返回列表 發帖

武漢新型冠狀病毒疫情討論區

由武漢爆發的新型冠狀病毒至今於內地已錄得逾400宗確診個案,其中9人死亡。今日下午香港終於錄得首宗確診個案,患者曾到武漢,由深圳乘高鐵到香港,患者於伊院接受隔離治療後轉送瑪嘉烈醫院。
政府昨日宣布於機場規定由武漢入境的人填寫健康申報表,但以"操作上有問題"為藉口拒絕於高鐵西九龍站實施,如今首宗確診個案是乘高鐵抵港,實在是自打嘴巴!
強烈要求政府立即暫停所有來往香港至武漢的航班及高鐵!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

咳個啲又唔帶口罩
咁唔衛生 Diu
再將我相信的如煙火般綻放

仆佢個臭街,自己有病又死落黎香港。
真係多得佢唔少
太平公主

武漢的朋友去警局度啦

大家都要注意衛生 小心身體
出門口記得戴口罩 同埋洗多啲手
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

停左高鐵佢啦 DLLM

大家記得出外要戴口罩
就快過年唔好病

大家要保重身體

痴線仲唔肯封高鐵 ON99
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

個post係燈神開
希望最後大家身體健康冇病冇痛

大家真係要保重身體牙

大家一上交通工具就一定要戴口罩
保護好自己!!!!
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實唔止搭車先要戴喇..
一出街周圍d帶菌者都唔戴罩仲咳多兩錢重
係今晚條街先多返少少人戴

戴口罩唔係為左自己,係為人地
我估錯這個世界得到教訓

你們一向唔搭港鐵架啦,有咩好怕
傻傻的我~傻傻的你~

你們一向唔搭港鐵架啦,有咩好怕
kfc 發表於 2020-1-22 23:00

建議閣下到武漢直播蝙蝠大餐

#做個勇敢中國人
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

開心
攬炒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

大家小心身體,帶罩洗多d手

差不多增加一倍死亡人數。。到17人啦。。

我家中唔會叫親人拜年,全部取消開年飯。。

封城啦。。呵呵。。

封城都叫做令其他地區既人可以定啲
不過住係武漢入面既都咪話唔驚 死城咁

明日起港珠澳大橋一連7日小型客車免費通行?? 極危險兼極愚蠢!! 立即取消啦!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

封城都叫做令其他地區既人可以定啲
不過住係武漢入面既都咪話唔驚  死城咁 ...
bagfgfcde 發表於 2020-1-23 08:34

要走都走晒啦
而家封嚟把托咩

要走都走晒啦
而家封嚟把托咩
hlyung 發表於 2020-1-23 10:50

相信党的防疫機制
沒事的!

武漢10點封城
港鐵而家先話停售高鐵票 真係做黎都多餘

發覺藥房賣既口罩好多係倉底貨或唔防菌,但又賣得貴一貴

武漢10點封城
港鐵而家先話停售高鐵票 真係做黎都多餘
小伙子. 發表於 2020-1-23 10:59

賣晒咪停售囉

黨鐵最好封埋羅湖 落馬洲
點知啲五毛有無病

最怕帶菌者一早已經入咗境

【武漢肺炎】何栢良批港府反應比沙士更差 促提升至最高緊急級別

內地新型冠狀病毒肺炎疫情不斷擴散,武漢市由今早十時起封城,暫時封閉對外交通。本港亦於昨日錄得兩宗確診個案,患者均曾到武漢。
香港大學感染及傳染病中心總監何栢良今早(23日)在商台節目《在晴朗的一天出發》上表示,內地現時防疫水平已提升到「新沙士水平」,惟反觀香港政府反應「比十七年前更差」,指2003年SARS時香港所有出入境管制站都有做足健康申報措施,以助及早追蹤病人並隔離。他認為,現時是時機要將「嚴重」應變級別提升至最高的「緊急」級別,要有效防疫就要一切從嚴,政府更要審時度勢,可緊急通過法例,向武漢發出旅遊警示。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/425472/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E4%BD%95%E6%A0%A2%E8%89%AF%E6%89%B9%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E5%8F%8D%E6%87%89%E6%AF%94%E6%B2%99%E5%A3%AB%E6%9B%B4%E5%B7%AE-%E4%BF%83%E6%8F%90%E5%8D%87%E8%87%B3%E6%9C%80%E9%AB%98%E7%B7%8A%E6%80%A5%E7%B4%9A%E5%88%A5

黨鐵最好封埋羅湖 落馬洲
點知啲五毛有無病
kaman921 發表於 2020-1-23 12:23

天滅中共。。。

兩宗 "高度懷疑" 變確診...

