返回列表 發帖
【計下條數】原來只係封咗8%內地入境人次

聽完記者會好開心?以為政府真封關有做嘢?保皇黨成功爭取?

所謂封關政策姍姍來遲,但可惜所封關口只佔總過關人次少於8%。羅湖、落馬洲、深圳灣,三大關口即將淪陷,繼續歡迎病毒入港。

感謝醫護與社會各界連日施壓,香港人齊上齊落!繼續爭取完全封關!

——————————
2018年政府公布數據:
https://www.customs.gov.hk/tc/statistics/index.html

林鄭幾時死

【計下條數】原來只係封咗8%內地入境人次

聽完記者會好開心?以為政府真封關有做嘢?保皇黨成功爭取?

所 ...
kk8733 發表於 2020-1-28 18:08

同樣!大家要繼續施壓,林鄭弱勢過兩日可能又肯封。

我唔係撐建制政府,我覺得政府防疫真係做得唔好,反應太慢,免費俾有肺炎病徵的非本港居民接受醫療更係離 ...
酷愛903 發表於 2020-1-28 10:28

防疫聯想為反民粹,你真係左膠上身唔係扮。
現在21世紀,經濟活動唔一定要親身往來,政府都home office 啦,你個自由經濟論點站不住腳。你咁講啲人肺癆都唔使隔離啦,你唔話違反病人人權?
做人空有理念唔得,要諗吓實際情況再調節,你自己思考吓啦。

羅湖深圳灣d口岸仲中門大開 問題未解決

大家一定要集氣令林鄭弱勢 封大陸關機會先大

政府已經再讓一大步,雖不完美,但可接受
唔好再搞咩"黎明行動"啦!
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

酷愛903 發表於 2020-1-28 19:23

不如你收聲。現在是傳染病,你是否想香港變成武漢,當去到社區傳染,香港就玩完啦!

我的工作是輔助醫療系,大家一定要同心合力,記著一定要戴口罩,洗手+洗手,不要捽眼,封關就一定要,長痛不如短痛,當疫情控制後,才再諗經濟,願健康+平安歸香港!

我的工作是輔助醫療系,大家一定要同心合力,記著一定要戴口罩,洗手+洗手,不要捽眼,封關就一定要,長痛 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-1-28 19:50

講得好
你都要保重身體

嘩真係多_謝

維園年宵人流較往年少民間「和你宵」旺丁又旺財| Now 新聞

你係邊個時空,點解睇唔到依D 新聞??

...
kk8733 發表於 2020-1-27 23:11

你又知唔知d2年宵1月27日至1月28日被迫腰斬?
傻傻的我~傻傻的你~

你支唔支持班醫護罷工?
傻傻的我~傻傻的你~

大家一定要集氣令林鄭弱勢 封大陸關機會先大
chachacharlie 發表於 2020-1-28 18:38

罷工明早開始啦。。
大家咁支持醫護。。守住香港。守住自己同家人健康。。

⚠️醫護同行記者會直擊⚠️
醫管局員工陣線:港大感染及傳染病中心總監何栢良已在早前記招表態有封關的需要,而醫護手足面對抽生死籤的不公平、PPE未能應付武漢肺炎。工會現時強烈要求醫管局:封關,防患於未延、提供足夠隔離房屋、提供足夠配套給醫護人員。工會已向醫管局發出最後通諜,現時仍未收到當局回覆。工會將於2月1日召開會員大會,通過工業行動,如政府及醫管局未有回應,工會將於2月4日發起為期7日的行動,非緊急醫療人員將會罷工。如政府仍不回應,工會會發起第二階段行動,動員所有會員罷工,為期4日。

會員務必要以工會會員名義參與罷工,工會才能保障會員,如籌罷工基金支援罷工。「罷工就係罷工,唔係請病假!」工會正在在網上發起實名罷工的申請,呼籲同行積極參與。工會現時申請入會人數已超過一萬人。

燈神叫我地唔好做。。即係一定要做呀。。

#29Jan 2020年1月29日(三):

