返回列表 發帖
呢啲人唔死唔得 !
帥小寶` 發表於 2020-3-25 22:31

有錢人快D死。。

容祖兒同Sa乖啦,帶咗手帶唔出街
有啲人真係好自私 帶咗手帶唔隔離仲要出街
仲要唔帶口罩 ...
kaman921 發表於 2020-3-25 22:23

喜歡祖兒

《有線新聞》引述消息指,行政會議明日將召開特別會議,預計會討論防疫措施。

近日港府計劃推出禁酒令,惟事前沒有諮詢非官守議員。不排除召開行政會議後,港府會推出更嚴格的措施,如限制餐廳開放時間及禁止大型集會。

#香港新聞 #武漢肺炎

美國排第一,
中共同小粉紅又有藉口大大聲講係美國來源
明明大陸禁住D數字!

美國兩個月前仲食緊花生咁
呢兩個月咩都無做過
一有事就開始認真檢測, 愈來愈多
其中外國人的衛生意識仲差,
公司的鬼佬都仲係唔戴口罩開工同幾個一齊係公司食飯飲酒

美國兩個月前仲食緊花生咁
呢兩個月咩都無做過
一有事就開始認真檢測, 愈來愈多
其中外國人的衛生意識仲差, ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 10:44

呢個係一個好有趣既切入點 唔止美國 其實全球都無做過任何野但近日愈來愈多國家或地區元首走出黎 或 向WHO投訴 指中國沒及時通報疫情嚴重性 (但中國堅稱有向各國通報)
其實我真係想知中國通報過D咩 會令各國都會輕視疫情 令到全球停擺  

外國人衛生情況係差既,佢地都好少睇醫生,只係食維C去醫自己

但近日有社評開始講今次疫情過後,其實幫咗好多國家減輕醫療負擔,因好多國家都面對緊人口老化以及資源分配問題

呢個係一個好有趣既切入點 唔止美國 其實全球都無做過任何野但近日愈來愈多國家或地區元首走出黎 或 向W ...
rfv123 發表於 2020-3-27 11:24

香港, 中國, 澳門, 台灣有SARS一次之後真係好強意識其實其他亞洲地區一月都已經開始好嚴厲,
但個邊都視而不見咁

男朋友個妹係澳洲讀書, 話今日都仲係無人帶口罩, 一帶就會真係比人打
英國的大伯話的人係照出街,仲要唔帶口罩
美國的表哥話的人都係一樣生活, 無改變過
反而而家外國係更唔安全
加上的無憂無慮的新一代, 仲死得勁

BTW, 我點都唔信新加坡同俄羅斯得咁少
可能當中有好多已經比人處決左

香港, 中國, 澳門, 台灣有SARS一次之後真係好強意識其實其他亞洲地區一月都已經開始好嚴厲,
但個邊都視 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 11:32

其實西岸(除咗SF)我覺得唔會爆好勁,因城市設計,所以的確可以出街
NYC 倫敦 就同香港一樣,太密集式,要爆會爆到一發不可收拾
其實中國一開始係笑香港人反應大,我仲記得睇過一句:我們也沒有在怕,不知香港那些傻X怕什麼
之後就到全球笑香港搶呢樣個樣

有研究指出27度後 呢隻病毒威力就會減半,所以新加坡如果大家都有口罩,其實都有限數
泰國突然爆都係群體聚會先爆得咁勁

其實西岸(除咗SF)我覺得唔會爆好勁,因城市設計,所以的確可以出街
NYC 倫敦 就同香港一樣,太密集式, ...
rfv123 發表於 2020-3-27 11:43

你個所謂27度有無醫學証據。。

【武漢肺炎】再有連鎖食肆停晚市 稻香集團明起兩周僅營業至4pm
https://bit.ly/2UktL1O

你個所謂27度有無醫學証據。。
kk8733 發表於 2020-3-27 12:17

有(From 美國國家衛生研究院 ),26至27度開始見到佢活躍減慢,溫度提升到56度就可以直接殺死病毒
係8度或以下病毒可以生存28日,病毒喜歡溼度高既環境

有(From 美國國家衛生研究院 ),26至27度開始見到佢活躍減慢,溫度提升到56度就可以直接殺死病毒
係8度或 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 12:46

