返回列表 發帖

Mad - AGA

單選投票, 共有 123 人參與投票
52.03% (64)
11.38% (14)
8.94% (11)
7.32% (9)
20.33% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 20/02/2020

https://www.joox.com/hk/album/kuIvaXWNBFiV+Xl6eRbFjQ==
作詞:林若寧   
作曲:AGA江海迦
編曲 : T-ma 馬敬恆
監製 : 舒文@Zoo Music

雷和電劈斷了馬路 披荊斬棘都擁抱
陪你倒數 陪你倒數
十秒天荒與地老

誰忘掉了教友勸導 穿污糟婚紗一套
派對也好 葬禮也好
誓要一起跳著舞

Just take me higher
Take me higher
冒險愛你最驕傲

Take me home, baby take me home
你也許未備受贊同
神父親人離棄依然寧願愛過兩秒鐘
Take me home, baby take me home
最喜歡是另類笑容
媚俗生存寧願不停逃走私奔於青空

連亡命也勝過散步 崎嶇不等於恐怖
殘缺也好 完美也好
共你綑綁了運數
Just take me higher
用真愛戰勝風暴

你也許未備受贊同
神父親人離棄依然寧願愛過兩秒鐘
最喜歡是另類笑容
媚俗生存寧願不停逃走私奔於青空

平凡常人難及你 勉強沒有滋味
跟喜歡那個殉死 這叫腳踏實地

餓到死便患難與共
榮幸激情男女一同危險到世界告終
愛也許是地上最窮
明日天涯和你堅持逃跑花一生青春
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

Aga唱快歌總係有種70/80年代好舊既感覺
無論係'能說不的秘密'定呢首都係

評分人數

試比較Mad「神父親人離棄依然寧願愛過兩秒鐘」
Two at a time「偽善地用你膚淺的溫柔來俘虜兩個心」
及Everyday「就算分開沒別離 從早到晚憑幻覺於一起」

Two at a time「偽善地用你膚淺的溫柔來俘虜兩個心」
及Ever ...
longdistance 發表於 2020-2-26 12:08

呢啲就係啲迦味

及Ever ...
longdistance 發表於 2020-2-26 12:08

全部都好有新意
好有深度
探討大量社會議題
AGA係社會女神
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好想睇AGA跳老舞啊

老土得嚟都幾好loop

支持aga奪女金!!
take me home baby take me home
我估錯這個世界得到教訓

呢首我幾鐘意啵好過上年三首

呢啲就係啲迦味
Frankiekiekie 發表於 2020-2-26 12:12

迦啦底味

正woh

mad about 阿迦,
理得果陣例牌迦味,好loop就好loop,又好un,
聽一次就上腦
FIGHT for 陳柏宇

及Ever ...

呢D係signature黎,聽到呢句起雞皮

so mad, 無得睇live版

比gin lee唱可能更好

好有年代感 Let's celebrate d friend

Sorry 睇錯以為歌名叫《Maid》
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

Sorry 睇錯以為歌名叫《Maid》
dongbb2332 發表於 2020-2-26 23:20

想當年阿迦真係Flying Maid

我宣布呢首係Aga career最難聽嘅歌
唱又難聽
編曲又尷尬

依首唔係太中我,都係最愛two at a time

好耐無見啲catchy嘅快歌

呢兩年終於有首係我覺得ok嘅
起碼呢首終於唔係用佢自己嘅缺氧唱腔style雖然都仲係唱得麻麻 好冇動感(唱得差過好姊妹喘息空間好多
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

呢兩年終於有首係我覺得ok嘅
起碼呢首終於唔係用佢自己嘅缺氧唱腔style雖然都仲係唱得麻麻 好冇動 ...
JayantL 發表於 2020-2-28 16:36

個vocal好累事
high唔起

vocal 好大問題, 囇咗首曲.2fun

Come with Me >>>>> 喘息空間 > 就有就有 > Let's celebrate > Mad

環球真係專門生產柒味快歌

啱啱係JOOX live唱咗個acoustic version好聽好多
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

cm對上一首覺得AGA好聽既歌係????

首歌好好聽,但佢唱得好難聽...
俾Fi唱應該會好正 (唔知點解諗起弗洛蒙)
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

好聽喎首歌
咁擺明係玩retro
雖然有啲位真係幾似叻些喇脾
真係想唱返句要對得起這劉備~~~~~

但係個vocal 想點
夢遊緊個陣錄?
無神無氣到......
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

VOCAL 把聲西到呢

但真心好上腦 #teamaga

成首唱到好似無氣無力咁

cm對上一首覺得AGA好聽既歌係????
henhenhen 發表於 2020-2-28 21:38

一?認?

大媽舞曲
老土到震

超一般 唔覺得好聽

突然覺得呢首交比汪阿姐可能會唱得好聽過 AGA

神級演繹,take Me higher,但可以唱到一啲high嘅感覺都冇

接受到個曲 但唱就認真要進步下

聽呢首歌都知AGA平時係死魚
play death 到爆個類

hehehaha 發表於 2020-2-29 20:19

低頻率叫聲

低頻率叫聲
Kfmusic 發表於 2020-2-29 20:28

take me HI 呀~

聽完呢首覺得Two at a time 其實幾好聽

aga出咩歌都係咁正
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

只想愛迦 煎真係企埋一邊
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

特登login入嚟投5分!
AGA係呢個世代最偉大嘅藝術家!

係個intro奇怪左少少

係個intro奇怪左少少
RVHOCPC 發表於 2020-2-29 23:59

Everyday啲套路

hehehaha 發表於 2020-2-29 20:19

#死魚系歌手

Everyday啲套路
lmml4 發表於 2020-3-1 15:16

後面好正常 要就跳舞

我自己幾滿意首歌。
呢首好似 "Run Away with Me" 咁用舊舊地嘅 synth-pop 包裝個老土愛情故事,
啲九十年代腐女戲,女主角抱住心愛嘅人坐住綿羊仔一齊喺公路上飛馳到天涯海角。
我覺得 hook line ("Take me home, baby take me home") 唱到抱住佢嗰種舒服嘅狀態,
私奔係二人私事,有不需唱到你另眼相看的低調。
同埋幾夾 pre-chrous 進入如痴如醉的情緒,
亦都襯 AGA 予人內斂嘅形象。

不過我都同意編曲有啲失望。
尤其 pre-chrous 嗰段真係好鬼似 Let's Celebrate, (係咪演唱會準備咗段1分鐘solo韓舞?)
但 intro 琴聲有啲兜兜轉轉、起伏不定咁,幾貼題,都有加少少分嘅。
生鏽的感情又逢落雨天,思想在煙圈裡捉迷藏。

呢首俾5分
好聽過上年3首派台歌

Take me home baby take me home
餓到死便患難奶共