返回列表 發帖
麻醉RIP
RVHOCPC 發表於 2020-6-27 18:05
係好聽 但係同其他歌比又唔值得上咁耐
支持INK Remix
UserinCMF 發表於 2020-6-27 18:10
(咇) 十二點
bagfgfcde 發表於 2020-6-27 18:15
淑芬
聽咗remix版之後覺得原版好普通 返唔到轉頭
無窮應該係會有冠
SugarFree 發表於 2020-6-27 20:09
排冠軍條隊塞過紅隧口 要再等下
C.Y. Music Awards 2020 [結語]
Cyrus Top 20 2021 [WEEK #14]
01 約定的夢幻島 / 陳健安 02 Warrior / MIRROR 03 DWBF / 陳卓賢

係好聽 但係同其他歌比又唔值得上咁耐  

淑芬  
聽咗remix版之後覺得原版好普通 返唔到轉 ...
cymusic 發表於 2020-6-30 13:43

所以我嘅走勢係 20>XX

Cyrus Top 20 Quarterly Summary
2020 Quarter 2

第二季可說是組合的天下,能夠上榜的組合單位高達33個,數目甚至比女歌手多
一個,而當中涵蓋歌曲類型亦相當廣泛,除了流行搖滾和重金屬音樂外,亦不乏
受外界歡迎的小清新以及煽情慢歌。在疫情尚未緩和加上政權腐敗的困局下,本
地音樂受重視的程度似乎比以往下降,並更需要主流媒體的推動,令更多值得留
意的音樂作品得以流傳。ViuTV最近設立的Chill Club推介榜固然是樂壇的佳音,
然而獨立歌手甚至黃色音樂圈仍然需要依靠民間力量的支持才能延續下去。期盼
大家在懲罰黃店的同時,亦不忘出一分力支持和推廣一班在亂世中為我城譜樂的
音樂人,以實際行動為本地音樂打氣。

(按筆畫排序)

男歌手五甲
SoulJase 李拾壹 柳應廷 許廷鏗 馮允謙

女歌手五甲
iii Serrini 王菀之 岑寧兒 謝安琪

組合五甲
FIESTER Retroll Hip Hop重操嘻哈 Robynn & Kendy RubberBand Zpecial

歌曲五大
First Date 山下見 我的片單 紅白 碧玉
01 約定的夢幻島 / 陳健安 02 Warrior / MIRROR 03 DWBF / 陳卓賢

Cyrus Top 20 Quarterly Summary

第二季可說是組合的天下,能夠上榜的組合單位高達33個, ...
cymusic 發表於 2020-7-1 13:00

支持robynn and kendy

RVHOCPC 發表於 2020-7-1 13:37

CM Kendy 係咪失咗蹤

CM Kendy 係咪失咗蹤
bagfgfcde 發表於 2020-7-1 13:46

一直一直係我心裡面

支持Jfung
JIM’S MUSIC SELECTION 2021
WK15 Life Box / 知道一半的事 / Good Time

RE: Cyrus Top 20 2020 [已公佈第二季季度總結]

第二季可說是組合的天下,能夠上榜的組合單位高達33個, ...
cymusic 發表於 2020-7-1 13:00

片單
秉承cm精神 推廣好音樂

Alfred仲入到五強

愛Jer 開心

RVHOCPC 發表於 2020-7-1 13:37
好唔捨得佢地
支持Jfung
放空 發表於 2020-7-1 16:54
如果佢再出多首好歌 應該有機會問鼎男歌手獎
片單
kenneth 發表於 2020-7-1 17:05
呢首歌令我對佢地完全改觀
Alfred仲入到五強
on07111 發表於 2020-7-1 17:20
雖然無力感最後冇冠 但係呢一季佢都相當發力架
愛Jer 開心
chachacharlie 發表於 2020-7-3 21:16
唔計數都唔知佢會入到 話哂水刑都橫跨咗兩季而佢上季又已經入選過
btw柳既第二胎好似冇哂聲氣咁

好唔捨得佢地  
如果佢再出多首好歌 應該有機會問鼎男歌手獎  

cymusic 發表於 2020-7-4 13:04

以為你咁樣覆 robynn&kendy幾時變男歌手

以為你咁樣覆 robynn&kendy幾時變男歌手
RVHOCPC 發表於 2020-7-4 13:39
LMAO!
如果佢地變男歌手之後可以再出歌都幾好

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #27]

「別乾等 美麗的新世界 」

好音樂確實需要有知音人的分享才能得以廣傳
如果大家沒有善用自己的力量去推廣好音樂
或許這首作品就會被埋沒於歌海中 無法獲得認同
就如歌曲的主題一樣 歌者訓勉人們要多關心身邊每件事物
遇上錯的事情就要勇於發聲
遇上對的事情就要盡力表揚
否則我們的眼耳口鼻就彷如死物一樣 若有若無