有無網頁呀。。我搵唔到。。

【武漢肺炎】香港恐變意大利!民間記者會推算確診人數15日後突破4,000人
https://hk.appledaily.com/local/ ... MPINCDLR4YZEXLWF4U/

有無網頁呀。。我搵唔到。。
kk8733 發表於 2020-3-27 12:52

基本上WHO有齊,我搵WHO base on既原文研究
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973
然後都提番03年對SARS既研究
https://www.who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/

Sars could be killed by temperatures above 56°C or 132°F (hotter than even a bath scalding enough to cause injury) at a rate of about 10,000 viral particles every 15 minutes.

PS 好多內地文章都指26-27度就能殺死病毒係錯誤 56度先能殺死病毒,27度先係開始減慢活躍程度

喜歡祖兒
放空 發表於 2020-3-26 10:18

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

基本上WHO有齊,我搵WHO base on既原文研究

然後都提番03年對SARS既研究

Sars could be killed by  ( ...
rfv123 發表於 2020-3-27 13:04

沙士。。點同武漢肺炎呀。。

kk8733 發表於 2020-3-27 13:41

今次呢隻病毒勁過沙士

今次呢隻病毒勁過沙士
小伙子. 發表於 2020-3-27 14:22

kk8733 發表於 2020-3-27 13:41

基因排列下,COVID-19主體仍然係SARS, 所以所有醫學研究都係以SARS-CoV2(武漢肺炎)去研究。
雖然基因係有別SARS, 但主體仍然係SARS, 所以都係56度就可以殺死呢種病毒。

當然基因排列搵到HIV原素都係有研究講過(所以點解有醫生覺得係人工大過係有宿主傳染人類)

帶聲稱遭台灣網軍攻擊抹黑的天朝外交部發言人來壓壓場
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

其實一直都係個幾批人出事
佛堂, 酒吧, 婚禮
同批外國返來的

以香港的人口數量同生活密度, 而家的情況真係唔嚴重
而且好多人都已經自動宵禁中, 真係只返工同買生活品

突發:上月26日順利完成換肺手術的犖晴,已於今晨離世。R.I.P

Rest in peace
再將我相信的如煙火般綻放

其實一直都係個幾批人出事
佛堂, 酒吧, 婚禮
同批外國返來的

以香港的人口數量同生活密度, 而家的情況真係 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 15:22

好多自動宵禁我就唔認同喇
健身室(我唔明白點解有人會覺得密室既健身室係安全可以唔戴口罩健身)唔係主動關,日日都大把人
AEON開賣Ringfit個個都係衝出黎
Party Room BBQ場都有人去
跑馬地個個都唔戴口罩跑步
行山都大把人
Clubbing都依然有人去
唔係外面gathering 變成室內gathering 其實係無分別

突發:上月26日順利完成換肺手術的犖晴,已於今晨離世。R.I.P

kaman921 發表於 2020-3-27 16:07

近排先知原來係我個frd個妹

近排先知原來係我個frd個妹
electric 發表於 2020-3-27 16:12

再將我相信的如煙火般綻放

健身室(我唔明白點解有人會覺得密室既健身室係安全可以唔戴口罩健身)唔係主動關 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 16:08

因為我身邊識的都已經係咁,放工見條街又冷清,所以我以為出邊都係咁

真係唔明的香港人諗咩, 咁的時間都唔識諗下的
你不幸有事你會做左千古罪人的

因為我身邊識的都已經係咁,放工見條街又冷清,所以我以為出邊都係咁

真係唔明的香港人諗咩, 咁的時間 ...
gordon0807 發表於 2020-3-27 16:17

今日又65宗 單日最高
41宗有外遊紀錄
聽緊有24宗本地感染係點黎
唔係黑心,我真係想睇下個班包機番落黎既"香港人"有冇確診,如有就代表現在每日內地數據係假

今日又65宗 單日最高
41宗有外遊紀錄
唔係黑心,我真係想睇下個班包機番落黎 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 16:47

