返回列表 發帖
鍾意佢雙數既plug  
第1同3 plug就麻麻
多謝支持  
三連季係社會歌專屬走勢  ...
cymusic 發表於 2020-5-23 12:50

我的片單都係社會歌

撞第4第5位要支持了
kel_kelvin 發表於 2020-6-6 16:53
撞兩個位真係好難得
仲要我同你d冠軍歌大部分都唔同
一人之境 / 林家謙 | 18>20
well done!
616.1314 發表於 2020-6-6 17:34
唔係特登bam佢
不過呢首真係零特色
落榜歌曲 :
金都 / 鄧麗欣 | 20>19>09>09
bagfgfcde 發表於 2020-6-6 17:38
可能我太年輕 未經歷過首歌所講既歷練
呢首唔係好中到我
無窮 困局都喺三甲 好高質!
UserinCMF 發表於 2020-6-6 22:15
決定要繼續將呢兩首歌孖公仔咁排榜
家謙由年頭冠軍去到最高得18位
on07111 發表於 2020-6-6 22:58
呢首真係同拼命無恙冇得比
淨係個曲都差幾皮 都未講份詞
同埋上次有許創基監製效果差幾遠
無窮IS GREAT.
kwanie 發表於 2020-6-7 01:16
實在太正了
支持per se組金
希望我的片單可以繼續高位同埋冠
已經到咗關鍵時刻
kenneth 發表於 2020-6-7 02:43
我的片單都係社會歌
kenneth 發表於 2020-6-7 19:16
你真係好愛呢首歌
Zpecial係對手咁強既情況下有咁耐高位已經好勁~
冠軍歌 good taste
Wonders 發表於 2020-6-7 17:36
你都有冠, good taste !
首歌有謝雅兒做和音係另一個加分位 支持雅兒
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

撞兩個位真係好難得
仲要我同你d冠軍歌大部分都唔同  
唔係特登bam佢
不過呢首真係零特色   ...
cymusic 發表於 2020-6-8 13:35

希望香港啲indie越做越好同專業啦唉
話說上年年尾gtb出碟全cm無人理
但係呢serrini自己出新歌又好大迴響
真係神奇

無力感冠未

但係呢serrini自己出新歌又好大 ...
kenneth 發表於 2020-6-8 15:28
G T B 連續兩年入圍我嘅年度組合呢

詩!12唔係好頂得順這 不了。
另外拾壹上榜第一周就拾壹 果然夠拾壹

愛情小品
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

但係呢serrini自己出新歌又好大 ...
kenneth 發表於 2020-6-8 15:28
只想講佢地啲歌好正
雖然識得欣賞Serrini但係唔識欣賞GTB真係唔係好明
無力感冠未
RVHOCPC 發表於 2020-6-8 15:43
推到上到共和榜尾已經超額完成
係時候讓返個位比其他值得上榜既歌啦
G T B 連續兩年入圍我嘅年度組合呢
chanchan0909 發表於 2020-6-8 16:22
如果佢地今年保持水準又多產啲我都會考慮比好成績
詩!12唔係好頂得順這 不了。
另外拾壹上榜第一周就拾壹 果然夠拾壹
chachacharlie 發表於 2020-6-8 17:31
你唔講起我都冇留意 原本仲排咗11係第12位
愛情小品
John 發表於 2020-6-8 17:34
大家都係愛情小品 點解果首可以咁悶而呢首可以好聽咁多
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #24]

「攔途惡運最終遇上我 毀了我
不傷感只擔心你負荷」

Zpecial x 賴映彤的音樂實驗就如連續劇一樣
一集比一集值得追看
只要堅持著自己的音樂風格
相信他們能夠有走紅的一日
雖然比較喜歡獨唱版多一點
但合唱版還是值得一聽的
(Cher b幾時再出solo呀><)

