返回列表 發帖

[Jan/19/2020] 19 Moment - Supper Moment (2 SACD)

歌手:Supper Moment
唱片名稱:19 Moment
唱片封面:

推出日期:2020/1/19
唱片類型:2 SACD

TrackList:
SACD 1:
01. 最後晚餐 (2019)
02. 對岸 對望  (2019)
03. PS I Love You (2019)
04. Love Song (2019)
05. 等等... (2019)
06. 點滴  (2019)
07. 是你令我再次找到心跳 (2019)
08. 今夜酒氣吹過 (2019)
09. 最安靜的時候 (2019)
10. 懂得快樂

SACD 2:
01. 尋回一碗湯 (2019)
02. 肥皂泡 (2019)
03. Goodnight City (2019)
04. 月亮代表我受了傷的心 (2019)
05. 很久沒擁抱 (2019)
06. 有你有我 (2019)
07. 沙燕之歌 (2019)
08. 撼動
Bonus Track
09. LOVE is NEARBY

附加資料:
Supper Moment 組成13年首張精選專輯《19 Moment》
19首歌 19個重要時刻  超越自己的一次實驗之旅
19 Moment 的名字和構思是來自樂隊前經理人Gary多年前某次的忽發奇想。他們很慶幸自己終於能將當年這個精選碟構思實行。為了將更完美的音質帶給聽眾,除了帶來 96kHz/24bit 的高音質享受外,還首次以 SACD 的形式發行實體碟。對於以往青澀的作品,在人生閱歷跨過一個十年後再重新演繹時,Supper Moment 又會有什麼不一樣的看法,聽眾會有什麼的感覺,都是大家最期待的。
重新編曲 美國錄製

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

好多無聽過 可以當新歌聽
舞來舞去 不日內開始錄音。

一見到個碟名就知要撐!!!
Nostakepeople

建議零售價 3XX
02 著地 - 鄧麗欣

(2019)

但而家2020
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

To Whom 唔入碟?

(2019)

但而家2020
John 發表於 17/1/2020 14:15

(2019)

但而家2020
John 發表於 2020-1-17 14:15

(2019)

但而家2020
John 發表於 2020-1-17 14:15 [img
]http://www.cmusichart.coml/discuz/images/common/back.gif[/img]

可能唔係指年份
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

(2019)

但而家2020

濕9Moment 燮易濕Moment
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

希望RubberBand都可以出隻類似叫 19 Band
或者Dear Jane叫 19 Jane
Robynn and Kendy叫 19 Kendy
全部都自己cover自己
應該會幾吸引

(2019)

但而家2020

#華腸
DM多仔多到覆唔哂

可能唔係指年份
l00540 發表於 2020-1-17 16:41

指果度幾長?
傻傻的我~傻傻的你~

希望RubberBand都可以出隻類似叫 19 Band
或者Dear Jane叫 19 Jane
Robynn and Kendy叫 19 Kendy
全部都自 ...
hehehaha 發表於 17/1/2020 17:02
咁mirror係咪直接叫19

咁mirror係咪直接叫19
kwanie 發表於 2020-1-17 19:36

19 姜濤

濕...

(2019)

但而家2020

Produced and Recorded in 2019

Bye 濕 9 moment

聽日第一時間買
「微笑之中 接受還未有 答案。」

建議零售價 3XX
hinz 發表於 2020-1-17 14:09

訂咗一張 希望唔洗捱海鮮價
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

訂咗一張 希望唔洗捱海鮮價
l00540 發表於 2020-1-18 16:12

KKBOX聽緊 好多比原版正咗好多

好好聽

呢隻精選碟都係想重編過去佢地初出道係有限資源下出既歌

令佢地擁有既作品可以更加好姐

呢隻碟係上年4月 錄

KKBOX聽緊 好多比原版正咗好多
misterben111 發表於 2020-1-19 01:49

Ho Ho Ten

買咗 好聽 煲咗成日
人群是那麼像羊群

Ho Ho Ten
l00540 發表於 2020-1-19 14:48

好多首用鋼琴彈唔係keyboard啲聲正好多

PS I LOVE U 會唔會太好聽

以歌論歌,真係高質,全部歌昇華左一個lv
不過希望佢地唔好再奶大灣區,你唔表態都唔好再返大陸出show
仍然會買碟支持

以歌論歌,真係高質,全部歌昇華左一個lv
不過希望佢地唔好再奶大灣區,你唔表態都唔好再返大陸出show
仍然 ...
qazxswedc123 發表於 2020-1-20 13:44

