返回列表 發帖
JB
powerful 發表於 2020-2-1 21:50

好似冇印象佢有歌派過台

歷年有無新人金破千分
帥小寶` 發表於 2020-2-1 21:52

你當你最支持嗰個件冇到。。。

愛林家謙
新人王!!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

點解唔谷多50 fun俾謙B
等佢1069分當選
mosesming 發表於 2020-2-1 21:52

淫到

歷年有無新人金破千分
帥小寶` 發表於 2020-2-1 21:52

CM 共和新人王 金獎
鄧小巧 (1962)
上榜歌曲: 荒唐 (373)
三甲歌曲: 煩可寧 (368)
兩星期冠軍歌曲: 強弱 (574)
三星期冠軍歌曲: 雅俗 (647)

CM會員共和榜頒獎禮2019

CM 共和新人王
金獎 : 林家謙 [1019]

上榜歌曲 : 下一位前度、just carry on、聽 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 21:49

夠分上年攞男銅

你當你最支持嗰個件冇到。。。
ed8671ed 發表於 2020-2-1 21:53

愛巧愛謙
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

好似冇印象佢有歌派過台
bagfgfcde 發表於 2020-2-1 21:53
印象中佢都無派歌 !

CM 共和新人王 金獎
鄧小巧 (1962)
上榜歌曲: 荒唐 (373)
三甲歌曲: 煩可寧 (368)
兩星期冠軍歌曲: 強 ...
放空 發表於 2020-2-1 21:53

Tangsiuhau will win Female Gold again this year. LMAO!!!

夠分上年攞男銅
timc524 發表於 2020-2-1 21:53

可能今年男銅都係佢呢

恭喜三個新人單位,盼望新力軍們能夠在二零年代能夠脫穎而出,亦期盼能夠有更多新創作者加入樂壇 ! 令樂壇充滿生氣 !

現正公布 !!!
聯頒大獎 最後四強 以及 我最喜愛歌曲大獎 最後五強 !!!

CM 共和聯頒大獎 - 唱片獎四強
邪童謠 - Serrini
本原 - 陳健安
初音 - 林二汶
the album and the rest of it... - 麥浚龍 / 謝安琪

CM 共和我最喜愛歌曲大獎 - 五強
在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安
我們都是這樣長大的 - 鄭秀文
最後的信仰 - 林二汶
我們的基因 - 謝安琪
人話 - 方皓玟

兩個獎項將會於壓軸頒發 !!!
緊接頒發的獎項,於 2019 年仍然緊守崗位,為樂壇創作不少佳作 !

CM 共和聯頒大獎 - 唱片獎四強
邪童謠 - Serrini

有我投下信心一票!

好多indie都冇派台 喺呢度真係愛莫能助

收到風!!! 謝安琪岩岩宣佈改名謝2琪

omg NO 蒲銘心 pleaseeeeeee

恭喜三個新人單位,盼望新力軍們能夠在二零年代能夠脫穎而出,亦期盼能夠有更多新 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 21:55

the album
山旮旯is robbed

好多indie都冇派台 喺呢度真係愛莫能助
ed8671ed 發表於 2020-2-1 21:55

有派台都唔會踢走金啦...
吳林峰 deserves it I guess

最後的信仰 - 林二汶
我們的基因 - 謝安琪
人話 - 方皓玟

呢五強正路咁多嘅

祖兒拎十大次數好似升番上女歌手第二!!! 恭喜!!!

最後的信仰 - 林二汶
我們的基因 - 謝安琪
人話 ...
Kfmusic 發表於 2020-2-1 21:56

無悲觀生物學真係爭啲

我以爲2019年鍾意謝安琪係多數,點知係少數

支持Serrini拎大碟獎
DM多仔多到覆唔哂

最後的信仰 - 林二汶
我們的基因 - 謝安琪
人話 ...
Kfmusic 發表於 2020-2-1 21:56

Where is 一種永遠?