1.28 不封關❗️1.29不上班❗️

抗疫黎明
時間 : 07:00
地點 :
上水 : 廢鐵
粉嶺 : 廢鐵
元朗 : 青山公路元朗段
屯門 : 屯門公路
大埔 : 太和路
沙田 : 沙田正街
荃灣 : 沙咀道
葵涌 : 青山公路葵涌段
深水埗 : 長沙灣道
旺角 : 彌敦道x亞皆老街交界
何文田 : 佛光街
黃大仙 : 龍翔道
中環 : 德輔道中
灣仔 : 軒尼詩道
西灣河 : 筲箕灣

初五靜坐抗議政府不認真抗疫
時間 : 12:00
地點 : 中西區或灣仔區
( 詳細地點當日11:45公佈 , 請手足在附近standby )

2107 #武漢肺炎 #東區醫院 #護士 #病假
明報獲悉,東區醫院深切治療部有15名護士集體請病假,該院內科護士向明報表示,今次東區醫院護士是希望向港府施壓,不滿港府政策滯後,要求全面對內地實施入境限制。
#明報

收聲啦左膠

將疫情政治化
傻傻的我~傻傻的你~

林鄭幾時死
艾石仔 發表於 2020-1-28 18:12

林鄭墮樓身亡
等緊呢個好消息
再將我相信的如煙火般綻放

幾時趕走個兩嚿垃圾啊管理員

暴徒蒙面
拉佢啦

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

收聲啦你 係到9up  正垃圾

又真係讓得好大步
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

笑死原來講公共衛生同埋人命係要讓步
明知唔完美, 即係有缺口, 即係有機會爆發啦
你打疫苗唔會打一半唔打一半啦
根本呢位會員自己就政治化到不得了

收聲啦左膠
艾石仔 發表於 2020-1-28 22:19

佢已經唔係左膠式 佢係偽善 想香港爆發式

佢已經唔係左膠式 佢係偽善 想香港爆發式
hissorhk 發表於 29/1/2020 01:02
唔好咁

佢咪係典型嘅香港人啦

面對現實啦呢個社會係有好多呢D 人架

2025 計劃導致武漢病毒?  根據BBC報道,武漢肺炎源自華南海鮮市場,而約二十公里之外,就是2018年獲批運行的中科院病毒所P4級別的病毒實驗室。據稱這一達到最高安全級別BSL-4的病毒實驗室是亞洲唯一,雖然籌建於2003年「非典」危機之後,也是中法合作的產物,卻更是過去八年來中國「習躍進」所催生的。因為在它之後,中國還將在哈爾濱、昆明和北京建設另外三家同樣級別的病毒實驗室。 國際研究界在視之為中國爭奪該領域國際競爭力標誌的同時,也對其安全性和學術合規性表示懷疑。2017年美國已經有科硏人員在《自然》發表文章,指實驗室存在病毒外洩危險。2019年7月加拿大華裔病毒學家邱香果夫婦被加警方帶離他們所供職的加拿大國際微生物實驗室,據稱他們在2017-18年間五次訪問中國,為中科院的病毒實驗室建設提供指導;加拿大廣播公司(CBC)2019年8月2日披露,當年3月31日曾有一批活體埃博拉病毒和亨尼怕病毒經由加拿大航空公司送往北京的中科院。2018年,正是武漢這家中科院病毒所的石正麗團隊從2016-17年間廣東爆發的豬瘟中提取了中華菊頭蝠的冠狀病毒毒株,簡稱SADS病毒,並且最遲在2019年11月24日上海舉行的一個會議上報告了對此種冠狀病毒跨種傳播機制的研究。  研究發表同病毒在武漢出現的時間吻合。中共《2025 Made in China》同美國爭奪世界領導地位就包括醫療藥物及疫苗,也是習近平偉大民族復興的計劃之一,而家一鋪清袋,究竟WARS是否病毒外洩,中共絕對不會承認,我們無從知道,但中共這種病毒丶疫苗丶基因改造硏究,存在著安全及道德倫理問題,已經成為全球關注的問題。https://www.nature.com/news/polo ... 487.pdf?origin=ppub

https://www.cnbc.com/2020/01/28/ ... n-three-months.html

又嚟喇,美國最鍾意鬥快,唔夠人快就抄
一見香港報左就即刻跟住報,真係好討厭

記得 SARS 嗰時,港大同威爾斯係有種學術性競爭
今次好似冇左威爾斯把聲
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔好咁