本週冠軍歌:我的片單 - Zpecial
作曲 | Zpecial / 賴映彤
填詞 | Oscar
編曲 | Zpecial / 賴映彤
監製 | 賴映彤

RK Songs / Singers         
01 我的片單 [1] / Zpecial
02 Fuvk The Fairytale / Kiri T (NE)
03 無窮 / per se
04 若有若無 / iii
05 First Date [1] / RubberBand
06 黑夢 / White Dimension
07 網絡安全隱患 / Serrini (NE)
08 一起一個人 / 李拾壹
09 困局 / 岑寧兒
10 開始倒數 / 馮允謙
11 牆身有裂 / 黃妍
12 拆穿 / The Hertz
13 小丑 / Nowhere Boys
14 分手第二天 / 衛詩
15 靈魂吶喊 / Pandora (NE)
16 努力的孩子 / 應智越
17 天生二品 / 陳凱詠
18 光 / 謝雅兒 (Ft. 黃家立)
19 輕熟女 / JW (NE)
20 番梘啟示錄 / Blaster

落榜歌曲 :
無力感 / 許廷鏗 | 15>04>05>13>05>08>02>06
碧玉 [1] / 王菀之 | 02>02>07>04>04>08>10>01>09
蒙著嘴說愛你 / 姜濤 | 12>06>13>12
與人同行 / 鄧小巧 | 20
=======================================
本週推介 我錯 - J.Arie

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #24]

「攔途惡運最終遇上我 毀了我
不傷感只擔心你負荷」

Zpecial x 賴映彤的音 ...
cymusic 發表於 2020-6-13 17:15
無力感未登基就落榜,你是故意在挑戰民意嗎
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

你居然無冠無力感-_-

竟然

無力感,與人同行同一人之境都out哂,惟有改成喜歡祖兒

無力感未登基就落榜,你是故意在挑戰民意嗎
SugarFree 發表於 2020-6-13 17:18
我發覺今年比冠既standard隨住歌曲質素而提升咗
首歌未至於超鍾意 所以就算愛將都冇面俾架
你居然無冠無力感-_-
kwanie 發表於 2020-6-13 17:28
雖然冠唔到 不過呢plug用黎儲下分都幾好吖
無力感暫時係最高分既冇冠歌 (好似係)
期待下個月再出首大歌強搶男金

竟然
bagfgfcde 發表於 2020-6-13 17:38
首歌越聽越覺得普通
我對小巧既容忍度又跌到一個新低點
無力感,與人同行同一人之境都out哂,惟有改成喜歡祖兒王
on07111 發表於 2020-6-13 18:25
希望祖兒可以徘徊多陣
唔忍心out佢

對歌唔對人 支持
將來大把機會冠(希望)

係咪因為無冠無力感所以本週推介係「我錯」
any肥 支持 JOEY 希望會繼續升!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

最愛心如

對歌唔對人 支持
將來大把機會冠(希望)
kel_kelvin 發表於 2020-6-14 15:31
應該係冇可能冇機會冠
係咪因為無冠無力感所以本週推介係「我錯」
any肥 支持 JOEY 希望會繼續升! ...
616.1314 發表於 2020-6-14 20:11
錯在冇冠但係又儲落咁多榜分 搞到年尾都唔知點壓返低
最愛心如
chanchan0909 發表於 2020-6-15 20:22
真係好愛 但係一年先出一首歌餓死人咩

應該係冇可能冇機會冠  
錯在冇冠但係又儲落咁多榜分 搞到年尾都唔知點壓返低  
真係好愛  ...
cymusic 發表於 2020-6-17 18:57
J. Arie 透露自己零收入
鄭嘉嘉、鄭融 同埋 迪子 都成半年無工開

不容其他歌手介入許廷鏗嘅冠軍位置

無力感同與人同行真係有少少吹大咗
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

J. Arie 透露自己零收入
鄭嘉嘉、鄭融 同埋 迪子 都成半年無工開  ...
chanchan0909 發表於 2020-6-17 20:38
武肺真係令到成個世界變天
不容其他歌手介入許廷鏗嘅冠軍位置
RVHOCPC 發表於 2020-6-17 20:41
同意
例如曾樂彤 林奕匡同DJ King
無力感同與人同行真係有少少吹大咗
UserinCMF 發表於 2020-6-18 16:13
可能我見識淺薄
後者真係唔係好識欣賞

