返回列表 發帖

我在陽台上看你 - 謝安琪

單選投票, 共有 124 人參與投票
76.61% (95)
2.42% (3)
1.61% (2)
0.81% (1)
18.55% (23)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 08/01/2020

收錄大碟: the album and the rest of it

作曲 : 馮穎琪
填詞 : 林夕
編曲 : Jerald’s Dad
監製 : 麥浚龍 / Jerald

好 陽台的好奇觀 望透你苦悶 就似保釋期滿
很怕要回家報到 唯有站在樓下
像倒數一根根煙抽到似偷歡

好 如第三者旁觀 望到我鬱悶 直到你敢開門
這畫面太震撼動搖毛管 我怎麼居然使你畏懼像判官

直插我心 如何犧牲如何艱辛成家如今竟乞你憎
擔子幾斤 眉頭幾深 煙完成幾根
便能承受這千斤重敢見人
教我怎奉承你 關心多半句亦像盤問

白費苦心 從前新生 淪為扭曲人生 變家中擺設品
累到不堪 原來不甘 心 如何交心 少一點惻隱
便會講出對我嫌棄
沈默就似金 磨利這口針 埋在我的心 挨著痛親近
寒盡我的心 鳴謝你好心 仍負責親身接吻

好 迷離的好奇景 就似你生命 為我變得悲情
娃娃哭叫也就突然無聲
我每天觸摸的你似乎另有更撲朔身影

直插我心 如何犧牲如何艱辛成家如今竟乞你憎
擔子幾斤 眉頭幾深 煙完成幾根
便能承受這千斤重敢見人
教我怎奉承你 關心多半句亦像盤問

白費苦心 從前新生 淪為齷齪人生 變家中擺設品
累到不堪 原來不甘 心 如何交心 少一點惻隱
便會講出對我嫌棄
沈默就似金 磨利這口針 埋在我的心 誰拔去都手震

寒盡我的心 鳴謝你好心 誰入戲夠深 仍負責親近
誰誤信婚姻 誰誓要結姻 然後結得不忿
哪個最先給軟禁 這死結太緊 你我也都給軟禁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

其實唱得麻麻地,上氣唔接下氣咁,間接影響埋首歌

聽完覺得人生好唏噓
一個人寂寞 或許好過兩個人痛苦

Rosa is STANNING
nicknicknick 發表於 2020-2-14 22:30

"I can't stop singing this song"
But honey, you can't sing

anyways, 5 fun for this wonderful single!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Rosa is STANNING
nicknicknick 發表於 2020-2-14 22:30

SLAAAAAAAAAY!

數學題
董哲幾多歲
b01091018 發表於 2020-2-8 21:26
1986年十七歲
1997年廿八歲
2003年卅四歲
即係董折1969年出世
所以董折今年五十一歲?
(btw印象中董折同浦銘心同齡?)
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

數學題
董哲幾多歲
b01091018 發表於 2020-2-8 21:26

可能係人瑞?所以個project無限extend

落寞的背影
伴隨一個個煙圈
緩緩上升
一縱即逝

有些刺
任誰拔去
都 痛

有些結
任誰去解
都 難
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

數學題
董哲幾多歲
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

開頭聽錯仍負責餐巾

我成日聽到佢唱 直到你敢_門

best female pop vocal performance 2020
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好陽台的  好奇觀  望透你  苦悶
好  陽台的  好奇  觀望透你苦悶
好  陽台的  好  奇觀  望透  你苦悶
好陽台的  好奇 (奇)觀  望透你  苦悶

作曲人馮穎琪:很久沒有聽自己寫的歌會讓我流淚了.....