湖北落黎唔洗驗又唔洗入隔離營。。真心驚。。

一名22歲深水埗女警求醫時咳,抽血員提醒後仍然拒絕戴口罩,最終確診
現在兩名抽血員不適,出現病徵

好_嬲

一名22歲深水埗女警求醫時咳,抽血員提醒後仍然拒絕戴口罩,最終確診

好_嬲 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 17:16

三萬件每件都以鄧PK為榜樣
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

今日又65宗 單日最高
41宗有外遊紀錄
唔係黑心,我真係想睇下個班包機番落黎 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 16:47

內地數字不嬲都假
得6000萬人口嘅意大利死亡人數有咩理由仲多過14億玻璃國
仲未計之前玻璃國試過治癒人數+死亡人數>確診人數

政府宣佈星期日起,禁止公眾地方4人以上聚集。條例有12項豁免,但在記者會中暫未有詳細列明。

好_嬲 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 17:16

呢單真係好CLS
擺明攬炒

Boris Johnson都中埋
搞乜鬼群體免疫 真係抗疫好過啦

小伙子. 發表於 2020-3-27 19:26

無腦首相。。

尋晚777宣佈明天凌晨起禁止5人或以上聚集14日,12項豁免除外,政府有冇考慮過部分人的實際需要及操作問題?賽馬冇豁免,搞到明日馬主都入唔到場
同時所有食肆最多只可提供一半堂食座位,每張枱最多4人,枱與枱之間不少與1.5M(點解唔係1.8M呢個氣沫最遠距離?)
今晚6PM起幾類娛樂場所關閉14日
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

小伙子. 發表於 2020-3-27 19:26

「群體免疫」一定唔得

「群體免疫」一定唔得
chachacharlie 發表於 2020-3-28 10:30

集體感染。。

健身室(我唔明白點解有人會覺得密室既健身室係安全可以唔戴口罩健身)唔係主動關 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 16:08

自行宵禁有過嘅但只限二月頭
因為我迫住要返工出去二月頭真係少好多人

路過啲旺街同商場真係少人得好恐怖
但一兩個星期之後又打回原形
而家人數跟本同平時無咩分
重記得復工當日朝早巴士可以上到頂閘
而家社區爆發緊呀大佬

截至下午四時,本港今日暫時新增42宗確診及31宗初步陽性個案,累積個案達561宗。另外,今日再有一人康復出院。

截至下午四時,本港今日暫時新增42宗確診及31宗初步陽性個案,累積個案達561宗。另外,今日再有一人康復出 ...
kk8733 發表於 2020-3-28 18:11
說個笑話,香港多確診過呢幾個地區

SugarFree 發表於 2020-3-29 00:02

真係笑話

SugarFree 發表於 2020-3-29 00:02

大陸人最叻講大話。。

搶哂D米啦。。

WHO (又稱武漢衛生組織) 資深顧問Bruce Aylward接受港台節目The Pulse訪問時,被問及如何評價台灣的疫情應對,及會否考慮讓台灣加入WHO。

首先干事被問到台灣問題時佢扮聽唔到,但又要人問下一題。記者再追問佢就直情cut埋人線。後來記者再打多一次俾佢又問非所答,人地問台灣抗疫非常成功,佢就答中國對疫情控制做得好。
翻查新聞,該名顧問曾指出,如感染武漢肺炎,會希望在中国接受治療。

相關片段:
https://twitter.com/ezracheungtoto/status/1243869774410469376

完整節目:
https://youtu.be/RLvg0KnTKhU

#國際新聞 #武漢肺炎

WHO (又稱武漢衛生組織) 資深顧問Bruce Aylward接受港台節目The Pulse訪問時,被問及如何評價台灣的疫情應 ...
kk8733 發表於 2020-3-29 01:31

https://twitter.com/PDChinese/status/1243930851617976320
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

WHO (又稱武漢衛生組織) 資深顧問Bruce Aylward接受港台節目The Pulse訪問時,被問及如何評價台灣的疫情應 ...

祝佢早日感染,咁就可以去佢最愛嘅中國接受治療,不過依家咁睇佢最需要係醫下個腦

扮聽唔到 不予置評

奶就奶啦 仲要cut人線 態度好差

深水埗確診女警行程豐富,差點以為牠是內地自由行

深水埗確診女警行程豐富,差點以為牠是內地自由行
SugarFree 發表於 2020-3-29 10:44

真係好似內地自由行