返回列表 發帖

正式開始 - 陳卓賢

單選投票, 共有 102 人參與投票
40.20% (41)
3.92% (4)
14.71% (15)
5.88% (6)
35.29% (36)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 14/02/2020

作詞:陳詠謙   
作曲:Cousin Fung
編曲:Nic Tsui@MAYAO /Cousin Fung@emp
監製:Edward Chan

知不知道愛就是出路
知不知道天色多美好
專心一意的 傾訴 傾慕
打著暗號

可不可以你累讓我抱
可不可以在半空風騷
借給你穿我的外套
甜蜜最好

開始 開始有心跳
開始世間煩擾 忘了
好風景不少
開始 飄飄然地飄
戀愛徵兆
在相識 頭一秒
知道自己找到了

相不相信愛就是等待
相不相信日子很精彩
天天等你想 跟我 出外
漂入愛海

打不打算做食評試菜
廚藝為你舖滿檯
讓你在我世界之內
隨地喝采

開始 開始有心跳
開始世間煩擾 忘了
好風景不少
開始 飄飄然地飄
戀愛徵兆
在相識 頭一秒
知道自己找到了

避過世俗的戒條
培養愛情的幼苗
幸福 明白了

開始 開始有心跳
開始世間煩擾 忘了 ( 時候到 自有分曉 )
好風景不少
開始 飄飄然地飄
感覺多妙
隨便說 隨便笑

開始 開始有心跳
開始世間煩擾 忘了 (忘掉困擾 期待破曉)
好風景不少
開始 飄飄然地飄 (戀愛了 想到處輕飄)
戀愛徵兆
在相識 頭一秒
知道自己找到了
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

最近先開始聽哩首
發現Ian把聲好似吳業坤x林奕匡x王梓軒

903 buy
因為作曲Cousin Fung
Edward Chan監

谷定幕後獎

其實真係幾好聽,好catchy,903好by呢首歌
nil

我反而覺得幾年前既佢幾man而家扮可愛……
stephybest 發表於 2020-3-19 13:07

幾年前連個髮型都好好多

https://youtu.be/T_pTVVnMysw

如果派臺包埋呢個都幾好
我覺得佢咁樣用聲好好多囉

嘩五年前個樣正常好多
依家係樣唔得歌更加唔得
eggsteven 發表於 2020-3-20 13:38

現在瘦一點,聲線以前厚一點,但現在都不差

5年前個key岩佢
lmml4 發表於 2020-3-18 16:17

嘩五年前個樣正常好多
依家係樣唔得歌更加唔得

再咁做啲quality會愈黎愈差 憑唱功唱出黎就夠了

扮cute就真係……
stephybest 發表於 2020-3-19 19:25

扮cute真係不了

紅咗就多人反
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-19 15:26
佢嘅能力真係過譽,佢未有本事可以做到更好嘅野
佢最多都只係識玩下樂器,但真係唔算係唱得同作得

依家種feel真係唔好 二期大樓個status就唔錯
chachacharlie 發表於 2020-3-19 19:16

扮cute就真係……

stephybest 發表於 2020-3-19 13:07

依家種feel真係唔好 二期大樓個status就唔錯

下 佢幾時紅過?
rickychan0809 發表於 2020-3-19 15:28

又未至於紅 係MIRROR裹邊就popular小小

紅咗就多人反
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-19 15:26

下 佢幾時紅過?

紅咗就多人反

好驚嚇... 個樣同把聲老咁多 皮膚差到....
化妝真係好重要....
jerjerak 發表於 2020-3-18 19:10

我覺得可能係因為佢比賽時期揀既歌都好啱佢發揮
但係其實佢把聲太薄 好唔穩
一唱d range稍為闊少少既歌就ha ...
cymusic 發表於 2020-3-18 18:58

Agree. 佢喺在家音樂會完全暴露自己弱點

一唱d range稍為闊少少既歌就ha ...
cymusic 發表於 2020-3-18 18:58
佢全民造星比賽嘅歌可能已經喺佢再以前參加其他比賽嘅時候唱過
所以佢本身就知道自己唱咩歌有優勢,因為大家嗰時唔熟佢,佢又揀左啲最啱佢嘅歌,就係因為咁比左個錯覺,覺得佢真係好掂
一路睇落去佢嘅表演,只係覺得佢一成不變,無咩進步同無特色,同埋我感覺佢似乎好鍾意行呢條路線

5年前個key岩佢
lmml4 發表於 2020-3-18 16:17

好驚嚇... 個樣同把聲老咁多 皮膚差到....
化妝真係好重要....
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

37 votes for 全日狂聽... Get real!

