返回列表 發帖
希望幸倪
合唱歌好慘 18>20>x
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #31]

「離開了你 都可以代你歡笑代你哭
若痛恨誰讓我代你痛」

活在咄咄逼人的社 ...
cymusic 發表於 2020-8-1 18:15

鯨落高位入榜
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

facebook 見到
我支持 cymusic X RVHOCPC 同埋 cymusic X ed8671ed
支持呢兩對人馬演唱 獨上 C  ...
chanchan0909 發表於 2020-8-1 19:14
上面果兩對好礙眼
都係chanchan0909 X ed8671ed最襯

Ian好慘
第一首親自作曲填詞既親生仔被無視
聽講有唔少鏡粉都愛上 jace chan
josey 發表於 2020-8-1 20:23
Support Jace
bagfgfcde 發表於 2020-8-2 10:36
你見我冇冠天生二品就知我唔係鏡粉啦
黑夢睇落似有十大
UserinCMF 發表於 2020-8-2 00:35
首歌係出面接近零迴響
無論有冇十大都值得再推多一陣
Wow Viu勢力嚮呢個榜 2 5 9(詞) 11 18
依然係好勁!!!

太好啦!!! 會唔會係R&b風格?
...
kenneth 發表於 2020-8-2 01:53
咁呢幾首真係幾好聽
之前先幫阿Thor出完歌 而家又幫阿神出 竟然有咁多budget
希望幸倪
合唱歌好慘 18>20>x
616.1314 發表於 2020-8-2 15:53
幸倪首歌幾好 應該會有唔錯成績
合唱歌唯一特色就係首歌長達八分鐘同心姐唱得好好聽
鯨落高位入榜
SugarFree 發表於 2020-8-2 16:09
高位係比詞同唱
第一次填詞填到呢個水準 值得支持下
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

希望20 唔係攝位

咁呢幾首真係幾好聽
之前先幫阿Thor出完歌 而家又幫阿神出 竟然有咁多budget
cymusic 發表於 2020-8-2 16:40

Error呢?
不能遺忘error!

支持鯨落

佢啲歌總係令我諗起陳柏宇

希望20 唔係攝位
kwanie 發表於 2020-8-2 16:58
好耐未試過煲坤d歌 呢首聽得過
Error呢?
不能遺忘error!
kenneth 發表於 2020-8-3 01:24
ERROR未有新團歌 所以我上住Poki先
支持鯨落

佢啲歌總係令我諗起陳柏宇
kel_kelvin 發表於 2020-8-3 02:18
份詞有好有唔好 但係未至於大家講到咁唔值得支持既
不過個曲真係好悶 唔知可以頂到幾耐
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Mirror 團歌咁勁嘅

Mirror 團歌咁勁嘅
chachacharlie 發表於 2020-8-5 13:14
IGNITED好洗腦
Carl叔叔應記一功

好耐未試過煲坤d歌 呢首聽得過  
ERROR未有新團歌 所以我上住Poki先  
份詞有好有唔好  ...
cymusic 發表於 2020-8-4 11:24

我都好期待poki新歌 困
等死kenneth啦

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #32]

「喘氣間 掙扎間 轉身看怎會只得嗟嘆
誰亦也是這樣 沿路看風雨漫漫」

繼〈鬼〉之後
因為《Negative》概念專輯再次令許廷鏗與迷幻電音走在一起
新作找來了兩位未合作過的音樂人作曲 他們交出了一份很流暢且帶點低沉的旋律
如果不是聆聽新歌訪問 根本不能相信demo本身是首EDM歌
能夠做出如此驚艷的效果 實在要歸功於有份擔任編曲和監製的Kiri T
Kiri隨著拾級而上的旋律而編上越演越烈的電音和一高一低的二部和音
間奏部分再加入適量的ad-lib 讓歌者代表處於低氣壓區的聽眾釋放埋藏已久的抑壓
用心的mixing為的是令歌曲更有層次感
雖然歌曲的結構非常簡單 但卻因編曲的多元性而變得精彩

本週冠軍歌:Negative - 許廷鏗
作曲 | Eagle Chan / Step Lau
填詞 | T-Rexx / 于逸堯@人山人海
編曲 | Kiri T
監製 | Kiri T / 于逸堯@人山人海

RK Songs / Singers         
01 Negative [1] / 許廷鏗
02 廢學 / 陳健安
03 雙面哈菲 / J.Arie
04 地球來的人 / 馮允謙
05 越活越惹禍 / Serrini
06 網絡安全隱患(INK Remix) [1] / Serrini
07 原始心態 / 吳業坤
08 鯨落 / 陳卓賢
09 天地無用 / KOLOR
10 That's Why / Nowhere Boys
11 猜猜我是誰 / 黃淑蔓 (NE)
12 幸福門 / Gin Lee
13 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝
14 幻愛 [1] / 小塵埃
15 All We Have Is Now / 方皓玟
16 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way) (NE)
17 到世界塌下 / 享樂團
18 黑夢 [1] / White Dimension
19 妄紅 / 劉卓軒 (NE)
20 清酒之約 / 馮穎琪

落榜歌曲 :
IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR | 18>11>07>19>05>07>02
人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏) | 16>17>16
生き甲斐 / PØK1 | 12>08>18
=======================================
本週推介 重生 - 陳健安 (Cover by 陳健安x柳應廷)

談起Eagle就不得不提及他音樂細胞
如果有留意他youtube上的音樂作品都必定知道他是個精通多種樂器的音樂人
亦多次於公眾場合擔任keyboard手 為歌手彈下煥然一新的伴奏
Eagle的作曲和編曲能力 會為香港樂壇帶來生機嗎?