其實講左十萬九千次 6月到而家佢地淨係去過佛山演唱會 之後都無返過去唔表態大家都會失望 但又唔好將佢地歸類入藍

其實講左十萬九千次 6月到而家佢地淨係去過佛山演唱會 之後都無返過去唔表態大家都會失望 但又唔好將佢地 ...
kelvinho726 發表於 2020-1-20 16:31

X2 聽這隻碟前,其實對他們好失望,但仍然有買這隻碟,仍然有他們的訪問,確實愛他們的程度已經去到又愛又恨的層次

做咩一定要唔出聲唔同你出去衝就唔係黃,就等於藍
而家已經變到非黃即藍咁

有誠意的精選, 但可唔可以出個唔係SACD的版,SACD太貴, 又唔係全部CD機都可以聽到SACD的效果

向the album致敬
一樣咁大盒
一樣咁貴
02 著地 - 鄧麗欣

做咩啫黃子華夠唔出聲D 人咪又吹奏:o)

不分藍黃 而家既佢地冇資格叫人追夢
完。

不分藍黃 而家既佢地冇資格叫人追夢
完。
hissorhk 發表於 2020-1-20 23:07

Noted With thanks

唔表態其實無問題, 無界定佢地黃定藍,
不過寫得無盡 世界變了樣 機械人 呢類歌, 但唔敢出聲,
令人反感, 失望既係歌入面既態度理念同現實唔同

某幾首重編係好聽左

其實supper moment 既夢想係要將自己既音樂帶到世界各地
呢個係屬於supper moment 既夢想
如果佢地高調表態 只會限制呢個佢地去追逐夢想
佢地亦都係個人層面做左佢地作為香港人應該做既野
宜家好似係為一件佢地無做既野否定左其他佢地有做既野

Ps 佛山演唱會係澳門演唱會果陣已經宣布左
門票開賣係6月5號
佢地根本無能力去撻訂所有安排好既野
再者個人認為音樂係唔應該受到人民存在係咩國家而有所限制

Ps 佛山演唱會係澳門演唱會果陣已經宣布左
門票開賣係6月5號
佢地根本無能力去撻訂所有安排好既野
再者個人認為音樂係唔應該受到人民存在係咩國家而有所限制
r_yn 發表於 2020-1-21 00:17

同埋,其實本身11月23號有廣州站(廣州政府康文部門網站已經approve咗),但佢哋即時cancel咗如果佢哋真係奶共賺人民幣,完全唔需要cancel(其實其他香港歌手/樂隊呢半嚟年攪大灣區巡演賺人民幣多的是,唔開名費事OT)
希望大家唔好淨係focus喺一場佛山站,佢哋今年仲去過好多地方:日本 加拿大(溫哥華 多倫多) 美國 台灣 澳門

跟住有人話出國語碟係賺人民幣,但其實國語碟喺台灣錄,喺台灣宣傳,喺台灣發行,反而冇喺內地發行
而19moment呢隻碟原本係11月19號出,當時社會發生咩事大家知,佢哋先因為咁推遲到而家(回應返上面有人話2020年先出19)
人群是那麼像羊群

唔表態其實無問題, 無界定佢地黃定藍,
不過寫得無盡 世界變了樣 機械人 呢類歌, 但唔敢出聲,
令人反感, 失 ...
qwerzx 發表於 2020-1-20 23:57

TOTALLY AGREE!
果D 咩遲出碟 只係一個理由
個理由可以係而家出碟可能先易做宣傳, 先賣得

佢既夢想, 我唔會否認係想將佢既歌帶畀全世界既人.
咁佢既歌又包含 D 咩 MSG 呢 ?
帶畀全世界人係想傳遞 D 咩 MSG ?
認識佢地既歌, 然後 ??? 好好聽, 好識玩音樂, 然後??

呢隊仲係咪你想要既 SUPPER MOMENT ?
A moment without any supper anymore for the young.
自己諗下

如果佢要奶唔洗等到今時今日,
每個人有唔同角色,
佢地去世界各地演唱,將廣東歌帶到外地唔好咩?
一定要次次遊行打卡先叫做左野?
做勇武都唔會出聲啦。
真心,佢地係藍嘅話唔會有咁多同行音樂人buy。

相信佢地既音樂理念就夠 大家諗既嘢唔一樣 無謂爭拗

Btw 已買 成隻碟既舊作昇華左一個level
有好多首以前無資源下做得有好多沙石

明白佢地點解咁決心要過美國21日錄17首歌 用心良苦

講真佢地錄呢隻碟個陣 修例風波都未爆出黎 公平d睇吧
另外有41分鐘既documentary

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

呢隻碟好有深度
好多社會議題
全部都係社會歌

講真果句 聽左十首左右都唔覺得有邊首好聽過原作
可能係先入為主 但係原作真係有feel 有畫面好多

好聽過乜乜麥浚龍群星碟
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安