佢咪係典型嘅香港人啦

面對現實啦呢個社會係有好多呢D 人架

...
kwanie 發表於 2020-1-29 01:42

我認

1.26 瑪麗醫院 B6 病房 6護士集體病假
1.28 東區醫院 ICU 15護士集體病假
1.28 瑪嘉烈醫院E1及F1病房 大量護士集體請假
1.29 博愛醫院 手術室 26護士集體病假
1.29 東區醫院 手術室 23醫護人員集體請假

陸續有嚟

【武漢肺炎】懸賞舉報曾赴武漢「漏報」民眾 河北石家莊賞最多兩千
http://bit.ly/2tada6g

指全面封關具迫切性 何栢良:憂武漢人匿酒店或成計時炸彈 應由警方找出
http://bit.ly/3aRjfFG

我認
酷愛903 發表於 2020-1-29 10:51

垃圾

又嚟喇,美國最鍾意鬥快,唔夠人快就抄
一見香港報左就即刻跟住報,真係好討厭

記得 SARS 嗰時,港大同 ...
Bluejays 發表於 2020-1-29 07:49

唔明,抄乜嘢?研究解藥不是越快越好?

只希望唔好回到零三年沙士
醫護人員要繼續罷工

唔明,抄乜嘢?研究解藥不是越快越好?
Serendipity 發表於 2020-1-29 20:53

抄 = copy
唔夠人快,比人研究到先,就抄人個答案,然後話係自己研究到出嚟
因為美國做研究嘅背後,有成個龐大製藥工業等緊佢
仲未計背後班財團,等緊炒邊隻醫藥股
money money money
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

喜歡祖兒
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

喜歡祖兒
John 發表於 2020-1-30 00:49

喜歡祖兒 = I am Groot

喜歡祖兒
John 發表於 2020-1-30 00:49

出街要帶口罩

元秋蒸口罩謬論笑死人

元秋蒸口罩謬論笑死人
酷愛903 發表於 2020-1-30 16:38

邊夠你d謬論好笑

無聽過沙士有人罷工,果時道德水平好高
傻傻的我~傻傻的你~

反送中時大家分黃藍。。今次疫情搞到黃藍一齊鬧爆政府。。無口罩點返工。。大家一齊罷工啦。。

點解班popo咁愛國唔上去救災
光頭佬話想醫護人員感染
我第一個支持光頭佬上武漢抗疫
死咗番唔到黎

中國盟友率先封關 俄羅斯宣佈關閉中俄邊境陸路關口
http://bit.ly/2RCPsJi

kfc 發表於 2020-1-30 17:43

梗係啦, 又唔駛醫大陸人, 醫護條命用黎醫大陸人架?

抄 = copy
唔夠人快,比人研究到先,就抄人個答案,然後話係自己研究到出嚟
因為美國做研究嘅背後,有成 ...
Bluejays 發表於 2020-1-29 22:58

抄答案?有patent㗎喎,而家研發到啦咩,點解咁快話人抄?
講真大家都係初步,冇人知最後係咪真係會研發出藥物。研究有藥廠做back up好正常,如果唔係邊個揼錢出嚟做R&D?

尋晚香港首次出現冇去過武漢的確診個案,37歲女擺明係俾前日確診來自武漢的70幾歲父母傳染。但住青衣長康邨的75歲男源頭不明,佢話30/12-7/1去過順德,但當時廣東未有疫情,佢10/1-14/1每日即日來回澳門,但嗰幾日澳門又冇確診,佢住過瑪嘉烈內科病房幾日,確診前一直隱瞞去過內地。
尋晚亦有一位去過內地的79歲發燒男原本安排入住將軍澳醫院隔離病房,等候照X光時逃出醫院

kfc 發表於 2020-1-30 17:43

點解有些人總是無吸取教訓。當年沙士香港成為疫區,如果醫療人員罷工,香港市民就等死。今次醫護人員利用罷工來爭取封關,希望可以阻止疫情擴散,上海醫生開記者招待會都用同一方法。

KARY好貼地, 仲去買餸

口罩仲有邊度有多啲貨?
屈臣氏賣晒

自己用