首歌未至於超鍾意 所以就算愛將都冇面俾架 {:1_11 ...
cymusic 發表於 2020-6-14 13:02

小巧首歌的確一般(我都一早out咗)
不過係上年佢既 all-time low 之後出
有種終於正常翻少少既感覺

有種終於正常翻少少既感覺 {:1 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-19 12:07

我都寧願聽芭樂

首歌未至於超鍾意 所以就算愛將都冇面俾架 {:1_11 ...
cymusic 發表於 2020-6-14 13:02

必須恭喜zpecial

有種終於正常翻少少既感覺 {:1 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-19 12:07
2016>2017/2018>>>>2019
慢歌都係聽返我最愛既強弱同不藥而癒算啦
我都寧願聽芭樂
kenneth 發表於 2020-6-19 13:19
最近果幾首好似首首一模一樣咁
必須恭喜zpecial
kenneth 發表於 2020-6-19 13:20
咁都比你搵到位入
不過我同意我的片單係幾高質

2016>2017/2018>>>>2019  
慢歌都係聽返我最愛既強弱同不藥而癒算啦
最近果幾首好似首首一模一樣咁  ...
咁都比你搵到位入
不過我同意我的片單係幾高質
cymusic 發表於 2020-6-19 20:35

呢度有極少數會員唔同意
搞到我有諗過逐個逐個pm去說服佢哋tim
但又驚被你ban
惟有等佢哋自己用心聽多幾次察覺片單之美

呢度有極少數會員唔同意
搞到我有諗過逐個逐個pm去說服佢哋tim
但又驚被你ban
惟有等佢哋自 ...
kenneth 發表於 2020-6-19 21:36
宣傳得太over就會令本身唔鍾意佢地既人更加反感

宣傳得太over就會令本身唔鍾意佢地既人更加反感
cymusic 發表於 2020-6-19 22:25

知道

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #25]

「而你赤裸裸敏銳如像小孩
跟我敵抗世界病態 」

坦白說Kiri T這首新作是超乎我預期的
畢竟文青風不是她一向走的路線
也從未想像過她能演繹一首旋律和編曲如此簡單的作品
話雖如此 這首作品的成果沒有令我失望
卸下了電音的保護罩
簡單的琴聲反而讓我更能認清她的聲線
國語咬字的清趣利落 就如家長要逗小孩睡覺一樣溫柔
而副歌部分的英文歌詞也令人聽得舒服
要駕馭這樣輕快的旋律 絕對不比演繹節奏感重的歌曲容易
以這份小品作為她的第一首華語歌
比起重施故技推出一首以電音包裝的作品更有誠意

本週冠軍歌:Fuvk The Fairytale - Kiri T
作曲 | Kiri T
填詞 | Kiri T / 方迦南@goomusic
編曲 | Kiri T
監製 | Kiri T

01 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
02 無窮 / per se
03 黑夢 / White Dimension
04 網絡安全隱患 / Serrini
05 困局 / 岑寧兒
06 天生二品 / 陳凱詠
07 靈魂吶喊 / Pandora
08 鬼滅之日 / ToNick (NE)
09 若有若無 / iii
10 一起一個人 / 李拾壹
11 娑婆 / 陳蕾 (NE)
12 努力的孩子 / 應智越
13 拆穿 / The Hertz
14 最後鐘聲 / 歐國成 (NE)
15 我的片單 [1] / Zpecial
16 First Date [1] / RubberBand
17 麻醉 / 吳若希 (NE)
18 IGNITED / MIRROR (NE)
19 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella (NE)
20 南昌街王子 / 薛凱琪 (NE)

落榜歌曲 :
開始倒數 / 馮允謙 | 12>06>03>02>08>14>10
牆身有裂 / 黃妍 | 15>19>11
小丑 / Nowhere Boys | 10>16>13
分手第二天 / 衛詩 | 12>05>14
光 / 謝雅兒 (Ft. 黃家立) | 10>18
輕熟女 / JW | 19
番梘啟示錄 / Blaster | 15>20
=======================================
本週推介 Children Song - 周國賢

縱未能回到當小孩的日子
但至少不要狠狠奪走我僅餘的童真 可以嗎?

