣,因為小編知道,有啲事情,堅持做係有意義嘅,就好似好想同您分享嘅呢一首〈解悶工廠〉一樣,或者有好多人都唔明點解要做一首咁嘅歌,但小編就知道,對您黎講,應該係溫暖嘅陪伴。

寫信嘅質感,就好似〈解悶工廠〉一曲咁,雖然係經過反覆思量嘅出品,但總帶著塗改液改過果份raw嘅感覺、果份「唔怕你知道被修飾過」嘅真心。因為,手寫信同〈解悶工廠〉一樣,都係希望睇完嘅您可以消磨一下時間、笑下內容用字奇怪、因為寫得太樣衰要花好耐時間「估字仔」 。更重要嘅係,小編亦都知道收信嘅您,唔會介意呢份真挈嘅粗疏。宜家我地兩樣都送上,您想聽歌嘅時候就聽,想睇信就睇啦!

呢一首歌喺好多樂評專頁嘅成績都好出眾,呢種一呼百應嘅感覺,好溫暖、好有愛。

嗱,約定您今晚八點,喺電台一齊聽呢首歌,聽完之後記得話返比我地知好唔好聽呀,練熟首歌,等您出黎一齊唱!

祝一切安好,
小編們上

〈解悶工廠〉
作曲 | 王文熙@dom
作詞 | 梁栢堅
編曲 | 王文熙 / 湯亦駿@dom
監製 | 王文熙

Special Thanks: hk_songoftheday

係咪要加入陳凱詠第一後援會cm分部

係咪要加入陳凱詠第一後援會cm分部
CunninG 發表於 2020-10-16 20:24
我啱啱先out完隔離
要睇下會長josey仲俾唔俾我加入

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #42]

將人聲變成樂器的一部分是王嘉儀的強項
也是我一直欣賞她的地方
其實原版的編曲已經足以令我滿足
但pusa404notfound Remix也實在令人難以抗拒
Shelf-Index的電音編曲很大膽
編曲的設計也許不易入口 但卻具有很大的前瞻性
而且歌曲的氛圍也很貼近現實
帶領聽眾思考如果身處一個無人可信的世界 連菩薩也愛莫能助時
我們只能成為自己的神 為活著而合力自救

本週冠軍歌:菩薩 - 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
作曲 | 王嘉儀
填詞 | 王樂儀 (ENG Lyrics: 王嘉儀)
編曲 | Kelvin T / Daniel Chu / HIRSK / 王嘉儀
監製 | 王嘉儀

01 菩薩 [1] / 王嘉儀 (Ft. Shelf-Index)
02 再聚 / 林二汶
03 深夜告別練習 / Zpecial
04 我在切爾諾貝爾 等你 / 麥浚龍
05 A New Day / 馮允謙
06 小夜燈 / 鄭欣宜
07 黃金法則 / The Hertz
08 溝渠暢泳 / 泳兒
09 uknowdat / Kiri T x Geniuz F the Future
10 角落生物 / 盧瀚霆 (NE)
11 阿喪 / The Hertz
12 憶 / PØK1
13 So Called Love Song / AGA
14 最後的搖滾 / Nowhere Boys (NE)
15 風靈物語 / 柳應廷 (NE)
16 ~旋轉with me* / Serrini (NE)
17 粉碎糖果屋 / per se (Ft. Serrini)
18 天生二品 [1] / 陳凱詠
19 時光邊緣的人 / 陳健安
20 荒島之幻象 / 陳蕾 (NE)

落榜歌曲 :
孤獨病 / 姜濤 | 11>09>18>05
離原 [1] / Serrini | 03>09>08>06>14>04>01>08
解悶工廠 / 李芷君 | 13>02>11
秒秒也是新開始 / 黃凱逸 | 15
特倫斯夢遊仙境 / 林家謙 | 15>16>12>07>05>18
本週推介 Kids - A New World If You Can Take It

編曲效果同樣驚人的一首新作 值得大家留意

ANWIYCTI 好聽!

Mirror眾子今年一plug接一plug

角落生物又係估你唔到

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #42]

將人聲變成樂器的一部分是王嘉儀的強項
也是我一直欣賞她的地方
其實原版的 ...
cymusic 發表於 2020-10-17 18:00
AL竟然係最高位上榜果個
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

我啱啱先out完隔離
要睇下會長josey仲俾唔俾我加入
cymusic 發表於 2020-10-17 17:44

當然可以
你個榜好真誠 支持你

角落生物高位NE
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

當然可以
你個榜好真誠 支持你
josey 發表於 2020-10-17 21:24

我又要

我又要
RVHOCPC 發表於 2020-10-17 22:43

巧呀<33
愛你榜too (hughug)

support 金曲32歌王 JJ Lin

ANWIYCTI 好聽!
bagfgfcde 發表於 2020-10-17 18:29
yaya!
另外你極力推介既the pancakes都幾正
Mirror眾子今年一plug接一plug
on07111 發表於 2020-10-17 19:45
今年有好幾首solo又真係above average
角落生物又係估你唔到
RVHOCPC 發表於 2020-10-17 20:15
AL竟然係最高位上榜果個
SugarFree 發表於 2020-10-17 20:35
角落生物高位NE
steven 發表於 2020-10-17 22:21
首歌難得mix得幾好 掩蓋咗唔少AL既弱點
同埋係ig見到呢首歌既製作都幾認真 值得支持
當然可以
你個榜好真誠 支持你
josey 發表於 2020-10-17 21:24
thanks
我又要
RVHOCPC 發表於 2020-10-17 22:43
巧呀
josey 發表於 2020-10-17 23:22
你地兩個好痴纏
祝福你地
support 金曲32歌王 JJ Lin
chanchan0909 發表於 2020-10-18 08:21
做咩突然亂入
我支持Leo王 !

全力支持金星女孩下星期上

全力支持金星女孩下星期上
jasonng 發表於 2020-10-19 09:08
考慮緊 因爲頭一分鐘真心唱得好難聽