返回列表 發帖
第一點唔岩
張柏芝之後仲有個周迅,都係同屆兩個影后提名
果屆最後係千嬅贏左 ...
cakeiii2000 發表於 2020-2-12 21:20

Thanks for the correction. Wikipedia didn't put her name together so I missed it.

I guess we can say it is about 50/50 in terms of past cases of multiple nominations in one year.

少年的你 真心好睇 (只不過有報導指劇本有抄襲成份)但都係套戲女主角做主線 男主角只係令女主角角色更鮮 ...
rfv123 發表於 2020-2-12 16:06

其實大陸戲點解可以參選香港電影頒獎禮?

回復 52# kenny1102

記得好似話每套戲製作團隊有超過六位人員係香港人就有參選資格。

期待#從影以來最大突破 嘅煲水新聞
利申:唔係鏡粉

其實花椒好普通
【This is MC】澳門見

期待#從影以來最大突破 嘅煲水新聞
tom 發表於 2020-2-13 01:02

即刻有啦

https://topick.hket.com/article/2562815/
【金像獎2020】蔡卓妍《聖荷西謀殺案》爆發演技 首度入圍女配角挑戰鮑起靜

即刻有啦

【金像獎2020】蔡卓妍《聖荷西謀殺案》爆發演技 首度入圍女配角挑戰鮑起靜 ...
HOTMAN 發表於 2020-2-13 01:52

阿sa最有機會嗰次都無左應該就無嫁啦

本身希望stephy拎
不過今年又冇實體頒獎禮
所以都係希望佢之後再拎
佢真係愈嚟愈好戲

Btw如果真係sammi大家覺得佢邊套大機會啲

本身希望stephy拎
不過今年又冇實體頒獎禮
所以都係希望佢之後再拎
佢真係愈嚟愈好戲

Btw如果真係s ...
jason 發表於 2020-2-13 08:15

無睇過聖荷西....想睇....比較唔到....但外界俾SAMMI聖荷西演繹評價高D
SAMMI 三米

花椒個蘿蔔演技都唔錯 恭喜佢最後都入到男配
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

即刻有啦

【金像獎2020】蔡卓妍《聖荷西謀殺案》爆發演技 首度入圍女配角挑戰鮑起靜 ...
HOTMAN 發表於 2020-2-13 01:52

Sa係聖荷西表現真係「驚為天人」

二汶同yoyo嘅入圍感言好touching

大家估晒sammi花椒攞最佳女主角
搞到我想轉態
再將我相信的如煙火般綻放

sammi 拎影后既話真係歌影拎晒大獎
但全部無實體
【This is MC】澳門見

阿sa最有機會嗰次都無左應該就無嫁啦
stephybest 發表於 2020-2-13 02:13

Sa係聖荷西表現真係「驚為天人」
powerful 發表於 2020-2-13 09:52

睇得出SA圈中好多朋友所以佢拎到係遲早既事,只係要等到五六十歲定突然有套真係演技大爆發而且佢一直既問題係仲係演唔到太深層次既戲(例如非分咁,場喊戲明明最可以出無雙,但佢都係演唔到),所以去進修下唔好正係搵詹SIR教戲應該會有改善

BTW未睇電影版,舞台劇就睇過.... 但英皇不斷出文話聖荷西既SAMMI係影后之選

其實大陸戲點解可以參選香港電影頒獎禮?
kenny1102 發表於 2020-2-12 23:37
回復  kenny1102

記得好似話每套戲製作團隊有超過六位人員係香港人就有參選資格。 ...
eddie1008 發表於 2020-2-13 00:01

導演要係香港人;出品公司要有一間係香港公司;製作團體有六個不同項目要有香港人

導演要係香港人;出品公司要有一間係香港公司;製作團體有六個不同項目要有香港人 ...
rfv123 發表於 2020-2-13 12:38

係 呢三項 其中 符合兩項 已可,唔需要符合哂三項

另外,有好多一線內地演員,係通過 優才計劃 而有香港身份證的,佢哋當香港人計算
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

係 呢三項 其中 符合兩項 已可,唔需要符合哂三項

另外,有好多一線內地演員,係通過 優才計劃 而有香港 ...
Bluejays 發表於 2020-2-13 13:01

所以如無意外下年入圍既有《奪冠》陳可辛作品

所以如無意外下年入圍既有《奪冠》陳可辛作品
rfv123 發表於 2020-2-13 13:13

今年 中國機長、攀登者,冇香港公司 都靠數夠六個入圍
陳可辛 都係用香港班底嘅導演,應該數到六個吧
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