西九龍、羅湖好高危
傻傻的我~傻傻的你~

武漢肺炎肆虐,韓紅、蔡依林等歌手原定下月到武漢開騷,但基於觀眾的健康安全考慮,相繼公佈延期演出直至另行通知。由於劉德華在當地的個唱定於4月,因而暫未有定案。韓紅在微博轉載相關通知,並留言道︰「支持延期,生命最重。心疼武漢人民,我的心陪你們一起戰勝病魔。」

由於過往大陸不時出現黑心廠商借機發財,韓紅憂市面會有黑心口罩,於是在網上呼籲︰「為防止大量丟棄的廢口罩造成嚴重污染,請大家裝進袋子再丟棄,丟棄前務必剪碎撕碎,以防止被黑心商販二次販賣(有些成色很新,口罩又短缺),有條件的單位可集中專用垃圾桶垃圾袋丟棄。」

原來韓紅都係攬炒派
DM多仔多到覆唔哂

有支那人黎HK醫病 DLLM

西九龍、羅湖好高危
kfc 發表於 2020-1-23 18:59

尋晚先規定西九龍站入境GE人要填健康申報表,慢鳩拍
尋晚生果報記者問張建宗點解777唔提早結束行程返港,張建宗話個世界經濟論壇好緊要,全世界最高領導人都出席,777要向佢地澄清對香港的誤解(頂!! 人命關天,防疫大過天呀!! 呢D吹水圍威喂會緊要得過防疫咩?? 真係輕重不分!!)
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

武漢肺炎肆虐,韓紅、蔡依林等歌手原定下月到武漢開騷,但基於觀眾的健康安全考慮,相繼公佈延期演出直至另 ...
mosesming 發表於 2020-1-23 22:30

做乜韓紅咁勇講真話?佢都好清楚自己民族嘅人乜都做得出...
其實今次咁爆肯定勁過沙士,因為香港人始終教育水平高啲,呼籲大家提高安全意識都會有效率啲。大陸人口又多又有好多人唔係太高教育程度,講咗都未必會做。唯有寄望今次隻病毒冇沙士咁毒,如果唔係香港都凶多吉少。

仲有,而家律政司就應該立即撤回對禁蒙面法上訴啦!!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

On9
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

買口罩記住睇下係唔係防菌........

其實香港人真係好優秀
早一個月已經有防疫意識

其實香港人真係好優秀
早一個月已經有防疫意識
kayzzz 發表於 2020-1-24 12:40

有L用 香港班官咁on_

其實香港人真係好優秀
早一個月已經有防疫意識
kayzzz 發表於 2020-1-24 12:40

可惜香港殖民政府真係好垃圾
每一步都可以慢過澳門
仲要特登與民為敵

你驚疫症咩 就特登輸入多D大陸人 免費請佢地用港豬澳 慌死冇病毒入黎
你要戴口罩咩 特登死都叫你唔好戴 特登張建宗陳肇始對住成班記者狂咳然後「沒事兒沒事兒」
你要求大陸人申報健康咩 就特登唔使佢地申報

你想開心咩 特登要你唔開心
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

【武漢肺炎】堅拒武漢人入境! 菲律賓包機送135名昨抵埗旅客遣返武漢

好好笑。。

每一步都可以慢過澳門
仲要特登與民為敵

你驚疫症咩 就特登輸入多D大陸人  ...
John 發表於 2020-1-24 13:18

再病來病去 永遠學不識 心淡 
有藥能自救 
何必等它擴散 ~~

謝安琪今次啞左呀?
傻傻的我~傻傻的你~

馬會公布年初三賽馬日全港所有場外投注站暫停服務

馬會公布年初三賽馬日如期舉行,但只招待已預約馬場餐廳顧客入場

反送中時都未試過關哂所有場外投注站。。。

【武漢肺炎】首位醫生大年初一死亡 解放軍450人醫療隊抵武漢
http://bit.ly/2RPwjCG

每一步都可以慢過澳門
仲要特登與民為敵

你驚疫症咩 就特登輸入多D大陸人  ...
John 發表於 2020-1-24 13:18

根本係政治考慮,驚開罪中共
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