本週冠軍歌:若有若無 - iii
作曲 | iii
填詞 | 陳尖
編曲 | iii
監製 | iii

RK Songs / Singers         
01 若有若無 [1] / iii
02 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
03 Negative / 許廷鏗 (NE)
04 廢學 / 陳健安
05 娑婆 / 陳蕾
06 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
07 IGNITED / MIRROR
08 黑夢 / White Dimension
09 無窮 / per se
10 一起一個人 / 李拾壹
11 Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1
12 天生二品 / 陳凱詠
13 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
14 最後鐘聲 / 歐國成
15 到世界塌下 / 享樂團 (NE)
16 鬼滅之日 / ToNick
17 百毒不侵 / RubberBand (NE)
18 一瞬 / 逆流
19 初夏 / 許紹燊
20 巴勒比 / 黃凱逸 (NE)

落榜歌曲 :
困局 [1] / 岑寧兒 | 04>03>09>05>01
我的片單 [1] / Zpecial | 15>02>06>03>07>04>01>15>06
靈魂吶喊 / Pandora | 15>07>14
人間有愛 / R.O.O.T | 20
=======================================
本週推介 壞與更壞 - 林宥嘉

見到第三位
要學牙GEM咁講句「嘩 洗唔洗呀」

支持美鏗

喜歡鏗兒

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #27]

「別乾等 美麗的新世界 」

好音樂確實需要有知音人的分享才能得以廣傳
如 ...
cymusic 發表於 2020-7-4 16:00
未聽過同搵唔到鏗兒首新歌comment唔到,唔知mirror會唔會冠
明荃適應明荃老去 旋轉著來華麗面對 明荃老矣 說故事如羅蘭渴睡 可說家英的歴史 怎會了無生趣

呢首好過無力感好多
Week 16   1. CityPop - AGA   2. I'm Fine, Thx. - Serrini   3. Snooze - Kasey feat. Plural

首歌聽都未聽過 呢度已經咁快#3
Week 15 - 天光前 | 一人來一人去 | DWBF

見到第三位
要學牙GEM咁講句「嘩 洗唔洗呀」
bagfgfcde 發表於 2020-7-4 16:54
對唔住囉 咁真係餓咗佢唱呢類曲風好耐嘛
支持美鏗
RVHOCPC 發表於 2020-7-4 18:00
喜歡鏗兒
on07111 發表於 2020-7-4 18:18
支持愛鏗力 要幫忙吹奏新歌
未聽過同搵唔到鏗兒首新歌comment唔到,唔知mirror會唔會冠
SugarFree 發表於 2020-7-4 18:57
想聽可以去Alfred tg gp度搵 聽完之後你會喜歡的~
喜歡雙駿 想聽埋funky version再決定冠唔冠IGNITED
呢首好過無力感好多
UserinCMF 發表於 2020-7-4 19:28
非常同意 高質過上年派既所有歌 !
首歌聽都未聽過 呢度已經咁快#3
kel_kelvin 發表於 2020-7-4 20:41
未聽過係正常 係我先會咁唔正常去save低電台直播個version落電話
希望你7/7都會支持Negative

若有若無終於上到冠軍

若有若無終於上到冠軍
chanchan0909 發表於 2020-7-5 09:10
呢首歌已經有8個禮拜韌力 亦都喺十大位置徘徊咗超過個半月時間
終於反彈四級 成為七月四號 亦即係七月份第一期Cyrus Top 20既頭炮作品 恭喜哂 iii

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #28]

「若能回到冰河時期 多想把你抱緊處理
你的笑多療癒 讓人生也甦醒」

人類與大自然本來是應該相互依存的
但當人的慾望越來越大 為求利益而不斷破壞大自然
這個關係就開始變得失衡
Steven與Sandy在歌曲中各自扮演人與大自然的角色
二人的對答反映出人總要在受到報應才會醒覺
當人貪得越多 對大自然的影響就越大
終有一日 大家要為這場浩劫付上責任

懂得看化的人 即使過著簡簡單單的生活也可以活得很美好
無論對待環境也好 對待人際關係也好
請不要再犯上同樣的錯誤 到一無所有時才學懂珍惜

本週冠軍歌:無窮 - per se
作曲 | per se
填詞 | Sandy Ip
編曲 | per se
監製 | 謝國維 / Stephen Mok @ per se