繼〈 ...
cymusic 發表於 2020-8-8 18:45

抄襲我

柳!

2 3 4 5 6 都好聽過冠軍歌
不喜勿插

支持 02 03 04 05 06 09 10 11 13 14 15 16 17 18 19 20

繼〈 ...

好歌值得推
希望下星期共和入返

慢慢好快上榜

eagle fans 衝咗入嚟

抄襲我
RVHOCPC 發表於 2020-8-8 18:49
如果今期共和輪到你就上到
柳!
chachacharlie 發表於 2020-8-8 21:42
為新歌迴光物語助慶
2 3 4 5 6 都好聽過冠軍歌
不喜勿插
josey 發表於 2020-8-9 11:53
點會插 2-6的確高質
一個理性樂迷/粉就應該聽哂正反兩邊既意見
不過說唔說服到我就另一回事
好歌值得推
希望下星期共和入返
kenneth 發表於 2020-8-9 12:29
有難度 CM好似buy鏗唱K歌多啲
慢慢好快上榜
WZA111 發表於 2020-8-9 13:56
上個星期新派台最好聽係佢 !
留一個位比佢絕對值得
eagle fans 衝咗入嚟
kwanie 發表於 2020-8-9 14:29
成隊B4都好正 (包括我柳xd)
不過最talented係佢

cymusic 發表於 2020-8-9 19:18

點會咁㗎?
Cm唔係中意歌手有突破㗎咩?

繼〈 ...

對不可錯嗎鐘意登頂
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

cymusic 發表於 2020-8-9 19:18

每個人都有自己對一首歌係咪好歌有唔同睇法,我相信總有CM成員係鐘意佢唱呢類歌

支持頭6 仲有我簽名嗰首
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

點會咁㗎?
Cm唔係中意歌手有突破㗎咩?
kenneth 發表於 2020-8-9 19:20
每個人都有自己對一首歌係咪好歌有唔同睇法,我相信總有CM成員係鐘意佢唱呢類歌 ...
SugarFree 發表於 2020-8-9 23:08
為何定了答案該哪樣 想想錯的 也不可對嗎
係度呼籲其他會員支持呢首大作 !
對不可錯嗎鐘意登頂
SugarFree 發表於 2020-8-9 23:06
真心 好聽過無力感好多
支持頭6 仲有我簽名嗰首
UserinCMF 發表於 2020-8-10 07:27
蔓蔓喜歡你

為何定了答案該哪樣 想想錯的 也不可對嗎
係度呼籲其他會員支持呢首大作 !
真心 好聽過無力感好多
蔓蔓喜 ...
cymusic 發表於 2020-8-12 10:49

kenneth已多次大力呼籲

只想支持第12位
Negative 唔係我杯茶,不過個歌手係
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

kenneth已多次大力呼籲
kenneth 發表於 2020-8-12 10:52

只想支持第12位
Negative 唔係我杯茶,不過個歌手係
616.1314 發表於 2020-8-13 00:34
希望幸兒落榜果陣你唔會太傷心

希望榜主唔好同我鬥快上迴光物語

閉目沉下去
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

希望榜主唔好同我鬥快上迴光物語
kwanie 發表於 2020-8-14 13:13
今個禮拜留咗一個位比三子新歌
我咁錫IAN 或者會愛屋及烏上蝸牛先呢
閉目沉下去
John 發表於 2020-8-14 13:35
首歌都跟住沉緊落去

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #33]

「太多苦惱 別太執著去追風踢浪
隨便笑 隨便叫 忘掉不爽」

近期發生的所有事情都太沉重
加上整個星期大部分時間都要留在家
每天躲在家中除了工作
就是耍廢 聽歌 碌IG 練結他 或者想東想西
在沒有選擇的時候 就只能慢慢接受將不正常的生活視之為常態
當一天頹廢的權威 才發現耍廢也不是別人說的那麼無益
或許是一個難得讓自己沉澱的機會
認清自己的方向 才能在疫情過後重新出發