今星期 top 10 整體而言相當唔錯

冠得真係快
仲有蕃婆上得都好快
快過秒針擺

Out咗批我唔太中意嘅歌

今星期 top 10 整體而言相當唔錯
bagfgfcde 發表於 2020-6-20 08:21
多謝支持
下星期都唔知點排榜好 冇一首會忍心回落 ...
冠得真係快
仲有蕃婆上得都好快
快過秒針擺
chanchan0909 發表於 2020-6-20 09:03
好開心阿豹入咗華納之後都仲出到一首題材咁大膽既歌
Out咗批我唔太中意嘅歌
kenneth 發表於 2020-6-20 09:19
近排雖然好多歌 但係真正中到我既唔係好多首
所以間唔中都仲可以大洗榜

支持麻醉

近排雖然好多歌 但係真正中到我既唔係好多首
所以間唔中都仲可以大洗榜
cymusic 發表於 2020-6-21 12:41

真係叻

呢首越聽越好聽

好失望上唔到共和
我們的總和

支持麻醉
RVHOCPC 發表於 2020-6-21 13:28
我敢講 麻醉係若希有生之年唱得最好聽既一首歌 !
真係叻
kenneth 發表於 2020-6-21 13:33
你叻啲 個榜破格過我好多
呢首越聽越好聽
UserinCMF 發表於 2020-6-21 18:55
有靚女唱作又叻 咁完美得唔得架
好失望上唔到共和
Wonders 發表於 2020-6-21 23:06

要繼續瘋狂吹奏佢
等多啲榜主欣賞呢首好歌

有靚女唱作又叻 咁完美得唔得架  ...
cymusic 發表於 2020-6-23 21:43

留名等睇一週落榜

有靚女唱作又叻 咁完美得唔得架  ...
cymusic 發表於 2020-6-23 21:43

我中意炊煙
咁你下week要拭目以待第001期喎
包你有驚喜

留名等睇一週落榜
RVHOCPC 發表於 2020-6-23 21:48
咁請你今個星期接力上住先
我中意炊煙
咁你下week要拭目以待第001期喎
包你有驚喜
kenneth 發表於 2020-6-23 22:30
一直都期待緊

咁請你今個星期接力上住先  
一直都期待緊
cymusic 發表於 2020-6-24 08:59

3年前好似上過一星期

原來有人上麻醉嘅

原來有人上麻醉嘅
kwanie 發表於 2020-6-24 12:41
鏗粉真係搵唔到理由唔支持呢首

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #26]

「沉默中不懂看化
講不出口想我嗎 」

理想與現實中的愛情總是有很大的差距
人們總會在得到之前看到對方最美好的一面
直到兩人真正走在一起 對方的缺點才逐漸被揭露
然後往往因為價值觀上的不同,令一段愛情無疾而終

不論是人生還是愛情上的困局
既可以是一條不斷迂迴的循環線,也可以是一條邁向幸福的直達線
一切皆在於我們的觀點與角度
只要學懂包容與接受
所有的不足都能夠變成微不足道的小問題

本週冠軍歌:困局 - 岑寧兒
作曲 | Mike Orange / 岑寧兒
填詞 | 陳詠謙
編曲 | Mike Orange
監製 | Mike Orange / 岑寧兒

01 困局 [1] / 岑寧兒
02 娑婆 / 陳蕾
03 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
04 無窮 / per se
05 若有若無 / iii
06 我的片單 [1] / Zpecial
07 天生二品 / 陳凱詠
08 最後鐘聲 / 歐國成
09 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
10 黑夢 / White Dimension
11 IGNITED / MIRROR
12 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
13 一起一個人 / 李拾壹
14 靈魂吶喊 / Pandora
15 Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1 (NE)
16 一瞬 / 逆流 (NE)
17 鬼滅之日 / ToNick
18 廢學 / 陳健安 (NE)
19 初夏 / 許紹燊 (NE)
20 人間有愛 / R.O.O.T (NE)

落榜歌曲 :
努力的孩子 / 應智越 | 17>16>12
拆穿 / The Hertz | 14>14>07>12>13
First Date [1] / RubberBand | 10>02>04>06>01>05>16
麻醉 / 吳若希 | 17
南昌街王子 / 薛凱琪 | 20
本週推介 沉默的對話 - 鍾舒漫

「沉默中不懂看化
講不出口想我嗎 」

理想與現實中的愛情總是有很大的差距 ...
cymusic 發表於 2020-6-27 18:00

麻醉RIP

支持INK Remix

(咇) 十二點

「沉默中不懂看化
講不出口想我嗎 」

理想與現實中的愛情總是有很大的差距 ...
cymusic 發表於 2020-6-27 18:00

無窮應該係會有冠
I dig my fingers in expecting more than just the skin~