01 無窮 [1] / per se
02 Negative / 許廷鏗
03 黑夢 / White Dimension
04 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
05 靈魂吶喊 / Pandora (RE)
06 廢學 / 陳健安
07 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
08 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
09 一起一個人 / 李拾壹
10 一個一個人 / 布志綸 (NE)
11 Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1
12 困局 [1] / 岑寧兒 (RE)
13 巴勒比 / 黃凱逸
14 到世界塌下 / 享樂團
15 巴士光年 / 吳林峰 (NE)
16 娑婆 / 陳蕾
17 最後鐘聲 / 歐國成
18 若有若無 [1] / iii
19 IGNITED / MIRROR
20 百毒不侵 / RubberBand

落榜歌曲 :
天生二品 / 陳凱詠 | 17>13>17>06>07>12
鬼滅之日 / ToNick | 08>17>16
一瞬 / 逆流 | 16>18
初夏 / 許紹燊 | 19>19
=======================================
本週推介 想見你想見你想見你 - 八三夭 (Cover by Jeremy@MIRROR)

這位MIRROR的肌肉擔當 (笑)
雖然在團隊裡是個較為文靜且不太起眼的成員
但卻是進步速度最快而且整體實力最平均的一個
不論演繹跳唱歌還是慢歌 都能令觀眾留下深刻印象
縱然這刻仍未得到個人單曲的機會
但我深信在不久的將來 他絕對有能力登上更高位置的

攰豬
SSN Chart (9 Apr)  ||  鏡榜冠軍: Warrior - MIRROR
1. 悔 過 書 (1 Week No.1) - 陳 柏 宇
2. Warrior (1 Week No.1) - MIRROR
3. 狂 人 日 記 - 柳 應 廷

天生二品咁就死咗

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #28]

「若能回到冰河時期 多想把你抱緊處理
你的笑多療癒 讓人生也甦醒」

人類 ...
cymusic 發表於 2020-7-11 16:00
恭喜為環保發聲嘅per se奪冠
明荃適應明荃老去 旋轉著來華麗面對 明荃老矣 說故事如羅蘭渴睡 可說家英的歴史 怎會了無生趣

支持叻咖貼

第九同第十好易睇錯
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 16
1. 天光前 2. 隱形人 3. 神奇的糊塗魔藥

Jace 頭五都冇就落榜..

支持叻咖貼
RVHOCPC 發表於 2020-7-11 21:24

x2

希望鑑兒第三季繼續入五強

IGNITED 沉晒

IGNITED 沉晒
jasonng 發表於 2020-7-12 22:30

首歌好難聽

無窮
困局re!
Week 16   1. CityPop - AGA   2. I'm Fine, Thx. - Serrini   3. Snooze - Kasey feat. Plural

攰豬
John 發表於 2020-7-11 16:18
無力豬
天生二品咁就死咗
bagfgfcde 發表於 2020-7-11 18:15
係呢度有四個星期低位既歌多數都無冠
恭喜為環保發聲嘅per se奪冠
SugarFree 發表於 2020-7-11 21:11
唔知無窮會唔會再下一城呢
支持叻咖貼
RVHOCPC 發表於 2020-7-11 21:24
無諗過首歌係CM會咁有話題性
身爲盲粉會支持到底
第九同第十好易睇錯
帥小寶` 發表於 2020-7-11 21:26
呢個係特登玩野既

Jace 頭五都冇就落榜..
josey 發表於 2020-7-12 21:13
Jace b已經好努力
起碼令我由本身對佢無好感去到會主動留意佢
x2

希望鑑兒第三季繼續入五強
on07111 發表於 2020-7-12 21:25
以Negative暫時既成績 再入五強應該無難度
IGNITED 沉晒
jasonng 發表於 2020-7-12 22:30
首歌唔可以長期loop 要間唔中聽下先會覺得正
所以可能下個星期又會高位返
首歌好難聽
bagfgfcde 發表於 2020-7-12 23:30
我本身ok首歌的
不過個人認爲Anson Lo d英文solo真係tune到好難聽
無窮
困局re!
UserinCMF 發表於 2020-7-13 16:18
好開心你留意到困局重新上榜
之前有d後悔首歌落得太快 呢首好歌值得更多支持 !

Congratulations per se! 支持高位re Pandora!