有派台都唔會踢走金啦...
吳林峰 deserves it I guess
bagfgfcde 發表於 2020-2-1 21:56

今年新人結果算係唔錯啦
多啲派台可以多啲競爭係好事

CM 共和 幕後大獎
作曲人 : 藍奕邦 [1990]

上榜歌曲 : 守口如瓶、雲吞
六星期冠軍歌曲 : 最後的信仰

憑著本年度至尊歌曲《最後的信仰》以及與老朋友鄧小巧保持合作,一同創作出《Obsessions》專輯,令他時隔六屆再度奪得此獎項。當然除了希望來年能夠聽到藍奕邦的創作外,更盼望能夠有唱作作品推出 !

嘩邦邦

高質到

雲吞值得更好

精餵原來無上榜

雲吞值得更好
帥小寶` 發表於 2020-2-1 22:00

我十大

精餵原來無上榜
Kfmusic 發表於 2020-2-1 22:01

BARF!

精餵原來無上榜

唔知幾個星期11位

守口如瓶值得更好

CM 共和 幕後大獎
作詞人 : 黃偉文 [6119.5]

四星期冠軍歌曲 : Pretty Crazy、山旮旯
兩星期冠軍歌曲 : 在錯誤的宇宙尋找愛
上榜歌曲 : 黑人問號、代你白頭、雲吞、13樓的大笨象、悲觀生物學、情感的廢墟、偷情的禮儀、香檳女狼、少女、尋找白金漢、忘記和記

本年度 Wyman 總共推出了二十首填詞作品,當中有四首《山旮旯》、《Pretty Crazy》、《在錯誤的宇宙尋找愛》以及《悲觀生物學》打入本年度十大位置,探究人的情緒以及行為都描寫得淋漓盡致,讓聽眾不禁墮入其中。

等緊773312

牙夕
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

CM 共和 幕後大獎
作詞人 : 黃偉文 [6119.5]

四星期冠軍歌曲 : Pretty Crazy、山 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 22:02

山旮旯! Pretty Crazy! 悲觀生物學!!

點解唔谷多50 fun俾謙B
等佢1069分當選
mosesming 發表於 2020-2-1 21:52

Pun言提名

CM 共和 幕後大獎
作曲人 : 藍奕邦 [1990]

上榜歌曲 : 守口如瓶、雲吞
六星期冠 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 21:59

精餵原來無上榜

精餵。。。
好彩冇倒轉

CM 共和 幕後大獎
編曲人 : 謝國維 [2165.5]

三星期冠軍歌曲 : Ride Along
上榜歌曲 : 雲吞、I don't know、香檳女狼、無神論

謝國維本年度主要為鄧小巧以及黎曉陽的單曲擔任部分編曲製作,另還有本年度十大作品《在錯誤的宇宙尋找愛》,三位歌手在歌曲中所展示的不同風格,都是考驗著編曲人的能力。

精餵原來無上榜
Kfmusic 發表於 1/2/2020 22:01
咁難聽

唔知幾個星期11位
帥小寶` 發表於 2020-2-1 22:01

其實如果可以數到20位嘅話應該唔會有幾何級指數增長嘅情況發生。吳林或Hertz都有10位打後吧?

CM 共和 幕後大獎

兩星 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 22:05

小巧! 小巧! 小巧!

家下先入場 會唔會太遲

CM 共和 幕後大獎

兩星 ...
chanchan0909 發表於 2020-2-1 22:05

Ride Along 好慘
三星期冠但冇十大

家下先入場 會唔會太遲
小伙子. 發表於 1/2/2020 22:06
啱啱一半啫

Ride Along 好慘
三星期冠但冇十大
bagfgfcde 發表於 2020-2-1 22:07

CM太多top
唔鍾意 ride a long...

CM 共和 幕後大獎
製作人 : 謝國維 [3192]

上榜歌曲 : 致旅途中的我、雲吞、波雅斯、掹藤、I don't know、鬥快、香檳女狼、無神論

除了以上單位之外,謝國維亦有為樂隊 Nowhere Boys、per se 以及 ToNick 擔任歌曲製作人,特別盛讚為 per se 監製的專輯《Ripples, Reflections and Everything in between》令 per se 在香港樂壇中擁有別樹一格的水準,成功的專輯背後相信製作人付出了不少功勞,在此恭賀謝國維首次獲得編曲人以及製作人大獎!

CM太多top
唔鍾意 ride a long...
hehehaha 發表於 2020-2-1 22:08

唔係btm 先要ride a long....?