返回列表 發帖

玩具成熟時 - 吳業坤

單選投票, 共有 57 人參與投票
14.04% (8)
8.77% (5)
17.54% (10)
3.51% (2)
56.14% (32)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 06/01/2020

作曲:Eric Kwok
填詞:林若寧
編曲:張子堅
監製:Eric Kwok / 張子堅

成熟是......見證一箱棄置玩具流眼淚
成熟是......抗拒追星放棄追蹤少女隊
成熟是......著上西裝奮鬥為未來顧慮
特攝片 沒法抽空再追

慨嘆光陰只可燒一次
習慣唱致敬青春的歌只愛談往事
懷舊是借個說法替我殺死了現時
逃避了 遺憾了 有甚麼的意思

明日放走我比卡超」 迎接日後
對不起 難再念舊
放開手 讓四驅車易手
由下個擁有亞基拉 忘記玩具
布公仔 甜美熟睡
放心走 任我於生活游

有了智慧多一些主義
面對這世界一堆規則比以前更易
誠實又痛快唱句「再見理想」都可以
圓滑了 離別了 那無知小個子

明日放走我比卡超 迎接日後
對不起 難再念舊
放開手 讓四驅車易手
由下個擁有亞基拉 忘記玩具
布公仔 甜美熟睡
放心走 任我於生活游

成熟是......世故一些應對現實無畏懼
成熟是......照顧身邊最愛於工作進取
成熟是......偶爾很想買個玩具陪我睡
大多一歲 大多一歲 越來越見有趣
大多一歲 並非只有後悔
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

對歌唔對人
今次會有幾多1分?
多你地兩分
再將我相信的如煙火般綻放

明日放走我 李家超

[轉貼]玩具角度版

首歌唔係差
但坤哥又係呢D曲風好悶

首歌唔係差
但坤哥又係呢D曲風好悶
totoan 發表於 2020-1-21 16:35

今次已經轉了監製Eric Kwok, 希望帶出新鮮感. 如果在電影Toy story 4 時推出, 會令人多點親切感.

首歌唔係差
但坤哥又係呢D曲風好悶
totoan 發表於 2020-1-21 16:35

傷心都變形
精裝追女仔
你地都話難聽
再將我相信的如煙火般綻放

皮卡丘

尾句又係大大力打爛個押韻
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

條友收得檔未
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

條友收得檔未
帥小寶` 發表於 2020-1-22 22:47

坤gor 剛剛取得日本能力試N2, 除了唱日本cover歌外, 今年轉唱片公司, 而且開始發力

其實都ok好聽
不過Eric Kwok真係好flop好悶 唔睇都知係佢作
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

呢位歌手已經flop左

坤哥幾時先成熟

今次好快上哂三台,TVB應該都好大機會上到,希望可以離開星娛樂前多一首冠軍歌。

坤哥幾時先成熟

節錄坤gor
❤️
成熟是 世故一些應對現實無畏懼

《玩具成熟時》
是在星娛樂最後一首作品
就算不再是同事
大家也很用心為這首歌作宣傳
大概是上輩子修來的福氣
沒誇張 因為沒有人需要為了你操勞
謝謝四年半來一直的愛
我真的很愛這首歌
亦要謝謝各位DJ的播放
順利在各大電台上榜
小弟會繼續努力 無以為報
唯有唱好啲
三月再見

//面對這世界一堆規則比以前更易
誠實又痛快唱句「再見理想」都可以//

Sad But True
Nostakepeople

As predicted, this song sucks.

As predicted, this song sucks.
bagfgfcde 發表於 2020-2-10 17:46

明明曲詞唱,都是一首不錯作品, 點解要講到咁差.

看見子女一天天的長大,記起小時他們收到我送的毛公仔,玩具,他們喜悦的表情,還是記憶猶新。
今天收拾家中的擺設,見到胡迪,安娜,愛莎等公仔塞滿整過櫃桶,不期然就哼起 成熟是......見證一箱棄置玩具流眼淚...子女由童年到長大成人,成熟正是成長的一個里程碑。
雖然玩具成熟時應該是上年plug 的作品,但今年聽還是十分耐聽,每次都會完整地聽哂,腦海亦不斷浮現很多回憶,好喜歡坤Gor 用兩把聲線互相呼應的效果,感情真至,真的是一首值得一聽再聽的作品。

恭喜玩具成熟時取得港台和勁爆冠軍

唔係講笑 真係唱得好難聽
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

恭喜玩具成熟時取得港台和勁爆冠軍
hkwilliamsiu 發表於 2020-2-22 18:04

叔叔
請問你可否返唱這首十分動聽的作品?
真的很想聽你唱一唱

有人話係一首不錯作品 但真係唔識欣賞

把聲老過胡楓 唔講以為去左老人院聽歌

林若寧炒冷飯炸 我登牙軒唔抵

林若寧炒冷飯炸 我登牙軒唔抵
帥小寶` 發表於 2020-2-24 23:17

這首歌好一般,何況風格都唔同。

玩具成熟時就像清淡的一杯茶,開始是淡淡然,飲落後隨著茶香流入齒中開始散發濃郁芳香味道,有一種回味之感。

特別喜歡副歌這一段:
有了智慧多一些主義
面對這世界一堆規則比以前更易
誠實又痛快唱句「再見理想」都可以
圓滑了 離別了 那無知小個子

回想2019年小句號演唱會第一次聽到坤gor 自彈自唱玩具成熟時的片段(當時並未知道這歌名),已經十分喜歡這首歌.

由下個擁有亞基拉 !
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

再次恭喜坤Gor 2020年有一個好的開始,玩具成熟時取得三台冠

唱腔好悶,題材乏味,分都唔想評

首歌5分,坤哥-2分=3分
ps.i.love.jer 發表於 2020-3-3 11:09

同意, 本身個音樂同旋律係好好

曲詞還可以 但唱腔無突破

好聽喔
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手