初夏成績差過巴勒比
難得有人上小新

Congratulations per se!  支持高位re Pandora!
chachacharlie 發表於 2020-7-14 11:10
其實之前好唔想落靈魂吶喊 不過真係唔夠位
初夏成績差過巴勒比
難得有人上小新
kenneth 發表於 2020-7-16 17:11
巴勒比其實好有個人特色 初夏真係差緊啲
希望小新既下首歌會更好聽~

其實之前好唔想落靈魂吶喊 不過真係唔夠位  
巴勒比其實好有個人特色 初夏真係差緊啲
希望小新既下 ...
cymusic 發表於 2020-7-16 20:36

咁我心底始終比較期待zpecial下首歌喎
又迎合到大眾又有新嘅音樂元素
從來唔會令人失望

輕熟女 19>xx
麻醉 17>xx

好慘
希望堅姐首大作唔會步呢兩首後塵
二〇二〇年度全女班音樂流行榜頒獎典禮 賽果
歌曲 東京人壽 / 唱片 Dear Secret / 歌手 謝安琪

輕熟女 19>xx
麻醉 17>xx

好慘
希望堅姐首大作唔會步呢兩首後塵  ...
616.1314 發表於 2020-7-18 00:20
唔使太擔心 有個堅字既歌手都值得支持既

原來麻醉咁短命-_-
Music Awards 詳細得獎名單,多謝支持
Music Picks Week 15 (10/4/2021)

1. Leave The World Behind - 陳天翺   2. 今天我不想做嘢 - 張進翹   3. 沒什麼 - 黃凱逸   4. 白眉 - Kendy Suen   5. the Pink Room - 王菀之

原來麻醉咁短命-_-
kwanie 發表於 2020-7-18 17:30
可能因為一年幾之前已經聽過首歌好多次
對我黎講已經係舊歌 所以想loop首歌既意欲唔太大

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #29]

「色彩都在了 閉著眼去洞察
光譜崩壞了 以直覺作答」

Shoegaze曲風在詞大於曲的香港樂壇如此罕有 其實是不難理解的
不少本地聽眾對於音樂較前而人聲較後的歌曲
往往都會留下如「bgm太大聲,搞到聽唔清楚人聲」之類的評語
然而當接觸外語音樂時 或許又會因語言不通而慣性忽略這些問題
甚至改為稱讚外語音樂的多元性 同時自貶廣東歌的地位不如其他地方的音樂
當音樂人為迎合大眾口味而避開不受歡迎的曲風 這個惡性循環就只會不斷輪迴
希望以社會事件為題的黑夢會令大眾留意更多不同風格的本地作品

本週冠軍歌:黑夢 - White Dimension
作曲 | 何沛澄
填詞 | 何沛澄
編曲 | White Dimension
監製 | 何沛澄

01 黑夢 [1] / White Dimension
02 無窮 [1] / per se
03 網絡安全隱患(INK Remix) / Serrini
04 Negative / 許廷鏗
05 IGNITED(Too Hot To Handle Version) / MIRROR
06 困局 [1] / 岑寧兒
07 廢學 / 陳健安
08 巴士光年 / 吳林峰
09 越活越惹禍 / Serrini (NE)
10 娑婆 / 陳蕾
11 Fuvk The Fairytale [1] / Kiri T
12 生き甲斐 / PØK1 (NE)
13 一起一個人 / 李拾壹
14 我一伸手抱住我 / SENZA A Cappella
15 到世界塌下 / 享樂團
16 人類滅絕日 / 黃千庭 (Ft. 秦馨敏) (NE)
17 最後鐘聲 / 歐國成
18 合唱歌 / 麥浚龍x謝安琪 (NE)
19 一個一個人 / 布志綸
20 巴勒比 / 黃凱逸

落榜歌曲 :
靈魂吶喊 / Pandora | 15>07>14>X>05
Can't Stop / Delta T x JNYBeatz x PØK1 | 15>11>11
若有若無 [1] / iii | 18>07>03>08>04>09>05>01>18
百毒不侵 / RubberBand | 17>20
本週推介 親愛的黑色 - 何韻詩

Cyrus Top 20 [2020 WEEK #29]

「色彩都在了 閉著眼去洞察
光譜崩壞了 以直覺作答」

Shoegaze曲風在詞大 ...
cymusic 發表於 2020-7-18 22:15
黑夢係幾高質,旋律流暢而歌詞又有意思,希望呢個香港嘅黑夢可以早日夢醒

若有若無 [1] / iii | 18>07>03>08>04>09>05>01>18

走勢好美
Serrini 仲未冠到

RB會唔會太慘

支持 3 & 4

黑夢係幾高質,旋律流暢而歌詞又有意思,希望呢個香港嘅黑夢可以早日夢醒
SugarFree 發表於 2020-7-18 22:25
上半年最鍾意係呢首

走勢好美
Serrini 仲未冠到  ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-18 22:26
Serrini預計要輪多一個星期
因爲黎緊會有一首空降冠軍
RB會唔會太慘
weiquan 發表於 2020-7-18 23:05
呢plug我麻麻
RB既歌對我黎講好兩極化
支持 3 & 4
RVHOCPC 發表於 2020-7-18 23:06
好想睇呢兩位歌手合作
佢地既火花一定多過樹林cp