在歌曲題材也變得沉重的日子 能夠不停重播的音樂選擇真的不多
慶幸今年出現了這首歌 讓人在Lofi和Hiphop音樂當中感覺放鬆

本週冠軍歌:廢學 - 陳健安
作曲 | 陳健安
填詞 | Oscar
編曲 | JNYBeatz / 陳健安
監製 | Adrian Chan / 陳健安

RK Songs / Singers         
01 廢學 [1] / 陳健安
02 地球來的人 / 馮允謙
03 越活越惹禍 / Serrini
04 雙面哈菲 / J.Arie
05 Negative [1] / 許廷鏗
06 原始心態 / 吳業坤
07 同步舞曲 / 盧華 (NE)
08 Boogie Baby / Luna Is A Bep (Ft. Charming Way)
09 幻愛 [1] / 小塵埃
10 天地無用 / KOLOR
11 天地分裂 / 吳嘉熙x余香凝
12 徘徘徊徊 / FIESTER (NE)
13 猜猜我是誰 / 黃淑蔓
14 That's Why / Nowhere Boys
15 迴光物語 / 柳應廷 (NE)
16 黑夢 [1] / White Dimension
17 鯨落 / 陳卓賢
18 此致我們 / Blaster (NE)
19 All We Have Is Now / 方皓玟
20 精神時間房 / 林奕匡 (NE)

落榜歌曲 :
網絡安全隱患(INK Remix) [1] / Serrini | 07>04>09>02>07>03>06>01>06
幸福門 / Gin Lee | 12>12
到世界塌下 / 享樂團 | 15>14>15>04>09>17
妄紅 / 劉卓軒 | 19
清酒之約 / 馮穎琪 | 18>15>20
=======================================
本週推介 半天空檔 - 洪嘉豪

支持嘉豪

支持妮妮 支持詠詠

Bye Gin
下首派 敢 呢種style既歌會有多啲迴響

近期發生的所有 ...
cymusic 發表於 2020-8-15 12:35

煎兒今次成績比敢有進步

柳兒同賢兒幾時上 孫曉賢啊

All We Have Is Now 好似一直上唔到高位咁

迴光低位到咁

支持嘉豪
keung_1234 發表於 2020-8-15 12:53
曲線型戀情排緊隊架啦
支持妮妮 支持詠詠
josey 發表於 2020-8-15 13:04
隔離幾好聽
Bye Gin
下首派 敢 呢種style既歌會有多啲迴響
bagfgfcde 發表於 2020-8-15 13:05
今年零冠有望
煎兒今次成績比敢有進步
SugarFree 發表於 2020-8-16 14:24
佢真係唔識揀時間派歌
年頭靜果陣派呢首可能會有更好成績
柳兒同賢兒幾時上 孫曉賢啊
chachacharlie 發表於 2020-8-16 14:46
柳兒咪上咗 孫曉賢快架啦
All We Have Is Now 好似一直上唔到高位咁
chachacharlie 發表於 2020-8-16 14:48
有終於好天氣呢首碧玉在前 AWHIN比較上弱咗啲
硬係覺得差緊啲突破
迴光低位到咁
kwanie 發表於 2020-8-16 16:17
水刑出果下太驚艷 所以果陣咁高位上
呢首都好鍾意但係相比下冇咗果種驚喜 我覺得同平時唱cover既柳差唔多
反而Burn Out成個感覺幾surprise到我 衰在份詞填得好老土

睇漏 而家先知道柳兒家陣已經上咗 愛柳

Gin 好慘
支持2,9!

請支持洪嘉豪

支持盧華
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

睇漏 而家先知道柳兒家陣已經上咗  愛柳
chachacharlie 發表於 2020-8-16 18:49
CM好似越黎越多柳柳粉加入
可以組個柳柳粉CM團
Gin 好慘
支持2,9!
放空 發表於 2020-8-16 19:00
地球來的人應該唔會跌出頭五名外直至冠爲止
請支持洪嘉豪
RVHOCPC 發表於 2020-8-16 20:41
只想支持比洪嘉豪高少少既創作型歌手
支持盧華
UserinCMF 發表於 2020-8-17 01:03
想自plug埋生活對話
希望可以吸引到多d會員聽佢隻碟

煎兒今次成績比敢有進步
SugarFree 發表於 2020-8-16 14:24

一次比一次好

想自plug埋生活對話
希望可以吸引到多d會員聽佢隻碟
cymusic 發表於 2020-8-18 15:37

我就估Lowa應該會plug埋啩?
等返兩個月合理

近期發生的所有 ...
cymusic 發表於 2020-8-15 12:35
想知你想東想西有咩東西 ? 是否是 ed8671ed ???

沉沒在大海怎配有權被愛
SSN Chart (15 Mar)  冠軍: 無答案 - 林家謙  |  亞軍: 三生有幸 - Yan Ting

想知你想東想西有咩東西 ? 是否是 ed8671ed ???
chanchan0909 發表於 2020-8-18 23:11

你嘅夥伴變成左東西

一次比一次好
kenneth 發表於 2020-8-18 15:42
其實有903比好成績佢咪得
煎都唔會care我呢啲小薯
我就估Lowa應該會plug埋啩?
等返兩個月合理
kenneth 發表於 2020-8-18 15:44
我驚我等唔切啦
chanchan0909 發表於 2020-8-18 23:11
雖然我靚仔過你
但可唔可以唔好成日將你自己代入係我身上
沉沒在大海怎配有權被愛
John 發表於 2020-8-20 06:52
見你好關注呢首歌 你一定係Hellos
如掛念陳便勇敢的說 !!!
你嘅夥伴變成左東西
RVHOCPC 發表於 2020-8-20 09:50
慘 擔心佢地婚變