返回列表 發帖
好奇一問, 少年的你係咪真係咁勁
男主角應該破左最年輕提名
女主角牌面sammi應該無得輸{:1_9 ...
kevinlai1621 發表於 2020-2-12 15:36

少年的你 真心好睇 (只不過有報導指劇本有抄襲成份)但都係套戲女主角做主線 男主角只係令女主角角色更鮮明既作用
所以周冬雨絕對係黑馬! 但睇金像獎近年取態 MI好大機會 畢竟寰亞又咁力谷花椒!!

仲以為自己記錯,原來真係使徒1已經入過
sunnyay1231 發表於 2020-2-12 16:14

文偉鴻之前入圍過新晉導演 今次又再入圍新晉導演?
musicsuperman 發表於 2020-2-12 16:11

金像獎就係有呢D奇怪位,新晉導演可以入圍兩次,如第一次拎就唔可以入圍第二次 (合拍都唔得,一定要獨腳一個人導晒成套戲先得)
新人都係有D奇怪細節,同年入面唔可能演多過三套,如之前係其他地方已拎演員新人獎,都唔可以參選金像獎新人獎

阿sa最有機會嗰次都無左應該就無嫁啦
stephybest 發表於 2020-2-13 02:13

Sa係聖荷西表現真係「驚為天人」
powerful 發表於 2020-2-13 09:52

睇得出SA圈中好多朋友所以佢拎到係遲早既事,只係要等到五六十歲定突然有套真係演技大爆發而且佢一直既問題係仲係演唔到太深層次既戲(例如非分咁,場喊戲明明最可以出無雙,但佢都係演唔到),所以去進修下唔好正係搵詹SIR教戲應該會有改善

BTW未睇電影版,舞台劇就睇過.... 但英皇不斷出文話聖荷西既SAMMI係影后之選

其實大陸戲點解可以參選香港電影頒獎禮?
kenny1102 發表於 2020-2-12 23:37
回復  kenny1102

記得好似話每套戲製作團隊有超過六位人員係香港人就有參選資格。 ...
eddie1008 發表於 2020-2-13 00:01

導演要係香港人;出品公司要有一間係香港公司;製作團體有六個不同項目要有香港人

係 呢三項 其中 符合兩項 已可,唔需要符合哂三項

另外,有好多一線內地演員,係通過 優才計劃 而有香港 ...
Bluejays 發表於 2020-2-13 13:01

所以如無意外下年入圍既有《奪冠》陳可辛作品

阿sa次次入圍都有人話大熱(雛妓 非分熟女),其實幾時大熱過。金像獎咁敬老,女配角分分鐘難拎過女 ...
黃家正 發表於 2020-2-14 05:48

雛妓佢做得OK既 但都係有D位比較生硬 而且當時第二輪分數排第二 (但輸俾趙薇大比數) 但非分就不了但我成日覺得非分個劇本如果俾林嘉欣李心潔呢類演員 可能已經贏咗

其實有冇人睇過聖荷西優先場?

要美音唱返歌比較難啦…
stephybest 發表於 2020-2-18 15:08

美音出戒心個期講過佢會繼續唱歌,但就唔會再出碟(但paco要佢出碟,講唔掂數所以先再次離開paco)