返回列表 發帖
大家覺得有幾多口罩存量先足夠

我屋企暫時每人有500個係手

咁多。。俾D我。。
kk8733 發表於 2020-3-19 17:29

我都唔知我地呢家叫唔叫夠,但就全部都唔係炒價
有個FD一家4口儲左4000個

咁多 有冇嘗試比啲好有需要嘅人??
chachacharlie 發表於 2020-3-19 18:28

有比身邊的唔識買的老人家同年長的同事
但真係見盡人情冷暖同埋新一代的香港人真係好賤格

同需要嘅人分享真係唔錯 support
chachacharlie 發表於 2020-3-20 12:41

有幾多個人會做到啊的後生, 呢個時候仲要拉埋政治來講
話的老人家藍, 有都唔比佢地, 由佢地死喎
你親生啊公來GA,而家個的咩教育

我都係盡量幫到就幫, 老人家, 要返工搵食的幫得幾多得幾多

都係 好多人都好自私
chachacharlie 發表於 2020-3-20 14:57

見到的香港中女仲慶
買野又同你搶,識唔識秩序啊

搭LIFE又死都唔禁制,唔開門
係街住車又狗眼睇的老人家

呢單野真係睇到好多香港人好賤格

雖然我係煙民, 但的確更需要禁的人係街度食煙同埋圍埋幾個一齊食,

坐飛機著到咁,又正確啊
而家最危險就係飛機同機場
反正有資源, 當然要著

大家公司做野收件都要用酒精噴哂先好開啊

美國兩個月前仲食緊花生咁
呢兩個月咩都無做過
一有事就開始認真檢測, 愈來愈多
其中外國人的衛生意識仲差,
公司的鬼佬都仲係唔戴口罩開工同幾個一齊係公司食飯飲酒

呢個係一個好有趣既切入點 唔止美國 其實全球都無做過任何野但近日愈來愈多國家或地區元首走出黎 或 向W ...
rfv123 發表於 2020-3-27 11:24

香港, 中國, 澳門, 台灣有SARS一次之後真係好強意識其實其他亞洲地區一月都已經開始好嚴厲,
但個邊都視而不見咁

男朋友個妹係澳洲讀書, 話今日都仲係無人帶口罩, 一帶就會真係比人打
英國的大伯話的人係照出街,仲要唔帶口罩
美國的表哥話的人都係一樣生活, 無改變過
反而而家外國係更唔安全
加上的無憂無慮的新一代, 仲死得勁

BTW, 我點都唔信新加坡同俄羅斯得咁少
可能當中有好多已經比人處決左

其實一直都係個幾批人出事
佛堂, 酒吧, 婚禮
同批外國返來的

以香港的人口數量同生活密度, 而家的情況真係唔嚴重
而且好多人都已經自動宵禁中, 真係只返工同買生活品

好多自動宵禁我就唔認同喇
健身室(我唔明白點解有人會覺得密室既健身室係安全可以唔戴口罩健身)唔係主動關 ...
rfv123 發表於 2020-3-27 16:08

因為我身邊識的都已經係咁,放工見條街又冷清,所以我以為出邊都係咁

真係唔明的香港人諗咩, 咁的時間都唔識諗下的
你不幸有事你會做左千古罪人的

美國一個講我會覺得係兩國針對,但愈來愈多國家指責中國,指出數據係假、報告係假、隱瞞武漢肺炎嚴重性等 ...
rfv123 發表於 2020-4-2 12:00

認同, 之前都出左新聞話要求美國官員答咩, ENDING都要加句因中國遲報

但反而想知其他國家係點
1月中封城, 停工到2月中咁大件事, 佢地都可以隔岸觀火食花生咁,
到底睇左的咩

但台灣內都仲係限制緊居民購買量,
如果佢同步放多的比居民買
之後先送出去比人,
會好睇的

公司開始SOURCE緊口罩
好多國家來貨成本價計返都要$120 - 50個
有哂三個英文同EU STANDARD

所以如果搵到$180起,都已經好抵

的公司都取消HOME OFFICE,
即下星期又會多返人會坐車返工,

內地來港檢疫延至6月7日(跨境學童與商務客除外)
即係暗示學校都快復課 ...
rfv123 發表於 2020-4-28 15:46

我家姐個女小四, 都出左考試時間表了, 暫定5月28日考
  應該一開學就考試

是不是即是國外回港的都仍然亞博驗完OK都再要14日
未定幾時完

香港玩外地輸入。。唔當本地感染。。好驚驚
kk8733 發表於 2020-5-5 16:07

如果係亞博驗到即送院的, 又唔可以當本地感染因為都無出過社區, 社區的人唔會因為佢而增加危險性