返回列表 發帖

第三十九屆香港電影金像獎提名名單

最佳原創電影音樂 二汶
最佳女主角 Mi
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

好奇一問, 少年的你係咪真係咁勁
男主角應該破左最年輕提名
女主角牌面sammi應該無得輸
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

Sammi會唔會又分票攞唔到啊?

有我嘅十大第二位 好好說
希望呀Mi 拎影后+電影歌曲
摑入唔到圍嘅人瑞幾十巴

Sammi攞唔到評論學會
加上兩個提名分薄票源
有暗湧

牙謙攞左評論學會男主角
金像獎連男主角提名都冇

有我嘅十大第二位 好好說
希望呀Mi 拎影后+電影歌曲
摑入唔到圍嘅人瑞幾十巴 ...
放空 發表於 2020-2-12 15:42

可能人瑞最後一次入圍就係幾年前既校長 ...
Sammi 今年真係冇得再輸啦下話
但好sad 既係今年咁,又唔會有實體頒獎禮
Mi 如果真係贏到都好似差咁d 咁

好開心兩套入到 花椒係令我眼前一亮心服口服既Mi
本身套戲都好睇 (睇咗兩次) 多項提名都deserve

未睇其他女主既表現好難評
論牌面 評論學會影后係大黑馬 金馬影后/stephy又係實力派
所以都唔算穩贏 何況要界票
只係希望今次唔單止會係「論資排輩」而且都係「實至名歸」而花椒既表演我已經覺得係8次之中最夠班既一次

期待4月睇謀殺案
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

無實體頒獎禮 延期至5月

【第39屆金像獎】主席爾冬陞宣佈延期至5月舉行︰唔會有實體頒獎禮

https://hk.entertainment.appleda ... 3HRIKC2GKGQVYG6OHU/

本身套戲都好睇 (睇咗兩次) 多項提名都de ...
JasOh103 發表於 2020-2-12 15:57

You ignored 好好說

You ignored 好好說
放空 發表於 2020-2-12 16:00

唔好咁貪心
何況Ellen/Eman/Stephy攞我都開心

袁富華金馬都入到圍金像反而入唔到
麥路人所有主演都有個人獎入圍究竟千嬅係演得有幾差。。。
btw 延期去到5月先頒都唔係實體頒獎禮,咁延嚟做乜,同埋又多一個證據證明武漢肺炎毒到PK

女主角牌面sammi應該無得輸{:1_9 ...
kevinlai1621 發表於 2020-2-12 15:36

少年的你 真心好睇 (只不過有報導指劇本有抄襲成份)但都係套戲女主角做主線 男主角只係令女主角角色更鮮明既作用
所以周冬雨絕對係黑馬! 但睇金像獎近年取態 MI好大機會 畢竟寰亞又咁力谷花椒!!

文偉鴻之前入圍過新晉導演 今次又再入圍新晉導演?

btw 延期去到 ...
sunnyay1231 發表於 2020-2-12 16:04

類似搞個晚宴個啲囉

sunnyay1231 發表於 2020-2-12 16:04

好似美千戲份少定點,佢入唔到圍係真心有d 估唔到。

musicsuperman 發表於 2020-2-12 16:11

仲以為自己記錯,原來真係使徒1已經入過

musicsuperman 發表於 2020-2-12 16:11

計頭兩部 如果第一部已經攞咗先無得再提名

仲以為自己記錯,原來真係使徒1已經入過
sunnyay1231 發表於 2020-2-12 16:14

金像獎就係有呢D奇怪位,新晉導演可以入圍兩次,如第一次拎就唔可以入圍第二次 (合拍都唔得,一定要獨腳一個人導晒成套戲先得)
新人都係有D奇怪細節,同年入面唔可能演多過三套,如之前係其他地方已拎演員新人獎,都唔可以參選金像獎新人獎

阻住 發表於 2020-2-12 16:21

原來係咁 btw 真心希望sammi攞一次影后

劉俊謙入唔到

新晉導演入圍資格係 拍攝頭個兩套電影作品都可以參選角逐新晉導演獎
例如黃修平魔術男同狂舞派

劉俊謙入唔到

新晉導演入圍資格係 拍攝頭個兩套電影作品都可以參選角逐新晉導演獎
例如黃修平 ...
patrick1029 發表於 2020-2-12 16:30

當年馮德倫都好似係第二套精武家庭先入, 仲要係KAREN頒獎, 點知唔係頒比當時的男朋友

千嬅無真係估唔到,似當年門徒全部有, 得吳彥祖無份

SAMMI 花椒攞硬, 寰亞已經開始做緊個勢, +論資排輩, 安心事件同情分

睇左麥路人
美千角色完全無唔突出 入唔到女主真係正常
btw支持二汶同fly
好想睇Mi攞一次影后
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