肥媽好聽d
kayzzz 發表於 2020-2-2 19:08

肥媽哭訴自己變家中擺設品
DM多仔多到覆唔哂

Please give examples
PoonOn 發表於 2020-2-1 22:53

Billie Eilish

欣宜
kwanie 發表於 2020-2-2 16:06

肥媽好聽d

事實上佢不嬲聽開蓮歌大,唱腔不嬲都有蓮腔
連auntie Lun 都覺得有d tune 似
係我呢排係咁聽憶蓮姐
仲有上年首偷情同不必在乎我是誰/假如讓我吻下去咁似 好容易一諗就諗 ...
timc524 發表於 2020-2-2 16:23

我覺得佢諗到對上先至有林憶蓮可以唱到首歌

絕對係曲線讚緊kay
kayzzz 發表於 2020-2-2 16:04

係我呢排係咁聽憶蓮姐
仲有上年首偷情同不必在乎我是誰/假如讓我吻下去咁似 好容易一諗就諗起蓮母

依首歌如果比第二個人唱 未必唱出個味道
PoonOn 發表於 30/1/2020 23:04
欣宜

依個同意,但仲 係active 既女歌手無咩人唱到
PoonOn 發表於 2020-2-2 15:27

我覺得佢諗到對上先至有林憶蓮可以唱到首歌

絕對係曲線讚緊kay

哭腔都滿分
楊千嬅 感情滿分的歌后
放空 發表於 2020-2-2 13:31

劉美君
chanchan0909 發表於 2020-2-2 14:20

頂, 完全聯想到佢唱會係點

佢絕對得,而且唱高音係佢強項
汪明荃
John 發表於 2020-2-2 13:44

依個同意,但仲 係active 既女歌手無咩人唱到
林憶蓮
timc524 發表於 2020-2-2 11:04

劉美君

評分人數

Serrini

汪明荃
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

楊千嬅 感情滿分的歌后

林憶蓮

很難不給五分

Are u sure
timc524 發表於 2020-1-30 23:08

Are u sure
timc524 發表於 2020-1-30 23:08

比姜B唱會有陣姜味

PoonOn 發表於 2020-1-30 23:04

Are u sure

喪婆 - 扮阿婆唱歌
篋神 - 扮粵劇腔
入型入格 - 扮港女有懶音腔
773312 - 扮機械人短路腔
只想死於你身 ...
hehehaha 發表於 2020-1-29 06:08 PM

仲有:
沐春風 - 呻吟聲
賴床 - 唔願起身mode
一個女人和浴室 - 真係廁所歌王無駒無速的feel
太平公主

支持香港Adele
香港女歌手應該無邊個夠膽挑戰成首歌得鋼琴無和音 演繹要咁紮實先得 ...
JasOh103 發表於 2020-1-24 10:47 PM

佢宜家D歌都係咁,
冇以前果D歌咁多音樂,
宜家突出左佢把聲+唱法多D

太平公主

咁suppose每首歌都係唔同年齡人生階段
所以應該比較容易代入到唔同感情同演繹方法 ...
kayzzz 發表於 2020-1-25 03:14

喪婆 - 扮阿婆唱歌
篋神 - 扮粵劇腔
入型入格 - 扮港女有懶音腔
773312 - 扮機械人短路腔
只想死於你身邊 - 扮缺氧??

用唔同Tone演繹首歌 真係唱出截然不同嘅Feel 好正

好聽!好想聽Kay live唱呢首!
nostakepeople 發表於 2020-1-23 09:41

你係咪錯過左kay isnt me
舞來舞去 不日內開始錄音。

回復 23# kayzzz

都要佢代入到先得o既,雖然the album個project真係好長,但係見到佢試到咁多類型同唱腔o既歌,真係仲有o的期待佢之後出o個o的

kay真係勁到每首歌都有唔同演繹,好堅
palshing 發表於 2020-1-25 03:08

咁suppose每首歌都係唔同年齡人生階段
所以應該比較容易代入到唔同感情同演繹方法

kay真係勁到每首歌都有唔同演繹,好堅

支持香港Adele
香港女歌手應該無邊個夠膽挑戰成首歌得鋼琴無和音 演繹要咁紮實先得
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好聽!好想聽Kay live唱呢首!
Nostakepeople

沐春風 相似之處係都係得一種樂器伴奏
換左係結他 但成首歌都係佢個演繹撐住 ...
kayzzz 發表於 2020-1-22 22:02

沐春風嗰種寒
應該係冬天
陽台有陣秋意
嗰種愁
介乎捨得不捨得之間

以為沐春風已經到頂
點知一首癲過一首
完全估佢唔到
hehehaha 發表於 2020-1-22 21:45

沐春風 相似之處係都係得一種樂器伴奏
換左係結他 但成首歌都係佢個演繹撐住