佢唱 Reflection 幾乎次次唱 live 高音都上唔到
所以我唔明白點解啲人會覺得佢係唱得 ... ...
chanchan0909 發表於 2020-3-18 18:29
一唱d range稍為闊少少既歌就handle唔到
呢樣野真係好輸蝕
唯有勤力d練歌同專注做唱作型歌手會比較好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

聽咗幾次live終於知首歌邊度出事
每次去到高音位佢都唱得好辛苦
明顯呢個key唔啱佢唱
音準都顧唔到 仲點可 ...
cymusic 發表於 2020-3-10 19:31
佢唱 Reflection 幾乎次次唱 live 高音都上唔到
所以我唔明白點解啲人會覺得佢係唱得 ...

明顯呢個key唔啱佢唱
音準都顧唔到 仲點可 ...
cymusic 發表於 2020-3-10 19:31

5年前個key岩佢

花姐契仔 日日有得times square播 唔驚!
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

你想俾佢食?

呢首日日 喺time square 熱播
放空 發表於 2020-3-10 19:23

唔會俾咸人食。。
Jayfung就可以
咁驚。。整臭個場

明顯呢個key唔啱佢唱
音準都顧唔到 仲點可以唱得夠groovy?
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

絕對認同。。
kk8733 發表於 2020-3-9 17:48

你想俾佢食?

呢首日日 喺time square 熱播

可以學習
John 發表於 2020-3-8 13:12

學習咩???

MV 成個食女相影晒出黎 仲狼過牙坤
b01091018 發表於 2020-3-8 12:33

絕對認同。。

有冇理據啊

講真坤gor MV入面啲女真係幾靚女。
hkwilliamsiu 發表於 2020-3-8 16:12

唔明白。。。

hkwilliamsiu 發表於 2020-3-8 16:12

咁咸濕㗎你

可以學習
John 發表於 2020-3-8 13:12

b01091018 發表於 2020-3-8 12:33

可以學習
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

姜濤ig live爆響口話呢首歌仲有d野玩
琴日又見到ian同edan stanley有為首歌拍野
應該會有另一個version既MV ...
cymusic 發表於 2020-3-8 13:01

會唔會有個男男version

姜濤ig live爆響口話呢首歌仲有d野玩
琴日又見到ian同edan stanley有為首歌拍野
應該會有另一個version既MV出?

講到好似禽獸咁

47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

扮乖食女

真又好,假又好,佢把聲係幾好聽嘅

AK啲格咁臭都做到朋友,睇得出佢群開咩人喇
"靜""乖""可愛"絕對係扮出黎

咪玩啦,請你食都唔食啦吓
...
lmml4 發表於 2020-2-18 07:53 PM

下? 乜海嬪原來咁恨入娛樂圈?
選唔到港姐先走去做歌手~
本宮要貶佢做「海貴人」
p.s.唔怪得佢果陣叱吒問佢寧願想做唱作金, 定係女金, 佢答左女金...原來同容妃一擔擔, 以為佢鍾情唱作會看化獎項。
p.s. 正式開始, 其實愈聽愈煩.. 真係有少少覺得佢太造作地cute...都廿幾歲男人, 唔好再做D 18 22的野得唔得?
太平公主

首歌唔錯,都唱得幾好

呢首算舊年嘅歌,希望今年出嘅會有驚喜啦,不過繼續是Edward Chan

佢呢首歌既感覺似Jason x Phil
希望佢日後可以有d突破
唔好成世唱情歌
有紅既資質 但日復日做同樣既事 新鮮感始終會用完

佢係造星都係情歌王子形象 (亦冇乜性格tbh)
我諗短期內響花姐掌管下 佢啲歌都唔會有咩特別 ...
基夫之親 發表於 2020-3-1 22:33

maybe要等個十年八年

聲係正嘅
但一日唔走出comfort zone 都係唔會突圍
chachacharlie 發表於 2020-3-1 20:27

佢係造星都係情歌王子形象 (亦冇乜性格tbh)
我諗短期內響花姐掌管下 佢啲歌都唔會有咩特別
生鏽的感情又逢落雨天,思想在煙圈裡捉迷藏。

真心覺得如果佢全自創會有surprise

但點解成日都係Edward Chan