同太保界票啩
搞到佢入圍唔到

kevinlai1621 發表於 2020-2-12 15:36

少年的你本身入圍咗上年柏林影展generation 單元
點知因為中共政治問題就上唔到

本身套戲都好睇 (睇咗兩次) 多項提名都de ...
JasOh103 發表於 2020-2-12 15:57

始終自己打自己
呢個情況好似得03年張柏芝果屆最後係贏到 (佢包辦左頭一, 二名)
周冬雨真心無機, 冷門
幻愛女主角唔似春夏新人當年咁一面倒, 所以機會唔大
Stephy近年接戲質素係好左,如果真係界票,佢會最有機會封后

葉問4套爛片入唔到最佳電影

睇真d原來阿sa入女配
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

少年的你 係真係好好
導演、攝影、剪接、女主角,全部都拋離其他對手,只係劇本較弱

不過 香港金像獎 近年都有 港片港人 加分嘅傾向
所以 Sammi 依然有贏面 (雖然以戲論戲,就 周冬雨 勁好多)
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

聽聞蔡思韵唔差
sammi兩個入圍 未必咁穩...
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

係咪又係好似港台十大中文金曲播下片

除左歌曲其他都唔識但係都識唔晒
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

阻住 發表於 2020-2-12 16:21

金像獎就係有呢D奇怪位,新晉導演可以入圍兩次,如第一次拎就唔可以入圍第二次 (合拍都唔得,一定 ...
rfv123 發表於 2020-2-12 16:23

長知識了原來有呢個規則

真心希望sammi攞
利申因為罷睇某撐警瘟乸成員無入場睇花椒

歌曲獎希望fly或者Sammi

劉俊謙入唔到影帝

希望sammi 攞返次,唔好分薄票數。
寰亞 VS 英皇
同時"好好說"攞埋歌曲獎就更好
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

都唔搞實體頒獎禮,好心就快脆D公佈結果啦!

我等我在 發表於 2020-2-12 18:58

一來仲有第二輪投票
二來如果想好似RTHK/903, 拍片代替頒獎禮, 佢地係需要知左得獎結果先可以搵人拍片

我等我在 發表於 2020-2-12 18:58

咁心急仲乜
都要花啲時間點樣搞得好睇

延期去到5月先頒都唔係實體頒獎禮,咁延嚟做乜

爾冬陞有解釋,因為要安排第二輪投票嘅人睇片,要入戲院,所以要延期投票
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

千嬅都拎過啦
有冇提名有乜所謂
係啲未攞過先咁緊張啫

希望stephy拎到

始終自己打自己
呢個情況好似得03年張柏芝果屆最後係贏到 (佢包辦左頭一, 二名)
周冬雨真心無機, 冷門
...
cakeiii2000 發表於 2020-2-12 16:46

The last one to won with more than one nomination in his/her category is 姜皓文 in 2018, and for lead 劉青雲 in 2015. The reason why 張柏芝 was the last for female lead is because no actress has 2 nominations since.

I still think it is a very different case than in 2002. Back then, Sammi was still relatively new (1st nomination was only the year before) and she was in 3 different comedies. In contrast, 張艾嘉 was on her 7th nomination with only 1 previous win 15 years ago, and in a tearjerker. This year, Sammi was nominated for a more traditional drama that was well received (11 nominations was much more than I thought it would get). It sucks that EEG has to push the other movie after letting it sit for 2 long years (Sammi getting nominated last year would have built more momentum this year), but I think Sammi is relatively safe. Not 100% lock, but I would say 70% chance?

Actually, Miriam not getting nominated is better news for Sammi because the split vote among Media Asia would in some sense be a bigger deal than Sammi going up against herself, I think. I think a good portion of Sammi's votes will go to 花椒之味. Dramas are always the easiest way to win awards, even though I am looking forward to watching 聖荷西謀殺案 as well.

美mi繼三部入圍之後入黎兩部入圍..

想聽stephy隻歌好耐冇聽佢唱歌
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

The last one to won with more than one nomination in his/her category is 姜皓文 in 2018, and for l ...
kin888 發表於 2020-2-12 20:47

第一點唔岩
張柏芝之後仲有個周迅,都係同屆兩個影后提名
果屆最後係千嬅贏左

區嘉雯原來係新演員

希望sammi可以封后啦 又

原來mi都第8次(有一次係合唱)入圍電影原創歌曲