真係好希望鄭秀文拎到影后 入圍咁多次 不過又係2個提名分薄同鎅票

Support Stephy !!!
舞來舞去 不日內開始錄音。

本身希望stephy拎
不過今年又冇實體頒獎禮
所以都係希望佢之後再拎
佢真係愈嚟愈好戲

Btw如果真係s ...
jason 發表於 2020-2-13 08:15

STEPHY而家做戲好自然
金都睇預告都feel到果陣戲味

呀sa咁都大熱
咪又係東方吹出黎

2002 年 Sammi 同居密友同瘦身男女,鍾無艷都有入圍最佳女主角
有三個提名個年肥妹大熱 最後係張艾嘉攞
終身美麗攞最佳原創電影歌曲
18年後係咪都係咁

STEPHY而家做戲好自然
金都睇預告都feel到果陣戲味

呀sa咁都大熱
咪又係東方吹出黎 ...
jason567 發表於 2020-2-13 21:18

阿sa次次入圍都有人話大熱(雛妓 非分熟女),其實幾時大熱過。金像獎咁敬老,女配角分分鐘難拎過女主
    Stephy拍好多真·港產片,小製作但係有發揮。

2002 年 Sammi 同居密友同瘦身男女都有入圍最佳女主角
又係有兩個提名個年肥妹大熱 最後係張艾嘉攞
終身美 ...
kaman921 發表於 2020-2-13 22:09

2002年sammi三套戲入圍,仲有鍾無艷,而且鍾無艷拎左評論學會影后。

Sammi攞唔到評論學會
加上兩個提名分薄票源
有暗湧
hihi 發表於 2020-2-12 15:45

入圍評論學會嗰個仲要係《聖荷西謀殺案》,睇嚟專業評判覺得花椒之味嘅佢冇聖荷西做得咁好

除左歌曲其他都唔識但係都識唔晒
b01091018 發表於 2020-2-12 18:08

Stephy 如果拎呢個獎希望佢可以 唱返歌

阿sa次次入圍都有人話大熱(雛妓 非分熟女),其實幾時大熱過。金像獎咁敬老,女配角分分鐘難拎過女 ...
黃家正 發表於 2020-2-14 05:48

雛妓佢做得OK既 但都係有D位比較生硬 而且當時第二輪分數排第二 (但輸俾趙薇大比數) 但非分就不了但我成日覺得非分個劇本如果俾林嘉欣李心潔呢類演員 可能已經贏咗

其實有冇人睇過聖荷西優先場?

入圍評論學會嗰個仲要係《聖荷西謀殺案》,睇嚟專業評判覺得花椒之味嘅佢冇聖荷西做得咁好 ...
angelcheng0203 發表於 2020-2-14 13:37

老實講 花椒好普通 無乜發揮 套戲都好悶
只不過角色同佢電影港女形象/浮誇diva形象太大對比 先有新鮮感
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

kenneth 發表於 2020-2-16 02:24

要美音唱返歌比較難啦…

要美音唱返歌比較難啦…
stephybest 發表於 2020-2-18 15:08

美音出戒心個期講過佢會繼續唱歌,但就唔會再出碟(但paco要佢出碟,講唔掂數所以先再次離開paco)

美音出戒心個期講過佢會繼續唱歌,但就唔會再出碟(但paco要佢出碟,講唔掂數所以先再次離開paco) ...
rfv123 發表於 2020-2-18 15:39

點解美音唔想出碟

點解美音唔想出碟
筠筠 發表於 2020-2-18 23:39

咁可惜

老實講 花椒好普通 無乜發揮 套戲都好悶
只不過角色同佢電影港女形象/浮誇diva形象太大對比 先有新鮮感 ...
fifty1205 發表於 2020-2-17 21:18

我覺得Sammi攞奬暗湧係兩間公司角力,寰亞梗係想推花椒,但聖荷西似乎英皇會落力推因為未上畫,驚佢最後真係自己鎅自己票。

阿sa次次入圍都有人話大熱(雛妓 非分熟女),其實幾時大熱過。金像獎咁敬老,女配角分分鐘難拎過女 ...
黃家正 發表於 2020-2-14 05:48

Stephy 「幸運地」霸咗本地女演員30-40歲嗰個market,通常大製作都cast有啲叫座力嘅女主角,全部都40以上。冇budget嘅本地製作如果係女角擔正就只可退而求其次,搵有知名度但唔貴嘅演員,Fiona放棄咗市場就造就咗Stephy接到呢類電影。本地女演員冇乜發展空間,基本上呢個年齡層如果唔用Stephy只有周秀娜,反而後生啲有蘇麗珊余香凝或者直接用素人,較多選擇。

希望FLY攞多啲
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

要美音唱返歌比較難啦…
stephybest 發表於 2020-2-18 15:08

比班五毛狂攻擊 要求大陸封殺佢 玻璃心到極了

我都想佢唱返歌呀

我都想佢唱返歌呀
放空 發表於 2020-3-7 18:43

作為cm首席美音粉 好感動有咁多人支持