返回列表 發帖

孤獨的對岸 - 林奕匡

單選投票, 共有 71 人參與投票
40.85% (29)
9.86% (7)
7.04% (5)
12.68% (9)
29.58% (21)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 14/02/2020

作詞:Oscar   
作曲:林奕匡
編曲:雷柏熹 / Edward Chan
監製:Edward Chan

孤單的歌令我失神
迷惑裡抖震
只得一片黑暗常逼近
喧嘩聲中統統快樂泡影
未看穿 命運

偏偏找到妳 眼中 有點光 叫我嚮往
這街上人潮 全然是妳漂亮晚裝
孤單抹去 煩惱不見
願同途仰望

心即使很細 記得 有空位 任你安躺
悠長歲月 帶著妳闖盪
四方燈火處處
唯妳的光 結聚成盼望

不懂溝通太似小孩
其實要傾訴
但不知要怎講 難長大
差一點委身於這鬧市中
自信都崩解

偏偏找到妳 眼中 有點光 叫我嚮往
這街上人潮 全然是妳漂亮晚裝
孤單痛處沒說出口亦同途寄望

茫茫人海 四處盪
我向妳走近遇過幾千張臉
世事如洪荒
何其趕 何其忙
唯有妳 跟我泊岸

因此只得妳 眼中 這點光 叫我嚮往
滿身是泥濘 仍然像你美麗素妝
不須半句 就這一眼
讓靈魂碰撞
輾轉幾多歲 記得 我的心 任你安躺
填密過後 再沒有風浪
美好於不遠處
為了一刻 結聚成盼望

終於想擁緊你 不怯慌 沒徬徨
可靜靜 畫畫觀星 小願望
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

咁多1分

有Ian bb其實都可以唔洗聽佢 聲線差唔多但好樣同後生好多

一時用你 一時用妳?

有Ian bb其實都可以唔洗聽佢 聲線差唔多但好樣同後生好多
harrybay 發表於 2020-2-15 23:06

Phil把聲好好多

耳朵受夠了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Phil 林奕匡 已有一段時間沒有創作情歌,在2020年的首支作品便為大家送上〈孤獨的對岸〉,是一首既 Refreshing 又很浪漫的作品
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Phil把聲好好多
cheungsiuming 發表於 2020-2-15 23:38

同意呀!
同呢首聽落真係幾舒服,有少少groove 咁

唔應該咁多1分啊...

其實首歌唔係好差姐......

好聽過晒2016中-2019年既歌

節奏有九十年代feel
同埋段jazz solo加左分

咁多1分
cheungsiuming 發表於 2020-2-15 18:55

唔應該咁多1分啊...
Garfield 發表於 2020-2-16 01:04

其實首歌唔係好差姐......
longdistance 發表於 2020-2-16 15:41

算啦CM已經成為(盲)反匡基地
覺得呢首已經係一世同學之後可以loop得過嘅歌
上年嗰三首先叫真正嘅悶

呢首ok
除咗個vocal

希望有純音樂版本流出

真係好flop,vocal好老。
I talk a lot of BS.

佢都係專心作曲吧啦
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

唔知點解個曲有d位諗起青花瓷
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

希望有純音樂版本流出
bagfgfcde 發表於 2020-2-16 22:53

好方大同
如果愛, Over個d

草原後值得一聽既歌

vocal 好唔得
佢17年之後一首好D 嘅歌都冇..

希望有純音樂版本流出
bagfgfcde 發表於 2020-2-16 22:53

林生終於有首歌可以loop下
有返少少出道嗰期堆寫詩、奇情夜嘅味道

compare哩幾年嗰都好D la

佢唱歌真係好難聽

佢呢幾年作得最好嘅旋律

回勇之作,這兩年他作品中最好聽的一首歌。5fun

呢首好聽囉 你班友都唔係聽歌既

好D lo 但早已無左以前既feel

個唱腔唔變真係幾好聽既旋律都冇用
好似首首歌啲吐字都係一模一樣咁...
但同意呢首係呢幾年比較好既作品
融入埋佢拿手既saxophone都唔會覺得兀突

ah...
個chord 法好熟...
係邊度聽過...
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

同佢之前啲歌咁似樣嘅
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

完全無聽既衝動

呢幾年冋佢路線的歌手太多 無左吸引力
2 fun for 色士風間奏

俾番1415年個林奕框我

俾番1415年個林奕框我
帥小寶` 發表於 2020-3-7 16:44

我都想 以前嘅佢好高汁 但係依家已經做唔返以前嘅水準

「林奕匡就是這個世代音樂圈最溫暖浪漫嘅光」

有少少老土,個人覺得麻麻地

呀 有D似難得一遇
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

覺得麻麻地 做唔返以前嘅水準

成日聽到  "茫茫人海 四處盪
我向妳走近遇過幾千張臉  世事如雄風"

成日聽到  "茫茫人海 四處盪
我向妳走近遇過幾千張臉  世事如雄風"
hehehaha 發表於 2020-3-12 18:23

男人風???

咬字問題 太飄

呢幾年冋佢路線的歌手太多 無左吸引力
2 fun for 色士風間奏
tinkytofu 發表於 2020-3-7 16:40

saxophone唔錯 但其他好一般

評分有容祖兒feel
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

呢首入到耳

評分有容祖兒feel
John 發表於 2020-3-15 02:52

你要講喜歡祖兒

在家音樂會佢同AGA唱幾正

越聽越鐘意,可以loop 的作品

幾好聽,但Phil好似少左突破

喜歡祖兒